Здравейте, не знам дали съм улучил раздела.
Въпроса ми е маслото на щеката ми е по средата, трябва ли да долея малко ?
2. Когато се долива масло, двигателя в какво състоя трябва да е (топъл или студен) ?
3. Маслото на колата е Кастрол 10W40 а в колата имам някакво германско 1л. 10W40, та проблем ли е да долея масло на друга фирма?
Извинете за тъпите въпроси, но не съм на ти с колите.
Въпроси за доливане на масло?
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Въпроси за доливане на масло?
1.Провери дали наистина маслото е до половината! Ако трябва поне 6 пъти вкарай щеката и изкарай да погледнеш, има вероятност маслото да не се е стекло!
2. Масло можеш да долееш когато поискаш, няма значение дали колата е загряла или не!
3. Няма проблем от марката на маслото, важното е числата да са еднакви 10 по 40! Ще има проблем, ако в двигателя е 10 по 40 а ти долееш 15 по 40, може да се пресекът!
2. Масло можеш да долееш когато поискаш, няма значение дали колата е загряла или не!
3. Няма проблем от марката на маслото, важното е числата да са еднакви 10 по 40! Ще има проблем, ако в двигателя е 10 по 40 а ти долееш 15 по 40, може да се пресекът!
- vilden
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
3.Не е вярно!!!
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
vilden написа:3.Не е вярно!!!
Няма да се пресекът ,но е добре да е пак 10в40 .Ако си сигурен ,че е по средата не пипай и си карай .
мерси много за коментарите, утре на студен двигател сте направя тази схема със щеката ще я извадя 5-6 пъти.
-
stefan_doc
Ее, чак 5-6 пъти - вадиш, избърсваш щеката, слагаш я отново, изчакваш няколко секунди, вадиш и измерваш.
- Gigabyte
- Автомобил: neko drugo
- Двигател: vaprosche
Нямаш никакви проблеми... Масло да има... Аз лично на моя мотор на 15в50 съм му досипвал 5в30 и 10в40 ,никаква разлика :) Какво остава до различна марка просто... слагай смело!
Маслото се сипва и проверява на студент мотор и на равна повърхност!
Маслото се сипва и проверява на студент мотор и на равна повърхност!
- kris11
- VW експерт

- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
rokera671 написа: .Ако си сигурен ,че е по средата не пипай и си карай .
И това не е вярно. Автора не е казал какъв е двигателя. Справка -" великото " творение 1,8/5 клапана/ и 1,8Т

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=372954[url][/url]
- rokera671
- Автомобил:
- Двигател:
Може ,но аз карам 15 та кола с над сигурно 1000 000 км и все така с нивото на маслото и досега нямам проблеми .Нито ми е пискал зумер нито нищо .Но може и да има такива случаи .
- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
Не може много да се вярва на щеката.
Преди да сменя маслото, моята по щека показваше, че е по-средата , но... Когато източихме старото масло то беше поне с 700мл по-малко от нормалното. А-и бяха се разтракали повдигачите. След това сипахме 3,5 литра и по-щеката показва, че маслото е над максимума и така си карам.
Иначе преди да сменя маслото, колата беше с 10w40, но съм доливал 15w40 и проблеми съм нямал, но все пак е добре да е едно и също .
Преди да сменя маслото, моята по щека показваше, че е по-средата , но... Когато източихме старото масло то беше поне с 700мл по-малко от нормалното. А-и бяха се разтракали повдигачите. След това сипахме 3,5 литра и по-щеката показва, че маслото е над максимума и така си карам.
Иначе преди да сменя маслото, колата беше с 10w40, но съм доливал 15w40 и проблеми съм нямал, но все пак е добре да е едно и също .
- kris11
- VW експерт

- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
ivanovkbg написа:Не може много да се вярва на щеката.
Преди да сменя маслото, моята по щека показваше, че е по-средата , но... Когато източихме старото масло то беше поне с 700мл по-малко ..
Moже да ти е сменена щеката или оранжевия морков в който се нанизва щеката или капака на картера.Картера може да е огънат -пак събира по-малко. Няма как при щатни изброените за автомобила да не показва що годе точно. 700 мл разлика не може да има , ако не е пипано нещо.
За количеството масло , което се налива пак не е меродавно - при някои модели има голям и малък филтър и оттам идва разликата в налятото к-во.
Последна промяна от kris11 на Чет 30 май 2013 9:07, променено общо 1 път.
- ivanovkbg
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BKP 2007 4Motion
kris11 написа:ivanovkbg написа:Не може много да се вярва на щеката.
Преди да сменя маслото, моята по щека показваше, че е по-средата , но... Когато източихме старото масло то беше поне с 700мл по-малко ..
Moже да ти е сменена щеката или оранжевия морков в който се нанизва щеката или капака на картера. Няма как при щатни изброените за автомобила да не показва що годе точно. 700 мл разлика не може да има , ако не е пипано нещо.
За количеството масло , което се налива пак не е меродавно - при някои модели има голям и малък филтър и оттам идва разликата в налятото к-во.
И аз се съмнявам, че ми е сменена щеката.
Филтрите преди и след смяната са едни и същи. Само, че източих към ~2,8литра, а после налях колкото дават по каталог — 3.5л и по щеката е над максимума.
Ама вече съм си белязал щеката и така си я карам.
-
Pinto_mm
- Автомобил:
- Двигател:
И при мен е така. Дават по книжка, че събира 3.500 л масло заедно с филтъра. Вече няколко смени установявам, че до "МАХ" стига когато налея 3.200 л. Последния път нещо ср обърках и налях 3.500 л и сега е малко над максимума. Почти съм сигурен, че съм с оригинална щека.
- wargod
- Автомобил: VW Golf IV
- Двигател: 1600 AKL - 2000
Колеги, аз имам едно въпросче относно щеката за маслото. Нали знаете, че между min и max има едни точици като предполагам, че може по тях да се разбере горе-долу колко трябва да се долее. Някой дали може да даде информация относно това?
-
jony555
- Автомобил:
- Двигател:
няма значение точките. просто така са направени щеките. важното е да е между тях а малко над средата е най добре но да не надвишава. паркирате на равно, ако се карали, изчакайте поне 30 мин. вдигаш, бършиш, потапяш пак, гледаш и доливаш ако трябва. няма значение какво масло наливате. дали ще мешите 5-30 с 15-40 или 10-40 никакви проблеми. маслата от отдавна не се пресичат. това не 1974 г. друг е въпроса че ако ви е по средата и ви остава малко докато трябва да си смените цялото масло си карайте така, нищо няма да стане
ако светне датчика тогава вече можете да долеете.
ако светне датчика тогава вече можете да долеете.Върни се в “Общи автомобилни дискусии”