поло адх монтаж на разпределител и центровка kak?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
alexato
Автомобил: vw polo
Двигател: ADX 95

поло адх монтаж на разпределител и центровка kak?

Мнениеот alexato » Сря 20 мар 2013 16:03

Здравейте колеги.Вчера се регистрирах във форума,защото имам въпроси на които не намерих отговор само с четене.Имам поло ADX 1,3 преди два дена един приятел върна при по висока скорост първа и колата удари клапани.Отворихме я с един селски майстор тъй като това стана на вилата през уйкенда и бяха ударени изпускателните момчето каза че ще покрие щетите отидохме взехме гарнитура на глава и на капак и четири клапана и майстора започна работа но тъй като по време нан нашето отсъствие е чукнал разпределителния вал ида изкочат челюстите които го държат работата се усложни това ми е първия такъв ремонт и нямам никаква информация но понеже се интересувам от такива работи знам че не е спазил доста неща които според мен са важни ето и въпросите:
1.Задължително ли е главата да се шлайфа на машина и защо(мойта я зачистихме от старата гарнитура с ножче внимателно и със ситна шкурка)
2.Може ли да се сменят само ударените клапани или трябва всички и трябва ли да се напасват новите?(при мене са сменени само изпускателните без да им се прави нищо повече)
3.какво би станало ако главата не е стегната с динамо метричен ключ и по преценка на самозванеца за поредност на стягане?
И сега тъй като след счупването на вала си прибрах колата и момчето взе вал мисля да пробвам с ваша помощ да я до сглобя въпросите са следните как се стяга разпределителния вал на поло адх и как се прави центровка ?

Somi
Автомобил:
Двигател:

Re: поло адх монтаж на разпределител и центровка kak?

Мнениеот Somi » Чет 21 мар 2013 9:41

Не си прави колата ти съдя по въпросите ти и нямаш динамометричен ключ.Първо винаги се шлайфа глава дори контролно нали не си мислиш че след 20000 примерно топло студено тя е права кат стъкло .След смяна на клапани винаги се напасват напасни и другите 4 , защо не смени и гумичките така или иначе е отворена струват 8 лв. На новата гарнитура в опаковката има ред за стягане на глават и моментите на затягане.Ползва се динамометричен ключ има и бг варянт по преценка на селския майстор има хора с доста опит.
Реда за стягане на вала признавам си не го знам винаги съм го правил всички лагери по малко докато прибере правя го като болтовета на главата като последователност НЕ КАЗВАМ че е правилно.

alexato

Мнениеот alexato » Чет 21 мар 2013 11:52

Ами тя главата е сложена от майстора. Стягана е по негова преценка без динамометричен. Остава да се сложи вала и да се направи центровка, но понеже майстора счупи стария вал и се опита да ми сложи от голф двойка за да прикрие, но го хванах, щото с тоя не може да запали и започна да си гласи центровката както му хрумне. ТА в крайна сметка реших да си прибера колата да не стане направо нов двигател после от тренировки на "майстора" . Сега е недосглобена както казах по горе, остава вала и центровка, та мисълта ми е ако трябва да се досглоби ще се справя с малко акъл от форума, но всъщност дали не трябва да се развали и вече направеното и главата да се изпили и трябва ли веднъж стиснатата гарнитура да я купувам пак щото и пари нямам в момента а и не съм сигурен в наще бг сервизи дали няма да ми земат парите за да ми я стегнат пак неизпилена щото в сервизите не ти дават да им седиш на главата и клапаните пак няма да ми ги припаснат а ще ми вземат пари като за всички екстри а и трябва да я тегля и дълго и широко ще стане.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Чет 21 мар 2013 12:20

Според мен свали си глава ти , занеси я на хора дето правят глави няма да те измамят .Личи си кога главата е качвана за шлаиф и гумичките си личат и напасването на клапани си личат.Принципно може и да нямаш ядове .Аз така взимах двигател от колега от форума перфектен качвам го на колата бачкаше точно 10 мин и изби гарнитурата и напълни с вода 4-ти цилиндар не знаех дали не станал проблем от воденият удар че чукаше доста взех нова гарнитура с цел да запаля и видя как е и после да правя както трябва и така вече 50000 без ядове ма това си е на късмет.При теб може да се окаже че след 1000 км е протекла или фаската на главата и клапаните не е същата и да испускат и пак всичко долу .Една гарнитура не струва кои знае колко много 30 лв е .Шлаифа ти е 20 до 30 .Ако искаш по тънко може сам да си напаснеш клапаните трябва винтоверт или бормашина и паста гумички пак сам можеш да си смениш ако си сръчен говоря това .
Виж някои познат с ключ или си купи един ще ти излезе колкото цената на работа в сервиза но вече ще го имаш твои.На гарнитурата задължително има начертано и написано последователност и моменти за стягане.
А за вала от голф двоика няма проблем да се сложи дори може да се окаже с по добри ъгли и лифтове от твоя и колата да върви повече варянт на силов тунинг .
Центровка има доста писано потърси след като зацепиш ангренажа , палеца на делкото към белега и там ти е и първи цилиндър кат палнеш отиваш в сервиза да ти я донагласят както трябва с стробоскоп .

alexato

Мнениеот alexato » Чет 21 мар 2013 12:55

Зачи,сега поразгледах как стоят нещата и мисля да не я свалям главата, пък ако издуха тогава вече ще се прави по книга. Сега искам да я досглобя, защото спешно ми трябва кола а момента е такъв че имам странични разходи и дори 30 лв са ми проблем. Сега се изправя следния проблем пред мен, пуловете естествено повдигат гърбиците на вала и той не ляга, а ако започна да го затягам може да опре бутало и да го счупя, та как да го завия без да пипне някое от буталата? Сигурно трябва да се нагласи центровката на белези и тогава да се затяга - така ли?

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Чет 21 мар 2013 15:37

Можеш да изпразниш пуловете от масло по лесно е при стягането по малко въртиш , като сложиш вала коляновият на 0 и разпределителният горе долу на око на белега леко полеко почваш да пристягаш гайките .Внимавай колко стягаш че шпилките на лагерите излизат и после си балу мамата и да не счупиш вала пак за това не бързай.по малко на всяка гайка притягаш и така . След това внимавай с белезите . слагаш делкото докарваш на белег тои е 0 градоса малко после буташ за предварение кръстиш се и възпламеняваш .

Потребителски аватар
4i4o-dido
Автомобил: POLO 1.6 6N
Двигател: AEA 1995
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Чет 21 мар 2013 16:17

А не е ли по добре да врътне к.вал така че буталата да са посредата на цилиндрите-и 4те. След като си стегне вала тогава ремъка по белезите,има си белег и на делкото.Превърта се няколко пъти на ръка без свещи за по-лесно и пак сверяваш белезите. Ако всичко е ОК,тогава свещи,кабели и палиш без да се кръстиш. В началото ще запали с прекъсвания докато напълни пуловете с масло. Ако си спазил всички белези и най вече тези на делкото,може и да не ходиш на центровка.

Somi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Somi » Чет 21 мар 2013 16:27

По сигора е като са на белезите , защото ще се почне с вртенето на коляновия да доиде на белег после с разпределителния , и ще подпре клапан евентуално и кат подпре да върти вала по добре на белезите маи е .

alexato

Мнениеот alexato » Чет 21 мар 2013 17:31

SAM_0450.JPG
Огледах за белези, но долу като извъртя на дясно гумата по колелата с пистовия ремък няма нищо, а не мога без да ги махна да стигна до зъбатите. Горе на пластмасите които затварят колелото на разпределителя има нещо което с което можеби трябва да съвпадне белега, но на коляновия вал не мога да видя предоставям снимка на предполагаемия засег на пластмасата какво ще кажете?

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Чет 21 мар 2013 21:36

виж къде са белезите а центровка
http://drive.bg/index.php?ModelId=3931& ... 0116_10185
на голямо хоро си се хванал,ама с наша помощ ще се справиш

първо намери някой дето има динамометриче ключ и проверете пак стягането, в смисъл сега в затегнато състояние на колко нютон-метра отговаря и дали е еднакво за всички болтове,аз са сега съм слагал глави само на VR6 и ABS двигатели,като на VR6 се стяга 1 - 30N
2 - 60N
3 - 90 градуса дозатягане
4 - 90 градуса дозатягане
като накрая съм проверявал и е около 130-140 нютона
като ако много се усуква болта спираш че да не се скъса,ако са нови болтовете стягаш без да му мислиш ама старите се късат , аз скъсах два ама си ги развих и смених

и според мен е по добре да си нагласиш коляновия вал на белези и после слагаш разпределителния и той да е на белези,стягаш равномерно,пак потърси инфо колко се стягат гайките 10 или 20 нютона беше
после след като си сложил разпределителния центроваш на белези и слагаш ангренажа,завърташ пробно 2-3 пъти на ръка коляновия вал като гледаш да няма затягане/извадил си предварително свещите да е по лесно въртенето/ и пак проверяваш белезите на валовете
слагаш капака на клапаните
слагаш делкото нареждаш кабелите правино 1-3-4-2 се нареждат
ако делкото има белег то палеца трябва да сочи към него - това е първи цилиндър

нарая пак проверяваш
- преврташ няколко пъти ремъка и гледаш белезите
- провеяваш нареждането на кабелите
въртиш и палиш

alexato

Мнениеот alexato » Пет 22 мар 2013 18:54

Добре а на кое колело от долните точно да търся засек, на тия с пистовия ремък ли трябва да е или тия отвътре зъбатите, щото на тия с пистовия няма нищо?

Потребителски аватар
4i4o-dido
Автомобил: POLO 1.6 6N
Двигател: AEA 1995
Контакти:

Мнениеот 4i4o-dido » Съб 23 мар 2013 8:20

На зъбатото,но за да стигнеш до него-демонтираш другото.
А огледа ли ремъка за изронени/липсващи зъбци/?Защото тази беля с клапаните става при скъсан ремък или прескочили зъби и то не 1 или 2.

Последна промяна от 4i4o-dido на Съб 23 мар 2013 10:59, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 23 мар 2013 8:24

Нищо не се разглобява. Шайбата дето върти алтернатора си има белег и си се вижда прекрасно. Не вкарвайте човека в излишни филми :th_up Гледа се внимателно и се търси белега. Има такъв също така и на маховика, вижда се като се махне тапата на СК.
А глава стягана на фантазия без динамометричен :screwy Хора, при какви "майстори" си оставяте колите да ви ги пипат :bowdown
Съвсем отделно какви са тия приятели, дето се гаврят така с колите ви да връщат първа с висока скорост. Ако някой направи подобно нещо с колата ми, определено после няма да иска да ми е приятел :screwy
Давам още един жокер, за който се сетих. За да разбереш кога буталото на 1ви цилиндър е в ГМТ (т.е. кога белезите трябва да съвпаднат на двата вала), можеш да махнеш свещта на него цилиндър и да провериш с отвертка дали буталото е в най-горно положение. :th_up
Прикачени файлове
Clipboard01.jpg

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”