Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот lz2aii » Съб 01 ное 2014 15:54

И при мен зимните изглеждат по-меки, но всъщност не са.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 01 ное 2014 17:08

Да питам аз за зимни гуми КАМА - руски. По напред в темата имаше някакво обсъждане, но то е от 2010 г. Пък и малко едната страна ми се строи не много обективна. Ако някой наскоро е купувал или е карал с такива моля да сподели.

Питам понеже в една гумаджийница ми предлагат такива, но ако са боклуци предпочитам да дам повече пари, но 3-4 години да не мисля за гуми, вместо другата зима пак да се изръся за нови.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 01 ное 2014 17:20

В кой град се кара предимно колата?

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 01 ное 2014 18:25

Ами колата се кара от баща ми. Кара се в Котел, макар че рядко, тъй като града е малък. Събота и неделя се пътува до Сливен.

Зимата в Котел пада много сняг, но в Сливен почти не пада.

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Съб 01 ное 2014 18:58

siso_k написа:Да питам аз за зимни гуми КАМА - руски. По напред в темата имаше някакво обсъждане, но то е от 2010 г. Пък и малко едната страна ми се строи не много обективна. Ако някой наскоро е купувал или е карал с такива моля да сподели.

Питам понеже в една гумаджийница ми предлагат такива, но ако са боклуци предпочитам да дам повече пари, но 3-4 години да не мисля за гуми, вместо другата зима пак да се изръся за нови.

На Москвич или Лада може да стават, но на кола не бих пробвал.

Потребителски аватар
siso_k
Контакти:

Мнениеот siso_k » Съб 01 ное 2014 19:47

Колега, щом сърбите правят гуми, не мисля, че за руснаците ще е много по-трудно. Дори си мисля, че материалите ще са има по качествени - имам предвид повече каучук и по малко пласмаси в гумата. Но ме притеснява по скоро контрола на качеството, защото именно там им е проблема на братушките - а не технологията. Т.е. -да не са некви много тежки или пък да се изкривят след един сезон каране.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 01 ное 2014 23:55

KAMA не са толкова лоши, колкото се опитвате да изкарате (само с разсъждения и сравнения с Москвич).
1) В Русия се произвеждат камиони и други машини, съответно и гуми тяхно родно производство. Това става от десетилетия, не от оня ден. Предвид северния климат, мисля, че имат опит в правенето на зимни гуми (поне).
2) Някои умират от радост като си купят "изгодни" китайски гуми или "западни" ама регенерат, а руските смятат за много лош вариант. Мисля, че ако не друго може да се наредят в касацията така: Нови руски, нови китайски, регенерат (позиция 2 и 3 са спорни кой е по-напред).

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 02 ное 2014 0:23

Колега Piqndurnik,кога за последно си карал с руски зимни гуми и коя марка е била за да изказваш такова мнение ?Лично за мен колегата $100 е изказал доста по-вярно и надеждно мнение.Аз лично съм карал с марката Кама и гумата е доста добра и като цяло съм страшен привърженик на руските гуми "Планет".Когато си купувах колата ми преди 8 години беше обута в тази марка и бях невероятно изненадан от поведението на пътя.После успях да се снабдя с още едни такива гуми тук у нас,но след това на нашия пазар не намерих.Мога да кажа едно за руската гума,че на пътя не оставя колата.Единственото, което може да подразни човек е сравнително краткия живот заради материалите, които са доста по качесвени от Дебица пластмасио и други подобни марки, които се продават във веригите хранителни магазин,и където хората би трябвало да си купуват картофи и олио и само не гуми...Руските зими са изключително тежки и в техните гуми има доста повече каучук и по-малко сяра отколкото доста западни марки и това го доказва стареенето на гумата и как тя си губи качествата след всеки сезон.Единственото, което мога да посъветвам колегата ако е набарал руски гуми да си вземе смело и както други марки да си ги пази от дупки и бордюри, защото Кама-та нямат кой знае колко силен страничен борд и няма такава вероятност да направят цицина,колкото да я деформираш. Ако не си обърнал внимание и като цяло шарката е доста по-дълбока от обичайното за разлика от други марки гуми и това не е случайно разбира се...

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Нед 02 ное 2014 13:13

siso_k написа:Колега, щом сърбите правят гуми, не мисля, че за руснаците ще е много по-трудно. Дори си мисля, че материалите ще са има по качествени - имам предвид повече каучук и по малко пласмаси в гумата. Но ме притеснява по скоро контрола на качеството, защото именно там им е проблема на братушките - а не технологията. Т.е. -да не са некви много тежки или пък да се изкривят след един сезон каране.

То и в България се правеха гуми. Даже и ги купувахме, понеже нямаше други. Кой се уредеше караше с видинки, кой не - с георги-димитровки. Това, обаче не ги правеше качествени. Който можеше, търсеше гуми в Кореком.

$100 написа:...

1. Много неща се произвеждат в Русия. Голяма държава са и имат блестящи мозъци. Колкото са останали де. Проблемът е в качеството и той идва от старите навици, че поради гладния пазар, какъвто и боклук да произведеш, все ще се купи някъде.
Погледнах сайта. Погледнах и характеристиките. Не ми харесват.
2. Прав си. Под средния клас не бива да се слиза.

viksanlg написа:Колега Piqndurnik,кога за последно си карал с руски зимни гуми и коя марка е била за да изказваш такова мнение?...

Не съм карал. Не бих и пробвал. Карал съм, обаче, руски коли и, доколкото имам избор, не бих карал повече.
Сигурен съм и в друго: ако караш внимателно, руските гуми няма да са ти проблем. Едно време, като нямаше зимни гуми, пак карах и не съм закъсвал.

oxwewe
Автомобил: Touareg 7p
Двигател: crca

Мнениеот oxwewe » Нед 02 ное 2014 14:40

Колеги какво е мнението ви за BFGOODRICH G-FORCEWINTERGO XL 175/65 R15 84T ?

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 02 ное 2014 14:55

Колега Piqndurnik,мисля,че липсата на опит и допирна точка с какъвто и да е материално или нематериално занимание не би трябвало да има никаква обективна преценка.Когато покараш с руски гуми и нова руска кола от Лада "Калина" нагоре тогава може всеки един от нас да приеме твоето мнение за нещо реално макар и субективно както всеки един от нас.Мнението ти за руските гуми е все едно да кажеш ,че не обичаш баклава без въобще да си я опитвал.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 02 ное 2014 15:45

viksanlg написа:Руските зими са изключително тежки и в техните гуми има доста повече каучук и по-малко сяра отколкото доста западни марки и това го доказва стареенето на гумата и как тя си губи качествата след всеки сезон.......като цяло шарката е доста по-дълбока от обичайното за разлика от други марки гуми и това не е случайно разбира се...

Което означава че гумите са си "копачки" изкарващи до три сезона и е оправдано да се купуват само в определени райони на страната /с много сняг/ и при определен тип каране /по-бавничко и по предимно снежни пътища/ ,което доста стеснява кръга на потенциалните купувачи :a045

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Нед 02 ное 2014 20:27

Тъй като аз карам с КАМА Ирбис 185/60/14 нека споделя мнение. Уникални копачки както каза колегата, на лед също се представят добре. На мокро трябва да се кара по-внимателно(предвид големия грайфер и мек каучук). Малко по-тежки са от западните, но с уникално здрави бордове. На сухо са добре, малко по-шумни, но пък возят меко. Карал съм ги и с 190 км в час, след 170 почват да се усещат нестабилни, но преди това са добре. Този сезон ще им е трети, грайфера се е износил малко, каучука си е мек и са супер.

ПП: Ако на мен ми трябваха зимни гуми сега, бих си взел това - http://nira-bg.com/cars/18560r14-premiorri-viamaggiore/ - доста по-балансиран грайфер, и НоуХауто на Росава, които правят гуми от десетилетия.

Потребителски аватар
viksanlg
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Нед 02 ное 2014 21:36

"което доста стеснява кръга на потенциалните купувачи" Само с това несъм съгласен, защото всяка гума си има скоростен индекс и там си пише ясно до каква скорост е допустимо да се кара с една руска или каква да е гума.Имайки предвид ,че автопарка ни е доста стар, както това включва и мнозинството в този форум, но и да не ги включва закона ясно казва до колко е максималната скорост извън града и на магистрала,което отново си влиза в нормалния скоростен индекс на почти всяка една масово разпространена гума.Факт е ,че наистина руските гуми са копачи и няма гума на света, която да се представя все на едно първо място по всички параметри и тестове.Аз лично несъм намирал в близките 2-3 години руски гуми във Варна и ми се налага да залагам ма Мишлен-а или Бриджтоун макар да ме боли сърцето като плащам,макар лично мое мнение,но след толкова хиляди километри и проби с евтини марки съм се убедил окончателно ,че накрая евтиното излиза много скъпо...,освен с руските гуми.Ако някой се зарови в руските тестове за зимни гуми така наречените "първенци",далеч остават назад в техните доста по-екстремно зимни тестове...

Потребителски аватар
haga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот haga » Нед 02 ное 2014 22:18

Ако някой се зарови в руските тестове за зимни гуми така наречените "първенци",далеч остават назад в техните доста по-екстремно зимни тестове...

Посочи ги тези тестове! :wink
Интересно , дали са актуални.
Не се отнася за гуми за камиони.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”