АЕВ катализатор - отстраняване и резултат

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Sanq_Belov
Автомобил:
Двигател:

АЕВ катализатор - отстраняване и резултат

Мнениеот Sanq_Belov » Съб 16 мар 2013 23:39

Порових из форума и не видях такава тема за тоя мотор. Та- реших да сменям катализатора понеже се усещаше, че колата не върви нормално и след диагностика и няколко проверки не открихме друга причина за това. В Свиленград никой не се нави да извърши тази операция и понеже имах път към София я закарах на сервиз там. Процедурата определено не беше лесна- катализатора е в двигателния отсек и ламбда сондата е точно преди него. За гърне заместител не може и дума да става- доста поровихме да измислим нещо, но просто е на такова място, че няма как. След свалянето на катализатора (отне около 2 часа на майсторите само да го свалят) сложихме права тръба, наместихме сондата и по живо по здраво. Промяна в шума няма. Промяна в набирането- доста осезаема. Не ми дава никакви грешки, не ми прави по-голям разход и определено се усеща, че мотора работи по-добре без задръстения катализатор. След като продадох катализатора си избих парите за "операцията", че даже съм и малко напред :mhihi Ако някой реши да извършва същата процедура за тоя мотор- смело напред. Както писах по-горе негативи няма. Само гледайте майсторите да са кадърни, че ако не разбират много много могат да направят някой фал. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Катализатор АЕВ- отстраняване и резултат

Мнениеот pas1.8mi » Нед 17 мар 2013 8:26

Нямам представа къде си ходил,но катализатора се заменя баз никакъв проблем с Резонаторно гърне! :rolleyes

Потребителски аватар
Sanq_Belov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sanq_Belov » Нед 17 мар 2013 10:55

Колега не знам дали си виждал как изглежда катализатора на АЕВ мотора, но няма резонантно гърне. С достатъчно майстори съм се консултирал и на достатъчно места съм проверил.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Нед 17 мар 2013 12:56

Ами знам как изглежда!Брат ми има същия Пасат Б5 АЕБ и преди около 1 година си го смени,без абсолютно никакъв проблем! icon_idea

Потребителски аватар
Sanq_Belov
Автомобил:
Двигател:

Re: АЕВ катализатор - отстраняване и резултат

Мнениеот Sanq_Belov » Вто 19 мар 2013 22:35

Честито!

VEx
Автомобил: Tuareg 7L
Двигател: 2.5

Мнениеот VEx » Пон 25 мар 2013 16:50

Какви проблеми да очаквам ако си махна катализатора. Пасата е б 5.5 2004

Потребителски аватар
Sanq_Belov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sanq_Belov » Пон 01 апр 2013 19:18

Еиднствено за сега след диагностиката ми изписа грешка на ламбда сондата, която след изтриването не се появи повече. Провери с колко сонди си, защото ,до колкото знам, ако са 2 трябва да се правят промени и по тях след махането. Ако пък си е една няма никакви ядове. Колата върви по-добре сега и разхода малко е паднал.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Вто 02 апр 2013 18:27

При положение че колегата по горе няма симптоми на запушване а именно....кофти миризма отзад....трудно набиране...понякога по трудно палене..по добре е да не го пипа въобще.Ако е със една сонда океи....ама с 2 си е приключение.И наистина се слага резонантно гърне.По специфично преминават газовете през него а и е доста по безшумно.Но то струва пари и маисторите горещо препоръчват тръба.... :screwy Аз лично махнах моя със цел подобрение на вървежа но ядец....нито пък разхода ми спадна.Със сигурност стана по шумна в определени обороти--1100-1400 Виж когато затапих ЕГР -ра като че по дръпна.Ако наистина обаче му е зле наи добре е да се махне разбира се въпреки че 2004 силно ме съмнява....

Върни се в “Passat”