здравейте,
Имам кола, която е на инвалид и понеже
талона е със срок 3год. и на митническата декларация
също пише:"под митнически надзор 36месеца", какво се прави след
като изтече срока от 3-те години?
а ако искам да си я прехвърля на мое име какво трябва да направя?
ако имам пълномощно от инвалида с което мога да я продавам колата дори и на мене си
то ще ми свърши ли работа ?
само че е правено още когато е регистрирана колата в БГ,
а именно преди почти 3 години ?
Какво се прави с талон на ИНВАЛИДНА кола след 3 години?
- joser
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Какво се прави с талон на ИНВАЛИДНА кола след 3 години?
diksy написа:с което мога да я продавам колата дори и на мене си
и брат ми преди време имаше такова пълномощно, ходи при нотариус ама преди това си намери договор за покупко-продажба.. та дано инвалидът е жив, че иначе става сложно. ако инвалидът е семеен се изискваше поне преди декларация, че не дължи данъци на държавата. плащаш няколко такси при нотариуса. и после както са ти писали по-горе - очакват те в кат и данъчната служба по постоянен адрес
joser написа:diksy написа:с което мога да я продавам колата дори и на мене си
и брат ми преди време имаше такова пълномощно, ходи при нотариус ама преди това си намери договор за покупко-продажба.. та дано инвалидът е жив, че иначе става сложно. ако инвалидът е семеен се изискваше поне преди декларация, че не дължи данъци на държавата. плащаш няколко такси при нотариуса. и после както са ти писали по-горе - очакват те в кат и данъчната служба по постоянен адрес
проблема при мен е че инвалида е починал, а не са изтекли 3-те години.
Трябва ли да си го прехвърля или да чакам да изтекът, то остава още 4-5 месеца.
Защото ако я прехвърлям сега ще искат да платя ДДС-то.
А проблема е че аз имам пълномощно с което мога да си я продам
на мене си, но след като инвалида е починал дали е валидно
или трябва да търся наследниците които да ми я прехвърлят?
Още по големия проблем е че наследниците са много
и ще се заядат и затова дали може с пълномощното да си я прехвърля?
- Plamen_RI
- Автомобил:
- Двигател:
buFka написа: я в този ред на мисли....тябва ли да се сменят номерата? ако да - има ли начин срещу заплащане да ги запазя сегашните?
Трябва да се сменят, ако инвалида е регистриран в друга област, ако обаче и двамата сте от София примерно, не е нужно да се сменят.
За колегата - филма ти става сложен, ако я прехвърлиш преди да е изтекъл срока, дължиш ДДС със лихви!!!!На сайта на НАП някъде имаше лихвен калкулатор...Четох някъде че теоретично от догодина ще е възможен реизнос, ама малко се съмнявам че ще оставят такава дупка в закона...
- Senior GR
- Автомобил: VW Golf II
- Двигател: RP 1989
Съжалявам, че трябва да го чуеш , но трябва да платиш ВСИЧКО, което си спестил като си го внесъл на инвалид....Пред абсолютно същия казус се изправих и аз преди 2 години.....Баба ми почина и трябваше да се изръся 2000 лева за ГОЛФ 2......Много неприятно, какво ли не опитахме....ако починалия инвалид е с по нормално ЕГН, тоест да не буди съмнение- карай така, докато има живот колата...това викаха и самите хора от митницата.....но ако инвалида е на 90+ години, както беше в моя случай не става......
Ужасна недомислица в закона, според мен трябва да се плаща пропорционално на оставащото време до изтичане на трите години, след като човека е починал....Все едно никога го е нямало, след като посмъртно му се отнемат привилегиите.....
Страната ни е прекрасна, ненавиждам държавата!!!

Стан написа:Съжалявам, че трябва да го чуеш , но трябва да платиш ВСИЧКО, което си спестил като си го внесъл на инвалид....Пред абсолютно същия казус се изправих и аз преди 2 години.....Баба ми почина и трябваше да се изръся 2000 лева за ГОЛФ 2......Много неприятно, какво ли не опитахме....ако починалия инвалид е с по нормално ЕГН, тоест да не буди съмнение- карай така, докато има живот колата...това викаха и самите хора от митницата.....но ако инвалида е на 90+ години, както беше в моя случай не става......Ужасна недомислица в закона, според мен трябва да се плаща пропорционално на оставащото време до изтичане на трите години, след като човека е починал....Все едно никога го е нямало, след като посмъртно му се отнемат привилегиите.....
Аз ще изчакам да изтекът 3-те години, но след това трябва да се
подмени талона, няма как да карам със стария талон,
защото той става невалиден, с изтекъл срок на годност

Но това мисля е само за големия талон, а малкия няма дата,но
пише кога е регистрирана колата и ако ме спрът ченгетата ще се заядат.
На мен въпроса ми е като изтекът 3-те години, трябва ли
да търся наследниците за да ми я прехвърлят колата
или мога с пълномощното което имам да си я продам на мене си ?
- tekion
- Автомобил: Meriva
- Двигател: 2006
- Контакти:
Ако остават 4-5 месеца - по-добре да си траеш и може и да ти се размине, ако митниците не разберат за смърта на инвалида до изтичане на 3-те години. Прочети тук: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=11804 за повече подробности.
- iceberg
- Автомобил: Skoda Octavia Scout II FL
- Двигател: BMM 2009
Надявам се с този пост от друг форум да помогна на колегата и други колеги с бъдещи въпроси относно автомобили внесени на инвалид.
Вариант 1:
С малки поправки цитирам:
"За наследниците възниква задължение, ако никой от тях не е също инвалид.
Към случая обаче е приложим друг текст - чл.206, ал.3 от Закона за митниците. Митницата има задължението да уведоми наследниците, че за тях е възникнало задължение, да определи неговия размер и да им даде срок за доброволно изпълнение. Това митницата трябва да направи в рамките на 3 години от момента на възникване на задължението. И тъй като този момент е датата на смъртта на инвалида, от тази дата се отброява 3 години. Ако митницата не уведоми наследниците в този срок и не започне действия по събиране на вземанията си, губи правото да претендира тези суми"
Предполагам че се изисква от КАТ при регистрация удостоверение от митницата за липса на задължения НО има и погасяване по давност на задължението и то е 5 години след 1 януари следващата година след смърта на инвалида така че
митницата спокойно може да издаде такова удостоверение след изтичане на 5-годишния срок, тъй като задължението е погасено по силата на закона, а не по волята на митническата администрация.
Но митницата може да откаже да издаде такова удостоверение в интервала между третата и петата година. Това е така, защото от една страна задължението не е погасено, а от друга митницата не може да го събере принудително.
С една дума колега ако не ти се плаща си траеш 3 години от датата на смърта на инвалида и се НАДЯВАШ митницата да не разбере, защото ако разбере си плащаш като поп, а и да допълня че се плаща цялата сума а нямаме плащане на част от митото, пропорционална на оставащите месеци. Няма значение дали инвалидът е починал през първия ден или в последния ден от 3-годишния срок, в който автомобилът е под надзор. Плаща се цялото задължение, тъй като наследниците получават цялата кола, а не примерно 5/36 от нея.
Вариант 2 - искаш да плащаш:
Ако никой от наследниците не е лице с увреждания, даващи правото на безмитен внос, за тях възниква задължение да заплатят дължимите суми за мито и ДДС. Ако автомобилът е с европейски произход и е представен евро-сертифиат, митото е 0 лв. и остава дължим само ДДС. Понеже при регистрацията на автомобили на инвалид не се изисква EUR1, то най-вероятно твоят автомобил няма и ако искаш да спестиш митото ще трябва да си извадиш EUR1.
Вариант 1:
С малки поправки цитирам:
"За наследниците възниква задължение, ако никой от тях не е също инвалид.
Към случая обаче е приложим друг текст - чл.206, ал.3 от Закона за митниците. Митницата има задължението да уведоми наследниците, че за тях е възникнало задължение, да определи неговия размер и да им даде срок за доброволно изпълнение. Това митницата трябва да направи в рамките на 3 години от момента на възникване на задължението. И тъй като този момент е датата на смъртта на инвалида, от тази дата се отброява 3 години. Ако митницата не уведоми наследниците в този срок и не започне действия по събиране на вземанията си, губи правото да претендира тези суми"
Предполагам че се изисква от КАТ при регистрация удостоверение от митницата за липса на задължения НО има и погасяване по давност на задължението и то е 5 години след 1 януари следващата година след смърта на инвалида така че
митницата спокойно може да издаде такова удостоверение след изтичане на 5-годишния срок, тъй като задължението е погасено по силата на закона, а не по волята на митническата администрация.
Но митницата може да откаже да издаде такова удостоверение в интервала между третата и петата година. Това е така, защото от една страна задължението не е погасено, а от друга митницата не може да го събере принудително.
С една дума колега ако не ти се плаща си траеш 3 години от датата на смърта на инвалида и се НАДЯВАШ митницата да не разбере, защото ако разбере си плащаш като поп, а и да допълня че се плаща цялата сума а нямаме плащане на част от митото, пропорционална на оставащите месеци. Няма значение дали инвалидът е починал през първия ден или в последния ден от 3-годишния срок, в който автомобилът е под надзор. Плаща се цялото задължение, тъй като наследниците получават цялата кола, а не примерно 5/36 от нея.
Вариант 2 - искаш да плащаш:
Ако никой от наследниците не е лице с увреждания, даващи правото на безмитен внос, за тях възниква задължение да заплатят дължимите суми за мито и ДДС. Ако автомобилът е с европейски произход и е представен евро-сертифиат, митото е 0 лв. и остава дължим само ДДС. Понеже при регистрацията на автомобили на инвалид не се изисква EUR1, то най-вероятно твоят автомобил няма и ако искаш да спестиш митото ще трябва да си извадиш EUR1.
- Senior GR
- Автомобил: VW Golf II
- Двигател: RP 1989
....Само че за да извадиш нов талон в КАТ ти искат документ, че е освободена от митнически контрол!!!! А за да стане това трябва инвалида, на чието име се води колата да отиде ЛИЧНО до митницата , за да се подпише на необходимите документи-подчертавам ЛИЧНО- никакви пълномощни не вършат работа....А след като човека е починал -няма как да се издаде документа за освобождаване от митнически контрол.....Разправиите са огромни, особено, ако става въпрос за кола на 10+ години- човек се замисля даже и да я захжърли някъде.....Успех все пак, дано съм ти бил полезен....
Прехвърляне при нотариус,ще ти трябва оценка от застраховател за цената на колата.Въз основа на нея ще платиш нотариалните такси!
После в КАТ за нов талон и ако се налага нови табели.Само талона ще ти струва 29 лева.Евтинийка та дрънка!
В общината като тръгнеш да плащаш данъците догодина.
После в КАТ за нов талон и ако се налага нови табели.Само талона ще ти струва 29 лева.Евтинийка та дрънка!
В общината като тръгнеш да плащаш данъците догодина.
- joser
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
diksy написа:трябва ли
да търся наследниците за да ми я прехвърлят колата
или мога с пълномощното което имам да си я продам на мене си ?
моите съболезнования, ако ти е бил близък. в много кофти ситуация си. ще ти трябва печен юрист да ти погледне пълномощното и да види какво пише в него и как може да се тълкува. защото твоето едва ли позволява продажба на трети лица/мен.. това ще бъде игра на думи, за да не плащаш всичко. моето мнение е да потърсиш съвета на юрист. (законите може и да имат вратички, но те не винаги могат да се отварят с шут..)
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
освен пълномощното, в което пише че можеш да я продаваш и на себе си ти трябват още две нот. заверени декларации от текущата година-че инвалида не дължи данъци и за неговото семейно положение...
ако я е купил женен/омъжен и съпруга участва в сделката
застр. оценка ти е най-малкия дерт и без нея става
ако я е купил женен/омъжен и съпруга участва в сделката
застр. оценка ти е най-малкия дерт и без нея става
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”