Бебешко столче

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
berbatovbg
Автомобил: Golf 3 1.4
Двигател:

Бебешко столче

Мнениеот berbatovbg » Вто 17 фев 2015 16:54

Понеже ми се роди първо дете ми предстои да купя такова за колата и понеже не са евтини искам да се допитам с по запознатите.
Чух ,че се говорило да приемат закон столчето да се монтира обратно (погледа да е назад)и ако има някой с информация за това нека да сподели моля за да не стават издънки .
Благодаря предварително

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Re: Бебешко столче

Мнениеот vanesto » Вто 17 фев 2015 17:14

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kak-da-bade-obarnato-detskoto-stolche-v-kolata.html
И аз чух по новините, че са го приели, но не съм видял никой с такова столче на обратно.

Потребителски аватар
malin.angelov
Автомобил: vw passat
Двигател: BMP 07

Мнениеот malin.angelov » Вто 17 фев 2015 17:21

Здравей колега,

честито !! Живо и здраво да е и много да те ядосва))))) :mrgreen :Mr Green Fun

За столчето не му се чуди толкова. Така или иначе, няма как да возиш новородено по посока на движението ))) Трябва ти столче за новородено. Детето лежи в него обратно на посоката на движение. Като порасне вече можеш да го завъртиш. Има добри варианти 2в1, които може след като си го купил, да се поставя и като за новородено и след като порасне да го обръщаш ))

промяната в закона гласеше, че просто се удължава времето, в което детето трябва да се вози в коша за новородени или нещо такова, но не беше кой знае каква промяна.

п.с. Моля те не забравяй че ако го возиш на предната седалка ( не го препоръчвам, но все повече майки го правят ) да изключваш еърбега!

Дано съм ти бил полезен :mrgreen

berbatovbg
Двигател:

Мнениеот berbatovbg » Вто 17 фев 2015 18:01

Благодаря за бързите отговори помагат понеже съм още пресен и бос :biggrin
а относно предната седалка няма как да се случи докато аз карам а пък жената я е страх да кара :mrgreen

Потребителски аватар
Танков
Автомобил: Golf MK1
Двигател:

Мнениеот Танков » Вто 17 фев 2015 18:49

има колички 2в1 или 3в1 аз съм с таква, имам си столче за новородено, което може да се монтира и на количката и е обратно на движението... Не знам колко удължиха срока да се вози бебето в такова столче, но моето като спря да се събира в него го преместих в обикновения който гледа напред... И да, внимавай с еърбега... :)

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Вто 17 фев 2015 19:12

да приемат закон столчето да се монтира обратно

кошчетата за бебета се монтират така ! и да искаш не може да го монтираш напред, но то е до към 9 медеца после си зависи от детето колко кила е побира ли се в кошчето ....

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Вто 17 фев 2015 19:15

Винаги е било правилно да се монтира наобратно, аз поне така си возих сина преди 9 години и без закон. По-безопасно е за бебето, защото още не може да си държи главата и при рязко спиране няма рефлекс да се стегне. Всяко столче може да се монтира обратно, а самата инструкция за това как да стане, обикновено е на стикер, залепен на самото кошче - обяснена с няколко картинки как се прекарва колана.

Потребителски аватар
Танков
Автомобил: Golf MK1
Двигател:

Мнениеот Танков » Вто 17 фев 2015 19:31

alexx написа:
да приемат закон столчето да се монтира обратно

кошчетата за бебета се монтират така ! и да искаш не може да го монтираш напред, но то е до към 9 медеца после си зависи от детето колко кила е побира ли се в кошчето ....

ако вкараш 8-месечния ми син в столчето за новородено ще те черпя :drunk попринцип е хубаво колкото се може повече, колега, когато детето спре да се събира в столчето горе долу по-това време ще може и да си държи вратлето и главата... така че не се притеснявай. Няма как да го объркаш както каза PyMu столчето за новородено е достатъчно безопасно, само по един начин може да се сложи и със сигурност ще има лепенка на която е обяснено как да го монтираш...

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Вто 17 фев 2015 19:33

Абе... не са баш така нещата, както някои ги изкарват. За протокола, има столче, има и кошница. Кошница се ползва до 9 месец приблизително, зависи от бебето. Тя задължително се слага обратно на движението. Може и на предната седалка, пак обратно на движението и с изключен бег. След кошницата идва ред на столчето, което може да е от 9 до 18 кила или до 36. Сигурно има и разни по-хибридни, не знам, но това са отделните столчета. Промениха закона за въпросното столче след 9 кила, че искали да се вози бебето до 15 месец обратно на посока на движението. Обаче такива столчета са много малко като цяло, а и най-евтиното е 600-700 лв. Отделно, аз като гледам моето, то дори и място няма как да се сложи... Моя бебок още няма 9м., но се наложи да мина на столче. Вози се напред. Май още и не са приели закона, дори съм сигурен. Онзи ден ми изскочи белка на извънградско и се наложи спирачки с рязка маневра и леко поднасяне- бебока спеше и дори не се събуди. Мисля, че това зависи от комфорта на столчето, говоря за страничните опори. Честно казано като му гледам столчето и ми се иска и аз да се наместя в него.
Относно промяната в закона, не знам колко има смисъл, то всичко е на късмет, защото и обратно на движението да е, ако те нацели някой отзад, то по-добре да е бил напред сложен стола. А и как досега са можели да си държат главите след 9-я месец, пък вече не могат...

PyMu
Серпентина с турболатор
Автомобил: VW Golf IV GTI
Двигател: 1.8T AGU 2000 185hp

Мнениеот PyMu » Вто 17 фев 2015 21:16

Да, прав е колегата пред мен, аз затова първо писах ''столче'', а после ''кошче''... Новородените са в кошче, после столче с регулиране на наклона от 9 месец.. Те малко преливат, зависи от модела, от килограмите, от месеците, няма ясна граница, универсална за всички. Както и да е, имам и двата вида, няма какво да философстваме, ако искаш ще ти услужа... Макар че кошчето малко вече е захабено, ама те точно не са скъпи.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 17 фев 2015 21:18

@"Онзи ден ми изскочи белка на извънградско и се наложи спирачки с рязка маневра и леко поднасяне- бебока спеше и дори не се събуди"
Голяма грешка. За такива дребосъци, дори и куче никакви маневри. Дори и да удариш животното пораженията ще са много по-малки отколкото , ако се удариш в дърво,стълб, мантинела или насрещен автомобил или отидеш в канавка.

pakumba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pakumba » Сря 18 фев 2015 7:27

kris11 написа:@"Онзи ден ми изскочи белка на извънградско и се наложи спирачки с рязка маневра и леко поднасяне- бебока спеше и дори не се събуди"
Голяма грешка. За такива дребосъци, дори и куче никакви маневри. Дори и да удариш животното пораженията ще са много по-малки отколкото , ако се удариш в дърво,стълб, мантинела или насрещен автомобил или отидеш в канавка.

Мерси за съвета- прав си напълно. Все пак не съм шофьор от вчера или от 100 000-200 000км и мога да си позволявам известни премерени маневри ако ситуацията го позволява. Изключая това, съвета ти е правилен. :beer
И още нещо по темата- тук столчетата са скъпи. Проверете из Ибей като тръгнете да купувате.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Сря 18 фев 2015 9:21

може и да можеш но избягвай без нужда подобни маневри...независимо че се имаш голям шофьор еле пък с бебе в колата...освен ако не дрифтиш през ден...масово се подценява шофирането на автомобил и още по масово се надценяват собствените възможности...

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Сря 18 фев 2015 14:41

Едно прясно инфо от мен:
Детето ми е на 1.5год.
Съотношение цена/качество този модел ти го препоръчвам....

http://moebebe.com/stolcheta-za-kola/9-meseca-12-godini/stol-za-kola-9-36kg-kappa-espiro

Изображение

Лично аз монтирам показаното столче зад шофьора.
От 5тия месец до близо 1год. столчето беше монтирано обратно по-посока на движението, след това и до момента си е по-посока на движението.....

За новородено до 4-5м. само кошница от приятел, познат или в нета ще намериш за без-пари....

Изображение
....за ново не си заслужава парите....освен ако ги нямаш излишни

п.с.
Сакатлък винаги може да стане, трябва да се шофира с акъл и съобрезана с пътните условия скорост :a045

berbatovbg
Двигател:

Мнениеот berbatovbg » Сря 18 фев 2015 16:08

Благодаря колеги
Аз лично когато има друг в колата съм като мишка на пътя- никакви излишни маневри и глупости :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”