Polo 9n заваряване на радиатор на климатик?

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
stefko1992
Автомобил: vw polo 9n
Двигател: SDI 64 hp

Polo 9n заваряване на радиатор на климатик?

Мнениеот stefko1992 » Вто 20 май 2014 15:54

Здравейте ,климатика ми не работи и се установи ,че радиатора му е спукан (по думите на майстора).Попитах го дали е възможно да се завари спуканото място.Отговора беше че на по новите автомобили радиаторите за климатика не са от алуминий както при по старите а от някаква сплав ,която не можело да се заварява.Веднъж вече зареждах климатика и си работеше супер и изкара около месец може би преди да изтече фреона,което ме навежда на мисълта че може би пукнатината не е толкова голяма.Реших все пак да потърся и други мнения от вас дали е така.Също така същия майстор ми каза ,че нов радиатор,който вървял заедно с някаква друга част (нещо от сорта на изпарител или подобно не помня добре) с отстъпка ще ми струва около 180 лв(без труда за монтаж и зареждане).Струва ли си да потърся друг радиатор 2 ра ръка или да опитам занеса моя да ми го завярят (ако е възможно)или чисто нов, как мислите?Също така трудно ли се сваля въпросния радиатор,налага ли се да се свалят други части за да се стигне до него и може ли да се кара без него?

Мерси предварително! :th_up

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: polo 9n заваряване на радиатор на климатик?

Мнениеот IRRITATING » Вто 20 май 2014 16:07

Като го завариш и го напълниш още веднъж по добре вземи нов

Потребителски аватар
stefko1992

Мнениеот stefko1992 » Вто 20 май 2014 16:37

Забравих да спомена,че заваряването (ако е възможно) ще ми е безплатно :deal

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 21 май 2014 21:26

Че може да се заварява, може. Сплавта позволява заварка. Ако тече от някоя от напречните тръби,те не се заваряват,а се изолират - реже се от двете страни и пробитата тръба не играе. Ако тече от друго място, се заварява. Ако текат повече от 2-3 тръби, хвърляй.
Принципно заваряването ако говорим за проблем с някоя от успоредните тръбички, го избягваме и ние, защото то е резултат от гниене и има следния проблем - в твоя случай заваряването като процес е безплатно, ама имаш сваляне и качване на радиатора, зареждане с фреон и т.н., което са едни примерно 80-100лв. Ако го сложиш един път и той пак тече или се разтече от друго място след кратко време - пак 80-100лв. Новия радиатор идва с дехидратор, така се казва частта,дето върви с него - филтъра за влага в системата. Ако радиатора тече от капачката на дехидратора (често го правят) или от друго място в резултат на протъркване и т.н., но не по успоредните тръби, има резон да се пробвате със заварка. Новите радиатори карат макс. 3-4 години,какъвто и да сложиш...евтините китайци карат и по-малко. Статистиката му до момента е следната :
- BNR или нещо подобно - един се пръсна още 2 минути след монтажа на едно BMW .Смениха го гаранционно, думна след 2 седмици и следващия. Върнаха му парите за радиаторите ама 2 пъти монтаж/демонтаж и две зареждания с фреон е назад.
- Geri/Ava - един изкара 7 месеца, един изкара 2 седмици, един кара 3-та година в момента..явно е въпрос на късмет.
- NRF / International - засега сме доволни от положението при тях. Даже им издействахме 6 месеца гаранция :)
- Nissens - слагали сме няколко,засега карат, най-дъртия сега ще му е 2-ра година и още ми е рано да кажа.
Питай каква марка ти предлага за тази цена, която ти е казал.

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Сря 21 май 2014 22:09

Ей...кви са тия калпави радиатори не мога да повярвам ? Моя е на 20 години и работи идеално,въпреки че май никога не е чистено между него и водния като гледам,въпреки че го препоръчват да се прави периодично.
Днес си пробвах климатика в жегата.Чак след 3-4 километра права отсечка все да подухва хладничко.Мисля че за да влезе в пълна сила ще му трябва поне 10 минути или 10 километра ....

Потребителски аватар
stefko1992

Мнениеот stefko1992 » Чет 22 май 2014 18:30

Мерси за изчерпателния отговор,в интерес на истината не съм питал за марката,човека ми каза все пак че радиатора за тези пари не бил от най-ниско качество.От прочетеното до тук май ще си сложа нов.Иначе докато беше зареден започваше да духа студено след не повече от минута при работа на неутрална предавка.Дори човека тогава ми замери с някакво уредче температурата на студения въздух и показваше -4 градуса и в действителност наистина духаше доста студено.

Росен2
Автомобил: Golf III
Двигател: AAM 1996

Мнениеот Росен2 » Чет 22 май 2014 20:26

Изображение

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Чет 22 май 2014 23:27

Да,колегата над мен ти е показал как седят нещата. Ние масово ги тестваме на макс. вентилатор, минимални градуси и затворена вътрешна циркулация. Ако температурата пада под +2 или 3 градуса, пак е проблем, защото започва обледяване на изпарителя, така че тези -4 градуса, пак са проблем - има датчик, който мери температурата точно с тази цел - при ниска температура на въздуха (около 3 градуса),започва да намалява мощността на компресора, за да поддържа нормалните граници на температурата (твоя компресор е постоянно зацепен,никога не е 100% спрял или 100% пуснат, регулира се в %-ти посредством електроника и ел. клапан).
:beer

Потребителски аватар
stefko1992

Мнениеот stefko1992 » Чет 19 юни 2014 12:19

Не знаех,че е постоянно зацепен.Закарях я в друг сервиз направиха по обстойна профилактика и преглед,сложиха ми чисто нов радиатор и за сега всичко си е наред.А като е постоянно зацепен това означава че не е нужно да спирам за да си пусна климатика така ли? :gruebel

Потребителски аватар
anonimko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonimko » Чет 19 юни 2014 20:32

Може да си го влючваш и изключваш по всяко време независимо дали си в движение или спрял някъде с запален двигател на празен ход.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”