По същество:
Вече в няколко теми се твърди, че зимата е по-добре да се кара с по-тесни гуми, отколкото през лятото. На въпросите ми защо и въз основа на каква информация се дават такива съвети отговорите не са конкретни. Аз съм търсил, но не намирам информация относно предимствата на по-тесните гуми през зимата. Единственото логично обяснение, което съм получил е, че тесните и високи гуми в пресен сняг успяват да потънат в снега и да достигнат настилката/почвата под снега и затова са по-подходящи. Това, разбира се, е в зависимост от клиренса на конкретния автомобил - аз досега съм "закъсвал" основно заради "лягане по корем" върху снега и не мисля, че по-тесните гуми биха помогнали в такъв случай, но все пак доводът си струва. Също така лично на мен изключително рядко ми се налага да шофирам върху пресен сняг и в тези случаи го правя изключително внимателно - все пак в такива условия за мен целта е да премина, без да "закъсам", а не да търся максимално сцепление и удобство. За мен това е изключение и не е предпоставка за избора ми на гуми за целия зимен сезон.
Втори довод в ползата на по-тесните гуми е силата на притискане - едно и също тегло върху по-малка площ(по-тясна гума) оказва по-силен натиск върху земята, което води до по-добро сцепление. Тук възниква въпросът - ако това е наистина така, то ЗАЩО по дяволите не караме с по-тесни гуми и през лятото? Или през лятото написаното по-горе не важи?
Други разумни доводи за предимствата на по-тесните гуми през зимата не съм получил. Ще дам пример с един поддръжник на тази теория, който не казва нищо конкретно - някакви тестове на някакви гуми и някакви форуми:
някой написа:Когато аз си задавах подобни въпроси понеже и аз случих на джанти с нестандартни за автомобила ми гуми, отделих доста време, поинтересувах се, прочетох, погледах и реших за себе си. Попрочетох малко за тестовете в Аутобилд, погледах сравненията на ADAC тестовете (което правя винаги преди да купя нови гуми), проверих в някой руски форуми, попрочетох някои статии, мнения.
Избора ми е че колкото и да ми харесваха новите джанти, винаги зимата съм с препоръчания размер и широчината на зимните ми гуми е по-малка от тези на летните ми гуми, които не са стандартни в моя случай.
Дори и да не съм прав, то си е за моя сметка.
Нито ще показвам, нито ще убеждавам в каквото и да било.
Поздрави и безаварийно пътуване и на двама ви.
Конкретен въпрос - на капачката на резервоара ми има два размера гуми. Защо трябва да предпочета по-тесния размер за зимния период?
Още един въпрос: Ако колата ми излиза от завода с гуми 185/60/14 и се оказва, че тя стои по-стабилно на пътя с 205/50/15 - спира и тръгва доста по-добре, то не би ли трябвало и през зимата да е така? Трябва да призная, че нямах възможност да тествам на конкретната кола заради финансови причини.

. Но за стандартните условия, при които управляваме през зимните месеци (мокра или суха настилка, рядко повече от 10 см сняг на пътното платно), няма никакъв смисъл умишлено да се монтира на автомобила по-тесния вариант от предписаните гуми с оглед проходимост, поне според мен.