Бял дим от духалките Г4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
GOLFRevolution
Автомобил:
Двигател:

Бял дим от духалките Г4

Мнениеот GOLFRevolution » Вто 19 юни 2012 20:31

Колеги днес след като карах цял ден колата на климатик, надвечер когато се прибирах започна да излиза бял пушек от духалките ( главно от шофьорската) пушека миришеше леко на изгоряло, но ненатрапчива миризма.Като видях пушека спрях веднага колата вдигнах капака, но всичко си изглеждаше наред нивото на антифриза беше до средата на казанчето.
Някакви предположения от какво може да е, и има ли място за притеснение ?

Колата е голф 4 1.9TDI с климатроник, ако има значение

Благодаря на отзовалите се ! :beer

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Re: Бял дим от духалките Г4

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 19 юни 2012 21:27

Под тази духалка са ти копчето за фаровете ,а отдолу цялата ел.инсталация.Първо тях провери да не си запалиш колата за едното нищо!

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Мнениеот lubo007 » Сря 20 юни 2012 15:34

ако излизаше от централните отвори бих казал че е от охлаждането (защото съм го виждал с очите си), но сега наистина си погледни снопа с кабели и копчето за фарове

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Сря 20 юни 2012 21:18

Обърни внимание най-вече на минусовите кабели(масата)...при правия ток с висок ампераж те се нагряват при лош контакт.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 21 юни 2012 19:25

Стига бре joker,да не би "+" клемите при прав ток да изстиват!..Има ли лабаво-грее(волтов спад),хич дори не прави разлика дали токът е прав или "крив"-пример:нагревател на печка!
Та в този аспект,във въздуховода се намира резисторната плочка за степените на вентилатора,предполагам не е кара на "макс." вентилатор цял ден,т.е. ако малко е позапекъл ротора на вентилатора-резисторите "грейват" сериозно.
Не е лошо колегата щателно да си ослуша духалката и да намери тези резистори.на Г3 знам точно къде и какви са(знам..снимал съм ,разбира се),на Г4-не знам точно място,но би трябвало да ги има.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 21 юни 2012 19:41

Току-що ме поправиха,има си регулаторче за целта-дали е ШиМ(вероятно),но върши същата задача на резистивния модул..и пак там е някъде..струва си да се погледне о'време!

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 21 юни 2012 21:08

emo-gar написа:Стига бре joker,да не би "+" клемите при прав ток да изстиват!..Има ли лабаво-грее(волтов спад),хич дори не прави разлика дали токът е прав или "крив"-пример:нагревател на печка!
.

Говоря от опит и консултиране с електрици....Винаги когато съм имал нагоряло по връзките на старите си коли е било на минуса...Електрици ми казаха този факт и аз го казвам...пък и сам съм го наблюдавал.А правият ток с висок ампераж наистина е много чувствителен към халаба,ако са ме излъгали и аз лъжа ..а правият ток с висок ампераж не е ли по-склонен към нагряване при хлабави и окислени връзки...и това ли не е така? :(

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Чет 21 юни 2012 21:56

Големия ток си е голям! Независимо дали е постоянен или променлив, точно както колегата е дал примера с печката...Там където ти е най голямо съпротивлението, там най много ще грее...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 21 юни 2012 23:19

Абе joker ви даде една много хубава и обоснована практическа насока :applause: ,ама вие сте философи и извадихте учебниците.Ясно ,че големия ток си е голям ама човека ви обяснява къде обикновенно има голям ток :idea:

icorainbow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот icorainbow » Пет 22 юни 2012 21:38

Вероятно по пътя на логиката, че посоката на тока е от "-" към "+".

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 23 юни 2012 9:28

icorainbow написа:Вероятно по пътя на логиката, че посоката на тока е от "-" към "+".

Точно това навремето е "шашнало" учените глави и понеже ги е.. домързяло-не са пренаписали физиката отново!
Стига теории,на практика:във въздуховода на колата има няколко елемента способни да произведат "пушек".Самият радиатор на парното,регулаторът на обороти,самият вентилатор.Народът казва:"пушек без огън няма!",та затова е редно да се провери тоя тунел...после ще се мисли ако се открие нещо нередно,при това за спокойствие е добре да стане о'време.Също може да е "засмукано" нещо от отпред,т.е. не забравяме да поотвориме и капака.Има версия(ако някой е цепил таблото,ще потвърди/отхвърли)-да се посъбрал повечко конденз и при клатушкането да е достигнало до "топлия" радиатор-парата е гарантирана!

Ако се върнем на "топлинното действие" на протичащият ток,това се нарича "ефективна" стойност,това което мерим във верига на "крив" ток е всъщност равносилното(напрежение) на "прав" ток-при което се отделя точно същото количество топлина.
Демек,тия 220в/ac,в мрежата-ако някой се е заигравал с осцилоскоп-не са точно така,но е прието че "прав" ток с такава стойност на напрежението е със същата ефективност.
Абе не ме "барайте" по тока-това ми е занаята...наред с още няколко..нарочно представям нещата "разговорно",ток има навсякъде около нас и би трябвало да знаем поне как да се опазим(и физически и финансово).И да не знам нещо(недоучил съм малко..)-мога да си потърся инфо.

Потребителски аватар
GOLFRevolution
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GOLFRevolution » Съб 23 юни 2012 10:31

Колеги, огледал съм бушони и т.н, но не мисля, че белия дим е от нагар или проблем с тока по няколко причини:
1. Дима излиза точно от духалката, а не от фугите около духалката
2. когато спра компресора на климатика и дима спира да излиза
3. миризмата е по-скоро на старо от колкото на нещо изгоряло
и след като ми се наложи да пътувам извън града нощно време забелязах, че предния прозореца ми се поти и омазнява, което ме навежда на мисълта, че проблема ми е в радиатора на парното :banghead: :banghead:

Потребителски аватар
kijelmi
Автомобил: Passat R-Line BiTDI
Двигател: CUAA 2020

Мнениеот kijelmi » Съб 23 юни 2012 11:14

Колега провери дали ти се отича конденза на киматика под колата, ако не се отича ти е запушена тръбичката която извежда конденза извън колата.Изпарителя на климатика ти се намира зад жабката, самия изпарител се намира в една пластмасова кутия в която става обдухването на изпарителя от вентилатора. Следователно като не може да се отече конденза тази кутия почва да се пълни с вода тази същата вода почва да облива изпарителя и се получава ефекта с пара от духалките, след това като се покачи нивото на водата в тази кутия още повече започва ти тече вода в краката от духалките които са за краката. Самото покачване на водата става като тръгнеш на дълъг път с включен климатик. При мен това се оказа причина за дима през духалките който, се оказа пара а, не дим.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Съб 23 юни 2012 22:28

GOLFRevolution написа:Колеги, огледал съм бушони и т.н, но не мисля, че белия дим е от нагар или проблем с тока по няколко причини:
1. Дима излиза точно от духалката, а не от фугите около духалката
2. когато спра компресора на климатика и дима спира да излиза
3. миризмата е по-скоро на старо от колкото на нещо изгоряло
и след като ми се наложи да пътувам извън града нощно време забелязах, че предния прозореца ми се поти и омазнява, което ме навежда на мисълта, че проблема ми е в радиатора на парното :banghead: :banghead:

:да: Или във филтъра на купето...ако антифризът не намалява..

Потребителски аватар
edisonov
Автомобил: VW Golf 8 Variant
Двигател: 2025

Мнениеот edisonov » Нед 24 юни 2012 18:35

lubo007 написа:ако излизаше от централните отвори бих казал че е от охлаждането (защото съм го виждал с очите си), но сега наистина си погледни снопа с кабели и копчето за фарове

Да използвам темата на колегата за което се извинявам и да питам когато излиза от централните отвори каква е причината и имали проблем? За една седмица два пъти ми се случва след като съм спрял за малко климатика и го пусна отново да излиза нещо като пара само от централните отвори, като няма никакъв мирис и за няколко секунди спира. До сега не ми се е случвало подобно нещо, а карам колата вече пето лято и не съм забелязвал подобни проблеми. Ако има някакво значение моята е Голф 3.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”