Историята е следната. Търсим хубава селска къща за нашите родители, млади пенсионери, около София, така, че да ги навестяваме често често сред природа и чист въздух. Намерихме прилична къща в с. Желен и в тази връзка ако някой от форума има информация за селото - извън тази от уикипедия, нека сподели. Всякакво инфо е полезно. Аз намерих само този потресаващ очерк -
http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2012/03/16/selo-jelen.921729
Темата не е в Пътеводител, тъй като не става въпрос за екскурзия или посещение на селото, а за живеене там.

Мнение за с. Желен
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Mihailov78
- Автомобил: T3 Caravelle
- Двигател: DG 1900cc Petrol
Re: Мнение за с. Желен
Хубаво е там - Искърското дефиле и най-важното достъпа - първокласен чисто нов път от София. Само до преди година се изискваше по няколко нови тампони отиването
Но сега с този път е приказка. На където и да тръгнеш природата е прекрасна от там, въздуха е чист и е на завет, не е на високо. Идеално е за пенсионери и не само 

Според това което си постнал.....
..маи не е добре за възрастни хора.Мутренски истории...престъпност...Съседните селца си е доста по добре.Много по населени са.с.Томпсън е добре да покупка на къща.Има си и спирка на влака.

-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Да де, ама доколко е вярно...като се замислиш, този очерк е малко или повече верен за доста села.
Намерих и това:
http://m.capital.bg/light/lica/2010/08/09/942569_filip_nojicite_ot_trinoga/
Чакам още мнения
Намерих и това:
http://m.capital.bg/light/lica/2010/08/09/942569_filip_nojicite_ot_trinoga/
Чакам още мнения
- dobrin
- Чингис хан
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Реално вилна зона на с. Церово. Достъпът не знам дали е проблемен, по-скоро не. Единствен недостатък, за който се сещам, е че цялото Искърско дефиле, е най-дълбокият възможен шоплук, за добро или лошо. А шопите ...
В описанието не виждам нищо нереално, и в моето село циганите отсякоха всяко дърво над 2м. височина и го продадоха на някоя баба, която няма възможност да ходи и сече.
Държавата го позволява, ние (младите) го искаме.
Държавата го позволява, ние (младите) го искаме.
-
- Контакти:
dobrin написа:Единствен недостатък, за който се сещам, е че цялото Искърско дефиле, е най-дълбокият възможен шоплук, за добро или лошо. А шопите ...
То около София, ако не е по Искъра, трябва или надолу към ихтиманските цигани или към Граово...цунгцванг, няма правилен ход :)
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Зависи на кой склон е къщата :) Все пак е доста сенчество място. Имам наблюдения само върху Томпсън. За шоплука ... или хубаво или нищо. Аз мълча.
Първо се заинтересувай откъде ще си купуват най-необходимото и на каква цена.
В подобни села надценките са бомбастични, а хранителните стоки отврат.
Второто транспорт при нужда. Разбирам, че ж.п. гарата не е наблизо.
Третото откъде ще си набавят дърва за огрев защото там това е единственото възможно и на какава цена. Ако са влажни си на огромна загуба. Дори на ток е по-евтино. Токът там спира доста често, а с монополисти няма да се пребориш.
Циганските кражби и прочее. Затова ти се предлага евтина и атрактивна къща.
Не ме питай откъде го знам защото мои роднини вече се върнаха в София и добре, че не продадоха апартамента.
Къщата може и да е разграбена вече!
Поздрави!
В подобни села надценките са бомбастични, а хранителните стоки отврат.
Второто транспорт при нужда. Разбирам, че ж.п. гарата не е наблизо.
Третото откъде ще си набавят дърва за огрев защото там това е единственото възможно и на какава цена. Ако са влажни си на огромна загуба. Дори на ток е по-евтино. Токът там спира доста често, а с монополисти няма да се пребориш.
Циганските кражби и прочее. Затова ти се предлага евтина и атрактивна къща.
Не ме питай откъде го знам защото мои роднини вече се върнаха в София и добре, че не продадоха апартамента.

Къщата може и да е разграбена вече!
Поздрави!
- stefo93
- Автомобил: MB 124 coupe
- Двигател: 2.0 16v
Зависи колко пари сте отделили за къща. Мога да кажа за с. Радуил Самоковско, няма цигани и кражбите са мнооого рядко! Но пък цените на къщите са .......
Здрасти,
не мога да кажа за това село, но мога да ти препоръчам село Свидня, намира се на 1 км. от Своге. Дълги години имахме къща/вила там и за примерно 20 години откакто е там не е била разбивана нито веднъж, като се има в предвид, че се намира във вилната зона на селото, а не в самото село. А самото село е доста голямо и оживено, има много хора, деца, магазини и кръчмички.
Най-важното - за всичките си години лятно време там (до преди 2 г. когато я продадохме) не съм виждал жив циганин, не съм чувал и за някаква кражба от съседите. Като цяло много трудно се разделихме с вилата, но просто никой не ходеше и стоя около 2-3 години без да е стъпвал човек, и верно не беше стъпвал дори и крадлив човек
Кмета също е готин пич, и наистина има много нови къщи, лятото е доста оживено. Своге е на пешеходно разстояние, ходил съм и пеша до там.
Много е живописно, има много къщи и на двете страни на реката, нагоре е уникална борова гора ставаща за супер туризъм, минава Искрецката река, пътя е перфектен дори през дефилето, а най-бързия път е от другата страна през костинброд и Искрец после, по него се стига за около 25 минути (40 км е грубо), през дефилето поради завоите - около 40 минути.
Не правя реклама, но наистина е добро място, без мангусти :D
Потърси в имот.бг - продаваха се много къщи, но цените не са ниски обаче за хубавите къши. Ние продадохме нашата за 10 хиляди евро, защото беше малка вила, къща под нашата на 3 етажа с голям двор я спазариха за 30 хиляди евро. Зависи кой какво търси и колко пари има.
Във вилната зона цаката е да се търси на не повече от 500 м от главния път къща, защото нагоре нямат вода и пътя е обичайно труднопроходим след зимата поради водата, но и почти всички виладжии са в тия рамки, защото го знаят това, ние бяхме на 400 м и водопровода беше точно до нас, горната къща нямаше :D
Улицата беше капитан Петко Войвода ако има значение :)
A да, забравих за транспорта- влак до Своге и после маршрутка за 1 лв. до селото. Има и автобусчета директно през всички села там до София, ама не съм се возил...
не мога да кажа за това село, но мога да ти препоръчам село Свидня, намира се на 1 км. от Своге. Дълги години имахме къща/вила там и за примерно 20 години откакто е там не е била разбивана нито веднъж, като се има в предвид, че се намира във вилната зона на селото, а не в самото село. А самото село е доста голямо и оживено, има много хора, деца, магазини и кръчмички.
Най-важното - за всичките си години лятно време там (до преди 2 г. когато я продадохме) не съм виждал жив циганин, не съм чувал и за някаква кражба от съседите. Като цяло много трудно се разделихме с вилата, но просто никой не ходеше и стоя около 2-3 години без да е стъпвал човек, и верно не беше стъпвал дори и крадлив човек

Много е живописно, има много къщи и на двете страни на реката, нагоре е уникална борова гора ставаща за супер туризъм, минава Искрецката река, пътя е перфектен дори през дефилето, а най-бързия път е от другата страна през костинброд и Искрец после, по него се стига за около 25 минути (40 км е грубо), през дефилето поради завоите - около 40 минути.
Не правя реклама, но наистина е добро място, без мангусти :D
Потърси в имот.бг - продаваха се много къщи, но цените не са ниски обаче за хубавите къши. Ние продадохме нашата за 10 хиляди евро, защото беше малка вила, къща под нашата на 3 етажа с голям двор я спазариха за 30 хиляди евро. Зависи кой какво търси и колко пари има.
Във вилната зона цаката е да се търси на не повече от 500 м от главния път къща, защото нагоре нямат вода и пътя е обичайно труднопроходим след зимата поради водата, но и почти всички виладжии са в тия рамки, защото го знаят това, ние бяхме на 400 м и водопровода беше точно до нас, горната къща нямаше :D
Улицата беше капитан Петко Войвода ако има значение :)
A да, забравих за транспорта- влак до Своге и после маршрутка за 1 лв. до селото. Има и автобусчета директно през всички села там до София, ама не съм се возил...
-
- Контакти:
Тази вилна зона колко е вилна? В смисъл дивотия ли е, или си има къщи и хора целогодишно? Има една в момента за продаване, точно във вилната зона, но на асвалтов път? Това възможно ли е, и това ли ще да е главния път за който говориш?
Здрасти, ако ми дадеш линк към обявата мога да ти кажа горе долу къде се намира ако се сетя, но иначе има асфалтови улици и нагоре към вилите. Самото село обаче е по протежение на реката и е доста дълго, защото вилната зона (както се водеше примерно нашата) започва от хартиения завод, който е малко след шоколадовия
и свършва съвсем малко преди самото село и после пак започва, но от страната на следващото село Искрец - което пък не ми харесва на мен, не е компактно като Свидня и има много къщи, но са много разтеглени, защото Искрец е още по-дълго село. Идеята ми е, че в споменатото Свидня има много къщи и всички са около други къщи и може би за това не съм чувал за кражби в нашия район, където беше къщичката. От една страна, имахме съседи от всички страни, не е пренаселено като цяло обаче, но под нашата на склона къща имаше хора от селото, а и до нас живееха почти постоянно хората и крадци не са припарвали в самите къщи, което от друга страна е доброто. За вилите по-високо не мога да кажа, там са вече 100% само лятно пребиваващи, защото няма вода
Иначе хора има целогодишно, нашата вила я продадохме точно на такива хора, които искаха родителите им да живеят там за постоянно.
Не правя реклама някаква и не искам да те ангажирам с мнението си, но имаме една друга вила, която е в посока тетевен и ако не се разбие поне два пъти в годината не знам, цигани много, хора малко, пък и далече.. Желен е малко след Свидня, така че може да погледнеш :)

Иначе хора има целогодишно, нашата вила я продадохме точно на такива хора, които искаха родителите им да живеят там за постоянно.
Не правя реклама някаква и не искам да те ангажирам с мнението си, но имаме една друга вила, която е в посока тетевен и ако не се разбие поне два пъти в годината не знам, цигани много, хора малко, пък и далече.. Желен е малко след Свидня, така че може да погледнеш :)
-
- Контакти:
http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1k141027862359711
ето я
благодаря за изчерпателната информация
ето я
благодаря за изчерпателната информация
За съжаление не мога да се ориентирам къде точно е, но къщата изглежда супер добре и е нова 
Ако минава река, то не е Искрецката, а има една малка рекичка, която се влива в нея, и минаваше наблизо до нашата вила, или е рекичката до кметството. Ако е първата - там е вилна зона, има доста хора. Ако е до кметството пък си е селото, но мисля, че е първата, но няма как да съм сигурен. Няма снимки какво има нооколо, но ти пожелавам успех с намирането на къщичка било то там, било то в Желен. По-добро от скара на истински дърва и щурци вечерно време няма, както му викат - на теферич

Ако минава река, то не е Искрецката, а има една малка рекичка, която се влива в нея, и минаваше наблизо до нашата вила, или е рекичката до кметството. Ако е първата - там е вилна зона, има доста хора. Ако е до кметството пък си е селото, но мисля, че е първата, но няма как да съм сигурен. Няма снимки какво има нооколо, но ти пожелавам успех с намирането на къщичка било то там, било то в Желен. По-добро от скара на истински дърва и щурци вечерно време няма, както му викат - на теферич

Върни се в “ОФФ-Топик - други”