Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Мнения: 2416
Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот nosex » Вто 18 дек 2012 13:11


quattro^^ написа:пичове след обстоен преглед на темата и аз ще правя опит за пастърма, обаче преди това имам няколко въпроса, значи месото трябва да го нарежа и да го сложа в сол само без да е накиснато в саламура нали?ако не го притискам а го сложа да си съхне на терасата няма проблем нали. и последния ми въпрос е за подправките кажете примерно колко се слага на килограм и какви подправки ползвате мисля телешки шол да взема за опита :roll:

Нарязваш го на 3-4-5см. дебелина - по твое усмотрение, слагаш го в тавичка, в морска сол и го между 12-24 часа - пак по твое усмотрение. След като го изкараш от солта, можеш да го изплакнеш леко, но не е задължително. Подправки по твое усмотрение :Mr Green Fun - аз ползвам червен пипер и чубрица, като овалвам хубаво и втривам едновременно ;) Прошиваш с капронов конец и закачаш на терасата. След седмица и малко до две висене е готово ;)




Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19312
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот stefan4o » Вто 18 дек 2012 14:10


Тая тема ме накара да предприема мерки. Нека минат празниците да се отчета с подаръци и Януари ще се похваля и аз с моите отрочета. Намерих на много прилична цена месо, разбъркване и пълнене. От мен ще е само да ги поразмачквам от време на време и да ги суша на терасата :lol:


Потребителски аватар
daniel golf 3
Мнения: 130
Регистриран на: Вто 09 мар 2010 10:44
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: kostinbrod

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот daniel golf 3 » Вто 18 дек 2012 14:23


благодаря на колегата за темата :beer .и аз взех мерки и сложих 2,5 кг свинско вратле за сушене (за пръв път).държах го 20 часа в морска сол,после подправки и на тавана.ще снимам и ще пиша как е :)


Потребителски аватар
mupk0
Мнения: 3822
Регистриран на: Вто 03 фев 2009 11:35
Автомобил: Mercedes Benz S202
Двигател: C200 Kompressor
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mupk0 » Вто 25 дек 2012 11:39


нещо темата замря...аз днес пробвах сърцата след малко повече съхнене,че имах съмнение за това защо не са твърди като пастърмата от рибица,но се оказа,че те като цяло стоят по-меки от нея.Иначе откъм другият материал.....поударихме половината дет се вика :D Закусвам със суджук често :D :D


Потребителски аватар
k_garchev
Мнения: 2721
Регистриран на: Съб 08 мар 2008 13:12
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Местоположение: Пирдоп
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот k_garchev » Вто 25 дек 2012 14:33


k_garchev написа:Аз започнах рибиците от кончето!Чакам свинските и луканчиците от кончето да станат!Но най интересното предстои!Пушена плешка!В момента стои накисната във вода и сол!
Изображение

Всичко на тавана почти привърши и реших да го заредя още малко!Сега остава да се почака и от време на време да ги понамачквам!
Изображение
Изображение
И едно друго лакомство!
ИзображениеИзображение
Процеса на приготвяне!
ИзображениеИзображение
Ето и изобретението за пушене!
Изображение


Потребителски аватар
nosex
Вечен БАН
Мнения: 2416
Регистриран на: Пон 08 яну 2007 11:39
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София (Волуяк/Бояна)

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот nosex » Вто 25 дек 2012 19:37


:shock :shock :shock
Евала, колега!
Я дай схема на такова за пушене как да си направя, че да си пуша риба :roll:
И ако не те затруднявам и рецепти за рибата и месото, което е пушено на снимката 8)


Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Мнения: 7663
Регистриран на: Пон 28 юни 2004 14:31
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Varbona » Вто 25 дек 2012 20:43


абе схема :woooow:
адрес дай на ЛС death :mhihichr:


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19312
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот stefan4o » Вто 25 дек 2012 21:05


Предлагам направо да се съберем всички и да идем на гости на колегата Гарчев :lol: Да му опитаме суджуците :bowdown


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот joromnt » Вто 25 дек 2012 21:07


Рязко ми излезе ходене към Пирдоп, мисля утре да е и да нося туба червено :да:
Браво за старанието колега, тавана е един път!!!

И да не съм изцяло Офф: и аз съм се чудел как да си направя приспособление за опушване. Малко яснота ако може, че с тоя варел ми се вижда доста компактно.


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот mely » Сря 26 дек 2012 11:43


joromnt написа:Рязко ми излезе ходене към Пирдоп, мисля утре да е и да нося туба червено :да:

Чакай ме и на мен ми излезе ходене натам.Ракията с дамаджанка е в багажника вече. :Mr Green Fun


Потребителски аватар
k_garchev
Мнения: 2721
Регистриран на: Съб 08 мар 2008 13:12
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Местоположение: Пирдоп
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот k_garchev » Сря 26 дек 2012 14:58


Хах!Всичките сте добре дошли!Никой няма да върна и никой да не носи нищо!Ще ви трябва само добър черен дроб и голям стомах :lol: !
За пушенето,аз опушвам плешката(по-малка е от бута и става по-добре във вътрешността) и висменката(корема на прасето)!12-14 дена стоят накиснати във вода и сол,като от време на време ги обръщам!След това 36 часа се киснат във вода,като водата се сменя един два пъти!После идва ред на парата,слагам един казан на дъното със вода(4-5 пръста) и оставям да заври,след това слагам една касетка(желязна) и на нея слагам месото,което ще се обработва и захлупвам казана с капак!Целта парата да "бие" месото!Тази процедура трае около 3 часа,като зависи от месцето!След втория час се обръща месото!Трябва направо се "топи" :D ,като го докоснеш!Изважда се и го оставям да се стегне малко и идва ред на пушенето!За целта един стар варел отдолу съм изрязал дупка за да се слагат дърва,през средата съм прекарал два рифела и на тях лежи скара!На скарата се поставя месото!Отгоре се поставя капака на варела,като съм му направил приспособление(нещо като комин)!
Пушенето става,като оставям да ссе сгори жар и след това слагам сурови дърва,целта е да пушат,а не да се запалят!Постоянно трябва да се стои и да не се позволява да се запалят!Принципно опушването ставаше с кора от... не си спомням точно какво дърво,но аз го правя с каквото ми падне!И при тази процедура месцето се обръща няколко пъти!Аз го опушвам около два часа и половина,но колкото повече време трае опушването,толкова по-вкусно става месцето!По принцип се опушва за 9-10 часа!След това се оставя пак малко да се втвърди и се осолява с подправки,който каквито иска!След това се мята на таван/тераса и след няколко дни е готово за консумация!
Малко пооплетох разказа,но след коледната вечер ми е малко трудно да си събера мислите! :lol: Надявам се да сте ме разбрали!Ако има шелаещи ще направя снимки на всички приспособления,които използвам и ще го опиша по-хубаво!


Потребителски аватар
icoico
Мнения: 3795
Регистриран на: Пет 04 май 2007 18:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот icoico » Сря 26 дек 2012 22:03


k_garchev написа:...

Твоят таван е един оживял вегетариански кошмар mhihi :bowdown


Потребителски аватар
Bai Sando
Мнения: 8116
Регистриран на: Чет 27 мар 2008 22:28
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г
Местоположение: Пазарджик

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот Bai Sando » Сря 26 дек 2012 22:33


k_garchev Е,майстор си :bowdown :bowdown :bowdown


Потребителски аватар
barezifranko
Мнения: 999
Регистриран на: Вто 17 ное 2009 14:34
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993
Местоположение: Haskovo

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот barezifranko » Пон 14 яну 2013 19:57


Малко закъснях тази година, но чакането си заслужаваше. Сланината направо се топи - толкова е крехка :drunk
Photo-0002.jpg


Потребителски аватар
VencokO
Мнения: 799
Регистриран на: Сря 19 авг 2009 8:00
Автомобил: VW Golf 4 1.8T
Двигател: 1999 AGU
Местоположение: София/Сливен/Нова Загора
Контакти:

Re: Зимни мезелъци! кой, как приготвя?

Мнениеот VencokO » Сря 02 окт 2013 9:38


Стана студено та се присетих за тази тема, да идва да идва студа. :mhihi



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 48 госта