Топлофикация-София, новата наредба, може ли да се откажем ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Топлофикация-София, новата наредба, може ли да се откажем ?

Мнениеот kossel » Съб 04 окт 2014 6:38

Топлофикация-София, новата наредба, може ли да се откажем от равните сметки и да си плащаме както досега ?
Не искам да плащам на равни сметки и да спонсорирам с поне 10 % Топлофикация годишно.
В нашата сграда коефициента на общите части е 48%, това нормално ли е ? Как може да се намали ?

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Re: Топлофикация-София, новата наредба, може ли да се откаже

Мнениеот silent » Съб 04 окт 2014 9:23

Колега това е с тази наредба е същото като с постоянните нови промоции и тарифи на мобилните оператори...въртят и сучат и уж всяка следваща е по-добра и по-изгодна на пръв и втори поглед а на трети и четвърти се вижда че си е също толкова неизгодна за клиента както предишните....същото е и с тази наредба...извъртяха я и изсукаха уж да е по-удобно за потребителя и основно за да може да му замажат очите че уж не е чак толкова скъпо даже си е евтиния ...а то хич не е така и даже е по зле.... По същия начин отмениха тихомълком горната граница от 30% общо потрбление за могат да прехвърлят по голяма част от сметките на ползващите към сметките на неползващите ....зашото общо потребление над 30% е абсурдно...и няма такъв филм...при каквато и да е сграда и сградна инсталация....така че никакъв шанс да с пребориш с тези колкото и да се дърпаш..топлофикация е раково образувание което си носиш докато те умори ...

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Съб 04 окт 2014 18:50

какша е таз ноша наредба и равни вноски?

Потребителски аватар
kossel
Автомобил: Fiat Doblo Natural Power
Двигател: 103 коня 1600 16V

Мнениеот kossel » Съб 04 окт 2014 19:13

Върху данните от предишния сезон се разпределят по равно за всеки месец, за парно и за топла вода. Например за последните 12 месеца сте платили общо 1200 лв, сега вече ще плащате по 100 лв на месец, както лятото така и зимата.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Съб 04 окт 2014 21:38

kossel написа:В нашата сграда коефициента на общите части е 48%, това нормално ли е ? Как може да се намали ?

Това на радиатори по етажите ли се дължи?

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Съб 04 окт 2014 22:40

къде е публикувана тази наредба?

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Нед 05 окт 2014 0:14

На сайта на топло.бг я имаше преди време

Иначе накратко става дума за:
С новата Наредба се въвежда радикална промяна и в начина на формиране на месечната сметка за отопление. Според новата методика общата енергия за отопление от последната изравнителна сметка се разделя на броя на дните с отопление (през отоплителен период 2013-2014 г. това са 161 дни). Така се получава среднодневния разход за топлинна енергия, който умножаваме с броя на дните с отопление за съответния месец от текущия сезон. Получената стойност се коригира с коефициент, отчитащ климатичния фактор и характера на потребление на сградата. Така сметките ще зависят от индивидуалното потребление и се избягват пикови стойности за отопление през най-студените зимни месеци. Разходите както за отопление, така и за подгряване на топлата вода стават предвидими за една година напред, а промяната в индивидуалното потребление няма да се отразява върху сметките на съседите.

Нов начин крадците от Топлофикация пак да крадат :mhihi

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 05 окт 2014 23:48

Разяснения има на гърба на фактурите май или беше на отделен лист заедно с една от последните фактури. От година време съм им клиент и ми иде да си прережем вените, ама пусто няма никакъв друг начин за топло на децата и ше стискам зъби ..... докато можем

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Пон 06 окт 2014 0:21

Странно. Аз ли съм единственият, който е доволен от услугите на Топлофикация? Живея в двустаен апартамент (нова кооперация) и през зимата ползваме само единия радиатор, включен постоянно на 3, дори когато няма никой. Най-високата сметка, която съм получавал за миналия зимен сезон, беше около 150 лв, а средната - около 100 лв. При изравняването ми върнаха 170 лв. Извън отоплителния сезон сметките за топла вода не надвишават 50-60 лв. Средната ми фактура за годината излиза към 60 лв. За себе си съм решил ,че тази сметка е справедлива за удобството да се топля и имам топла вода на разположение 24 часа.

Потребителски аватар
maxpayne
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maxpayne » Пон 06 окт 2014 13:51

Извън отоплителния сезон сметките за топла вода не надвишават 50-60 лв. Средната ми фактура за годината излиза към 60 лв.

Информацията в тези две изречения е противоречаща си, няма как да плащаш САМО за подгряване на вода 50-60лв извън отоплителния сезон (което е супер висока сума), а пък средната ти годишна фактура с включено отопление на жилището също да е 60лв.

Само за сравнение, мой приятел в Амстердам за голямо двустайно жилище (към 70-75кв чисто) плаща целогодишно 40 евро за отопление и топла вода. Което е под 1000лв на година и на фона на доходите и цените там е смешна сума.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Пон 06 окт 2014 16:43

Всъщност си прав, колега. Явно часът, в който съм писал и правил сметките, си е казал думата. :) Ще се постарая да извадя фактурите за миналата година и да дам точни цифри по-късно. Благодаря за забележката!

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Пон 06 окт 2014 18:45

Толкова излиза и при мен. Около 66- лева на годишна база за парно и топла вода за тристаен апартамент, ново строителство с хоризонтална инсталация.

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 06 окт 2014 21:50

zueka1 написа:?...ново строителство с хоризонтална инсталация.

Поради това си доволен. Добра изолация, плюс нови радиатори плюс най-важното - невъзможно е да се краде и се получават нещата. Иначе отдавна е доказано, че парното е най-евтиния начин за доставяне на единица топлоенергия до крайния потребител. Но при горните условия.

Bobi85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bobi85 » Пон 06 окт 2014 22:53

Значи, за миналата година съм платил 800 лв сметки към Топлофикация. От изравняване са ми върнали 167 лв. В такъв случай излиза, че съм плащал 633/12 = 52.75 лв на месец за отопление и топла вода на двустаен апартамент ( един радиатор ) в нова кооперация с изолация и хоризонтална инсталация.

Иначе преди това живеех в панелка в Дианабад и положението със сметките далеч не беше така розово...

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 07 окт 2014 20:16

много се краде колега ...и никой не се интересува от това ...всеки казва нас не и интереува вие се опраяйте по междусъседски...е как да стане това като няма закон съд държава ...освен да се изтрепиме....това е проблема и никой не дава вариант за решение. а решението е много просто.
1. Задължително дистанционо отчитане.
2. Задължително пломбиране на всички радиатори с пломба с номер и сурови санкции пр разпломбиране
3. Създаване на т.нар.топлинна полиция. Няколко екипа които да обикалят в денонощен режим с термо камери и да следят дали се краде топло.
4. Ефективни присъди за доказана кражба на топлинна енергия. Не знам защо да откраднеш ток вода парно е нещо различно от това да влезаш ваеки месец в магазина , да си напазаруваш за едни 200лв и да си излезеш без да платиш.
5. Създаване на законово основание да може да бъде напрравена проверка при съмнение за залоупотреба от проверяваш екип съвместно с домоуправителя. При отказ за достъп да се приема че се извършва кражба...Както ако откажеш проверка за алкохол се приема че си пил.
Някои ще кажат че някои от написаните неща не са демократични...но според мен андрешковщината само с бой по кратуната ще може да се преодолеее....В моя вход в началото и края на отоплителния сезон чувам тропане като от монтаж и демонтаж на радиатори но никой не го е еня за това какво става. Тали наистина е така не зная но имам съмнения и няма към кого да се обърна за да се направи проверка.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”