Голф 3 Вариант - смяна малко стъкло задна странична врата.

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
georgebonev
Автомобил: Golf 3 Variant
Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
Контакти:

Голф 3 Вариант - смяна малко стъкло задна странична врата.

Мнениеот georgebonev » Съб 07 ное 2015 22:52

Наложи се смяна на малкото стъкло на задна (странична) врата Golf MK3 Estate (Variant). Партиден номер VW 1H9-845-216.
Изображение
Счупих го нарочно, защото си заключих ключовете вътре :banghead Ще последва друга тема за "скрито" копче за отваряне в скоро време. :mrgreen (трите пъти си бях в града и ползвах резервните ключове, но сега бях далече).

Стъкло намерих от колега от форума - огромна благодарност на :bowdown ogi.73 :bowdown за изключителната му отзивчивост и коректност!

Оказа се, че стъклата нямат маркировка, по която да се знае, че еди кое си е точно за еди-коя си кола. Единствено маркировката 43R-001057 донякъде, но същата я има и на по-голямото стъкло зад вратите и на стъклото на капака за багажника. Сваляемите стъкла на задните врати са с друга маркировка, както и предните имат друга маркировка.
Изображение
( :arrow Инфо за маркировките, :arrow Разчитане маркировката на фабрично тонирани стъкла)

"Операцията" започна със сваляне на кората на задната врата, хоризонталната летва между стъклото и кората, смъкване на стъклото до долу, отвиване на болт за ключ 10, който държи вертикалната летва (между двете стъкла) и отвиване на винт за кръстата отвертка - горе от вътрешната страна, който държи "летвата" за горната част на вратата.
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
Освободената летва се дърпа надолу за да излезе ухото горе и после излиза нагоре.
Следва освобождаване на уплътнението, за да може да отрежете горната част от вертикалното уплътнение (откъм малкото стъкло). Ако се отреже само долу, няма място, където да влезе горе при вратата след това.
Започнах рязането с ножка, но продължих с малки клещи секачки.
ИзображениеИзображение
След това отново наложих уплътнението по вратата, като долната част, която остана не-отрязана, натиснах надолу, така че влезе между сваляемото стъкло и вратата.
По този начин успях да вкарам малкото стъкло в каналите на уплътнението, като започнах от мястото, където беше вертикалната летва.
Изображение
Последва доста бутане и дърпане на малкото стъкло, последователно горе, долу, горе, долу... като в един момент ползвах и дръжката на чука с подложено доста дебело парче плат. Към края дърпах с две ръце в посока назад, докато влезе изцяло и си застана на мястото.
Вдигнах висящото парче от уплътнението за да прилепне по стъклото и вкарах вертикалната летва между двете стъкла първо малко по-надолу, след което я вдигнах нагоре, за да си застане на място и тя. Завива се винта горе и болта за ключ 10 на вратата.
ИзображениеИзображениеИзображение
Пробвате как се движи голямото стъкло нагоре, надолу, и ако всичко е наред, слагате си хоризонталната летва между стъклата и кората, поставяте си кората и сте готови.
:beer

ЕДИТ:
Golf MK4 Removing and installing assembly carrier, rear door window and quarter light window - Голф МК4 Сваляне и поставяне на задно стъкло, четвъртито малко стъкло на задна врата.

https://www.youtube.com/watch?v=a2QrosZXDDg
(важното е след 5.00 мин. Клипа е за Форд, не намерих за Голф)

Последна промяна от georgebonev на Пон 09 ное 2015 9:37, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Голф 3 Вариант - смяна малко стъкло задна странична врат

Мнениеот инжектопляктор » Нед 08 ное 2015 0:51

Без да ми се обиждаш, тоя Голф вероятно мога да ти го отворя с тел. На старата кола съм го правил успешно. Не е трябвало да чупиш.

Потребителски аватар
georgebonev
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Пон 09 ное 2015 9:29

Не се засягам, и аз първо за това помислих, но се сетих, че стария собственик, след опит за отваряне, е преправял вратите, така че с тел не става. Половин час обикалях Бриколаж-а за нещо да ползвам, но не намерих и ... го прежалих.
Ел.стъкла са отпред, дръжките вътре не отключват бутоните.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пон 09 ное 2015 12:35

А защо нр прежали някое друго стъкло? Аз ако бях, щях да счупя шофьорското. По-малка хамалогия е

Потребителски аватар
georgebonev
Контакти:

Мнениеот georgebonev » Пон 09 ное 2015 14:50

Най-малко ми се видя, че ще духа от него... вечер, студ, много километри до дома и малкия син отзад... Имах едно фолио/найлон и го позатворих с вратата, докато се приберем. На следващия ден изрязах картон и го сложих вместо стъкло. :mrgreen

Върни се в “Направи си сам!”