За Цифровите апарати - фото кът...

Раздел за снимки и фотография в памет на нашия приятел Краси - madcap
Потребителски аватар
Flylow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: За Цифровите апарати - фото кът...

Мнениеот Flylow » Пон 07 яну 2013 23:13

Здравейте,попрочетох темата отдо днес и искам да се похваля с новата придобивка:

Nikon D5100 + AS-F DX Nikkor 18-55mm F/3,5-5,6G VR

За няколко дни успях да прочета това онова за апарата конкретно и за фотографията като цяло.Препоръчаха ми 1 книга на Scott Kelby,която започнах да чета,отделно и тук видях доста начетени и разбиращи хора,така че ще ползвам инфо откъдето и както намеря.Засега снимам чисто обучаващо,пробвам,тествам,чета,пак пробвам и така.Ще се радвам да повече инфо и литература,като знам че само с четене не става,трябват си кадри :)

Поздрави и лека вечер!

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Пет 11 яну 2013 3:35

Flylow написа:Здравейте,попрочетох темата отдо днес и искам да се похваля с новата придобивка:

За няколко дни успях да прочета това онова за апарата конкретно и за фотографията като цяло.Препоръчаха ми 1 книга на Scott Kelby,която започнах да чета,отделно и тук видях доста начетени и разбиращи хора,така че ще ползвам инфо откъдето и както намеря.Засега снимам чисто обучаващо,пробвам,тествам,чета,пак пробвам и така.Ще се радвам да повече инфо и литература,като знам че само с четене не става,трябват си кадри :)

Поздрави и лека вечер!

Честито - аз също съм се ориентирал към този модел - в момента Фотопавилион нямат налични .... а и офертата им е супер - тяло и два обектива http://www.photopavilion.com/?page=cata ... additional
Ще ти препоръчам да се регистрираш във фото форумите - да си кореспондираш с съфорумецът peyu :bowdown
и мога да ти препоръчам моята фото библия
http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=15152 :bowdown :bowdown :bowdown
четене и кадри вървят заедно - чакаме отзиви от теб относно апарата !!!
Честито още веднъж !!!

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Съб 12 яну 2013 1:06

Flylow написа:Здравейте,попрочетох темата отдо днес и искам да се похваля с новата придобивка:

Поздрави и лека вечер!

Честито и от мен! Със здраве да си го ползваш!! Намери близки по занимания любители, има
доста клубове на "фотографа" в които можеш да научиш доста неща които биха ти коствали
дни в четене. Това разбира се не значи, че не трябва да четеш.. даже напротив. Срещата
ти с хора с които споделяш общи интереси ще те обогати много. Лесен начин за учене
е youtube. Не забравяй също и наръчника които върви в комплекта с апарата, хубаво
е да си запознат с възможностите на техниката с която разполагаш. Успех! :да:

Потребителски аватар
Flylow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Flylow » Съб 12 яну 2013 12:28

веселин написа:Честито - аз също съм се ориентирал към този модел - в момента Фотопавилион нямат налични .... а и офертата им е супер - тяло и два обектива http://www.photopavilion.com/?page=cata ... additional
Ще ти препоръчам да се регистрираш във фото форумите - да си кореспондираш с съфорумецът peyu :bowdown
и мога да ти препоръчам моята фото библия
http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=15152 :bowdown :bowdown :bowdown
четене и кадри вървят заедно - чакаме отзиви от теб относно апарата !!!
Честито още веднъж !!!

Относно офертата на фотопавилион незнам,като гледам "западните" сайтове нещата са в пъти по-евтини там,а и вече почти всичко е с международна гаранция.Моят е от Англия,но веднъж регистриран в Никон,няма проблеми къде и какво ще поискам като гаранционен сервиз.Относно peyu,понеже сме съграждани мисля да го поканя на 1 кафенце да ми покаже това онова с апарата,колкото да мога да затвърдя понаученото от последните няколко дни.

Книжката която ми предлагаш ще влезе в библиотеката скоро,но искам да прочета другите с които се сдобих,както казах едната е на Scott Kelby и съм много доволен как е написана,обяснена с прости думички като за пълен новак като мен.Също така успоредно разучавам Lightroom,Photoshop и View NX2 за да мога дори и тези кадри които ми харесат да дообработя за повече качество и т.н.Въобще мога да кажа,че досега фотографията за мен е била point and shoot,но определено съм живял в голям балон що се касае до снимане.

Относно форумите - регистрирах се в Фото Култ,Фото Форум,чета усилено http://www.dpreview.com, вече искам да имам 2-ри обектив,филтри и т.н. но с течение на времето ще постигна и това :)

Поздрави и всяко едно впечатление което събера ще бъде публикувано тук за "разпъване","освиркване" и конструктивна критика.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 12 яну 2013 16:40

Тук никой няма да те освирква ...освен някой , който професионално се занимава с фотография !!!
Страстта ще те научи .... ако нямаш такава , колкото и да четеш .... файда никаква
Моята фотобиблия от Дейв Хъс - е написана на много достъпен език - няма да имаш никакъв проблем
на мен лично ми бяха полезни и руските автори - във руските фотофоруми има доста инфо

Потребителски аватар
Flylow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Flylow » Съб 12 яну 2013 19:31

Книгата се опитах да я намеря засега от ПЦ-то безуспешно.Ще проверя тия дни и по родните книжарници.Колкото до руския - така и не го научих този език,въпреки че съм 30+ :)Но и това е достатъчно.Имайки the basics останалото е фантазия,"око" и много снимане,четене,едит-ване :)

Поздрави на компанията фотомани :)

Потребителски аватар
peyu
Автомобил: Passat B7
Двигател:
Контакти:

Мнениеот peyu » Съб 12 яну 2013 23:20

веселин написа:Тук никой няма да те освирква ...освен някой , който професионално се занимава с фотография !!!
Страстта ще те научи .... ако нямаш такава , колкото и да четеш .... файда никаква
Моята фотобиблия от Дейв Хъс - е написана на много достъпен език - няма да имаш никакъв проблем
на мен лично ми бяха полезни и руските автори - във руските фотофоруми има доста инфо

Аз се занимавам професионално с фотография и винаги съм се радвал на хора които проявяват интерес към нея. Гледам да съм полезен с каквото мога, освиркването и големите критики обикновено са безпочвени и са плод на хора с комплекси. Хубаво е една критика да бъде градивна и с ясна цел, за да може да помогне в развитието на автора. Особено когато е насочена към млади или начинаещи фотографи. Имаш ли го в себе си, нещата се получават, просто ти трябва малко помощ. :wink:

Потребителски аватар
bbboiko2004
Автомобил: VW Polo 2f
Двигател: 3f - 1993

Мнениеот bbboiko2004 » Вто 22 яну 2013 16:37

Имам 1 въпрос. От известно време се чудя как се правят снимки, в които примерно има акцент върху човек и всичко останало да е черно. Знам че има намеса на photoshop, но да ми препоръчате как да направя снимката в изходната фаза. Нещо ме влече към черно бели снимки и искам да се ограмотя с техники на заснемане, предстой ми да си взема 35мм 1.8F Nikkor за тази цел. Дано сте ме разбрали какво искам да попитам :beer
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 5803_n.jpg
Прикачени файлове
tumblr_mgf2mf6a7N1rb717ao1_1280.jpg

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Вто 22 яну 2013 16:45

По принцип се използват няколко източника на светлина - спотове, прожектори и допълнително вече рефлектори различни. Но как се подреждат и поставят...някой със студио и правил подобни снимки може да ти каже.

Потребителски аватар
bbboiko2004

Мнениеот bbboiko2004 » Сря 23 яну 2013 10:44

Разсъждения на глас :deal
Ако се снима на тъмно и има само леко осветяване примерно от свещ или фенерче примерно, дали ще се получи :Mr Green Fun

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 23 яну 2013 10:52

Трябва ти тъмен фон, силно насочено осветление, което да пада директно върху модела/обекта и другото е настройка на ISO и затвор.

Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 23 яну 2013 10:55

Ако осветиш със няколко свещи ще се получи нещо, но със фенерчето мисля, че ще се види снопа светлина. Ако фенерчето е с LED диоди ще е по-добре. Ама експериментирай си де, с каквото имаш подръка.

Потребителски аватар
bbboiko2004

Мнениеот bbboiko2004 » Сря 23 яну 2013 11:27

Мисля, че ще е добре да направим нова тема, за техники на снимане. И да си обясняваме кое как сме получили ? В офф-роуд форума си има цял подраздел
"Техника на снимане, съвети, критика"

Последна промяна от bbboiko2004 на Сря 23 яну 2013 11:28, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Мнениеот radi_nrj » Сря 23 яну 2013 11:28

Ако искаш да заснемеш нещо неравно като лице например ще е добре да имаш 2 еднакви източника на светлина за да нямаш неприятни сенки.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Сря 23 яну 2013 11:38

bbboiko2004 написа:Мисля, че ще е добре да направим нова тема, за техники на снимане. И да си обясняваме кое как сме получили ? В офф-роуд форума си има цял подраздел
"Техника на снимане, съвети, критика"

имаше.
бях направил.
и в резултат-сам си пишех в нея... няколко поста в подкрепа на това, което бях постнал: да, така е, вярно е... и нищичко ново... и я изтрих. някъде в кошчето е. :cry:

Върни се в “Madcap photography - снимки и фотография”