Внимавайте когато си купувате нов автомобил!

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Внимавайте когато си купувате нов автомобил!

Мнениеот Stivi » Съб 02 фев 2013 11:23

Тази тема сме я дъвкали безброй пъти и извода е един - имаш пари караш нова кола,нямаш пари караш стара кола и си я хвалиш щото си е твоя ,а този с парите от който си я купил, вече е седнал в друга нова и го боли фара колко се бил набутал според теб :idea

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Съб 02 фев 2013 18:42

Зпочнахме от
x15 написа:Значи ако имате пари за 5 живота напред или гъзарията е приоритет №1 вземате си чисто нова кола и си свиркайте!
За останалите, 2-5 годишна кола е къде-къде по-добър избор!
...
Минахме през
x15 написа:... ако правиш / имаш под определен доход новата кола си е набутвация...

Стигнахме до
x15 написа:... 1995 ауди ...
... 1992 Jetta ...
Продължавам да твърдя, че дрънкаш, колкото да не заспиш. Коментирахме нови коли и такива на 2-5 години. Аз казах, че по-голяма набутвация е да си купиш кола на 4-5г, на която тъкмо е свършила гаранцията, отколкото да купиш нова. Нека не намесваме 20-годишните ни кошници в темата за новите и почти новите коли, моля!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 02 фев 2013 20:58

Баси, тая тема преди няма и две години беше за ламаринските дефекти по новите коли. :mhihi Да я върна малко в релсите:
Преди известно време мой комшия получи нов служебен джип "Киа". Сам си го свали от витрината в магазина, така да се каже. След няма и седмица го обърса в една мантинела и понеже беше повече от виновен закарахме колата при познат майстор за свръхекспресен ремонт. Изненадката беше един пръст "заводски" кит на предната врата и видими съвсем отблизо следи от пребоядисване на задната и калника :mhihi :mhihi . А за туй новата кола или старата е по-добра спорът е не безсмислен, ами :screwy . Обаче класическата аксиома гласи, че дадеш ли повече от шестмесечния си доход за кола, била тя нова или стара, ше Омреш от глад като Буридановото магаре... :mhihi

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 02 фев 2013 22:34

myrshavija написа:Аз казах, че по-голяма набутвация е да си купиш кола на 4-5г, на която тъкмо е свършила гаранцията, отколкото да купиш нова.

Миро, ако погледнем един пасат комби 140 к.с. дизел хайлайн с някакво количество екстри нов е 60'000 лв.

Пасат със същото оборудване на 4-5 г. е 18'000 лв.

Да кажем, че собственикът ще го кара в продължение на 5 г. и ще го сменя.

В случая като го купиш нов имаш каско върху 60000, смяна на консумативи в официален сервиз, което да кажем е сердно по 1700 лв за тези 5 години.

Какво излиза - за новия автомобил губиш около 42000 лв от стойността и плащаш около 8500 лв за каско и обслужване през това време. Общо 50000 лв. или по 10'000 лв на година ти струва този автомобил.

А ако купуш втора ръка на 4-5 г. за 18'000 лв и го караш 5 г. какво излиза - загуба на стойност - 10000 лв. Каско и обслужване в неофициален сервиз - средно по 1000 лв на година. Значи за 5 г ти струва 15000 лв. Като сложиш и супер скъпи и каръшки ремонти 10000 лв. - какво излиза - този автомобил ти е струвал 25000 лв. или 5000 лв на година.

Така че не зная какво наричаш набутвация, но финансово е по-изгодно да караш употребяван автомобил при всички случаи.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Нед 03 фев 2013 1:50

icoico написа:Баси, тая тема преди няма и две години беше за ламаринските дефекти по новите коли. :mhihi Да я върна малко в релсите:
Преди известно време мой комшия получи нов служебен джип "Киа". Сам си го свали от витрината в магазина, така да се каже. След няма и седмица го обърса в една мантинела и понеже беше повече от виновен закарахме колата при познат майстор за свръхекспресен ремонт. Изненадката беше един пръст "заводски" кит на предната врата и видими съвсем отблизо следи от пребоядисване на задната и калника :mhihi :mhihi . А за туй новата кола или старата е по-добра спорът е не безсмислен, ами :screwy . Обаче класическата аксиома гласи, че дадеш ли повече от шестмесечния си доход за кола, била тя нова или стара, ше Омреш от глад като Буридановото магаре... :mhihi

А къде е каското?
Дори и да е виновен, ще покрие щетите...

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 03 фев 2013 2:33

hooligans написа:
А къде е каското?
Дори и да е виновен, ще покрие щетите...

Колата беше на фирма. Има моменти в живота, в които на всяка цена шефът не трябва да научи какво си надробил... :mhihi

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 03 фев 2013 7:20

Vlad777 написа:Миро, ако погледнем един пасат комби 140 к.с. дизел хайлайн с някакво количество екстри нов е 60'000 лв.
Пасат със същото оборудване на 4-5 г. е 18'000 лв...
Донякъде си прав. Но ще признаеш, че не можеш просто да сравняваш цените на две коли избрани произволно от нета. Даже при новите коли няма две еднакви, какво остава за употребяваните. Има много фактори, които влияят на цената - еднакви/различни модели, набор от екстри, състояние, ... цената на автомобил на старо е МНОГО относително понятие и не може да бъде измерена с никакви мерки и зависимости.
Ще опитам да обясня моята гледна точка:
Скромният ми опит с коли от магзина - изключително и само Шкода - за беда или щастие :mhihi - показва, че ВСИЧКИ проявяват "характера" си. Вечно има някаква дреболия, която се разваля - няма такъв филм "Караш 5г и влизаш в сервиза само за консумативи". Знам ли, може да съм попаднал на куците магарета - както и оня, с чиято кола много се забавлявам напоследък - един приятел, който отскоро започна да плаща фактурите на дреболиите, а не му ги "оправят" гаранционно. И служебната Октавия - имаше период, когато беше в гаранция, а после виждах всяка фактура, която се плаща - извинявай, но ...
Идеята ми е, че цените на частите на новата и 3-4-5 годишната кола са еднакви. При новата не ги плащаш ти. Освен това, посещенията в сервиза зачестяват. Това дето х15 обяснява как при няколко-годишната кола заводските дефекти били за сметка на първия собственик и като я купиш на 3-4 години вече всичко е изчистено ... според мен това съвсем не е така. И точно затова го помолих да попита дали тези неговите "приятели" с нови коли биха купили пак нова или такава "с отстранени вече дефекти" на 4-5г, но той дрънка някакви глупости и увърта. НА 3-4-5 години посещенията в сервиза зачестяват, а сумите се увеличават. Това са моите впечатления. Ще добавя и мнението на един собственик на кола, която вече е на 4-5г - "Или нова от магазина, или стара(визира се 15-20г кола), която ме кефи.".

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 03 фев 2013 11:46

Vlad777 написа:
myrshavija написа:Аз казах, че по-голяма набутвация е да си купиш кола на 4-5г, на която тъкмо е свършила гаранцията, отколкото да купиш нова.

Миро, ако погледнем един пасат комби 140 к.с. дизел хайлайн с някакво количество екстри нов е 60'000 лв.

В случая като го купиш нов имаш каско върху 60000, смяна на консумативи в официален сервиз, което да кажем е сердно по 1700 лв за тези 5 години.

Какво излиза - за новия автомобил губиш около 42000 лв от стойността и плащаш около 8500 лв за каско и обслужване през това време. Общо 50000 лв. или по 10'000 лв на година ти струва този автомобил.

А ако купуш втора ръка на 4-5 г. за 18'000 лв и го караш 5 г. какво излиза - загуба на стойност - 10000 лв. Каско и обслужване в неофициален сервиз - средно по 1000 лв на година. Значи за 5 г ти струва 15000 лв. Като сложиш и супер скъпи и каръшки ремонти 10000 лв. - какво излиза - този автомобил ти е струвал 25000 лв. или 5000 лв на година.

Така че не зная какво наричаш набутвация, но финансово е по-изгодно да караш употребяван автомобил при всички случаи.

Принципно е така, но не си прав за прогнозната загуба на стойност, особено за Пасат. За 5г и пробег до 100 000км, обезценката в средния клас на ВАГ е около 50%. Това че има пасати на тази възраст за 18000лв се дължи главно на пробега им, на това че масово са служебни и на смяната на поколенията б6/б7. Ако сега си купиш Б7 за 60 000лв обаче и го караш по 15-20К годишно, след 5г ще струва много повече от 18000лв :thup

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Нед 03 фев 2013 15:30

x15 написа: * данъци - 1800 срещу 4000 кубика...

Освен ГО, кои други данъци зависят от кубатурата, че не се сещам...?

Потребителски аватар
Gal
Автомобил: МК7
Двигател: DCYA 2018

Мнениеот Gal » Нед 03 фев 2013 15:39

myrshavija написа:Идеята ми е, че цените на частите на новата и 3-4-5 годишната кола са еднакви.

За 3-4-5 години цената на частите пада доста и вече се произвеждат съвместими.
myrshavija написа:Това дето х15 обяснява как при няколко-годишната кола заводските дефекти били за сметка на първия собственик и като я купиш на 3-4 години вече всичко е изчистено ... според мен това съвсем не е така. И точно затова го помолих да попита дали тези неговите "приятели" с нови коли биха купили пак нова или такава "с отстранени вече дефекти" на 4-5г, но той дрънка някакви глупости и увърта.

Сигурно е чул някой, който е чул от втори, дето е видял трети...че има модел с фейслифт, при който са отстранени проблемите от пускането на модела. :mhihi
myrshavija написа:"Или нова от магазина, или стара(визира се 15-20г кола), която ме кефи.".

И тук ще ти дам един пример, който много добре знаеш...12 месеца, 4 от които не е карана колата, 18 000 км, 96 лева за масло и филтри с труда и 45 лева задни накладки с труда.
И ново ПИжо, на 25 000 км и няма 2 години - пълен кошник , Фордове не коментирам.
И забравих...новия от магазина Пасат и мизериите на Юнитрейд. Пък за качеството на сервизите-оторизирани, доверени и квартални...думи нямам. Не знам с тези сервизи какви коли да караме точно?

Потребителски аватар
x15
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот x15 » Нед 03 фев 2013 15:51

Vlad777 написа:

1+

myrshavija ,
Изобщо не увъртам, както и ти спомена темата е доста широка и вариянтите доста много.

Ето от къде изхождат моите разсъждения, поправи ме ако греша!
Всеки има някакви доходи от някъде... (няма да се впускаме в подробности тук)
Да раделим хората на 4 групи в зависимост колко пари могат да заделят на месец:
- Група1 - нищо не могат да заделят - ходят пеша
- Група2 - заделят 100-200 лв на месец - карат коли за по 1000-2000 лв.
- Група3 - заделят 500-1000 лв на месец - карат 3-4-5 год. коли
- Група4 - хартисват им 3-4-5....100-200-300 хил. на мес. - барат си фара и си карат к'вото си искат.

Ако предполижим че не си в група 1 или 4 каква кола е по икономически изгодно да се вземе, чисто нова или 3-4-5 год?

Както Vlad777 ти е писал по-горе за първите 5 години губиш между 40 и 70% от стойноста на колата, в горният пример това са 40 хил. ЛВ. за толкова пари най-смачканата кола от моргата може да я направиш като чисто нова!

Сигурно е чул някой, който е чул от втори, дето е видял трети...че има модел с фейслифт, при който са отстранени проблемите от пускането на модела.

Gal,
Да не забравяме и факта че всяка марка си има кофти модели и модификации, което няма как да го знаеш за току що излязал модел!
И това не съм го чул/видял от 3-5 човек :) По белите държави всяка година има "рекол-и" на дефектни автомобили току що слезли от поточната линия! И това че ти по-оправят това онова гаранционно не е гаранция че целият модел/модификация не е кофти! И отново ако попадаш в категория 4, боли те фара за такива проблеми, защото след 5 год ще си подкарал нещо друго, но ако си средно статистически българин дето си купува кола 2-3 пъти в живота....

П.П. Горното разделение на групи е съвсем произволно!
- Пределно ми е ясно че има хора имащи доход НУЛА каращи нови гъзарски коли просто защото някой им ги е купил.
- Има и хора с милиони каращи таратайки 'щото така ги кара отвътре.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пон 04 фев 2013 8:24

x15 написа:...По белите държави всяка година има "рекол-и" на дефектни автомобили току що слезли от поточната линия! И това че ти по-оправят това онова гаранционно не е гаранция че целият модел/модификация не е кофти! ...
Ако си купиш употребявана кола, това автоматично прави невъзможно да попаднеш на такава кола? Опитай малко по-сериозно, моля те! :mhihi

Потребителски аватар
Petrolhead
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Petrolhead » Пон 04 фев 2013 17:15

кой изобщо купува нови коли, новите коли са за балъчетата.
тарикатите карат 7ци и еСовици, минимум 4 литрови за по 10 бона на газ, с изпуснали амортисьори, гуми втора употреба и черно фолио по джамците.

Потребителски аватар
genov1
Автомобил: Passat CC
Двигател: CBBB 2008

Мнениеот genov1 » Вто 05 фев 2013 9:23

stefan4o написа:Не е точно така. Замисли се кои вземат такива цифри. Обикновено длъжностите им са от мениджър нагоре. Там колата пак е нова, ама е служебна. И се ползва като лична. Пример мога да дам веднага с един наш началник, който не го притесняваше, че няма лична кола - просто си караше служебната :mhihi На мен ако ми дадат служебна кола, с която да разполагам като лична едва ли ще изпитвам нужда да се харча за кола :mhihi

Не е задължително човек да работи като чиновник, може да имаш магазинче, или някакъв друг твой бизнез, и да ти идват 5, може и 10 бона на месец ..За това говорех. За служебните, да. И аз съм карал служебна и пасата беше хванал паяжини по едно време, но след това я върнах и се върнах към ремонтите :mrgreenfun
За спора по-нагоре, и аз бих си взел кола на 2-3 години вместо нова. В момента на купуването на новата, вече си минимум 10 бона назад, минимум. Отделно каско, простотии .. Някой беше казал, не помня дали от този форум, най-добре вземаш кола на 1 година, караш една година и продаваш ..

StrEagle
Автомобил: Polo 6C
Двигател: DAJA

Мнениеот StrEagle » Вто 05 фев 2013 14:12

Добре де, ако купя кола на 2г не е ли по-малко набутвацията?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”