1Y гасне в движение

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
nightdriver
Автомобил: golf 3 1.9D + golf 2 1.8i sincro
Двигател: 1 Y 1993 + 1 P 1989

1Y гасне в движение

Мнениеот nightdriver » Съб 17 окт 2015 11:05

Здравейте колеги,
колата е голф 1,9D 65kc атмосферен с помпа бош и започна да гасне рязко веднага след палене , като след второто или трето палене си заработва нормално без прекъсвания или тресене и може да си карам цял ден без да угасне . Но от вчера гасненето зачести , като започна да гасне и в движение , което си е опасно понеже е с хидравлика , а и не само...
Когато мотора работи в прозрачния мъркуч към помпата няма мехури ,филтрите не са нови , но до смяната има още време , кара се само на нафта , пали студена и топла на четвърт оборот , мотора има перфектна работа и се изпъва добре за модела си , имам омазняване по ГНП-то , но няма течове на нафта видими поне...
Каква може да е причината колеги ? Благодаря предварително !

Потребителски аватар
vlado_tonev
Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
Двигател: ALH 2000
Контакти:

Re: 1Y гасне в движение

Мнениеот vlado_tonev » Съб 17 окт 2015 11:25

С механичен клапан на помпата ли си?Погледни бушона,окабеляването му и самия клапан.И си сложи на маркуча между филтъра и помпата една круша http://scantech-bg.com/index.php?m=320&lang=1&category=443&pc=442&prodid=3323

nightdriver

Мнениеот nightdriver » Съб 17 окт 2015 13:45

това ми е помпата колега , клапана за гасенето ли става въпрос ? Не знам дали е механичен , една жица влиза в него с букса и като я дръпна си гасне...

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Съб 17 окт 2015 19:08

Това е клапана,колега.Зачисти му кабелната обувка и виж дали бушона контактува добре в гнездото(F15,ако не се лъжа).И наистина,ако можеш му служи едно възвратно клапанче.Тази помпа няма електроника и е елементарна.Малко вероятно е да имаш и проблем с клемореда на контактния ключ.

nightdriver

Мнениеот nightdriver » Съб 17 окт 2015 20:44

Благодаря колега ! Буксата на клапана миналия ден я зачистих , понеже и аз се бях ориентирал към този клапан , но гасненето и днес продължи и затова темата . Утре ще почистя и леглото на това бушонче (не знаех че го има) и дано се оправи ...
ако има проблем със самата помпа какви са симптомите ?

пс клемореда каква профилактика може да му се направи или решението е нов ?

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Съб 17 окт 2015 22:08

Клемореда се сменя с нов.И мен ми правеше чалъми и се оказа клеморед.Обаче в движение не .Правеше го като загрее колата и като я угася и после няма палене.Постои 10тина минути и си пали от раз.По съвет на мастера ми като направи парчето и пуснах директен + на клапана и си запали.Ако искаш пусни и ти и виж дали ще прекъсва.Не забравяй обаче ,че трябва да махнеш кабела за да угасне мотора.Все си мисля ,че проблема ти е някъде около този ел.клапан.Клеморед,бушон,кабел,а може и самия клапан да се е...ва

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Съб 17 окт 2015 23:11

Почти съм сигурен,че клапана се е прецакал.Аз моя за 5 години(100000 км)съм го сменял 2 пъти.Вземи си един от 15 лв и виж дали ще се оправи.Просто на тази кола няма какво друго да те насоча да погледнеш.Горивния филтър си провери за вода.Ако има проблем с помпата,няма да върви и ще е трудно паленето всеки път :rolleyes

nightdriver

Мнениеот nightdriver » Нед 18 окт 2015 9:20

Ясно , много ти благодаря колега и на другия колега благодаря за включването !
Днес проверявам бушона и ако проблема продължава сменям клапана :th_up

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 23 окт 2015 20:22

Имах Венто със 1Y.Първият му проблем беше абсолютно същият-гасне или дъго време не пали..като реши-пали от "четвърт" независимо от студа.Тест-закачих директно "плюс" към въпросния клапан,цяла седмица по този начин палеше и работеше нормално.Няколко пъти съм я заключвал с работещ мотор..като забравя да махна жичката!Проблемът се реши с нова контактна система на контактния ключ(клеморед).
Как се сменя-има теми,но преди това вземи новият и го включи на буксата,палиш с някаква широка отвертка...не забравяй да сложиш ключ в ключалката заради волана!Всичко това е изпитано,не го пиша току-така...
а,в ръководството на возилото пише така:"като се повреди този клапан(то си ел.-магнет с игла),същият се отвива и се маха иглата (котвата).Колата се кара така и като недай си Боже се наложи да се гаси-на 1-ва скорост удряш "май прешъс" в някой бордюр..."..поне така си го преведох..умен той-германец...

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 23 окт 2015 20:54

emo-gar написа: като недай си Боже се наложи да се гаси-на 1-ва скорост удряш "май прешъс" в някой бордюр..

:biggrin На трета е по-добре ( и по-правилно) !

nightdriver

Мнениеот nightdriver » Съб 24 окт 2015 15:01

nightdriver написа:Ясно , много ти благодаря колега и на другия колега благодаря за включването !
Днес проверявам бушона и ако проблема продължава сменям клапана :th_up

Ами това е положението колеги , вече става една седмица откакто напръсках бушона с контактен спрей и колата не е гаснала ! (кара се всеки ден) Надявам се наистина това да е бил проблема - лош контакт...
още един път благодаря за помощта , просто никога нямаше да се сетя за този бушон , даже и не знаех за него !

Потребителски аватар
vlado_tonev
Контакти:

Мнениеот vlado_tonev » Съб 24 окт 2015 17:58

Дано наистина да не ти създава ядове вече. :th_up И ЕВАЛА на теб,че сподели за развитието на проблема :beer

nightdriver

Мнениеот nightdriver » Съб 27 фев 2016 17:05

Здравейте колеги ,
в крайна сметка се оказа клеморед причината . Последния месец пак започна да ми прави номера - пали и веднага гасне , но този път забелязах , че като дам контакт и лампите се случваше да светнат и веднага да загаснат или пък като размърдам ключа тогава да светнат и така разбрах , че съм за клеморед .
Миналата седмица го поръчах и днес го смених благодарение на две-три теми от форума - как да си сменя клемореда ! Пробвах най-пред новия с плоска отверка да дам контакт и да запаля (по съвета на emo-gar) и всичко си светна и запали като нова :th_up

отворих стария , за да разбера какво го е тормозило и видях , че една тънка медна пластинка , която прави околовръст се беше счупила и така...

Потребителски аватар
Водния дух1
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z

Мнениеот Водния дух1 » Съб 27 фев 2016 17:59

Добре е че сподели за решението! То на нашите дрънгели са 2-3 причини за гаснене и непалене.

Върни се в “Дизелови агрегати”