нов акумулатор - как да го заредя
нов акумулатор - как да го заредя
Купих си чисто нов акумулатор 74AH. Имам едно старо зарядно от времето когато "немаше ни джиесеми, ни интернет". Колко часа и на колко ампера да го заредя?
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Re: нов акумулатор - как да го заредя
Защо трябва да го зареждаш? Разреден ли е или сега си го купил?
Иначе на 74Ah зарядния ток не трябва да превишава 7,4А.
Иначе на 74Ah зарядния ток не трябва да превишава 7,4А.
- Ivaylichko
- Автомобил:
- Двигател:
Явно колегата е чел, че някои хора си дозареждат чисто новия акумулатор.
- Asko VW
- Автомобил: VW Passat-B6 Variant
- Двигател: 2-0 TDI BMP 2006
7,4 A, за 10 часа, но и аз не разбирам защо ще го зареждаш, сега ги продават заредени. Ако твоят случай е различен и акуто е незаредено - виж подчертаното. Ако зареждаш с по-нисък ампераж трябва да увеличиш времето обратно пропорционално, т.е. колкото по-слаб ампераж толкова повече време.
Акумулаторът ми най-вероятно е зареден, но така четох, че е желателно да се зареди преди да се сложи в колата, макар че вече почти никой не го прави.
- pkovachev
- Автомобил: Polo 1.4 FSI
- Двигател: AXU 2004
Монтирай на колата смело и безотговорно, няма да имаш проблеми щом е нов !
Успех

- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
Да, когато е нов слагай направо. За първи път чувам, че нов акумулатор се зарежда 

pkovachev написа:Монтирай на колата смело и безотговорно, няма да имаш проблеми щом е нов !Успех
"Проблемите" опират евентуално до продължителността му на живот. То ми е ясно, че двигателят ще запали и ще ме издържи поне 2 години, колкото му е гаранцията.
- rexpitbul
- Автомобил:
- Двигател:
EMILEN написа:pkovachev написа:Монтирай на колата смело и безотговорно, няма да имаш проблеми щом е нов !Успех
"Проблемите" опират евентуално до продължителността му на живот. То ми е ясно, че двигателят ще запали и ще ме издържи поне 2 години, колкото му е гаранцията.
Първата ми искра изкара над 6 години без да е зареждан първоначално, втората кара 4 та година вече пак без да е зареждана първоначално! Не знам дали с първоначално зареждане ще удължиш живота му - и това за първи път го чувам

Аз не разбирам от акумулатори и не мога да споря, но гледам какво пише в интернет, а именно:
"6. Ако си купувате нов акумулатор е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде зареден със зарядно ПРЕДИ експлоатация (никой не го прави вече). Ако го сложите просто така (защото ги дават сухозаредени) остава на 80% капацитет до края на живота си (източник YUASA). Идеалното е да мине 2-3 заряд/разряд цикъла преди монтаж в колата. Ама е скъпо. И бавно. За това никой не го прави. И търговеца ще ви обясни че "няма нужда" - нали и той иска да продава повече."
"6. Ако си купувате нов акумулатор е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде зареден със зарядно ПРЕДИ експлоатация (никой не го прави вече). Ако го сложите просто така (защото ги дават сухозаредени) остава на 80% капацитет до края на живота си (източник YUASA). Идеалното е да мине 2-3 заряд/разряд цикъла преди монтаж в колата. Ама е скъпо. И бавно. За това никой не го прави. И търговеца ще ви обясни че "няма нужда" - нали и той иска да продава повече."
- radi_nrj
Той е зареден в завода на 100%, когато не е вързан в ел. верига саморазряда му е минимален.
- pkovachev
- Автомобил: Polo 1.4 FSI
- Двигател: AXU 2004
EMILEN написа:Аз не разбирам от акумулатори и не мога да споря, но гледам какво пише в интернет, а именно:
Както си решиш колега, щом имаш желание зареждай нов акумулатор, за мен е безсмислено !

- radi_nrj
В интернет често пише глупости. Това за сухозаредените акумулатори също е голяма глупост. В момента дилърите поръчват сухозаредени акумулатори само от модели, които са крайно нестандартни защото когато плочите са топнати в електролита тече все пак някаква корозия.
- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
Когато смених колата си взех и нов акумулатор, монтирах го на колата и след няколко дни реших да го заредя.
Веднага след включване към зарядното, то изключи и показа че акумулатора е зареден.
Акумулаторът е Varta Silver.
Веднага след включване към зарядното, то изключи и показа че акумулатора е зареден.
Акумулаторът е Varta Silver.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”