Шкода Йети - мнения?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Шкода Йети - мнения?

Мнениеот hooligans » Пон 11 ное 2013 0:06

Някой да си е купил Йети и да не се е похвалил :Mr Green Fun :mhihi

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Съб 16 ное 2013 22:59

Ти да не си го направил вече ?

Аз май трябваше да се похваля, но не съм го направил до сега!
Та аз съм горд собственик на Йети от около година и половина.
Много съм доволен от колата. За паричките си е направо супер.
Ако имаш въпроси - питай, ще се опитам да съм полезен!
Естествено, вече съм пристрастен! :mhihi

pppetrock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pppetrock » Сря 20 ное 2013 19:48

Здравейте,

Аз съм нов във форума, но мога да се присъединя с мнение към тази тема.
Собственик съм на Шкода Йети, 4х4, Дизелачка - 170 к.с. - най-мощния възможен мотор 2000 см.3.Автомобила е взет чисто нов през месец Февруари 2013, като е поръчан в края на месец Декември 2012.Минал съм 32 000 км. до момента, градско, извънградско, прекосих два пъти Европа.Имам пълен историк на изминатите километри, по отношение на разход на гориво например. Ако някой, който се интересува в подробности може да си конкретизира въпросите, мога да отговоря изчерпателно на по-голямата част от тях. Това за мен е 11 подред автомобил с марката Шкода, всички до един съм закупувал лично от Еуратек. За период от 10 години.Така че, имам база за сравнение. Карал съм и съм имал всичко, което е произведено в последните 15 години под марката на Шкода. Информацията е много обширна и обемна, така че, моля конкретизирайте въпросите и ще се помъча да бъда полезен.

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пет 22 ное 2013 14:38

Колега ако сменяш колите всяка година (11та за 10години), 99% от форума можем само да ти завиждаме на възможностите :)

Потребителски аватар
neon
Автомобил: S3
Двигател: BAM

Мнениеот neon » Пет 22 ное 2013 15:06

.....или работиш в Еуратек! :wink

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Съб 23 ное 2013 23:07

:deal

pppetrock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pppetrock » Пон 25 ное 2013 12:52

Здравейте,

Не, не работя в Еуратек, и не си сменям колата всяка година.Стремя се да ги сменям след като прехвърлят пробег от 200 000 км. - обикновено на четвъртата година от експлоатацията им.
Тук не става дума за лични, а за служебни коли, и то повече от 3 броя. Така, сметката вече ще Ви излезе.Просто всяка от тези коли, съм я поръчвал лично и съм следял подръжката им. Карал съм ги всичките, както са ги карали и другите колеги.
Мисля, че не е това най-важното, а опита, който бих могъл да споделя с Вас. Не се хваля, а само регистрирам факти.

Това е! С пожелание за приятен ден!

restless
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот restless » Пон 25 ное 2013 13:51

pppetrock написа:Здравейте,

Не, не работя в Еуратек, и не си сменям колата всяка година.Стремя се да ги сменям след като прехвърлят пробег от 200 000 км. - обикновено на четвъртата година от експлоатацията им.

Това е! С пожелание за приятен ден!

Би ли споделил логиката зад смяната на 4тата година и 200К км? Като разходи/ремонти които си забелязал че се появяват(предполагам), Лично аз точно от такива години/километри бих купувал :)

pppetrock
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pppetrock » Пон 25 ное 2013 19:20

Здравей Restless,
Тази тема е много обширна и пълна с "ако" , "или" и "обаче".Трудно ми е да ти отговоря с едно изречение,освен това мойта логика ми върши работа на мен, на теб може да не ти е от полза. Но така или иначе, казано съвсем накратко, аз разсъждавам така :
1.Вземам предвид за какво и колко ще използвам един автомобил - било то личен или служебен.Тук трябва да си отговоря на един куп въпроси, но основното се свежда до това - колко километра ще се минават на година, по какви пътища, с какво натоварване, от колко различни водача ще се използва едновременно автомобила,как и къде ще се подържа, кой ще отговаря за подръжката и т.н.Мисля, че тези въпроси, колкото и да са многобройни, имат конкретни отговори.
2.С какъв финансов ресурс разполагаме за покупка и за подръжка на въпросния автомобил.За колкото по-дълъг период в бъдещето имаме информация, толкова по-добре.
3.Инвестираме ли в сигурност и запазване на човешки животи, или не! Този въпрос не трябва да се пренебрегва,както много често се прави.
Отговоря ли си на тези три точки, картинката ми се изяснява.
В моя случай имам среден годишен преход на всеки от автомобилите между 50 и 70 000 км.Колите се карат от един и същ водач обикновено,основно в България и Европа.Всички са лизингови, нови, до 4 години и се подържат в Еуратек - не че искам, ама няма как.Иначе рискуваш да им падне гаранцията.
Разходите ти при тази експлоатация през първите три,до четири години, се свеждат до редовните технически обслужвания, които са на определени километри - 15000 или 30000,комплекти зимни гуми, и някои други дребни консумативи,крушки,течности за чистачки и т.н. Ако автомобила няма щета или някакъв страничен проблем,аз мога с математическа точност ПРЕДВАРИТЕЛНО да си изчисля разходите по него в рамките на 3-4 години или 200 000 км. Защо слагам тези граници? Опитно съм установил, че проблемите нарастват лавинообразно след тези километри.Започват последователно да се обаждат разни детайли по ходовата част,съединител,гърнета,електроника,двигателя започва да гори масълце и т.н.Сметнал съм, че всяка година след четвъртата, ПРИ ТАЗИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ КОЯТО ОПИСАХ ПО-ГОРЕ, разходите ми по автомобила, започват да се удвояват, утрояват и т.н. по експоненциална зависимост.Същевременно цената на автомобила пада с всяка изминала година.В някакъв момент, цената на годишната подръжка става равна и по-голяма от реалната цена на автомобила. Този момент за всеки автомобил и за всяка комбинация водач - автомобил настъпва по различно време, но аз всячески се стремя да го изпреваря. И така опитно съм установил горните цифри за себе си и ги следя.
Ако имаш една Фабия, която ти струва 20 000 лв. без ДДС чисто нова от магазина, и първите 4 години тя минава по 50 000 км., ти ще имаш годишна подръжка в рамките на около 1000 - 1200 лв. на година средно. Това представлява точно 5% от цената на новия автомобил.Ако го вземеш на 4 години, за по-малко от половината пари - тоест за 7000 - 8000 лв.,разходите ти за подръжка нататък ще са не по-малко от 2000 лв. на година - тоест 25% от цената на придобиване на автомобила и ще продължат да се качват, а цената му да пада.В момента в който минеш 10 години, или 400 000 км. подръжката ти със сигурност ще е повече от стойността на автомобила.Освен това ще караш все по-стара кола,с все повече повреди и все по-ниско ниво на сигурност и т.н.
Тази сметка е, пак казвам - ако я експлоатираш както аз съм сметнал. Ако мислиш да минаваш - 10000 или 20 000 км. на година - това е съвсем друг разговор и т.н.Тогава наистина има смисъл да се замисляш дали да не вземеш по-евтино кола, коята е гледана, подържана, но не е нова.
Та това мисля по темата!
Надявам се да съм бил полезен!

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 25 ное 2013 19:57

pppetrock,имаш много европейско и правилно според мен виждане за експлоатация на автомобилите,но за съжаление България е европейска страна само на книга затова повечето хора тук си взимат колите който вие продавате на по 200 000 и си ги карат въпреки зачестяващите повреди по една единствена причина....нЕма кинти :mhihi Друг е въпроса че ти смяташ при 50 000 км на година а масата хора тези километри ги правят за 3 години и тогава парите за поддръжка са други още повече че тя вече не се прави в Еуратек ами по местните сервизи :exclaim

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 26 ное 2013 20:41

Аз не крия, че съм голям фен на чешките VW-та. Но като цяло не мога да преглътна дизайна на този модел. Може да се дължи и на това, че много не харесвам SUV моделите, а това си е мини SUV.
Но лично с нетърпение чакам да излезе новата Октавия Скаут. В този модел съм направо влюбен.
Ако някой ден стигна до стандарта да си купя чисто нова кола сигурно ще е Скаут.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 26 ное 2013 22:06

TiL, всичко е въпрос на вкус.
Йетито реално си е много практична кола. Новият модел е с последно поколение Халдекс, MQB и т.н. и т.н. :th_up

golfmk1
Low rider
Автомобил: OLD
Двигател: OTO

Мнениеот golfmk1 » Вто 26 ное 2013 22:16

А голф R да си поръчал случайно или се бъркам :rolleyes

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”