Съвет за самозасмукваща помпа и ел.пресостат

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за самозасмукваща помпа и ел.пресостат

Мнениеот nasko1978 » Пон 30 мар 2015 19:31

Трябва да е самозасмукваща,защото ще дърпа вода от кладенец. :th_up
Сегашните центробежни помпи нямат нищо общо със същите отпреди 20 и повече години.
При тези вече има челно уплътнение, а не лоена набивка и при повишаване на температурата уплътнението се пука и протича вода и изгаря иначе здравият двигател! icon_idea

Аз пък само не разбрах,защо пък всичко трябва да е ЕВТИНО ,що бре има неща ,които не трябва да си купуваме от магазина "Всичко за левче",нали!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 30 мар 2015 20:20

Имам една Вида от 80те, тя си е с челно уплътнение.
А помпата трябва да е самозасмукваща щото иначе трябва да викат специализирана фирма да я обезвъздуши. В потребителското общество за всяка глупост се вика специализирана фирма.
Вярно, че самозасмукването гълта значителен процент от мощността, и като сложи смукател, пресостат и прочее щуротии ще си заминат още проценти, ама няма значение колкото за 100квадрата все ще качи вода.
Не е важно системата да е ефективна, а да е модерна и скъпа - алъш-вериш да става :th_up

Потребителски аватар
lub0o
Автомобил: Subaru Outback 2.5-05
Двигател:

Мнениеот lub0o » Пон 30 мар 2015 23:03

ktamen написа:Имам една Вида от 80те, тя си е с челно уплътнение.
А помпата трябва да е самозасмукваща щото иначе трябва да викат специализирана фирма да я обезвъздуши. В потребителското общество за всяка глупост се вика специализирана фирма.
Вярно, че самозасмукването гълта значителен процент от мощността, и като сложи смукател, пресостат и прочее щуротии ще си заминат още проценти, ама няма значение колкото за 100квадрата все ще качи вода.
Не е важно системата да е ефективна, а да е модерна и скъпа - алъш-вериш да става :th_up

С тази Вида за която говориш няма да подкарам и една пръскалка - аз също хвърлих нашата златна Вида(с която бабата поливаше градина,и аз след като видях,как изкарва 2 метра вода и прави дупка в земята си помислих,че може да ми върши работа нооооо не било така :biggrin )
Имало разлика между налягане и дебит :mhihi.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 30 мар 2015 23:40

Има Вида за дебит, има Вида за налягане. А какви потопяеми помпи има, просто прелест. Даже с поплавък, който я изключва, като падне нивото и включва, като се вдигне. Няма нужда от пресостат, редуцир, балон, дирижабъл. Само програматор и контактор.
А, и пръскалки, дето работят на по-малко от 2.5 бара...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 мар 2015 7:27

lub0o написа:С тази Вида за която говориш няма да подкарам и една пръскалка

В същност тази конкретна Вида е предостатъчна за твоите пръскалки, дебита и напора са подобни на помпата, която ти си си избрал.
Ако си намериш по-читави пръскалки помпата на баба ти ще се справи несравнимо по-добре с поливането на тези 100м2.
А пластмасовата турбина на твоята помпа, която в описанието е представена като някакво предимство е възможно най-евтиния и скапан вариант. Примерно тази помпа http://www.shop.bg-maistor.com/samozasmukvashta-pompa-wilo-wj-203-x-detail е с неръждаема турбина, което е милион път по-добър вариант от пластмасата. Не, че и Вилото няма вътре пластмасови изгъзици.
При всички случаи се опитваш да утрепеш комар с гаубица, почти е сигурно, че ще успееш, ама поне аз ще си остана скептичен, че това е най-доброто решение в конкретния случай.

Потребителски аватар
lub0o
Автомобил: Subaru Outback 2.5-05
Двигател:

Мнениеот lub0o » Вто 31 мар 2015 8:29

ktamen написа:
lub0o написа:С тази Вида за която говориш няма да подкарам и една пръскалка

В същност тази конкретна Вида е предостатъчна за твоите пръскалки, дебита и напора са подобни на помпата, която ти си си избрал.
Ако си намериш по-читави пръскалки помпата на баба ти ще се справи несравнимо по-добре с поливането на тези 100м2.
А пластмасовата турбина на твоята помпа, която в описанието е представена като някакво предимство е възможно най-евтиния и скапан вариант. Примерно тази помпа http://www.shop.bg-maistor.com/samozasmukvashta-pompa-wilo-wj-203-x-detail е с неръждаема турбина, което е милион път по-добър вариант от пластмасата. Не, че и Вилото няма вътре пластмасови изгъзици.
При всички случаи се опитваш да утрепеш комар с гаубица, почти е сигурно, че ще успееш, ама поне аз ще си остана скептичен, че това е най-доброто решение в конкретния случай.

Wilo отдавна не се прави в Германия а в Китай - което не значи и,че е боклук де - китайските стоки отдавна не са шаблон за боклуци.PENTAX си е сериозна фирма както и Pedrollo все са Италиански(Приказки от този тип - тва е по-добро от друго са меко казано смешни вече,така или иначе вече стоките несе правят за изкарват 30години.Виж на живо едно Wilo и един PENTAX и ще видиш кое как е направено,но PENTAX несе продава в Баумах или Практикер :mhihi).
А за пръскалките усещам,че ще кажеш за Гардена,че са най-добри в този бранш :mhihi понеже ги предлагат Практикер и Бриколаж :horror

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 31 мар 2015 10:16

nasko1978 написа: ..
При тези вече има челно уплътнение, а не лоена набивка и при повишаване на температурата уплътнението се пука и протича вода и изгаря иначе здравият двигател! !

:th_up
Днес мятам 1 баба Вида1 за разглобяване.Не е протекла, но така и така съм я извадил. Някъде 2001/2г и сменят набивката /тефлонова/ -още не е протекла.
Обаче крепежа е много корозирал.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 мар 2015 11:11

Написах, че неръждавейката е по-добра от пластмасата, а не че някоя фирма е по-добра от друга.
Пластмасите във Вилото за което дадох линк са консуматив, струват 60лв и трябва да се сменят всяка година. Имам две такива помпи, като разбира се не съм ги купувал. Никога не бих похвалил такава фирмена политика.
PENTAX сефте ги чувам (може би щото ми е през оная работа за всякакви марки и производители), но това, че представят евтина пластмаса, като нещо качествено ми е достатъчно.
Ако тръгна да правя нещо подобно марките хич няма да ги гледам. Гледането на марката е присъщо за квалифицираните потребители, а аз не съм от тях. Бих го направил максимално евтино и надеждно без излишни усложнения, чиято функция е само да покажа, че съм по-модерен от комшията.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 31 мар 2015 15:22

kris11 написа:
При тези вече има челно уплътнение, а не лоена набивка и при повишаване на температурата уплътнението се пука и протича вода и изгаря иначе здравият двигател! !

Днес мятам 1 баба Вида1 за разглобяване.Не е протекла, но така и така съм я извадил. Някъде 2001/2г и сменят набивката /тефлонова/ -още не е протекла.

Крис ,имах впредвид,че ако помпа с челно уплътнение работи на сухо или на затворен изход,то ще се прецака.Някой в темата ,която вече осрахме,беше писал ,че нищо нямало да и стане,щом е центробежна и т.н. :mhihi

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 31 мар 2015 17:52

nasko1978 написа:
kris11 написа:

Крис ,имах впредвид,че ако помпа с челно уплътнение работи на сухо или на затворен изход,то ще се прецака.Някой в темата ,която вече осрахме,беше писал ,че нищо нямало да и стане,щом е центробежна и т.н. :mhihi

Нищо няма да стане от гледна точка на натоварване на мотора ....т.е може да ограничиш дебита до минимум....може дори да затвориш крана ....помпата ще работи на празен ход...а в охлюва водата няма да се изпари в небитието...така че нищо нма да и стане....ако работи на сухо няма улътнение което да устиска....

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 31 мар 2015 18:52

silent сопри се бре!
Как нищо няма стане с врящата вода в помпата!!??? :screwy
Челните уплътнения издържат на определена температура и се пукат!!!Двигателя след това изгаря за секунди.
Четете,ако не знаете,а ако не ви се чете не говорете глупости.Ще вземе някой да ви повярва.За да не се чудите,говоря от опит - учил съм години и работя с помпи от 12години. icon_idea
Спирам да пиша,защото Любо си е избрал оборудване и ще каже дали е доволен.
Форума преди беше полезен,сега се превръща в селска говорилня. :thumb_down

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 мар 2015 19:05

nasko1978 написа:silent сопри се бре!
Как нищо няма стане с врящата вода в помпата!!??? :screwy
Челните уплътнения издържат на определена температура и се пукат!!!Двигателя след това изгаря за секунди.
Четете,ако не знаете,а ако не ви се чете не говорете глупости.Ще вземе някой да ви повярва.За да не се чудите,говоря от опит - учил съм години и работя с помпи от 12години. icon_idea
Спирам да пиша,защото Любо си е избрал оборудване и ще каже дали е доволен.
Форума преди беше полезен,сега се превръща в селска говорилня. :thumb_down

Може ли да ми обясниш откъде ще дойде врящата вода, че не ми стана ясно :gruebel Пластмасовите инжектор и дифузьор на Вилото от линка изглеждат сякаш действително са прегрявани. Това прегряване може ли да се случи от затворен кран?
Не разбрах и коя е тази помпа, дето като се скапе уплътнението и водата влиза в мотора :gruebel ако може снимка на такава помпа или линк или поне марка.
За селската говорилня си напълно прав :exclaim
Крис, сега е момента да инвестираш лев и двайсе в неръждаеми болтчета, поне следващия път разглобяването ще е много по-лесно.

Последна промяна от ktamen на Вто 31 мар 2015 19:19, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
silent
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот silent » Вто 31 мар 2015 19:16

Колега не те знам какво си учил но явно не си доучил...предполагам знаеш зашо и какви са ограниченията за дълбочина на засмукване на центробежна помпа предполагам знаеш защо е така...ако на една бутална или зъбна помпа и затвориш изхода гърми...при центробежната няма такава опасност казах вече защо...за пример по-разбираем ще ти дам прахосмукачката....ако запушиш смукателната тръба..мотора започва да бучи...и това е така не защото двигателя се натоварва а точно обратно ....дига обороти над номиналните заради разтоварването му...така че почети малко повече освен ако искаш да ми кажеш нещо друго което аз не тълкувам правилно...

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Вто 31 мар 2015 19:34

За да изгори набивка, или челно уплътнение, помпата трябва да работи без разход повече от час. Не виждам тук схема, при която помпата ше работи без разход. И да, при намаляване с кран на дебита, помпата се разтоварва по ток.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 31 мар 2015 19:38

Затварянето на крана ще предизвика ли осезателно загряване на водата?

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”