Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Re: Дилема за покупка на нова кола или стягане на старата

Мнениеот vucata » Вто 09 дек 2014 14:37

Аре бе чак толкова да е златна тая турбина....не е 2 бона ебати и не се прави всеки ден....Читави А3ки има навсякъде и цените варират до 3500-4000лева таван....останалото е изгъзица и продавачи които са си повярвали, че почти 20 годинша кола може да се продаде на почти половината от стойността на нова такава.....
Другото което е....как си представяш човек карал толкова дълго пасат да се качи в сапунерка? Щото за мене тая кола си е чисто такава-сапунерка...тясна и неудобна...на мен лично не ми е комфортно...единствения кеф е, че върви доста за 90коня на 400 000км дизел :mhihi

Потребителски аватар
Polo6R
Автомобил: VW Polo + Audi A4 B8
Двигател: 1.2 TSI 2014 + 1.8 TFSI 2010

Мнениеот Polo6R » Вто 09 дек 2014 14:44

golf_td написа:Наистина ако човек има 20 000,30 000 лв за нов автомобил не е логично да пести от гориво! Обикновено човек за да има възможност да си позволи нова кола - то той има и достатъчно възможности да и покрива застраховки, обслужване и всичко останало.

Колега, 30 000лв. са си 30 000лв. Толкова ми струва и Полото. За мен всяка стотинка е от значение, защото знам как съм изкарал тези пари,с колко труд и безсънни нощи. Може би за това ги и имам, защото не ги пилея. Правил съм си тест София-Бургас с 100км/ч и връщане с 120км/ч- ами разликата е близо 30 лева. Все едно ги скъсах и хвърлих през прозореца. Колкото до колегата с хипер "умния" си въпрос дали така съм ги спестил, ами съжалявам, че не си успял да вникнеш в толкова елементарното ми изречение. Продължавай да изпреварваш "новите" коли с 180 по магистралата.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Вто 09 дек 2014 14:57

Колега Polo6R, сложи си надпис на полото "Имам защото не давам" такива винтилки с джети да знаят къде е истината, и мн. не ги взимай на сериозно. Кой те изпреварил и кой не, ич на плафона да не ти е. Всеки кара с такава скорост с каквато му е приятно. На мен след 120км/ч на магистрала не ми е приятно, искам да разглеждам докато шофирам. А колегата с темата да му мисли каква кола да си взима, защото сега е момента да купува, че после ще излезе нещо за правене я по-къщата я за почивка лятото и пари няма за кола. :icon_lol Eто ти колега реална кола, дано ти хареса http://www.cars.bg/c968429

Последна промяна от anonym0us на Вто 09 дек 2014 15:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 09 дек 2014 15:01

малко off по въпроса за новите коли:
Новите коли /от шоурума/ от 30 000 до 50 000 се карат предимно от хора в зряла възраст /над 30г./ и характер ,за които удоволствията в живота отдавна не са в това да надуеш музиката,настъпиш педала и да изпреварваш всичко което мърда :)Новата кола някак си успокоява и ти е лежерно да си караш лекичко и икономично /е не със 100 по магистралата което си е влачене/ освен ако не закъсняваш за някъде и да чуваш само радиото а не рева на двигателя!Затова и моите наблюдения са ,че това са най-примерните участници в движението :th_up В тази група не включвам пишлеметата каращи кола купена от тати,кифлите с кола от батката и самите батки за които не се знае откъде са им парите за коли,но те така или иначе карат коли за над 50 хилки,също така и тези с бензин в кръвта които независимо от възрастта винаги карат с колкото може :wink

itallianeca
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот itallianeca » Вто 09 дек 2014 15:23

Vucata ти колко коли турбинирани дизели на по 15 години,си карал?И колко турбини до сега смени или ревизира?Нали се сещаш че тия дизели са карани от западняци с 1500 евро средна заплата и 1,40 евро за литър нафта,смятай за какво каране е ставало на въпрос.Ако тая лачена а3-ка с надпис "уникат" на обявата се продава от автокъща x за цена от 4000лв тоест 2000 евро,и на собствен ход и на автовоз под 400 евро няма как да дойде нито от италия,нито от германия.печалбата му е най-малко 200-300 евро от такава кола,значи той трябва е взел за 1300 евро.Я разцъкай малко мобилето в италия или германия и ми намери добра а3-ка за тия пари.Той ти е докарал само "уж не ръждясалото" купе от северна италия,сложил ти е тука един двигател от моргата и ти си мислиш че си надхитрил дявола :mhihi Аз лично съм докарвал а3-ки от западна европа,ако искаш читава бензинова а3-ка само там ти стъпва на най-малко на 2000 евро,дизеляците започват от 2300 и то на по 250-300 000км най-малко ама реални.До като я докараш ти идва на 2800 евро+регистация още 250 евро(500 лева)+обслужване та ето ти над 6000 лева :smile А за колегата с дилемата,понеже е решил да е ауди, с възможно най-малко разходи по него,за това му препоръчах а3/8L 1.8 инжекцията.Сега ако му е тясна,иска широко ауди,трябва бая солено да се бръкне за подръжка от към окачване.Сега ако иска хем да е голяма колата,хем с качеството на ауди,хем и с ефтината подръжка на поло,такива коли няма :mhihi

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 09 дек 2014 16:27

Polo6R написа:Колкото до колегата с хипер "умния" си въпрос дали така съм ги спестил, ами съжалявам, че не си успял да вникнеш в толкова елементарното ми изречение.

Напротив, успях да вникна. Ама май ти не усети иронията ми (по-скоро въпросът ми беше риторичен). В какви ли не абсурдни неща са се опитвали да ме накарат да повярвам, свикнал съм. Недей се опитва да убеждаваш аудиторията, че си купил кола за 30 000 бона като си бил дупето си да не акаш и си пестил и цепил всяка стотинка. Едва ли някой ще ти повярва, по-скоро си поработил повечко и си спечелил парички, които от работа си нямал много време да похарчиш :mhihi

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 09 дек 2014 17:34

Аз не завиждам на колеги с автомобили за такива колосални суми от порядъка на 30 хил.лв. И не - " не е кисело гроздето" , защото честно казано аз да имах дори подарени 100 000 лв - пак нямаше да дам 30 000 лв за кола. За кола да се дадат повече от 10 хил лв за лична употреба си е чисто пилеене на пари - колкото и пари да имаш , можеш да им намериш далеч по-сериозни вложения, ако щеш дори в един дребен бизнес да ги вложиш е по-добре , отколкото за някаква ламарина - в най-честите случаи хвърлена на улицата...която още излизайки от магазина сумата и е паднала доста надолу.Ама това лично мое мнение - не задължавам никой да мисли така. 30 бона са си 30 бона - ако пък съм ги изкарал с труд и пот и да съм ги събирал с години - да ги дам всичките за кола е последното нещо , което бих направил. Освен ако не съм болен автоманиак и нищо друго да няма значение за мен в живота ми. Смисъл никакъв - остава ти единствено някакво удовлетворение, че си първи собственик. Но пак казвам - това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него, просто пътя на логиката ме води до тези заключения.

Потребителски аватар
Polo6R
Автомобил: VW Polo + Audi A4 B8
Двигател: 1.2 TSI 2014 + 1.8 TFSI 2010

Мнениеот Polo6R » Вто 09 дек 2014 18:21

Колега, в твоите заключения няма никаква логика. Първо закупуването на нов автомобил не е пилеене на пари, поради простата причина, че поне следващите 6-7 години всяка сутрин ще се качваш и тръгваш без грам никакви съмнения дали ще стигнеш крайната точка. Другото което е, че няма да се ангажираш с никакви ремонти, хабене на нерви, което за мен е най-важното, и не на последно място време- времето е пари. Ако ти имаш това време да ремонтираш пред блока по 3-4 часа на ден аз го нямам това време. Второ, това за обезценяването- ако тръгваш с тази мисъл, то в твоя дом да мисля, че всичко е втора ръка? А дали удовлетворението се стича до единствено това, че си първи собственик- върни се 4 реда по-нагоре.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 09 дек 2014 18:29

Абе друго си е новата кола.И аз ако имах парите,нямаше да се замисля за кола от витрината,ама нема. :mhihi
Наистина е досадно постоянно изскачащите ремонтчета по една стара кола и все да има нещо за правене по нея.
Ама нещо много се отклонихме от основния въпрос на автора на темата.Там дилемата беше съвсем друга,за кола към 5-6 бона,която също няма да е китка за мирисане.Или пък стягане и според мен грешно наливане в стара кола на 20++ години.

itallianeca
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот itallianeca » Вто 09 дек 2014 18:34

Колега Поло6р,зависи колко пари имаш в банката като лични средства.Да ако имам 2 милиона може и да дам 30 бона за кола,ама ако имаш 100 000 лева да дадеш 30 000 от тях за някаква кола си е жива простотия за мен.То 30 бона си е един апартамент бе пич.В който могат да останат и децата ми след мене,а тая тенекия като измине 50 000 гаранционни километра,не си мисли че няма да ти почнат главоболията по сервизи,още повече като знаеш че за нея си дал 30 бона.Една кола колкото повече екстри и електроника има по нея,толкова по-големи разходи по евентуални ремонти за тях.Които дори и да искаш, не можеш да си я управиш пред блока,понеже това не ти е първия модел на голф-3ка,и трябва да я закараш при офицялния дилър,където ще ти счупат джобовете от цени.И после ми говори за удволетворение.

Последна промяна от itallianeca на Вто 09 дек 2014 18:36, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Вто 09 дек 2014 18:35

Благодарение на такива дето времето им е пари, а пък карат със 100 по магистралата, за да спестят 30 лева за 5 часа път темата се разводни доста. Отделно са толкоз пестеливи, че си купуват нова кола, чиято цена след 3-годишна употреба ще е наполовина, ама нали е важното да си купим спокойствието, че като ни светне таблото и угасне насред път ще дойде безплатната пътна помощ да ни репатрира до фирмения сервиз. :c020 И реално спестените от гориво пари ще идат при втория собственик на колата, който ще я закупи за 10-12 хиляди лева след 4-5 години :icon_lol Въртяхме, сукахме и накрая пак опряхме до там, че цялата далавера е, че всъщност караш нова кола ама пък си плащаш като поп.

Последна промяна от stefan4o на Вто 09 дек 2014 18:37, променено общо 1 път.

golf_td
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_td » Вто 09 дек 2014 18:37

1-во. Не знам как реши , че няма да имаш проблеми в следващите 6-7 години, голям оптимист си. Новите коли са наблъскани с електроника , която може да ти вгорчи много повече живота и без компютърна диагностика и откриване на грешки си с вързани ръце - плюса е че е в гаранция. 2-ро До сега никога не съм тръгвал с мисълта , че колата ще ме остави по пътя и колкото и да е учудващо за тебе (предполагам) - наистина мога да се похваля , че моят голф мк 2 НИКОГА НЕ МЕ Е ОСТАВЯЛ НА ПЪТ! При колите от сорта на голф мк2 става така , че авариите не са внезапни - дава ти симптоми колата , я почуква , я потропва ако има нещо , но не те оставя (изключая случаи пукане на гума или птп или подобно непредвидено обстоятелство) 3-то аз никога до сега не съм стоял по 3-4 часа пред блока да оправям колата , камоли пък всеки ден, давам я на майстори когато се наложи - а това се налага много рядко и то за неща свързани с някакво износване - амортизации , нищо не е вечно. Но някакви сериозни дефекти никога не е давала. И не на последно място - хубаво ме цитираш , ама основното така и го пропусна - ако си имал 30 бона, наистина изкарани с труд , пот , пестене, събиране с години - то за мен никак не логично да се дават тези пари за кола. Времето е пари- да но , нека направим една съпоставка - ти даваш едни 30 бона първоначално , тоест без да си покарал 1 км ти вече си назад с 30 бона , аз за 30 бона ще си купя кола за 10 , ще дам за доискусурявне 5 бона (дори 10 ако се окаже , че съм най-големия карък) - и с другите 10 бона ще карам няколко години и ето ти ги 30 бона , които аз ще съм дал заедно с изминаването на много километри, а ти си ги дал още преди да се качиш зад волана. Примера с това дали всичко в нас е втора ръка - не е , но има разлика в цените от вещите в дома и тези за автомобил.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Вто 09 дек 2014 18:42

Какво се фукате с вашите стари дараци? Ако няма хора като колегата да купуват нови коли, и да ги продават после, сега нямаше да се хвалите, че имате коли на 20+ години. Ако бяха всички като вас, нямаше да видим коли 2-ра ръка. Ако всички ги караха по 20 години, и вие щяхте да събирате пари за нови, защото нява 2-ра ръка коли. Ама какво да обяснявам, всички са философи и само нападат без причина. Не виждам смисъл да нападате колегата той е прав. Който не е имал нова кола, той не знае какво е!

Потребителски аватар
Mario951
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Mario951 » Вто 09 дек 2014 18:45

Аз пък не знам човек как може да кара 20+ годишна кола с подобни високи скорости от рода на 180 км/ч (високи като за самата кола). Че то аз моята при над 140 вече почвам да я усещам че почва да става нестабилна. Другото което е, разбира се че много хора ще карат в нормалните граници 100-120 първо, защото пътищата в по-забутаните райони не са толкова добре направени, второ че когато караш на бензин или дизел разликата в разхода найстина се откроява, трето все пак има ограничения на скороста освен ако не са прокарали аутобан тука и аз да не знам. То е лесно да караш на газ - левче литъра и да сочиш с пръсти, че разбираш ли хората са глупаци и са минават като карат по-икономично. Абе потупвайте се по гърба и няма проблеми. То и каруца с кон няма да ви остави на пътя ако го храните.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 09 дек 2014 18:48

Чета някакви пълни глупости за какво някой си щял да похарчи 30 000 вместо за нова кола-апартаментче,бизнес,образование на децата и така нататък. Ама не се ли замисляте че той човека с новата кола вече ги има тези неща и е решил че вече не иска да кара старите коли на жабарите пък били те и "почти нови". Това го говорят хора които никога не са били дори близо до възможността да изкарат кола от магазина и не знаят какво е усещането да се возиш в такава но ЛИЧНА не на приятел,на фирма или други подобни. СПОКОЙСТВИЕТО И СИГУРНОСТТА които ти дава една нова кола не може да се купи с пари така че НЯМА ЦЕНА ! И да,кой каквото и да говори винаги в дъното е "Гроздето е кисело понеже е високо",като пораснете ще го разберете :a045

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”