Проблемът е наистина интересен и е свързан с разхода. Както и да карам Пасата, на газ винаги дава разход между 10 и 11 на 100 смесено. Направих експеримент и изхарчих една пълна бутилка газ до края, с целенасочено икономично каране, изключване от скорост, максимална скорост 90 км/ч и почти пълна липса на градско. Разходът, който ми показа борд и който е относим ако колата се кара на бензин, беше 6.2 на 100. Въпреки това, на газ отново ми даде 10.5 на 100, по метода на засичане пълно-пълно. Направих и друг експеримент - нормално каране на бензин, където показа смесен разход 9 на 100, а на газ отново даде 10 на 100. Т.е при нормално каране разлика в разхода почти няма, или ако има е едва доловима, но при супер икономично каране, на бензин дава 6, а на газ - 10-11.
По принцип не карам икономично, направих експеримента умишлено, защото разходът упорито си стои закован на 10-11 газ и не се влияе от това дали карам като пенсионер или настъпвам.
С газов инжекцион съм, всичко по него е наред и настройките са перфекти /онзи ден отново ги проверяваха/. Бутилката ми е 55 литра /така пише на нея/. Реално побира около 50 винаги, защото я изкачвам винаги да изгасне за газ и тогава я пълня догоре. С 50 литра винаги изминавам около 450, в най-добрия случай 480 километра, при СМЕСЕН цикъл на каране. До морето, само извънградско, ми даде на газ точно 10 на 100. 50 литра - 500 километра.
Бързам да уточня че не съм взел този мотор за икономия, просто ми е интересно нормално и е на бензин да дава 6 на 100, а на газ упорито да не пада под 10, а същевременно при нормално каране или стъпка, разлика между бензин и газ почти няма.
Като карам на газ няма никакви проблеми, върви много добре, без никакви забележки и проблеми.
И при вас ли има такива разминавания в разхода между бензин и газ?
Интересна закономерност, свързана с разхода на 1.8Т
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Re: Интересна закономерност, свързана с разхода на 1.8Т
Да. При мен цифрите са други, но тенденцията е същата
Борд 8,6-8,9 бензин - газ 12.9 (едни 400 км на абсолютно пенсионерско каране, което при мен е 120 км без темпомат и без никакъв стоп през тези км)
Борд 10,6 - 10,8 бензин - 13 и нещо - 13,8 газ (магистрала 120-150 според движението)
Борд 8,6-8,9 бензин - газ 12.9 (едни 400 км на абсолютно пенсионерско каране, което при мен е 120 км без темпомат и без никакъв стоп през тези км)
Борд 10,6 - 10,8 бензин - 13 и нещо - 13,8 газ (магистрала 120-150 според движението)
- pe6kata
- VW експерт
- Автомобил: passat corrado
- Двигател: AAA и АBV turbo
Просто колата върви богата на газ. Ламбда сондата отчита богата смес и оттам компютъра тръгва да обеднява сместта, намаляйки инжекторното време, което пък определя пиказанието на борд. компа.
Ако сместта е по-бедна, показанието на борда ще е по-голямо от реално изразходванто на газ. Аз лично полвам тоя тарикатл]к за насройка на смесите на агу, стига да има борд...
Тази е причината колата да гори дори като кара икономично,. споиред мен
Ако сместта е по-бедна, показанието на борда ще е по-голямо от реално изразходванто на газ. Аз лично полвам тоя тарикатл]к за насройка на смесите на агу, стига да има борд...
Тази е причината колата да гори дори като кара икономично,. споиред мен
-
- Автомобил:
- Двигател:
колега, газ не се засича пълно-пълно. сложи на празна бутилка за 20-30 лева газ и виж колко километра ще минеш!
- pe6kata
- VW експерт
Крайно неподгготвен се включваш
- eurogas
- Автомобил: Jeep
- Двигател: 4.7 V8
- Контакти:
georgi_1986 написа:колега, газ не се засича пълно-пълно. сложи на празна бутилка за 20-30 лева газ и виж колко километра ще минеш!
Никога, само "пълно-пълно" има смисъл, не се лъжете.
- pe6kata
- VW експерт
JUSTICE_G написа: Направих експеримент и изхарчих една пълна бутилка газ до края...
Реално побира около 50 винаги, защото я изкачвам винаги да изгасне за газ и тогава я пълня догоре...
хубаво е да се чете, преди да се дава акъли
иначе към еурогаз- пълно пълно е много неточно, не вярвам даже ако е на една и съща газ станция и колонка, да не говорим на различни газ станции. Има си обяснение
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Много интересен случай.
Свещите сменяни ли са?
Сигурен ли си, че смяташ разхода правилно (наскоро един колега делеше километрите на литрите
).
При мен разходът е около 8.5 на газ смесено.
Всъщност как засичаш бензиновия разход? По бордовия компютър или пълно-пълно? 6.2 за бензин на пасат ми се струва малко...
Възможно е там да "лъжат" данните...
Свещите сменяни ли са?
Сигурен ли си, че смяташ разхода правилно (наскоро един колега делеше километрите на литрите

При мен разходът е около 8.5 на газ смесено.
Всъщност как засичаш бензиновия разход? По бордовия компютър или пълно-пълно? 6.2 за бензин на пасат ми се струва малко...
Възможно е там да "лъжат" данните...
- pe6kata
- VW експерт
6/100 е показание на борда, докато колата се кара на газ
6/100 не е реалния разход на бензин. Ако се кара на бензин, няма да показва 6/100
пак ще се повторя, че се тръгва да се залита в едни грешни посоки- кабели, свещи , глупости
На газ е пусната богата смес в ниските и средни обороти.
Ламбда сондата отичта това обогатяване и ЕКУ почва да го корегира. Как? Просто нямалава горивото, намяляйи инжекторното време. Да, но дюзите на газ са прекъснати, а той няма как да го знае! Намаля малко, не става нищо, после намаля още, докато стигне до някакви заложени стойности в горивната карта.
Ламбда сондата може да променя в някакъв диапазон впръскванеото гориво, обикновено е до към 20% при един и същ режим на работа
Борд компа работи на база инжекторното време. Ето как се стига до 6/100 показание на борда.
ако се кара с бедна смес, то тогава се случва точно обратното и на борд ще излизат по-големи стойности, отколкото реалния разход на газ
6/100 не е реалния разход на бензин. Ако се кара на бензин, няма да показва 6/100

пак ще се повторя, че се тръгва да се залита в едни грешни посоки- кабели, свещи , глупости
На газ е пусната богата смес в ниските и средни обороти.
Ламбда сондата отичта това обогатяване и ЕКУ почва да го корегира. Как? Просто нямалава горивото, намяляйи инжекторното време. Да, но дюзите на газ са прекъснати, а той няма как да го знае! Намаля малко, не става нищо, после намаля още, докато стигне до някакви заложени стойности в горивната карта.
Ламбда сондата може да променя в някакъв диапазон впръскванеото гориво, обикновено е до към 20% при един и същ режим на работа
Борд компа работи на база инжекторното време. Ето как се стига до 6/100 показание на борда.
ако се кара с бедна смес, то тогава се случва точно обратното и на борд ще излизат по-големи стойности, отколкото реалния разход на газ
-
- Автомобил:
- Двигател:
Мислех, че газовите времена са в пряка зависимост от бензиновите - ако компота коригира бензиновите, това би трябвало да се отрази на работата на газ. Или греша?
- pe6kata
- VW експерт
така е, не грешиш
работата е там, че може да ги копира директно, може да ги копира и с коефициент, който залагаш. Тзо коефициент може да го променяш за различниите режими (според обороти, натоварване на мотора...)
според марката и класа агу, може да си изградиш изцяло нова горивна карта, като на една спортна електроника (вкл и управелние на предварението), като пак се ползват сигналите на бензиновите разбира се. Имах едно брц, високия им клас, можеше да задаваш до +/- 50% корекция спрямо бензиновите времена например във всеки 50 или 100 оборота на мотора
обикновено в режимите, където се кара масово, сместта леко се обогатява, за да се компенсира спада на мощност. (1л газ е около 500гр, докато 1л бензин е над 700гр , има и други фактори, разбира се, но при 1:1 газ/бензин няма как да няма загуба на мощност) Отделно че това е турбо кола и хората са се застраховвали с по-богата смес.
работата е там, че може да ги копира директно, може да ги копира и с коефициент, който залагаш. Тзо коефициент може да го променяш за различниите режими (според обороти, натоварване на мотора...)
според марката и класа агу, може да си изградиш изцяло нова горивна карта, като на една спортна електроника (вкл и управелние на предварението), като пак се ползват сигналите на бензиновите разбира се. Имах едно брц, високия им клас, можеше да задаваш до +/- 50% корекция спрямо бензиновите времена например във всеки 50 или 100 оборота на мотора
обикновено в режимите, където се кара масово, сместта леко се обогатява, за да се компенсира спада на мощност. (1л газ е около 500гр, докато 1л бензин е над 700гр , има и други фактори, разбира се, но при 1:1 газ/бензин няма как да няма загуба на мощност) Отделно че това е турбо кола и хората са се застраховвали с по-богата смес.
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
Можете да бъдете уверени че засичам правилно
Цитираният разход на бензин е засечен с метода пълно-пълно, а този на газ - с пълнене на бутилката догоре и чакане колата да "изгасне" за газ. А между другото до 2000-2500 оборота на газ дори върви повече отколкото на бензин, така ми се струва. 
Към недоверчивия колега, който поставя под съмнение разхода 6.2 - разходът е постигнат само на бензин, само в извънградски цикъл, и само с 80, максимум 90 километра в час. Никакви изпреварвания, резки спирания и резки ускорения. Съвсем плавно каране и при възможност изключване от скорост. Това е експериментално каране - на никой нервите няма да издържат да кара така. Направих го умишлено, за да видя дали поне тогава разходът на газ ще падне. Но уви - при абсолютно идентично каране, на бензин ми даде 6.2 реален разход, а на газ около 10 на 100 - при еднакви маршрути, еднакви пътни условия и натовареност на движението и сам в колата, без никакви пасажери и багаж. Изхабих един резервоар бензин и една бутилка газ, при абсолютно еднакви стилове на каране.
Питам се, при това положение, къде е печалбата при супер икономично каране, при положение че на газ ми гори 10-11, а на бензин 6-7? По-добре да си кара на бензин човек. Печалбата за мен се изразява единствено при нормално каране и настъпване - тогава разходите на бензин и газ са близки, но цените на бензина и газта - далечни. В такъв случай човек е на сметка. Но в противен случай - да ми гори 8 бензин и 13 газ.....не виждам смисъл.

Към недоверчивия колега, който поставя под съмнение разхода 6.2 - разходът е постигнат само на бензин, само в извънградски цикъл, и само с 80, максимум 90 километра в час. Никакви изпреварвания, резки спирания и резки ускорения. Съвсем плавно каране и при възможност изключване от скорост. Това е експериментално каране - на никой нервите няма да издържат да кара така. Направих го умишлено, за да видя дали поне тогава разходът на газ ще падне. Но уви - при абсолютно идентично каране, на бензин ми даде 6.2 реален разход, а на газ около 10 на 100 - при еднакви маршрути, еднакви пътни условия и натовареност на движението и сам в колата, без никакви пасажери и багаж. Изхабих един резервоар бензин и една бутилка газ, при абсолютно еднакви стилове на каране.
Питам се, при това положение, къде е печалбата при супер икономично каране, при положение че на газ ми гори 10-11, а на бензин 6-7? По-добре да си кара на бензин човек. Печалбата за мен се изразява единствено при нормално каране и настъпване - тогава разходите на бензин и газ са близки, но цените на бензина и газта - далечни. В такъв случай човек е на сметка. Но в противен случай - да ми гори 8 бензин и 13 газ.....не виждам смисъл.
-
- Автомобил: Passat B3 Variant
- Двигател: 1.8mi AAM 1993
- Контакти:
Aми явно 1.8Т не е най-удачния мотор за газ. При мен разликата не е двойно повече литри на газ отколкото на бензин за едни и същи километри.
А за това на кое върви повече зависи от самото преварение, може да се настрои оптимално за газ, но тогава бензиновия вървеж е по-скапан. Според мен пробвай с друг сервиз. Че доста колеги насложиха газови инжекциони и не им дава повече от 1-2 литра разлика, а при теб е почти двойно (от 6 до 10-10,5)...
А за това на кое върви повече зависи от самото преварение, може да се настрои оптимално за газ, но тогава бензиновия вървеж е по-скапан. Според мен пробвай с друг сервиз. Че доста колеги насложиха газови инжекциони и не им дава повече от 1-2 литра разлика, а при теб е почти двойно (от 6 до 10-10,5)...
- pe6kata
- VW експерт
JUSTICE_G написа:Към недоверчивия колега, който поставя под съмнение разхода 6.2 - разходът е постигнат само на бензин, само в извънградски цикъл, и само с 80, максимум 90 километра в час. Никакви изпреварвания, резки спирания и резки ускорения. Съвсем плавно каране и при възможност изключване от скорост. Това е експериментално каране - на никой нервите няма да издържат да кара така...
1.8Т е супер удачен мотор за газифициране.
за разхода- що да не вярвам
в тоя режим, в който си засичал, вр6-цата на пасат ми гори към 5.8, абф на голф3 сгъстен даваше- 4.8 бензин

пробвах с газов инжекцион, за да върви по начин, който да ми хареса, демек максимано близък до бензин(но не като на бензин- в ниските и средни обороти беше близък, но нагоре колкото и да обогатявахме, се усещаше осезаемо че върви по-малко), та ми качи с над близо 20% разхода спрямо на газ. И си свалих уредбата...
време е да кажеш вече каква е марката на уредбата
никакъв не е проблема да и се намали горивото. нормално е да качи 1-1.5 литра, като се запази нормално вървене
- JUSTICE_G
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля че е FERONI, доколкото успях да видя, а изпарителят е усилен и е на Tomaseto.
Между другото имам една практика - на 10 000 км газ, задължително изгарям един цял резервоар бензин, за да пазя бензиновата система. Днес отидох и налях догоре 100-октанов бензин и в момента резервоарът прелива. Ще го изгоря с нормално каране, след което ще пиша отново за точен разход. След като го изгоря, ще изгоря и една цяла бутилка газ, за да направя сравнението отново.
Между другото имам една практика - на 10 000 км газ, задължително изгарям един цял резервоар бензин, за да пазя бензиновата система. Днес отидох и налях догоре 100-октанов бензин и в момента резервоарът прелива. Ще го изгоря с нормално каране, след което ще пиша отново за точен разход. След като го изгоря, ще изгоря и една цяла бутилка газ, за да направя сравнението отново.
Върни се в “Автогазови уредби”