С какво масло карате дизелите си?

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Re: С какво масло карате дизелите си?

Мнениеот hristodj » Пет 18 май 2012 7:19

wolff1 :да: :drunk

Потребителски аватар
Golf_Blade
Автомобил: 1996- BMW 316 Compact
Двигател: M43B16

Мнениеот Golf_Blade » Пет 18 май 2012 9:26

wolff1 написа:
Golf_Blade написа:Около ноември, преди зимата си слагам 5W/40 и карам с него до към края на Април. Началото на май,слагам 10W/40 за лятото...Сменям маслото на 7000км и си свиркам...Сега съм със Mannol 10W/40 Extra Diesel,много съм доволен ,макар и маслото да се прави от отработена база си има нужните присадки за турбо-дизели ...мотора мърка като загрее до работна температура.

само където с 5-40 можеш да си караш целогодишно и не е нужно да правиш другата операция ама айде :да:

Може...не съм казал ,че не може,дори е препоръчително,ако колата не гори масло..... но нали се сещаш за разликата в цената обаче,че доста добре удря по джоба. Аз карам само със STATOIL 5W/40 LazerWay TDI 4l e 75лв,а Mannol 10W/40 Extra Diesel 5л го вземам на 27лв с отстъпкита,нали се сещаш за разликата от 50 кинта :lol: ...........Аз не съм от хората които навъртат по 5000км на година,колата се кара доста редовно(за една година 17000км) и малко соленичко ще ми дойде да слагам всеки път 5W/40. Да го сменям на 15 000км,защото било синтетика и не пречело,мерси...бил съм на доста обучения от фирмите в които съм работил на тема автомобилни масла,маслото след 7000км,започва да губи част от свойствата си,било то мазителни,детергентни и прочее.....предпочитам 10/40 за лятото,но да е свежо маслото за жегите....майтапи с колата си не си правя... :wink:

П.П. А който разполага с финанси,на TDI задълже 5W/40....... :wink:

Последна промяна от Golf_Blade на Пет 18 май 2012 9:30, променено общо 1 път.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 18 май 2012 9:29

маслото след 7000км,започва да губи част от свойствата си,било то мазителни,детергентни и прочее

Това важи за минералните масла, не и за синтетичните.
Аз карам по 30К км годишно, смяната на масло ми струва 110-120 лева, един път в годината, за 30 минути.
Направи сметка ти колко време губиш, и колко ти струва, интересно ми е да сравня :)

Потребителски аватар
Golf_Blade

Мнениеот Golf_Blade » Пет 18 май 2012 9:33

Kalin72 написа:
маслото след 7000км,започва да губи част от свойствата си,било то мазителни,детергентни и прочее

Това важи за минералните масла, не и за синтетичните.

Синтетично или не ,маслото се окислява при контакта си с въздуха в самия мотор,натрупват се окиси,сажди,варовикови съединения.....затова хората го дават да се сменя на 10 000км или 1 година,без значение дали е синтетика или минерално...Тия шитни с удължения пробег ги за..и .... Ти ако искаш карай и по 200 000км с едно и сщо масло,всеки сам решава как да си строши колата.....30 000км с едно и също масло,това е мъка за турбото и мотора...ако ще и най-бруталната синтетика да си сложил....

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 18 май 2012 9:46

Не си прав, определено синтетичното масло е с много по-добри показатели, и затова може да се сменя на 30-50К км.
Не говоря само от личен опит, макар да съм имал две коли, които са направили над 150К км със синтетично масло, сменяно на 25-30К км. Проблеми - нула.
В мрежата е пълно с информация и доказателства, че синтетичното масло е по-добро от минералното, и то точно затова, че не се окислява толкова бързо.
Ти ако искаш го сменяй на 7К км, парите и времето са си твои, но не мисли, че смяната на 30К км е по-вредна за двигателя, когато използваш масло, което отговаря на предпиасанията на производителя на двигателя :)

Потребителски аватар
Благовест
Автомобил: Passat B5
Двигател: AFN

Мнениеот Благовест » Пет 18 май 2012 10:33

Само да вметна,че ставате смешни като кажете "лятото 10В40,че да спеста някой лев...".Е,този някой лев е около 10 лв... :screwy (изключваме маслата от оторизираните магазини за по 150 лв тубата)
Справка 10В40 Кастрол Магнатек дизел-65 лв
yaccoo VX600 5W40-77 лв(след отстъпка)
Така,че 12 лв едва ли са проблем на 12-15 к КМ
Друго-според мен не е най-добрата идея да се прават икономии от маслото...Това си е мое мнение и тук ще повторя за хиляден път репликата:"всеки си решава как да си кара колата...".

red.devilll
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот red.devilll » Пет 18 май 2012 13:10

Golf_Blade написа:
wolff1 написа:
Golf_Blade написа:Около ноември, преди зимата си слагам 5W/40 и карам с него до към края на Април. Началото на май,слагам 10W/40 за лятото...Сменям маслото на 7000км и си свиркам...Сега съм със Mannol 10W/40 Extra Diesel,много съм доволен ,макар и маслото да се прави от отработена база си има нужните присадки за турбо-дизели ...мотора мърка като загрее до работна температура.

само където с 5-40 можеш да си караш целогодишно и не е нужно да правиш другата операция ама айде :да:

Може...не съм казал ,че не може,дори е препоръчително,ако колата не гори масло..... но нали се сещаш за разликата в цената обаче,че доста добре удря по джоба. Аз карам само със STATOIL 5W/40 LazerWay TDI 4l e 75лв,а Mannol 10W/40 Extra Diesel 5л го вземам на 27лв с отстъпкита,нали се сещаш за разликата от 50 кинта :lol: ...........Аз не съм от хората които навъртат по 5000км на година,колата се кара доста редовно(за една година 17000км) и малко соленичко ще ми дойде да слагам всеки път 5W/40. Да го сменям на 15 000км,защото било синтетика и не пречело,мерси...бил съм на доста обучения от фирмите в които съм работил на тема автомобилни масла,маслото след 7000км,започва да губи част от свойствата си,било то мазителни,детергентни и прочее.....предпочитам 10/40 за лятото,но да е свежо маслото за жегите....майтапи с колата си не си правя... :wink:

Ако си напрегнеш малко мозъка и пресметнеш каква е разликата,че за 10 000км ти идва 50 лв разлика,което ти идва на твоя пробег от 17000км годишно ти идва по 5 бири по скъпо на месец.Ако така си мислиш че не правиш компромиси ок.Никога не биг сложил на моя кола масло с продажна цена 5,40лв и да казвам че си я гледам и поддържам.А ако си мислиш че на 5W40и 10W40 на цена 5 лв за литър мазителните качества са еднакви .Незнам на какви обучения си бил,но след като слагаш масло от 5 лв значи "учителя "ви или си няма и представа от масла или изобщо не си слушал какви ви говорят

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 13:23

Golf_Blade написа:
wolff1 написа:

приятел, принципно си прав за пробега, окисления и т.н. но нали знаеш че за всяко нещо малко или много си има решения. не съм сигурен но май за твоята кола се изисква специвикация 505.00. ако е така, пък и виждам че примерно унил препоръчват същото масло за тебе. си купи модел 24s 5-40. пълна синтетика е, не е хидрокрак и гаранция че до 10 000 км. да не кажа и повече, няма да имаш никакви проблеми и в голяма степен ще е запазило свойствата си. все пак в това е предимството на пълната синтетика. и другото най-важно което е за теб, че от дистрибутора в пловдив последно като се обадих ми го предлагаха на цена 75 лв. за 5 литра. ако искаш се обади на твоя в града и попитай, аз така бих направил :да:

п.с. или както каза благовест и яко 600, то пак е пълна синтетика.

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 13:32

Kalin72 написа:Не си прав, определено синтетичното масло е с много по-добри показатели, и затова може да се сменя на 30-50К км.
Не говоря само от личен опит, макар да съм имал две коли, които са направили над 150К км със синтетично масло, сменяно на 25-30К км. Проблеми - нула.
В мрежата е пълно с информация и доказателства, че синтетичното масло е по-добро от минералното, и то точно затова, че не се окислява толкова бързо.
Ти ако искаш го сменяй на 7К км, парите и времето са си твои, но не мисли, че смяната на 30К км е по-вредна за двигателя, когато използваш масло, което отговаря на предпиасанията на производителя на двигателя :)

приятел малко си в грешка. има много малко масла - пълни синтетики говорим които са за дизел. дори освен равенол да правят такива, други не съм виждал. от което следва че, ако караш тази кола която ти е от подписа със всяко друго масло, най вероятно си купуваш хидрокрак. което по етикет се води пълна синтетика но само по това. всъщтност е преработено минерално масло с добавки. което не го прави по лошо но има и 1 друга врътка ако си решил да се възползваш от възможностите за 30к км. смяна. а тя е 90% от колата да се кара извинградско. във всеки друг режим влизаш в граници - 1 год. смяна или 15к км. което дойде първо. и от там следва че ако това масло седи в двигателя ти повече от това време ще има последици, няма как. демек мръсотий в двигателя ти и т.н. както по руските сайтчета където гледаме със състоянието на двигателите им :да: съвет от мен ако караш 50-50 градско, сменяй на 1 год. или 15к. км макс.

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Пет 18 май 2012 13:56

То е пределно ясно, че дългия пробег между смяната на маслото е най-вече за извънгряадско каране :)
Аз имам 100 км пробег дневно, от които 2/3 са извънградско, така че при мен е ОК да сменям когато компютъра ми каже, а той казва между 26 и 28К км :)
Маслото е Арал 507,00

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 14:06

Kalin72 написа:То е пределно ясно, че дългия пробег между смяната на маслото е най-вече за извънгряадско каране :)
Аз имам 100 км пробег дневно, от които 2/3 са извънградско, така че при мен е ОК да сменям когато компютъра ми каже, а той казва между 26 и 28К км :)
Маслото е Арал 507,00

общо взето си на границата. аз не бих го сменял на толкова. бих на 1 год или 15к. поне маслото ти е пълна синтетика.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пет 18 май 2012 14:54

Kalin72 написа:То е пределно ясно, че дългия пробег между смяната на маслото е най-вече за извънгряадско каране :)
Маслото е Арал 507,00

Актуалните "умни" компютри си смятат амортизацията на маслото спрямо начина на ползване на колата. Като цяло основен фактор за амортизацията на маслото е загряването и изстиването му. В тоя ред на мисли, за компа няма голямо значение къде и как караш, ако маслото е постоянно загрято :да:

Потребителски аватар
Golf_Blade

Мнениеот Golf_Blade » Пет 18 май 2012 14:55

red.devilll и wolf.1 ,момчета.....всичко опира до пари,нали се сещате. Когато си без работа и имаш толкова пари колкото да си платиш сметките,едва ли ще мислиш за маслото на колата ,което е на 7000км и има още 3000км пробег живот,можех и да не го сменя скоро. Не ми давайте наклон на бутилката какво съм учил и кой ми е учителя,аз много добре знам какво масло да си сложа на колата...и няма да е прехваления ви турски Кастрол....! Някой от вас чувал ли е за Warren,Petro-Canada,STATOIL,Royal Purple,? Ако вчера в джоба ми имаше 80/90лв излишни за масло...щеше да е едно от тях(за Royal Purple над 100 с доставка от Италия по DHL),но не и Кастрол.... Сложил съм масло 10/40 от 5.50лв литъра,защото за момента друго не мога да си позволя.....а старото за мен бе за смяна......но кой си ти да ти обяснявам какво и защо съм си сложил на колата....

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 16:19

Golf_Blade написа:red.devilll и wolf.1 ,момчета.....всичко опира до пари,нали се сещате. Когато си без работа и имаш толкова пари колкото да си платиш сметките,едва ли ще мислиш за маслото на колата ,което е на 7000км и има още 3000км пробег живот,можех и да не го сменя скоро. Не ми давайте наклон на бутилката какво съм учил и кой ми е учителя,аз много добре знам какво масло да си сложа на колата...и няма да е прехваления ви турски Кастрол....! Някой от вас чувал ли е за Warren,Petro-Canada,STATOIL,Royal Purple,? Ако вчера в джоба ми имаше 80/90лв излишни за масло...щеше да е едно от тях(за Royal Purple над 100 с доставка от Италия по DHL),но не и Кастрол.... Сложил съм масло 10/40 от 5.50лв литъра,защото за момента друго не мога да си позволя.....а старото за мен бе за смяна......но кой си ти да ти обяснявам какво и защо съм си сложил на колата....

да съм ти говорил за турски кастрол?! или да ти кажа че Petro-Canada и Royal Purple нямат сертифицирани масла от ВАГ? тове не че ги прави по лоши но все пак не бих карал с такова. на мен точно недей да ми говориш за масла, виж там на останалите по пейките можеш да им говорил за турски кастрол. оправяй се, слабо ме интересува както правиш

wolff1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wolff1 » Пет 18 май 2012 16:23

hooligan_sk написа:
Маслото е Арал 507,00

Актуалните "умни" компютри си смятат амортизацията на маслото спрямо начина на ползване на колата. Като цяло основен фактор за амортизацията на маслото е загряването и изстиването му. В тоя ред на мисли, за компа няма голямо значение къде и как караш, ако маслото е постоянно загрято :да:

да но и това е подвеждащо. производителите на масла не лонг лайф, казват да се сменят на година. без значение на пробег. умния компютър това не би го хванало. както и да е, говорим за лонг лайф масло в случая и си прав но аз не бих карал с такова масло повече от 15к км. личен избор :да:

Върни се в “Дизелови агрегати”