Проблем с пинг от локална мрежа "навън"
- Чудомир
- Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
- Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES
Проблем с пинг от локална мрежа "навън"
Привет,
днес цял ден се занимавам с един проблем, който ме чопли отвътре...Значи:
ПЦто ми виси на един рутер (образно да го наречем LAN-1) по кабел. Този рутер разпъва WLAN заедно с още един (LAN-2) по WDS. 2рия рутер е вързан с кабел към дсл модем(-рутер).
Проблемът ми е, че от веб интерфейса на рутер LAN-1 не мога да пингна към интернет, а от този на LAN-2 става.
От ПЦто, закачено по кабел към LAN-1 пинга към интернет също е ок (Уиндовс ПЦ). Обаче от друго устройство, висящо на същия рутер по кабел, пинга не функционира. Двата рутера са с идентични настройки.
Със сигурност е нещо елементарно, ама днес след цял ден блещене вече малко спирам да ги виждам нещата...
Още веднъж:
Уиндовс - ..............ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг ОК
ххххххх - Уеб интерфейс ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг не става
ххххххх - xxxxxxxxxxxxxxxxxxx - Уеб интерфейс ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг OK
Линукс - ..............ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг не става
Пинговете между отделните членове на мрежата са ОК.
Ето ги и настройките на рутерите:
Някакви предположения?
днес цял ден се занимавам с един проблем, който ме чопли отвътре...Значи:
ПЦто ми виси на един рутер (образно да го наречем LAN-1) по кабел. Този рутер разпъва WLAN заедно с още един (LAN-2) по WDS. 2рия рутер е вързан с кабел към дсл модем(-рутер).
Проблемът ми е, че от веб интерфейса на рутер LAN-1 не мога да пингна към интернет, а от този на LAN-2 става.
От ПЦто, закачено по кабел към LAN-1 пинга към интернет също е ок (Уиндовс ПЦ). Обаче от друго устройство, висящо на същия рутер по кабел, пинга не функционира. Двата рутера са с идентични настройки.
Със сигурност е нещо елементарно, ама днес след цял ден блещене вече малко спирам да ги виждам нещата...
Още веднъж:
Уиндовс - ..............ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг ОК
ххххххх - Уеб интерфейс ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг не става
ххххххх - xxxxxxxxxxxxxxxxxxx - Уеб интерфейс ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг OK
Линукс - ..............ЛАН-1 - ..............ЛАН-2 - ДСЛ-Модем - Интернет : Пинг не става
Пинговете между отделните членове на мрежата са ОК.
Ето ги и настройките на рутерите:
Някакви предположения?
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Проблем с пинг от локална мрежа "навън"
На пръв поглед- Дифолт Гейтуея не трябва ли да е един и същ на двете мрежи ?
(горе на СС ми се види,че е различен )

- Чудомир
Не....*.1.99 е настроен
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Я да му се не види! При мен същата работа, разполагам със същата мрежа Уиндоус - ЛАН1 - ЛАН2 - Интернет имам пинг към същия адрес от снимките, от ЛАН1 нямам пинг, като при мен има малки разлики.ЛАН1 е рутер с изгорял ВАН порт и е вързан с кабел не с ВДС към ЛАН2 който си е рутер с интернет достъп.В цялата мрежа ИП адресите ги раздава само вързания към интернет рутер или в случая ЛАН2
Странна работа която не мога да си я обясня, а и ако не бях прочел темата не бих и забелязал.

Странна работа която не мога да си я обясня, а и ако не бях прочел темата не бих и забелязал.
- Чудомир
Разликата при мен е, че ЛАН-2 раздава адреси, а след него виси дсл модема, който отива в нета. Което в случая може би няма значение, но за да видиш разликата...
- К.Одаджийски
- VW експерт
Определено има разлика в мрежите, но резултата е един и същ.
Освен да си е някакъв бъг на фърмуера на тъпите линкове, по друг начин не мога да си го обясня.
Не се сещам каква настройка да променя за да пробвам дали ще има промяна, макар че няма да мога да променям много с оглед изгорелите ван портове. По принцип цялата ми мрежа е от един рутер свързан към интернет и раздаващ адреси на компютрите и по кабел вързани още два рутера работещи като суич с безжична мрежа, след тях си има и още 3 кабелни суича. Много устройства в мрежата са причината само един рутер да раздава ИП адреси, че иначе трябва и на трите да им се променя гейтуея и адресите които се раздават от него и става една невероятна сложнотия.
Та ако имаш някаква идея къде и какво да променя за проба, сподели да видиме резултата.
Освен да си е някакъв бъг на фърмуера на тъпите линкове, по друг начин не мога да си го обясня.
Не се сещам каква настройка да променя за да пробвам дали ще има промяна, макар че няма да мога да променям много с оглед изгорелите ван портове. По принцип цялата ми мрежа е от един рутер свързан към интернет и раздаващ адреси на компютрите и по кабел вързани още два рутера работещи като суич с безжична мрежа, след тях си има и още 3 кабелни суича. Много устройства в мрежата са причината само един рутер да раздава ИП адреси, че иначе трябва и на трите да им се променя гейтуея и адресите които се раздават от него и става една невероятна сложнотия.
Та ако имаш някаква идея къде и какво да променя за проба, сподели да видиме резултата.
- Чудомир
Хм...Сега помислих, че ще мога набързо да полазя 1043ката, за да пингна от конзолата му...ама ядец. Не мога да го телнет-на. Connection refused. Сега не се сещам как ставаше трика, пък и в нета не го намирам нещо. Стандартен фирмуер....Как ставаше номера с телнет-а? С Putty по телнет/ссх също не става
- К.Одаджийски
- VW експерт
Не знам как става номера, но на уиндоус 7 телнета е спрян май и трябва да се пусне. Имам някакъв такъв спомен.
Точно така, за седмица трябва да се пусне телнета
Точно така, за седмица трябва да се пусне телнета
Код: Избери всички
Start
Control Panel
Programs And Features
Turn Windows features on or off
Check Telnet Client
Hit OK
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
Да нямате някаква настройка,която да пуска пакетите(ping) навън,но да не връща после обратно 

- К.Одаджийски
- VW експерт
При мен няма, дори защитните стени и там каквито още опции има в рутера за защита са изключени.
- Matematiks
- Автомобил:
- Двигател:
In order to connect to a certain computer inside a nat-ed lan you would need to forward all needed ports to that internal IP address. Since ICMP doesn't use anyone certain port you can't forward anything. Only thing you can do is to enable ICMP requests on the router itself. This will reply to internet pings, which is actually a security risk.

- К.Одаджийски
- VW експерт
Не намирам никъде в рутера за разрешаване на ICMP заявки, единственото е за разрешаване на блокиране на ICMP флууд. Решения с гугъл по въпроса с ICMP са за разрешаването им на уиндоус, а в случая проблема е в рутера, от компютъра зад него пинг си има 

от картинката на колегата Matematiks последните 2 отметки чекнати ли са?
- Чудомир
И на двата рутера НЕ са чекнати. Настройките са както са от скрййншота на Matematiks
- batkotivalio
- Автомобил: VW Golf TDI
- Двигател: AJM
- Контакти:
Чудомир написа:Хм...Сега помислих, че ще мога набързо да полазя 1043ката, за да пингна от конзолата му...ама ядец. Не мога да го телнет-на. Connection refused. Сега не се сещам как ставаше трика, пък и в нета не го намирам нещо. Стандартен фирмуер....Как ставаше номера с телнет-а? С Putty по телнет/ссх също не става
За стартиране на Телнет сесия, трябва да е позволена тази функция в рутера...
разгледай настройките...
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”