Синята и зелени зони и как правозащитните органи спят!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
0001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Синята и зелени зони и как правозащитните органи спят!

Мнениеот 0001 » Нед 30 сеп 2012 6:02

Посетих Турция и по-точно Истанбул, град с 20 милиона граждани, огромно количество автомобили, широки и тесни улици и много млади и усмихнати хора, повечето работливи и добронамерени.
В Истанбул няма синя и зелена зони, факт който ме накара да се замисля и настроя против действията на общинските чиновници на София и в защита на протестите на живущите в центъра на това село, наречено София.
Не живея в центъра и това, за което пиша, не ме засяга лично, но се надявам да прочетете и размислите върху следното, цитирам от Конституцията:
Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

Видно от този конституционен текст, изключено и невъзможно е, с "НАРЕДБА", /под нормативен акт/, служители на СОС и общински съветници, да управляват граждани на страната.
Наредбата не е закон и не може по никакъв начин, да създава и отнема конституционни права та български граждани, в това число, правото да спират и паркират пред домовете или в центъра на София.
Служителите и общинските съветници, автори и изпълнители на такава Наредба, извършват нарушение и даже престъпление, когато нарушават правата на гражданите.
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

Обичам конституцията, но не обичам чиновници и общински съветници, които рекетират гражданите на града си и получават заплати и премии от събрани глоби, такси и "нарушения", каквито нарушения, както в случая с тази наредба ,няма и никога не е имало.
Обичам Конституцията, макар дори и Полицията, родното МВР, Съда и Прокуратурата,да не я защитават, спазват и изпълняват.
Полицията и МВР служат вярно на СОС, като придружават, пазят и служат на лица, които рекетират гражданите на София.
А съда и прокуратурата , не ги интересува това, което става в София и не се самосезират, за това, което става.
Някакви "рап" певци, станаха предмет на лицемерно и ненужно преследване, за някаква песен, в която даже не се споменава български символ- знамето.
В същото време, медии, журналисти, полицаи, граждани, съдии, стоят глухи и слепи, защото явно са глухи и слепи.
Вчера вечерта, отделих време и бях на площад Славейков в 18,30 часа, до шадравана, за да видя как вървят протестите.
Едно момиче Гергана Владкова и мъжа и:
- http://www.dnes-bg.o...ews/showme/2279
са се наели да вършат това, което е работата на правоохранителните органи на държавата.
Оледах внимателно хората там, на протеста, повече възрастни, вероятно с много свободно време, които обаче не могат да направят нищо.
Нищо не могат да направят, затова пиша тук и ви обръщам внимание, че сериозно сме рекетирани всички, не са само те, и че тези хора заслужават подкрепата ви.
Елате, млади хора, журналисти, образовани , адвокати, юристи и политици, защото тези възрастни хора, не могат да направят нищо повече от това, което правят- а то е нищо.
Нека подкрепим Гергана и по точно, себе си! Проблемът е общ, породен от интереси, престъпни интереси, срещу които Тя и тези около нея не могат да се справят без подкрепа.
Аз правя това тук и ви моля за подкрепа, против "общинската мафия", срещу която сме беззащитни сами и поотделно.
Гергана Владкова и няколкото около нея НЕ СТИГАТ!
Още повече, че тя в момента няма работа, а полага неимоверни усилия, за да отвори очите на добре платените "общински съветници" и Фандъкова.
Много ми е симпатична Фандъкова, да не ме разбирате неправилно, уважавам усилията и, но тя не е грамотна правно по конкретния казус, не е учила учениците си, на закони, право и конституция.
Мисля, че ако правилно се постави въпроса, ако се вдигне въпроса на нейното ниво, на нивото на нейното по-висше обкръжение, тя ще разбере и ще отреагира.
Пиша и правя "това", не като пряко засегнат, и потърпевш, а като гражданин, какъвто ме е срам да бъда, в тази рекетьорска община.
И това не засяга само София но и всички останали градове, в които "неграмотните или корумпирани общински съветници" вилнеят и глобяват граждани, безпомощни, неграмотни, необразовани за да се защитят.
Даже във Велинград видях че има "синя зона" , ама моля ви се!
Всичко Мара втасала, та чак сини и зелени зони прави, за да се издържа общината и чиновниците в нея.
Правозащитните органи и журналистите, следва да осъзнаят, че е налице скандален факт рекетьорски , организиран тормоз и ощетяване на граждани.
Тази вечер отново в 6,3 има отново среща, на която ще отида, за да загубя още малко време.
Ще изям и два вкусни сладоледа, както направих вчера, докато наблюдавах от страни.
Много обичам сладолед, но не обичам тази рекетьорска община.
Всеки мастит журналист, медия или политик, може да направи новина, от това престъпно нарушаване на Конституцията, от общински чиновници, без власт.
Аз нямам излишно време, но ще изям поне два вкусни сладоледа, на светофара на площада.!
Полиция и прокуратура, журналисти гледат от страни и се занимават с песните за "бялото , зеленото и червеното", вместо да видят проблема, а той е следствие от правна некомпетентност. Налице е престъпление по служба и "превишаване на власт", каквато общинарите въобще нямат. Полицаите, вместо да защитават потърпевшите, защитават престъпниците, което въобще не е нещо ново, нали?
Нямам против наличието на "Синята зона", но досега не се бях замислял, дали цялата работа е законна или не. Плащал съм си като попец със есемеси, но се оказва, че съм "рекетиран".
Сега, когато осъзнах че ОБЩИНАРИТЕ НЯМАТ ПРАВА ПО ЗАКОН И КОНСТИТУЦИЯ, се раздразних.
Ето защо, симпатизирам на това момиче Гергана и се дразня на възрастните, безпомощни пенсионерски и неграмотни тикви, които я заобикалят, яхат, дават съвети, но самите те, не са в състояние, да формулират проблема и да си защитят правата по Конституция.
Въпросът е за нарушаване на правата, на живеещите в центъра на София, от страна на лица, които нямат никаква власт, да извършват подобно нарушение.
Но те го правят и дискриминират хората, по местоживеене.
Нека има "синя", "зелена", "жълта" и "червена" зони в София, но това да става по начин, уточнен със закон, защото в момента не е така.
Моля прочетете отново Конституцията на собствената си държава и помислете за възможностите си, чрез познати в някоя силна медия, за да слушам по радиото някой ден, че действията на кмета и общинските съветници, се разследват от прокуратурата и съда.

"Чл. 282. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Длъжностно лице,/ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК И КМЕТ/ което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6 , или с пробация.

Потребителски аватар
vihren1
Автомобил:
Двигател:

Re: Синята и зелени зони и как правозащитните органи спят!

Мнениеот vihren1 » Нед 30 сеп 2012 6:43

Аз пък съм доволен от новата синя зона, като идвам от Перник, да си свърша работа по центъра не обикалям 20-30 мин по малките улички, а веднага си намирам място.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 30 сеп 2012 9:38

на 01.10 от 18:30 на Славейков отново ще има протест. Не съм много съгласен с така поставените проблеми на протестиращите, те са само част от цялото, но все пак ги подкрепятм ... Писал съм по други теми и места, защо съм против и прочее. Недомислена история, като започнеш от процедурата по регистрация, която се издъни още първия ден, и стигнеш до изпълнение и реализация. Когато се осигурят реално действащи алтернативи и възможности, тогава да въвеждат забраните, а те го правят само за да събират пари в момента. И кметът на града е редно първо да помисли за собствените си съграждани, чак след това за гостите на града.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 30 сеп 2012 10:07

0001 написа:...

Кхе, кхе...сигурен ли си, че правото ти да паркираш автомобила си в центъра на града е записано в Конституцията? :gruebel Щото е леко безсмислено да искате закон, а не наредба за паркирането, при положение, че той също по някакъв начин ще ограничава конституционното право на българина да слиза от колата си само пред входа на кооперацията... :roll:

0001
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот 0001 » Нед 30 сеп 2012 20:53

icoico написа:
0001 написа:...

Кхе, кхе...сигурен ли си, че правото ти да паркираш автомобила си в центъра на града е записано в Конституцията? :gruebel Щото е леко безсмислено да искате закон, а не наредба за паркирането, при положение, че той също по някакъв начин ще ограничава конституционното право на българина да слиза от колата си само пред входа на кооперацията... :roll:

:lol: Наредбата въобще не е норамативен документ, който може да създаде правни последици!
Правата на гражданите са, свободно придвижване, в това число и с автомобил, и разбира се, неограничено право да спират пред дома си, когато това не е ограничено от закон. :lol:
СОС - /общинския съвет/, няма права по закон и конституция, както в минало време, така и в сегашно.
Този "съвет" е представител на изпълнителната власт, а не на съдебната такава, така че няма никаква законна основа.
Такива ми ти работи!
Но хората не сме грамотни, включително и аз, затова трябваше да прочета и до поговоря доста време, с юристи и адвокати.
Когато вярваш на една лъжа, каквато е "наредбата за паркиране" , не можеш да се съпротивляваш ефективно.
За сега толкова, дал съм на момичето Гергана материалите, но тя е обградена с хора възрастни, безидейни и без възможности. :lol:
Трябват млади хора, образовани, мотивирани,действени като нея, а такива няма...за съжаление.
Системата им липсва или е тромава....

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Нед 30 сеп 2012 21:08

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 30 сеп 2012 22:04

0001 написа:...Правата на гражданите са, свободно придвижване, в това число и с автомобил, и разбира се, неограничено право да спират пред дома си, когато това не е ограничено от закон. :lol:
...

Ще бъде ли възможно тук да публикуваш съответния законов текст, потвърждаващ думите ти?

Потребителски аватар
sp_konsulov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sp_konsulov » Пон 01 окт 2012 8:30

Само да вметна, че днес моя позната Камелия с дъщеря си ще ходят на протеста, срещу 15 лева на човек maikomila
Хайде да се сетим колко е спонтанен и неорганизиран :idea:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 01 окт 2012 8:48

Истината е някъде там ...
Но далеч не е това, което авторът на темата пише. Относно силата и действието на нормативните актове - запознай се по-отблизо със Закона за нормативните актове - там пише кое и как ... Наредбата, приета от СОС, си е издадена съвсем в рамките на компетентността му, защото има ролята на законодателен орган на територията на Столична община.
Друг въпрос е, че подлежи на обжалване по предвидените в закона начини. Ако такова обжалване бъде успешно, тогава може да отпадне, не и преди това.
Относно паркирането - и на мен не ми се иска да плащам по 2 лева на час, за да паркирам до офиса ми, но няма как. Поне сега има места доволно. Отделно от това, най-накрая ще взема да ползвам градски транспорт в София, или още по-добре - да ходя пеша до работа. И без това ми е на 2 км.
Ролята на тези цени е не само да се събират пари. Те са и лост за облекчаване на трафика, намаляване на замърсяването и т.н. В някои доста по-големи градове (Лондон и т.н.) си има такса за да влезеш дори в централната градска част. Как се нарича? Congestion Charge - такса задръстване. Та ...
П.П: Не давай за пример Истанбул ... По ред причини ...

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Пон 01 окт 2012 9:16

Три типа социални профили населяват центъра, по мои скромни селски наблюдения.
1.Възрастни хора отдадени на домашните си любимци.
2.Весели младежи с дълги коси, трудово незаети и пиещи на вересия по дупките.
3.Нормални трудови човеци, притежаващи автомобили.
За тип едно е ясно, тип три притежават стикери, плащат и не мрънкат.
Тип две ходи да крещи по протести от скука.
Служители на фирми в офиси не коментирам: 10 кожи да им смъкнат. Те са си направили сметката добре.
Та, защо аз живея в центъра и не съм недоволен?
Защо си плащам като поп, без да мрънкам?
Тъп съм. Друг отговор?

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 01 окт 2012 9:51

аз съм по-тъп, щото хем плащам, хем мрънкам, а накрая и 15 лева няма да взема.

Не мрънкаш, щото не ти се е наложило, ама миналата година като седях 2 месеца без кола, карах друга и познай кво, седеше пред нас. Сега вече нямам право да имам служебна кола, или такава под наем, или квато и друга схема да е. ЩО? Защо стикера не се издава на човек/апартамент. Кви са тия глупости с нотариални актове и тн, дали не ми беше по-лесно да съм наемател на апартамента на родителите ми, отколкото техен син ?! Глупости пълни. И аз колата попринцип не я карам през седмицата, щото ходя на работа пеша/колело/мотопед, как дойде, т.е. спазвам идеята на ограничението, но в същото време съм наказан за това. А и какъв толкова развит транспорт има София прощавайте, да, на фона на Сусерлево има метро, ама на фона на Лондон, където има такса задръстване, кво имаме ?! Метро с линия колкото имат и скоростните влакчета от фънпарковете около Лондон. С две думи, за мен това е необмислена докрай наредба, на която още не и е времето за София. Може би по натам. Може би ...

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 01 окт 2012 9:55

Напълно съм съгласен с dobrin!

Таксите за паркирване в центъра са полезно "зло".
Няма голям европейски град, а камо ли столица, в който да няма нещо подобно, а и много по-тежко/скъпо отнесено спрямо стандарта. Да не говорим, че идеалния център на почти всеки град е пешеходна зона!

Истанбул? Ние към османската империя ли ще се връщаме или уж имаме европейски ценности?

Подобна стъпка може да направи само добро:

- Повече свободни места (търсенето за дупка за паркирване не струва по-малко измерено в бензин! Той също не е евтин!)
- По-чист въздух за живущите в центъра
- По-чиста, спокойна столица
- По-здравословен начин на живот (ходене, каране на велосипеди...)

В по-дългосрочен план:

- Мотивация за жителите да се изнесат в покрайнините, допълнително облекчавайки административния център на държавата
- Мотивация за фирмите да се изнесат към бизнеспарковете както е по цял свят, отново облекчавайки центъра

За шофьорите на служебни автомобили:

Нека и там нещата да са по европейски - паркирвайте си ги, но плащайте данъци върху тях да видим дали ще е по-изгодно тогава :idea: В цяла европа всяко благо като служебен автомобил, служебен телефон и т.н. се облага с данък печалба по определена схема за сметка на потребителя!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 01 окт 2012 10:04

за служебните - данък се плаща и сега, на км, и кво ?

абе щом повечето се кефат на сървиза, който получават от общината, ок, така ще е :)
Дано само сте прави в дългосрочен план.

За мен това към настоящият момент е недомислица. Ако се помисли и пооправи, може би.

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 01 окт 2012 10:17

не твърдя, че е оптимално оформено. Има какво и къде да се пипне и винаги ще има! Но в основата си е на място и даже силно закъсняло според мен.

Все още очаквам най-после още една стратегическа стъпка в разтоварванетоо на града - осезаеми данъчни облекчения за големите (пък и малки) фирми за основен офис в провинцията! Това ще отлее обратно част от новодошлите през полседните 1-2 десетилетия "столичани" и ще създаде работни места в по-малките градове, наливайки нови средства в хазните им.

Така е в Германия от 100 години и ефекта е на лице. Големите корпорации са със седалища в малки градове.

KirilGeorgiev
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KirilGeorgiev » Пон 01 окт 2012 10:23

В Истанбул също се плаща но доколкото си спомням е 4лири на ден Цената от 2лв в София на фона на доходите е абсурдна :screwy Някой интересувал ли се е какви са приходите за миналата година от синята зона mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”