Смяна тампона на двигателя Г2 1.6 EZ - как и какъв?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
PeshoVW
Автомобил: VW Golf II
Двигател: EZ
Контакти:

Смяна тампона на двигателя Г2 1.6 EZ - как и какъв?

Мнениеот PeshoVW » Вто 19 фев 2013 21:17

Добър вечер колеги. Прегледах темите в техническия раздел, но не намерих точната информация, която ми е необходима за това и отворих нова тема.
Преди 2/3 седмици имах пътуване към близо 500км и на връщане колата взе да потропва при по рязко сменяне на скоростите. Не разбрах точно от какво е, помислих си че е от вертикалния луфт на скоростния лост, за който знаех и оправих, но не беше от него.
От тогава съм навъртял много малко километри около 300. И вчера нещо взе да тропа много силно и да скърца. Първата ми мисъл беше каре? макар, че беше сменяно вече. Вкарах я на канал да я огледам, но нямаше нищо видимо.
Покарах я още малко, но още повече се разскърца много ужасен звук и то главно се чува когато съм по инерция... и при леко подаване на газ, а когато и подам повече газ спира. Хмм тогава казах на баща ми за тези звуци и той понеже се е патил така на старата кола и знае симптомите. Отворихме капака и потеглях рязко и хоп оказа се тампона на мотора. Направо се отлепя... от него идва скърцането.
Ходих да питам в един магазин и ми го показаха стрива 40лв по думите на продавача бил "мното здрав, слага ли го на дизеловите двигатели" :Mr Green Fun Както и да е видях го и излязох да си помисля, вече за утре какво ще се прави.
Но тогава ми казаха, че тия новите не били много надежни, били много твърди и не било добра идея да сложа такъв. Препоръчаха ми да си намеря 2ра ръка. Ходих на едно място да питам, но нямаха. Попитах човека как е по добре да направя, но и той не беше въодушевен от новитетампони които продават.
Утре ще питам на още едно място и ще видя какво ще правя. Ако се окаже, че няма и ще го сменям с такъв 2ра ръка ще ми се наложи да ходя да търся и в Айтос в моргата...
За това става въпрос.
Изображение
Въпроса ми е Вие какво мислите, знам че има много разбиращо момчета сред Вас. Какъв тампон е по добре да взема, какво ми препоръчвате да направя, нов или втора ръка? Знам че 2ра ръка си е риск, все пак е на същите години и не знам какво ще излезе... (патил съм се вече, но за други неща...)

И другото което, как се извършва цялата смяна? Трудно ли е и какво ми е нужно да го направя, ние ще си го сменяме защото, трябва ми информация да знам в какво се забъркваме, не ми изглежда много сложно, но все пак да знам.
Благодаря за отделеното време, поздрави. :love.vwclub

Потребителски аватар
kr86
Автомобил: Golf mk2
Двигател: 1.6 automatic 1984 year

Re: Смяна тампона на двигателя Г2 1.6 EZ - как и какъв?

Мнениеот kr86 » Вто 19 фев 2013 21:24

Аз съм слагал нов тампон и проблеми с него не съм имал.
Смяната е елементарна.
Отвиваш гайката отгоре после болта под гредата за която е хванат и повдигаш мотора с крик.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 фев 2013 21:35

Смяната е елементарна, ако имаш инструмент. Не става крик, с който е екипирана колата за смяна на гуми :mhihi
Тампон втора ръка - твърдо не. Точно преди 3 дни сменявах тампон, като си закарах колата в сервиз. Старият беше на марката ФЕБИ, изкара около 2 години, взех го за 30тина лева. Причината да прибегна до сервиз е, че нямам такъв крик, който е подходящ за такова нещо. Предната смяна я правих сам с двама помощника и бая време ни отне. Сега сложих на марката SWAG сигурно пак толкоз ще изкара ама... нейсе. В магазина ми казаха, че са два варианта - за дизел и за бензин, препоръчаха ми да си сложа като за мотора, понеже се предполага, че дизеловият ще е как да кажа по-heavy duty така да се каже, което предполага повече вибрации в купето.
При мен се наложи да се свали и стойката, понеже с крика нямаше достатъчно ход, а и задните два тампона не позволиха чак толкова да се надигне моторът, че да се извади тампона от стойката и да се отлепи от гредата на радиатора, за да сложим новия.
А инак най-добре е оригинален, аз може би трябваше да се обърна към едно лице да взема оригинален, ама нямах търпение да разкарам скъсания тампон. При първия удобен случай го сторих :biggrin

Потребителски аватар
driver
Автомобил: diesel
Двигател:

Мнениеот driver » Вто 19 фев 2013 21:43

Новите тампони са твърди, да и от оригиналните по - хубави няма! Според мен слагай обаче нов, защото вибрации няма да усетиш от точно този тампон. Аз преди време с 3-ката нацепих една шахта отдолу и разказах играта на 3-та тампона. Почнах смяната първо от предния - този който ще сменяш ти и сложих нов - вибрации нямаше никакви!!! После се оказа, че и другите 2 тампона са за смяна и след като смених и тях с нови се получи вибрация само когато колата е на обороти.

Слагай си нов без притеснения за дизел или бензин!

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 фев 2013 21:46

Иво, при мен след смяната на точно тоя тампон, моторът ми застана като препариран на празен ход :mhihi Да ти кажа видима е разликата за мен. Понеже моите скорости са с щанга и се усещат и по-малко вибрации в скоростния лост. Грам не съжалявам за смяната :th_up
Между другото в ЕТКА за бензин пише само гумен тампон (bonded rubber mounting), докато за дизел е кръстен hydro mounting. Предполагам имат някаква конструктивна разлика заради различния резонанс при работата на бензин и дизел, така, че да обира максимално добре вибрациите. icon_idea

Потребителски аватар
driver
Двигател:

Мнениеот driver » Вто 19 фев 2013 21:53

Би трябвало да вземе за дизел, защото ще обира по-добре вибрациите.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 фев 2013 21:54

Аз съм склонен да повярвам на продавача и мисля точно обратното. Смятам, че не сбърках. Имам бензинова, взех си тампон за бензин :th_up От това по-добре не мисля, че може да стане :icon_lol
Но това си е лично мнение, може и да бъркам, но ми звучи логично заради различния тип вибрации на дизел и бензин да има различни решения удачни за двата вида двигатели.

Последна промяна от stefan4o на Вто 19 фев 2013 21:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
driver
Двигател:

Мнениеот driver » Вто 19 фев 2013 21:56

stefan4o написа:Аз съм склонен да повярвам на продавача и мисля точно обратното. Смятам, че не сбърках. Имам бензинова, взех си тампон за бензин :th_up

Едните са обикновенни гумени, цилиндрични с едни кръгли отвори по тях. Другите ги водят маслени /или там с гел май били пълни. Вторите мисля, че ще са по-добре от към обиране на вибрациите.

п.п
Ако Илиян види темата той най-добре ще обясни разликата м/у двата тампона.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 фев 2013 22:07

В интерес на истината старото ФЕБИ изглеждаше ето така:
Изображение
А новият SWAG ето така:
Изображение
Да не се окаже, че преди това съм карал с дизелов? :wink :eek
Имам някакъв спомен, че като слагах фебито преди около 2 години не бях особено впечатлен, докато сега съм приятно изненадан. :confused

Последна промяна от stefan4o на Вто 19 фев 2013 22:09, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Вто 19 фев 2013 22:08

Ей момчета много сте бързи :bowdown
Ами значи вероятно ще взема нов тампон, утре ще видя какво ще правя. Значи тоя продавач ми го изкара, каза че такива слагали и него ми препоръча имаше 2 вида както споменахте и го питах ква е разликата, но нещо не получих добър отговор, общо взето ми казаха, че този който попринцип бил за дизелите, него да сложа. Били по здрави. Също така както споменахте, каза ми че са маслени показа ми и откъде обикновено се късат. Но не разбрах каква марка е утре ще проверя отново.
До колкото разбирам от колегата Стефан тампоните са две марки ФЕБИ и SWAG (изключваме тези от дилъра на VW), както казах не съм наясно този в магазина който гледах каква марка е, просто проверих за наличност и какви пари е. Вие кой от тия двата ще ми препоръчате?
А относно смяната казвате, че е лесно така ли? Разполагам с канал в гаража си и имам лесен достъп до него. А повдигането на мотора, дали бих могъл да го направя като закрия частта от канала и да ползвам маслен крик, какво ще кажете? Защото друго за сега не се сещам.
Утре вероятно ще се извърши смятана. :rolleyes

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Вто 19 фев 2013 22:10

Този който е при мен на колата, както и този който гледах в магазина са като от втората снимка, която Стефан публикува. И е дизелов, поне по вид на него прилича, не знам как изглеждат бензиновите. :biggrin

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 19 фев 2013 22:10

Тампоните съвсем не са две марки. По-скоро може да са 10 и нагоре. Аз съм виждал и на други марки.
Щом имаш канал и маслен крик направо го подхващай, не го мисли :th_up Смяната става интуитивно, то просто няма какво да се обърка. :th_up
PeshoVW написа:Този който е при мен на колата, както и този който гледах в магазина са като от втората снимка, която Стефан публикува. И е дизелов, поне по вид на него прилича, не знам как изглеждат бензиновите. :biggrin

Ами на мен този вторият, с който съм в момента, ми го дадоха като бензинов. Сега ще проверя по номера на СВАГ какво ще излезе.
Проверих. Значи тоя от първата ми снимка на ФЕБИ е бил дизелов. Сегашният е действително за бензинов мотор. Проверката я правих с ТЕКдоК като въведох номерата за бензинов и дизелов тампон. Както вече казах, чисто субективно с втория при мен сякаш има по-малко вибрации. :th_up

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Сря 20 фев 2013 17:52

Значи момчета днеска сутринта ходихме до друг магазин да разпитаме за тези тампони и ни казаха, че едва ли е от него, по скоро от един друг тампон намира се по назад, отстрани на скоростната кутия. Не знам как му се вика на него, но решихме първо да свалим нашия (този отпред) оказа се, че е оригиналния от VW и че е здрав, в допуснимите норми е изчистихме го и го сложихме отново. След което проверихме и се оказа, че наистина е този другия тампон за който споменах по горе.
Значи в заграденото с червено, там се намира този тампон. Съжалявам, но не му знам името... оказа се, че този тампон ни е сълзял по малко масло още от преди 8г някъде... по думи на баща ми и явно просто вече се е скъсал нацяло и му е дошло времето. Купихме посочения тампон струва 18лв марката е SWAG. Забравих да го снимам, оставих го в колата...

Обаче имам въпрос относно името му и как точно се сменя, по сложно е от този отпред на двигателя. Разгледахме го долу горе кое трябва да се развие и откачи за да го сменим, но всякаква информация ще ми е полезна.
Благодаря :rolleyes
Прикачени файлове
motor_up2.jpg
Ето тук в заграденото с червено, там се намира този тампон.
vw-golf-mk2-engine-02.jpg
Понеже горната снимка не е много ясна и не се вижда добре ще кача друга но на 1.3

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 20 фев 2013 18:01

Потребителски аватар
PeshoVW
Контакти:

Мнениеот PeshoVW » Сря 20 фев 2013 18:15

Ами не не е този колега.. ех как забравих да го снимам, по късно ще отскоча и ще го снимам.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”