До юристите: Повторна глоба за просрочен ГТП?
- lokva
- Автомобил: Passat 3c
- Двигател: CBAB 2008
Re: До юристите: Повторна глоба за просрочен ГТП?
при следващо спиране и констатиране, че колата няма валиден ГТП направо ще му налепят стикерите спрян от движение
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
lokva написа:при следващо спиране и констатиране, че колата няма валиден ГТП направо ще му налепят стикерите спрян от движение
Това някъде пише ли го в закон или наредба, или ти така си преценил и си решил да споделиш с нас?
- lokva
преди около 2 месеца на мои колега с изтекъл ГТП в Самоков му бяха налепили стикерите
-
- Автомобил: Polo 6C
- Двигател: DAJA
Това какво прави катаджията си е негова работа. Ако не е така описано в закона - обжалване и пада.
От друга страна как ще обжалваш, че са ти спрели МПС-то от движение?
От друга страна как ще обжалваш, че са ти спрели МПС-то от движение?
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
lokva написа:преди около 2 месеца на мои колега с изтекъл ГТП в Самоков му бяха налепили стикерите
В закона много ясно и конкретно е описано за какво може да се спре един автомобил от движение:
А ето и как точно се прилагат спирането от движение:Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
...
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) временно спиране от движение на пътно превозно средство:
а) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;
б) (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) до отстраняване на несъответствието, когато пътното превозно средство превозва опасен товар, но не отговаря на изискванията за класа и вида на превозвания товар;
в) (доп. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й;
г) (нова - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., отменена - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)
д) (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) което е обозначено с опознавателни знаци за извършване на таксиметрови превози, но не е включено в списък към издаден лиценз или издадено удостоверение за регистрация или не отговаря на изискванията, определени в нормативен акт;
е) (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) когато моторното превозно средство е със снети шумозаглушители;
ж) (нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) когато не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата или е залепен невалиден винетен стикер;
з) (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец;
и) (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребило алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец.
Чл. 172. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2, 4, т. 5, буква "а", т. 6 и 7 се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица.
Съответно на този твой колега в момента на залепяне на стикерите следва да му съставят и акт в който да цитират точно по кой член и параграф са го спрели, както и да приложат мотивирана заповед. Явно не е било поради невалиден ГТП, а поради една от изброените по-горе в закона причини, така че моля те не се намесвай в теми, в които не си компетентен, а си чул и неразбрал точно.
- lokva
в акта пише че управлява техническо неизправно МПС. по член 171 ал 2 /г.) с което се извършва обществен превоз на пътници/
глобата щяла да е 100 лв и трябва да мине през канал на КАТ - след което са му залепили стикерите
явно има значение на какъв полицаи ще попаднеш
глобата щяла да е 100 лв и трябва да мине през канал на КАТ - след което са му залепили стикерите
явно има значение на какъв полицаи ще попаднеш
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
За всеки следващ път, в който те спрат и установят, че управляваш МПС без да си минал технически преглед, е ново нарушение. За всеки път, отделна глоба. Т.е., в конкретния случай не е налице едно и също нарушение, а отделни такива.
П.П: Ако нямаш време, обади се да ти мина колата на преглед.
П.П: Ако нямаш време, обади се да ти мина колата на преглед.

- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
dobrin написа:За всеки следващ път, в който те спрат и установят, че управляваш МПС без да си минал технически преглед, е ново нарушение. За всеки път, отделна глоба. Т.е., в конкретния случай не е налице едно и също нарушение, а отделни такива.
Това не съм сигурен че е така. Както казах по-горе, в ЗДвП не видях да има разпоредба, която да гласи, че се наказва с глоба от еди колко си лева водач, който управлява МПС без да е преминало ГТП или без валиден стикер за ГТП.
Щом не си го представил на датата това е нарушение. Но ако вече имаш съставен акт, втори за същото нещо няма как да ти се състави.
Последващото управление на МПС без валиден ГТП се явява винаги вторично - т.е. предполага веднъж вече да си бил спрян и да е констатирано непредставянето. Но това както казах, не видях да се санкционира от закона.
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И как точно ще установят, че не си го представил, освен ако не те спрат докато го управляваш? Ще дойдат да позвънят на вратата у вас?
- siso_k
- Автомобил: 1999 VW Golf
- Двигател: AKL
- Контакти:
ами то за спирането ще те спрът, но при положение че си наказан вече за извършеното нарушение, няма как да те накажат втори път. Могат да те накажат, ако в закона беше предвидено, че извършваш нарушение когато управляваш МПС без валиден ГТП. Но такава санкция както казах, аз не съм видял.
- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Вече минах ГТП. Доказа се, че автомобилът ми е технически изправен. Т.е. няма неизправности, които биха довели до спиране от движение.
Казусът обаче си остава интересен.
Гледах решения на съда в нета и там има отменени наказателни постановления, когато не си собственик.
Например - управлявам чуждо МПС с изтекъл преглед. Пишат ми АКТ, на база на който издават наказ. постановление по чл 181
Казусът обаче си остава интересен.
Гледах решения на съда в нета и там има отменени наказателни постановления, когато не си собственик.
Например - управлявам чуждо МПС с изтекъл преглед. Пишат ми АКТ, на база на който издават наказ. постановление по чл 181
Да обаче аз не съм собственик, следователно ако ме накажат мен, мога да обжалвам. Такива случаи има и съдът е отменил наказателното постановление.Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи в определения срок превозно средство за технически преглед;
siso_k написа:ами то за спирането ще те спрът, но при положение че си наказан вече за извършеното нарушение, няма как да те накажат втори път. Могат да те накажат, ако в закона беше предвидено, че извършваш нарушение когато управляваш МПС без валиден ГТП. Но такава санкция както казах, аз не съм видял.
Нещо аз ли не мога да разбера? Как така нямат право да те глобят втори път? Значи спират те, глобяват те, спират те, айде да не е същия ден, ми на другия, колата още не е закарана на преглед, ти пак си в нарушение, с какво основание си мислиш, че нямат право да те глобят? Наистина питам!
- rufkata
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил: Seat Ibiza 1.9 TDI 305 Nm
- Двигател: 1.9 TDI ASV
Два поредни дни два акта точно за изтекъл преглед, след като зададох въпроса как за едно и също нещо ще ме санкционират втори път полицаите щяха да умрат от смях
П.П. Това се случва преди повече от 10 години, ако от тогава има изменения в закона

П.П. Това се случва преди повече от 10 години, ако от тогава има изменения в закона

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
ivo_555 написа:Нещо аз ли не мога да разбера? Как така нямат право да те глобят втори път? Значи спират те, глобяват те, спират те, айде да не е същия ден, ми на другия, колата още не е закарана на преглед, ти пак си в нарушение, с какво основание си мислиш, че нямат право да те глобят? Наистина питам!
Според закона нарушението не е, че управляваш кола без преглед, а че собственика не я е представил за преглед в посочения в картончето срок.
В моя случай срокът беше 29 април 2013. Т.е. ако не представя колата до 29 април 2013 следва да бъда наказан като собственик, а не като водач

Следващия път като ме спрат трябва пак да ме глобят, че до 29 април 2013 не съм представил колата на преглед. Т.е. същото нарушение е констатирано втори път. Неазвисимо кога се констатира нарушението, то е едно и също и се отнася до датата 29 април 2013 г и изтеклия срок.
В закона аз също, както колегата, не намерих член според който управлението на автомобил без преглед е нарушение на закона от страна на водача. Т.е. водачът не носи отговорност, а собственика.
rufkata написа:как за едно и също нещо ще ме санкционират втори път полицаите щяха да умрат от смях![]()
Полицаите доста често не знаят законите. На мен примерно ми казаха, че глобата ще ми е 150 лв и лишаване от право на управление... Което пък никъде не го пише в закона. Затова и толкова много наказателни постановления се обжалват и падат в съд, защото полицаите често не спазват законите и пишат глупости!
- Barboukov
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Влади, извинявай че пускам питане не по темата за ГТП, но все пак искам да знам следното:
Добре де, а за ГО как стои въпроса? Караш без ГО, пишат ти АУАН... Това означава ли, че доживотно мога да си карам колата без застраховка, защото вече съм глобен за това?
Добре де, а за ГО как стои въпроса? Караш без ГО, пишат ти АУАН... Това означава ли, че доживотно мога да си карам колата без застраховка, защото вече съм глобен за това?
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”