Акт за отнемане на предимство

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
center
Автомобил:
Двигател:

Акт за отнемане на предимство

Мнениеот center » Сря 17 апр 2013 18:36

Здравейте, нямам много време, за да прочета всички теми подробно, за което се извинявам :)

Имам питане, тъй като се нуждая от информация. Днес стана ПТП в София на кръстовището на бул. Васил Левски и Дондуков. Въпроса ми е може ли участниците в ПТП да видях записите от видеокамерите, намиращи се на това кръстовище? Според закона, аз съм лишила водача срещу мен от предимство на пътя, но от друга страна казаха, че не съм го засекла според записите, но такъв бил закона. В такива моменти, човек трудно може да прецени какво се случва за секунди. Ето и цялата ситуация. Аз се движа от бул. Сливница, по Васил Левски, посока Дондуков и искам да направя ляв завой посока моста Чавдар.Намирам се в най-лява лента, тръгвам на зелен сигнал, пропускам колите и продължавам на ляво, при което кола, намираща се в най-дясна лента, (очевидно шофьорът се беше разсеял нещо), ме удари в заден десен калник и в бронята. По мои спомени, а и на пътниците в колата до мен, въпросната кола сякаш нададе газ,сякаш, като нарочно да мине през мен. Виждайки, че колата на другият шофьор не намалява,а увеличава скоростта, натиснах газта, за да избегна удара и изведнът "бам", и ме удари. Не мога да повярвам, че толкова тъпо ме удари. Другият шофьор не намали, а явно виждайки ме в последния момент завъртя волана посока негово ляво и ме удари. Аз почти се бях изнесла от кръстовището, а той директно си ме нацепи. Майка ми си удари лошо главата, но слава Богу, мина с малко. Викнахме и линейка дори, освен КАТ. Полицаите дойдоха и тъй като имало ранен, отведен с линейка, извикаха някакви други полицаи- офицери от Столичната дирекция, те да се заемат със случая. След дълго стоене и разговори по телефона, дрегер и т.н., ми казаха, че според закона, аз съм нарушител, тъй като аз правя ляв завой, независимо от това с каква скорост е карал другият шофьор, и дали е засилил колата си (нямало радари, които да засекат скоростта и т.н) или не(нямаше и следи от спирачен път), и дали се е опитал да предотврати удара. Естествено акта е за мен, но мен друго ме интересува. Според мен другият шофьор се е разсеял, тъй като каза, че не е от София и не познава района, от gps-а на телефона си, чудейки се надясно ли да завие или да продължи напред. Срещу мен летеше някакъв автомобил, който нито съобрази скоростта, нито намали, нито нищо, сякаш беше сам напътя (беше доста далеч от мене, докато правех завоя), нямаше абсолютно никаква реакция. Имам двама свидетели, които бяха с мен в колата. Те са на същото мнение- видяли са това, което и аз, единият от тях е шофьор. Чудно ми е, дали не потулиха нарочно нещата, защото имам книжка от две години, млад шофьор съм и имам собствен автомобил от 8 месеца? Има ли смисъл да обжалвам?Тия записи от камерите могат ли да се видят, правят ли се такива справки по телефона? Няколко пъти попитах затова полицаите и те тактично ме отрязаха и ме сплашиха, че трябва пак да се явявам на шоф. изпит и т.н? Тъй като за първи път съм участник в ПТП, не знам какво да правя и има ли смисъл да обжалвам? Моля, дайте ми приятелски съвет? :redface :bounce Благодаря.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Re: Акт за отнемане на предимство

Мнениеот VWGT » Сря 17 апр 2013 19:12

Не става ясно неговата посока на движение и точно къде става удара, в кръстовището или след него. Попринцип, ако считаш, че си права може да оспориш в 7 дневен срок акта в съда. Ще има дело и там може да се изискат записите на камерите, както и да се изслушат свидетелите. Полицайте май няма как да видят в момента записите и са действали според обстоятелствата.

center
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот center » Сря 17 апр 2013 19:18

Водачът на другия автомобил предполагам, че е искал да продължи напред, но няма как да бъда 100 процента сигурна.Ударът стана в крайната част на кръстовището,по Дондуков, посока моста Чавдар. Просто искам да изясня ситуацията и да видя за себе си, каква е поуката.И тези видеозаписи да погледна, чисто за себе си, дали е могла да се избегне катастрофата, която според мене беше малоумна. :(

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 17 апр 2013 19:39

Поуката е, че не всеки, на когото отнемеш предимството е склонен да спре...по една или друга причина. Ако ти се занимава ест можеш да пуснеш в КАТ възражение на акта в тридневен срок, като се обосновеш / посочиш свидетели и поискаш да се прегледат записите на камерите. В съда се обжалва само излязло наказателно постановление icon_idea

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 17 апр 2013 19:45

Колежке, не се занимавай с глупости да си губиш времето. Не е толкова трудно човек да си каже "виновен съм, ще внимавам повече занапред". В случая вината си е само и единствено твоя, не виждам какво толкоз има да се оспорва по въпроса. Отсрещният какво е мислил да прави, къде е гледал и дали е щракал по ГПС-а не е от голямо значение в случая, тъй като той е с предимство. Като не си сигурен дали отсрещният каращ направо ще те пусне изчакваш си чинно реда или рискуваш да пресечеш набързо, като си поемаш риска, че може да ти огъне тенекиите и ти да си виновен, както е станало при теб.
Наистина правилно са ти намекнали, че може да минеш пак през изпит, трябва да си наясно, че лявозавиващият винаги е БЕЗ предимство, освен в случаите, когато това не е изрично упоменато със съответните пътни знаци :beer

ipm
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ipm » Сря 17 апр 2013 19:50

Колегата icoico е прав - обжалва се влязло в сила наказателно постановление. Записите от камерите надали някой ще ги даде просто ей така, а докато евентуално съдът ги изиска ще мине време и надали ще има архив тогава.
Принципно си е занимавка, свързана със загуба на доста време и нерви, но пък ако мислиш, че има шанс - бори се.

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 17 апр 2013 19:52

С кое точно да се бори? Че е отнела предимството на някой на кръстовище ли? :screwy
Да не говорим, че тия доводи, че другият участник в ПТП бил "разсеян" са меко казано смешни :mhihi А как да наречем човек, който не е преценил ситуацията и е засякъл направодвижещ се автомобил? Предполагам може да ползваме "човек с лоша преценка за пътната ситуация и опасен за околните водачи с МПС-та", което за органите на реда май е по-опасният вариант от "разсеян" водач :Mr Green Fun

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 17 апр 2013 19:59

Аз пък бих се борил,защото в София за някой лев,изкрават виновен невиният :mhihi
При дело,ще извадят записите :icon_lol

Това с линейките вече се води за тежко птп :confused
Мен така ме притесниха преди няколко месеца,макар да не бях виновен.Разходиха ме от едиият край на София,до другият :confused

п.п.
Емотиконите,нещо не отговарят на описанието!

Последна промяна от LILO&STICH на Сря 17 апр 2013 20:03, променено общо 1 път.

center
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот center » Сря 17 апр 2013 20:03

Не казвам, че не съм виновна на 100 проц., но другите пътници, които бяха в колата подкрепят моето мнение за ситуацията, че са видели, това, което и аз, което ме кара да се зачудя, как изобщо се случи. Не е нужно да ме нападате толкова грубо :D.Да, след като пиша тук, ще си понеса естествено и критиката, но не съм разсеяна, колкото предполагат някои от вас. :th_up

azrod
Автомобил: Passat B3 Variant
Двигател: 1.8mi AAM 1993
Контакти:

Мнениеот azrod » Сря 17 апр 2013 20:03

Преди години и мен ме удариха така отзад вдясно, но имах предимство поради факта, че светофара е такъв с три сигнала - гарата в Пловдив в посока към кръговото. Но иначе както и да го гледаме си отнела предимство.
Даже да споделя още по-фрапиращ случай !!! Завиващ наляво седи и чака, светва жълто, светва червено той тръгва да се изнася да не седи в кръстовището и го удря автомобил идващ в посока срещу него. Нищо че другият е минал на червено акта го отнесе ония дето завива наляво. Просто полицаите му казаха : не знаем той дали е минал на червено ама ти си длъжен да го чакаш след като завиваш наляво!
Та по този повод внимавай и ако трябва изчаквай още един светофар, което ще те забави с 40-60-80 секунди, а една катастрофа ще те забави първо с часове да дойде полицията, после и с пари ако си виновната страна... :a045

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Сря 17 апр 2013 20:05

ЗДвП
Чл. 171.За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
в) който поради незнание е извършил немаловажно нарушение на правилата за движение - до успешното полагане на проверочен изпит;

:wink

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 17 апр 2013 20:06

Ех,верно.Сподели по кой член са ти писали акт

Потребителски аватар
stefan4o
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Сря 17 апр 2013 20:11

azrod написа:Просто полицаите му казаха : не знаем той дали е минал на червено ама ти си длъжен да го чакаш след като завиваш наляво!

Случаят действително е фрапиращ, но съгласи се, че всеки един средностатистически шофер трябва да може да прецени дали тоя отсреща ще спре или ще мине като хала на червен светофар. Случвало ми се е няколко пъти някой в последния момент да мине на червено, когато правя ляв завой. Просто гледане му е майката и преценка. Смятам всеки трябва да може да различи спиращ от ускоряващ (обикновено като светне жълто и тоя отсреща мачка газта с надеждата да мине на "бледо оранжев" светофар, че да не чака после 20 секунди на червеното) автомобил на далечина 15-20 метра :th_up
Като видиш на ГоУфО, че му изпушва отзад кюнеца и се изправя предницата, трябва да си наясно, че тоя насреща нЕма спРЕеееееее :Mr Green Fun

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Сря 17 апр 2013 20:38

Абе страно е,що е имало преди това удър отзад отляво.Всеки се шашка :confused

Aimbotfan
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aimbotfan » Сря 17 апр 2013 21:04

Колежке, аз така си представям ситуацията ти.
Ти си розовата кола. Този дето те е ударил е жълтата кола.
Посоките ви на движение са със зелените стрелки.
Навлизайки в кръстовището, жълтия автомобил ти се пада от дясно. т.е. той е "дясностоящ", и той е с предимство. В случая си му отнела предимството на "дясностоящ" и затова ти е написан акта. Според мен може и да отпадне, ако имаш силен адвокат и т.н. В България могат всякакви актове и фишове да отпадат, стига да се ползват вратички и други хватки.
Дали ще обжалваш си е твоя работа. Но в ситуацията наистина си нарушила ЗДвП.
Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - други”