Вредна ли е за мотора нафтата продавана в България...?
- juli76
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вредна ли е за мотора нафтата продавана в България...?
Итересува ме нафтата продавана на последък от големите вериги бензиностанций в България дали поради екологичните норми и намаленото съдържание най вече на сяра която до голяма степен играе част от смазвашия ефект на горивото върхо помпата и елементите на горивната система в ДВГ. Дали по този начин се нарушава мазането на съответните елементи и от своя страна не се ли износват по бързо те най вече ГНП-то на дизеловия мотор
Което създава предпоставки за по чести повреди на помпата и намалява до някъде и живота на мотора.
Ползването на добавки и масло в горивото решават ли проблема ? Оставям на страна компрометираното качество на дизела като цяло продаван в България. 
- slavi tsvetkov
- Автомобил: 2023 VW TIGUAN ELEGANCE
- Двигател: 2023
- Контакти:
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
По отношение на биодизела е написано доста в съответната тема. По мое мнение, с настоящото качество, което се предлага, не си заслужава да се зарежда. А по отношение на нафтата, аз съм доволен. Естествено зависи от къде зареждаш. Аз лично от Лукойл, ОМВ или Шел, понякога и от Газ Трейд /имат един и същ доставчик на нафта като ОМВ/, когато имам възможност, щото ползвам отстъпка 
- Amorphiss
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Вредна ли е за мотора нафтата продавана в България...?
juli76 написа:Итересува ме нафтата продавана на последък от големите вериги бензиностанций в България дали поради екологичните норми и намаленото съдържание най вече на сяра която до голяма степен играе част от смазвашия ефект на горивото
Колега нетрябва да те притеснява намаляването на сярата в горивото а точно това трябва да те радва заштото точно сярата има най отрицателен ефект върху двигателя защото образува сероводороди и слабо концентрирана сярна и сериста киселина. Между другото по БДС садържанието на сяра в горивото е 0.05% (ако не се лъжа) а това е стандарта от 1988 , а и сегашното гориво е със съштата концентрация на сяра. И една лека корекция основната смазочна роля в дизеловото гориво не се извършва от сярата а от парафините
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
стандарта за нафта в БГ се покрива с европейските норми а именно:
0.035 %... - Евро дизел
даже мисля, че от 2007 ще минаваме на 0.005 ама е само предположение.
И смазването не е от сярата а от парафина.. сярата образува и едни досадни нагари...дето после повреждат едни трибуквени работи за 3 цифрени суми
0.035 %... - Евро дизел
даже мисля, че от 2007 ще минаваме на 0.005 ама е само предположение.
И смазването не е от сярата а от парафина.. сярата образува и едни досадни нагари...дето после повреждат едни трибуквени работи за 3 цифрени суми
- веселин
- Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
- Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
- Контакти:
Моите наблюдения са върху 1V мотора,понеже съм с такъв
За четири години не съм имал проблеми заради горивото,включително и зимата!Зареждам най-вече от Лукойл и ОМВ и редовно на 2000 км сипвам една добавка на Лики Моли-Супер дизел адитив,зимата пак на същата фирма една против замръзване или газ за осветление
И все пак качеството на нафтата не е кой знае какво след като на HDI двигатели с филтър за частици пак си пушляви отзад,днес карах зад Мерцедес S класа CDI ,ами пушляви си ..... 
Върни се в “Дизелови агрегати”