разход/обороти на 6-та скорост Г4 110/116 к.с.
- maniac_55
- Автомобил: A4 8E5 TDI
- Двигател:
разход/обороти на 6-та скорост Г4 110/116 к.с.
Здравейте колеги. Имам един въпрос, който би ми изяснил това до колко трябва да ми липсва отсъствието на 6-та предавка на голфа.
По-точно, искам да попитам колегите притежатели на 4-ки с двигател 1.9 TDI в изпълнение 110 и 116 к.с. и 6 скоростна кутия, какъв моментен разход и обороти имат при каране на 6-та (по магистрала) със скорост 130~140 км/ч. Това, което мога да кажа за моят 1.9/TDI/110 с 5 скоростна кутия, е че при каране на 5-та точно със 130 км/ч и 2900 об/мин е че разходът надхвърля 5, даже мисля че стига и до 6/100 (не мога да кажа с точност). А като си помисля ако имах 6-та, оборотите щяха да бъдат къде-къде по-малко, респективно и разходът. А особено по новите участъци на "Тракия" доста често се изкушавам да карам със 140~150, та даже и малко отгоре...
А оборотите тогава изобщо не са малко като за един дизелов двигател. И така, до колко трябва да съжалявам че нямам 6-та при подобен тип шофиране и какви са предимствата при наличието на такава? 
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпрос относно 6-та скорост
Може би греша но мисля че повече от половин литър разлика в разхода едва ли може да ти даде шестата скорост и то при скорости до 130км/ч понеже от там нагоре разхода силно започва да се влияе от енергията нужна за преодоляване на въздушното съпротивление а не толкова от оборотите на двигателя ! Нещо като да качваш баир на пета и на четвърта,уж на пета е по икономично ама като погледнеш компа и се оказва че на пета гори повече отколкото на четвърта 
- IvailoOo
- Автомобил: Audi A4 B7 Avant
- Двигател: 2.0TDI 8v 140 BPW
Не си струва инвестиция,ако нямаш налични частите или ако не караш много.Единствено другите дето се кефят като видят 6-та 
- maniac_55
- Двигател:
IvailoOo написа:Не си струва инвестиция,ако нямаш налични частите или ако не караш много.Единствено другите дето се кефят като видят 6-та
Това че не си струва ми е ясно, а пък да тръгна да 'развалям' скоростната кутия с цел добавяне на нова предавка... мал шанс ..
- IvailoOo
Не се разваля кутията...сменя се.А покрай нея полуоски,стартер,комплект съединител+маховик. И още неща имаше,но в момента съм на градус и не помня..уви. Но предполагам и това е достатъчно да те откаже.Само отварянето и добавянето на едно зъбно колело само по себе си е трудна задача(а може би и непосилна,не съм сравнявал корпусите на 2-та вида кутии),а и ще имаш една много смотано подредена кутия,ако не се пипат другите предавки.За цени нищо не мога да ти кажа,поради по-горното ми твърдение,че съм напред с материала
Успех все пак 
Успех все пак 
- maniac_55
- Двигател:
Добре, благодаря за инфото, но само да добавя че не исках да ми казваш цени, а само 3 неща в цифри, които вероятно знаеш от шофирането - моментен разход на гориво и обороти при каране със скорост 130 км/ч (например), при включена 6-та предавка. 
- IvailoOo
ААаааа за наденицата ли питаш
Има различни кутии.Всичко зависи от това на каква ще попаднеш.Давам пример с моята сая.На 90 е със 1400об./мин. (това със заводски размер гуми). На 120 - 1950об.. 160 км. - 2900 об. и тетака. Разхода при нормално каране с 90-100 ми е падал до ~4.4л. реални(не по-борд.),но моята е ПД и гълта повече. Аз докато зацепя за какво става ..ох мамо 
Има различни кутии.Всичко зависи от това на каква ще попаднеш.Давам пример с моята сая.На 90 е със 1400об./мин. (това със заводски размер гуми). На 120 - 1950об.. 160 км. - 2900 об. и тетака. Разхода при нормално каране с 90-100 ми е падал до ~4.4л. реални(не по-борд.),но моята е ПД и гълта повече. Аз докато зацепя за какво става ..ох мамо 
- kn9453
- Автомобил:
- Двигател: AHF 99
Аз карам "AHF" 110кс с 6 скоростна кутия.Ето ти доказателство за обороти при определена скорост:
това е на магистрала и е равно! Не мога да ти кажа за моментен разход защото не му вярвам на компа
(ако му вярвам колата трябва да "връща" гориво вместо да го гори
Според компа на колата средния разход при средна скорост 130км/ч е 3.8л/100км. което нема как да стане!!!
Но според мен има и един може би негативен ефект тази присадена ск. кутия - колата някак си няма "старт"
не може да и направиш "ластик" но, пак казвам това е мое мнение или по скоро "внушение"
това е на магистрала и е равно! Не мога да ти кажа за моментен разход защото не му вярвам на компа
Според компа на колата средния разход при средна скорост 130км/ч е 3.8л/100км. което нема как да стане!!!Но според мен има и един може би негативен ефект тази присадена ск. кутия - колата някак си няма "старт"
не може да и направиш "ластик" но, пак казвам това е мое мнение или по скоро "внушение"
- maniac_55
- Двигател:
ОК. Определено се сдобих с търсената информация чрез последните 2 поста.
Това със 160 на 2900 оборота ми звучи добре..
Благодаря!
Благодаря!

130к.м на 6-та си на 2500 оборота. Разхода зависи от терена.... но мисля, че на равно е около 6, с климатроник 
Общо взето симсъл, за обикновена кола. Ако мислиш да помпиш двигател, работата е друга.
Общо взето симсъл, за обикновена кола. Ако мислиш да помпиш двигател, работата е друга.
Последна промяна от morfei1 на Сря 01 авг 2012 19:35, променено общо 2 пъти.
-
Zinoto
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Може би греша но мисля че повече от половин литър разлика в разхода едва ли може да ти даде шестата скорост и то при скорости до 130км/ч понеже от там нагоре разхода силно започва да се влияе от енергията нужна за преодоляване на въздушното съпротивление а не толкова от оборотите на двигателя ! Нещо като да качваш баир на пета и на четвърта,уж на пета е по икономично ама като погледнеш компа и се оказва че на пета гори повече отколкото на четвърта
Много добро мнение, много ми хареса как го е обяснил колегата и е напълно прав! Всички карали ТДИ с роторна помпа и след това минали на помпа-дюза със 6 скорости потвърждават, че помпа-дюзата дава по-висок разход при нормално каране. При високи скорости над 140 може би нещата се изравняват като разход, но помпа-дюзата има предимство по отношение на динамичността.
- mladen201
- Автомобил:
- Двигател:
Колега от форума е с AFN и 6 скорости. Казва че чипа е задължителен в случея! 

- mariovasi
- Автомобил: Skoda scala 110kw DSG 2020
- Двигател: TSI
Аз съм с четворкажийски двигател 1.9TDI, на 6та със 160км е на 3000об.
Колата е 4х4 комби и е тежичка.
Колата е 4х4 комби и е тежичка.
- pepo_1986
- Автомобил:
- Двигател:
Re: разход/обороти на 6-та скорост Г4 110/116 к.с.
на 6ск. 170км/ч 3000обр.разход не мога да каза какъв е бил двигател АJM 116k.с
Върни се в “Дизелови агрегати”