Golf 4, бензин или дизел ?

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
ndshgyta
Автомобил:
Двигател:

Golf 4, бензин или дизел ?

Мнениеот ndshgyta » Пон 23 окт 2006 8:52

Здравейте,
Решил съм да си купувам Golf 4, и се колебая м/у 1.9 TDI или 1.8 Т.

Ако може да ме посаветвате кое да избера, какви впечатления имате от двата двигателя?

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пон 23 окт 2006 11:05

Читаво ТДИ трудно ще намериш, иначе ако си 100% сигурен в двигателя препоръчвам ти дизелчето :wink:

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Пон 23 окт 2006 11:19

Ами има подобни питанкни вече, за различните модели на VW!
Общо взето положението е такова:
- ако караш повече из града и търсиш икономия, но държиш и на прилична динамика - вземай дизела! Малко харчи , въври добре, малко по-скъпичко се гледа, но ако е запазена като я вземаш няма какво да и правиш освен смяна на консумативи! А и глдеай варианта с червеното "I" да намериш - 110 коня!
- ако динамиката и спортния дух са по-ценни за теб - скачай на 1.8Т! Значи то също не гори много сравнение с разните му там "бегачки", но определено се кара с повече парички за изминати 100км спрямо 1.9ТДИ! Затова пък дърпа от 0 до 100 по-бързо от него, има 20 км/ч по-висока макс. скорост...Абе динамика е по-голяма - все пак караш 150 кончета :wink:
Избора е твой!

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 23 окт 2006 13:48

поясни за кое TDi говорим......има 90 - 100 - 110 - 115 - 131 - 150 коня серийни 4-ки.........по новинките са и с помпа-дюза....мисля че трябва да поясниш.........за да се завърже по сериозен спор...макар че всичко, както е казал колегата преди мен, зависи от ежедневно изминалите километри и маниера ти на каране и не на последно място дълбочина на джеба :) Щом си избрал VW си на правилен път....

ndshgyta
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ndshgyta » Пон 23 окт 2006 18:11

ми говоря за 1.9 ТДИ примерно 131 коня

а 1.8Т колко харчи

Потребителски аватар
Jetman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jetman » Пон 23 окт 2006 20:36

Ето данните:
Голф 4 1.9ТДИ 131 к.с.: градско - 7(9)/100км, извън града - 4.3(5)/100км;
Голф 4 1.8Т 150 к.с.: градско - 10.8/100км, извън града - 6.1/100км;
Разбира се разхода винаги варира според карането - примерно, ако с дизела при 90км/ч гори 4.3, то при 120 и по-високи скорости - стига 5!
Така ставнени, ТДИ е по-добрия избор, но като начална цена и като динамика везните натежават за 1.8Т! И двата модела са супер автомобили и няма да сгрешиш който и да вземеш :)

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 24 окт 2006 7:47

несъм много чак ,ама като ходих да сменям амортисьорите на две служ. коли в сервиза на Бош във Варна ,ако имах пари не бих си взел 4-ка.За 1 седмица видях толкова 4-ки в сервиза колкото няма по улицата.На едната беше излязла биелата да види шофьора.Явно наистина в БГ няма читава такава.П.П и 2 А8 имаше едната с отворен мотор.

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Вто 24 окт 2006 8:52

Много теми има изписани за сравнение между бензин и дизел на почти всички модели на VW, и никога отговора не е еднозначен. Зависи от предпочитания, стил на каране, финансови възможности. Ако искаш непременно да имаш самолет, който да лети по улиците без никакви компромиси, и същевременно не ти пука за разхода, твоя избор е 1.8Т. Но ако все пак малко от малко ти пука за разхода и не искаш да хвърляш луди пари за гориво, то TDI е истината. При него, особено при версията със 131 к.с., вървенето е също на много добро ниво, да не кажа перфектно, но все пак не може да се сравнява по ускорение с 1.8 Т, все пак 20 к.с. разлика и бензиновия двигател си казват думата. На дълъг път обаче ще е трудно да усетиш разликата, освен ако не караш с постоянна скорост над 170 км/ч. Аз съм доживотен привърженик на TDI - мощност, икономичност, здравина. Прецени за теб кое е най - важното като поведение и разход по закупуване и поддръжка и решавай. И освен това не се доверявай много на показателите за разход на книга, защото при 1.8 Т нямат нищо общо и зависият много от начина на каране, докато при TDI разликата не е толкова голяма. А и най-добре ще бъде, ако имаш възможност да покараш и двата варианта, за да видиш кой ти пасва най - много. Успех :да:

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Вто 24 окт 2006 8:55

1 седмица видях толкова 4-ки в сервиза колкото няма по улицата.

Това добре колега, но много зависи от момента и от задкормилното устройство..... кола, за която се грижат правилно си върви в повечето случаи, но когато се употребяват от разни диваци, дето си мислят, че те са спортистите на годината в автомобилния спорт, ама слагат гуми 2 ра ръка, масло каквото има евтино части от моргите защото е по евтино при псевдомайстори защото вземат по евтино да се учат на колата - танк да им дадеш , ще го попилеят :evil: Не че новите автомобили не са направени по "финни" :wink: от старите и все пак......

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 24 окт 2006 8:58

Сам трябва да решиш какво искаш.
И двата мотора са добри-сполучливи - това от нас.

Потребителски аватар
daemon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот daemon » Вто 24 окт 2006 9:28

dobrinb написа: И освен това не се доверявай много на показателите за разход на книга, защото при 1.8 Т нямат нищо общо и зависият много от начина на каране, докато при TDI разликата не е толкова голяма.

абсолютно потвърждавам! в момента карам а4 1.8Т и при положението в софия не пада под 20/100 (вярно е quattro ама ебаси...). след няколко дни скачам в 2.0 TDI където просто разхода е убийствен (6-7 градско!).

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 24 окт 2006 12:56

Моя скромен съвет - гледай коя е по-читава като общо състояние - не после да се опознаеш с всички майстори и продавачи на авточасти. Икономичността е мн. важно качество, съгласен съм. До сега обаче не съм видял чужденец да си купи дизел, за да го лъска и да го държи в гаража. Не агитирам в полза на бенз. ДВГ - да не ме почнат сега колегите с дизели. :) Продажбите на дизелови автомобили в Германия /примерно/ са по-високи от на бенз. - факт, а немците са луди на тема ефективност. Въпроса е, че за дадена /една и съща/ сума е по-лесно да намериш читав бенз., отколкото дизелов екземпляр. После е по-вероятно да сменяш само консумативи и дреболий и да наливаш по-често гориво, разбира се...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 24 окт 2006 15:05

В случея на колегата-1.8Т или 1.9ПД-не каран и евтин вариянт нема.1.8Т също не се копуват за пазар-за пазар са 1.4 рядко 1.6.И двете коли не са евтини като поддръжка ПД иска само наистина хубав дизел а 1.8Т също скъп бензин.Коя от двете ще предпочетеш както казаха колегите зависи и от това как и каде ще я караш най-вече.Аз на твое място бих се оглеждал и за двата варианта(специално те не се намират под път и над път)и бих взел този които наистина ити допада като екстри,визия и т.н.(абе да е кола за душата) защото това не е никак лесно и да е наистина четава(не блъскана и убита от каране).В краина сметка пазара втора рака не е като да си поръчаш нова.Иначе моето мнение е че комбинацията дизел+турбо е няколко идеи по-сполучлива от бензин+турбо(но това е дълга тема).

Потребителски аватар
Дон Хуан Голфа
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Дизела Рулира

Мнениеот Дон Хуан Голфа » Вто 24 окт 2006 18:33

Карам 116 коня ПД от година
на ръчка градсно 7 на 100 за какво говорим....с чип съм и колата лети!
Ако си заделил повечко парички пиши скоро ще продавам мойта че ще хода в Германия да бачкам...колата е уникат
:beer

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Вто 24 окт 2006 18:39

Аз попринцип мразя печки но ПД се е изключение и според мен това е по добрия избор,плюс това 6степенна кутия абе перфектно и най вече 150кс варианта най ми допада макар че е много скъп и по рядък.Този двигател след чипосване ще стане страшна бегачка със смешен разход :wink:

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”