Проблем с комина. Давайте съвети.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
lz2aii
Автомобил: VW Passat B 5.5
Двигател: AVB 1.9 TDI 2002

Re: Проблем с комина. Давайте съвети.

Мнениеот lz2aii » Пон 26 яну 2015 7:20

Ще направя снимка, щото ми е трудно да го обясня :mhihi . Да, като се сложат, долу горе покриват 1/3 от ризата, но това не е проблем, щото пък се развива по-висока температура в огнището, която пък компенсира загубата на отопляема площ..

Потребителски аватар
Екатерина.Петрова
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Екатерина.Петрова » Нед 31 яну 2016 20:34

Здравейте.
Ако мога да задам въпроса си тук и получа отговор много ще се радвам.
Та : живея в пететажен блок с по три апартамента на етаж, като единия двустаен, другия тристаен и по средата гарсониери.
Ние сме в гарсониерата по средата на 1я етаж. Зимата е стуууд, два конвектора не могат да стоплят, при сменена дограма и външна изолация.
В тези малки жилища има само по един кумин, но предишните собственици на 1я и 2я етаж решили , че ги съборили.Отговорност няма как да им потърсим. Собственика на третия етаж на гарсониерата живее на втори етаж в големия апартамент, но в малкия пак съборил кумина. Решихме ние да изградим наново кумините, но той не дава да минем през тях, как се процедира в такъв случай.
И другия въпрос как се изгражда кумин в панелка?
Влизахме в съседната кооперация да видим долу горе как изглеждат кумините и установихме, че със всеки етаж той се разширява, това означава ли , че от горе до долу върви централния кумин и всеки етаж се свързва с него. Идеята ми е през третия и втория етаж да се продължи центалното тяло без да има розетки и ревизии, защото те реално не искат да го ползват само да ми дадът път на горе и аз мога ли на 1я директно да вляза в него.

Потребителски аватар
petarkolev
Автомобил: Jetta II 1.8
Двигател: RP

Мнениеот petarkolev » Съб 26 мар 2016 15:15

Думичката е кОмин колежке. Писна ми от неграмотност.

mrsch66
Автомобил: jetta 2
Двигател: ez 1986

Мнениеот mrsch66 » Съб 26 мар 2016 16:43

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Съб 26 мар 2016 19:21

Грешиш колежке, комина се води обща етажна собственост, и никой няма право да ги разрушава на своя глава. Посъветвайте ги с добро да ги възстановят, ако не искат пускате жалба в общината, те ще ги принудят. Комина ви е сифонен тип, един широк централен отвор и по малък канал отстрани /сифон/ в който се включва всеки етаж, в случая вие сте на първия етаж така че се включете в централния. На горните етажи при тия комини няма ревизии, при теб задължително слагаш, но ако комина слиза в мазата я слагаш там.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Съб 26 мар 2016 19:28

m135 :th_up

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Сря 30 мар 2016 17:50

m135 написа:Грешиш колежке, комина се води обща етажна собственост, и никой няма право да ги разрушава на своя глава. Посъветвайте ги с добро да ги възстановят, ако не искат пускате жалба в общината, те ще ги принудят. Комина ви е сифонен тип, един широк централен отвор и по малък канал отстрани /сифон/ в който се включва всеки етаж, в случая вие сте на първия етаж така че се включете в централния. На горните етажи при тия комини няма ревизии, при теб задължително слагаш, но ако комина слиза в мазата я слагаш там.

Нцъ.... :no . А си сА включил в централния, а другите са духнали "сифоня". Сифоня от 1-вия етаж се включва в главния под розетката на втория етаж, втория-под розетката на третия... и така до последния,който си излиза направо на покрива. Иначе не работи! :a045

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Сря 30 мар 2016 19:19

Напротив работи, при мен е така, първи етаж съм и съм директно в централния отвор. Над мене са двама по етажите, дето не им се чистят сифоните и са директно в централния. Проблеми при мен няма, само понякога когато е ниско атм. налягане при тях пропушва, само когато палят едновременно с мен, т.е. не може да поеме техния си дим, но като знаят каква са я свършили си траят. А и какво да кажат след като аз чистя всичките мизерии от комина плюс факта че са си прекарали и мръсния канал през комина и скочат ли, горят те.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Сря 30 мар 2016 22:42

Комин тип Смукател тръгва от етажа от който се използва и обслужва 5 етажа, след 5 етаж се дублира.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 06 апр 2016 21:15

А някой да познае как сме 8 етажа с 6 дупки на комина.Аз съм последен етаж,нямам ревизия на комина,на долу не съм ги питал имат ли.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Чет 07 апр 2016 8:22

Предполагам единия е за кухнята, а другия за дневната!? На 8 етаж е нормално за едно коминно тяло да са 3 дупки, защото след 5 етаж е дублирано...

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Чет 07 апр 2016 8:43

Градски, ако си в панелка, ревизиите на комините са долу в мазите. Аз всяка година чистя със съседа ревизията на комина в хола.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 07 апр 2016 20:10

Не ме разбрахте.6 дупки са само на коминното тяло в хола,което при мен вече е бая широко.Ревизия нямам на моя си комин,за мазата пък със сигурност няма,понеже на същото място са мазета.От моята розетка дупката е директна,вижда се светлината нагоре,а надолу се напипват сажди...явно дъното е близо...
На кухнята комина като дупки горе и ширина на тялото горе и в нас по същия начин са нещата.

Потребителски аватар
viksanlg
Автомобил: Пасат б3 Лада Калина
Двигател: пб
Контакти:

Мнениеот viksanlg » Чет 07 апр 2016 21:02

Iezekil,твоят комин е директен и само за твоят етаж.Две от дупките са само за твоят комин,а останалите 2x2 дупки са за останалите етажи.За това имаш 6 дупки отгоре.Под теб са двойни комини, които са разположени на шахматен прнцип с лули между етажите или другият принцип е в зависимост от размера на комина са до 3-ти или четвърти етаж на две от останалите 4 дупки и по средата на етажите пак си разменят местата на шахматен принцип.В Блока където аз живея са 6 дупки, а блока е 9 етажа.Комина е лят ,а не зидан.Макар да съм краен ляв апартамент до първите четири етажа сме на един комин ,а на следващите четири етажа са на втория чифт дупки,като пък последната двойка е за комина на последния етаж,но въпреки ,че съм краен ляв апартамент най горе моят комин се явява среден защото комините между 4-ти и 5ти-ти си разменят местата с лули за допълнителна тяга и когато дойде зимата тягата е толкова силна,че немога да контролирам печката и на напълно затворена клапа,огъня се разгаря брутално и котела изкипява(проблема си го реших едва тази зима като заварих още една допълнителна клапа, която да може да затваря на 100% изхода от печката ,но е опасно ако човек не внимава да не се издуши)! Всичко това за мен е само предположения защото несъм ти видял комина на живо разбира се!;)
П.П. По въпроса за сервиза понякога го слагат в мазата,но в по "новите" панелки е на първия етаж!

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Чет 07 апр 2016 21:26

Що да е с 2 дупки моят комин,като е с една,понеже кухнята е на срещуположния край на друг комин?Явно наистина са по 2 етажа на комин,ама щом аз съм сам,една дупка увисва.А комина е от някакви циментови заготовки...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”