Moят Финландски Фoлксваген Поло

Разкажете, споделете, похвалете се със своя Volkswagen - тук всеки може да има тема
Потребителски аватар
mannerheim
Автомобил:
Двигател:

Moят Финландски Фoлксваген Поло

Мнениеот mannerheim » Пон 07 юли 2014 22:33

Здравейте колеги,
искам да ви разкажа за моята първа покупка на кола във Финландия (там живея).
Въпреки че съм блондинка, навремето в ЕСПУ имахме предмет устройство на автомобила и съм карале все стари брички, така че горе долу разбирам и аз от коли, не само да наливам бензин :)
1 Екстри. Сега ще разкажа какви екстри има моето Поло 2005 г. Имам устройство което подгрява колата зимата. Под предната решетка има изведен контакт който се вклчва в ток 220 волта на паркинка в колонка с часовников механизъм. Топли маслото или двигателя не знам точно, но има и изведен контакт в купето до предния десен калник вътре, в който си включвам калорифер. Така че ако искам да тръгна в 7 сутринта за работа, нагласям часовниковия механизъм и в 5 сутринта системата се включва и в 7 колата е топла.
Освен това седалките се затоплят, не е кожен салон. Много е приятно с топлите седалки :)Ако ви е любопитно как изглежда затоплящото устройство, пуснете в Гуугл следната дума lohkolämmitin
2. Цени. Цените на колите във Финландия по принцип са адски високи заради някакъв данък. Полото го купих за 8000 евро 2010 година *произведено 2005. Сменях ремък. 300 евро. Замазка на драскотина от камък на предно стъкло 30 евро. Смяна на предно стъкло 200 евро. Боядисване на одраскано и тунинг 1500 *плати го застраховката, а услугите на сервизите са АДСКИ скъпи. Там работата е на час. Майстора струва пари дори по времето когато ти търси проблема. Централното заключване като се развали платих 300 евро да намерят проблема, а поправката щяла да струва към 1000. Още си е развалено. Нов акумулатор е 60 евра, смяна на гумите 35. Зимата сме длъжни да караме с гуми с шипове. Баланса се плаща отделно.
3. Застраховки. Сметнах, че задължителните застраховки и такси на годината са към 1000 евро. Затова много млади хора не си купуват коли, а карат колела. Екология... дрън дрън :)
Термина "Безплатен паркинг" го има само по селата и мноооого крайните квартали. Паркинга варира 10-30 евро на месец. Имам в пред вид това че всеки от нас има пред блока собствено паркоместо, на което си паркира колата. Нашия град е с 250 000 души и няма проблеми с паркирането защото имаме много подземни паркинги а сега построиха и подземен паркинг-тунел който е дълъг няколко километра. http://www.finnpark.fi/parkisto/kohde-esittely/kartat/
Ако спреш лошо на улицата, например си НАСТЪПИЛ маркировката, глобата е 55 евро.
Сега цените паднаха заради кризата и ако някой е любопитен какви са, ето на този сайт можете да ги разгледате.http://www.nettiauto.com/
Това е засега, ако някой иска нещо да каже или пита, ще разкажа каквото знам.

Последна промяна от mannerheim на Вто 08 юли 2014 0:04, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Re: Moят Финландски Филксваген Поло

Мнениеот hooligans » Пон 07 юли 2014 22:43

Здравей и добре дошла!
Може ли малко повече информация за колата, а защо не и снимки?

Потребителски аватар
mannerheim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mannerheim » Пон 07 юли 2014 23:30

Благодаря! Какво още да напиша? Сигурно всички коли са еднотипни. Интересно ми беше това че фаровете се запалват автоматично и тая опция не може да се изключи. Тая кола ми е малко каръжка защото от първия ден я пернах в една стена и оттогава няма ден в който всичко да и е наред :(

Потребителски аватар
mannerheim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mannerheim » Пон 07 юли 2014 23:38

Проба за качване на снимка.Колата е съвсем обикновена на вид.
Прикачени файлове
IMAG1592.jpg

Потребителски аватар
mannerheim
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mannerheim » Пон 07 юли 2014 23:42

Салона на Полото
Прикачени файлове
IMAG1598.jpg

Върни се в “Моят Volkswagen”