Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот gergeto » Пет 25 мар 2016 9:02


Без да се засяга явтора на темата,но как се формират цените не горивата в БГ е "тайнство",ама не божие.Цените се формират на базата на "общия лаф и мънкането".Допреди няколко години се определяха по курса на долара,щото цената за барел е в долари.Спомням си че при 2,20лв.за долар зареждах нафта м/у 1лв и 1,30лв. Сега обаче тая формула нещо не е актуална,щото на някои не им изнася.Просто в БГ нищо не се остойностява в посока надолу -или временен застой на цената или нагоре.
Как се определят цените на млечните продукти например,при положение че от години млякото се изкупува от производителите на около 0,50-0,60лв.,а вече в магазините се предлагат "качествени" по БДС сирена и кашкавали на цени12-13 и нагоре лв.за килограм.
Как се определя цената на хляба при положение че годината е била с много добра реколта и дори на световните стокови борси цената на пшеницата пада.Ама у нас хляба не пада а се вдига.
Така е и с поевтиняването на природния газ и парното. А за тока да не говорим-в цял свят зелената енергия е най-евтина и широко добивана,само у нас е обратно.Погледнете си фактурите за тока и свят ще ви се завие колко още зелени енергии,доставки ,преноси,превози и тем подобни плащаме и затова сметките ни са почти двойни. Е такова е според мен и положението с цените на горивата,като добавим и корупционните практики по веригата в който и да е иконом. сектор,картинката става все по-ясна.Да нахраним първо "тумбаците" като си платим сметките и неизбежните транспортни разходи,пък ако ни остане нещо накрая като казват турците -"берекет версин"




Потребителски аватар
agumba
Мнения: 826
Регистриран на: Пон 07 мар 2011 20:34
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Местоположение: Ст.Загора

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот agumba » Пет 25 мар 2016 9:11


Да, Лукойл наистина не е руски, освен по име, което, също е спорно, все пак, думата "Ойл" (oil), не ми прилича на типично руска, повече клони на англосаксонска, или пак бъркам? Руснаците, за разлика от нас, все още кръщават предприятията си на родния език, не ги тресе чуждопоклонството, както е тук!

Да, Волен беше осъден, за кокошкарски истории, ама не съм чул, той да е продавал Нефтохим на Лукойл, или не е така? Беше продаден, за жълти стотинки, от любимеца на софийската "Ентелегенция", чистият " българин" от трако-славянски произход, Иван Костов! Същият, който тогава оглавяваше още по-любимото на същата "Ентелегенция", СДС продаде и националният авиопревозвач " Балкан"! Да съм чул някой, от гранто-протестърската "Ентелегенция", да спомене тия дребнички, но важни факти? Но виж, важното е, че Волен ще си го отнесе, и повече няма да пие шампанско, понеже, заради това шампанско, сега билетът в София скача с 50%!Бая шампанско требе да е излочил, та да има тоя фрапиращ скок, интересно е, защо същата " Ентелегенция", мълчи по тоя въпрос? Ами да, как не се сетих, защото няма как да се сложи дежурното обвинение, за 45++ години, придружено от вече изтъркания, но незабравим рефрен, за вината на една друга държава, на изток от нас! Защото истината е, че в една доказано ненормална държава, няма как присъдите да са нормални, нонсенс! Че ако наистина трябваше да се търси истинската вина, то такива "любимци", отдавна трябваше да търкат затворническите нарове, с дълги присъди за необозримото бъдеще, а не да се дава за назидание един кокошкар като Волен Сидеров, чиято същинска вина е в неизживяна младост, и липса на " политкоректна" ориентация! Това е истината и фактите, такива, каквито съм ги видял с очите си, а не спуснати, по "предназначение"!
Впрочем, да им е честито на софиянци новото увеличение, явно им допада, никъде не видях тук, пост или тема, осъждащо го! Лошото е само, че това е като чума, заразно, щом днес е в София, утре го чакайте и в други градове, неизбежно е!


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8295
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Stivi » Пет 25 мар 2016 11:04


Марешки отговаря на обвиненията на картела :th_up
Това показва в каква държава живеем. Някаква компания си позволява да прави икономическо разузнаване, използвайки медии, НАП, Агенция Митници, Икономическа полиция. Не възнамерявам да влизам в диалог с тази компания. Корупцията и картелите са изправени срещу професионализма и патриотизма на българския народ. Мога да уверя тези хора, че професионализмът и патриотизмът ще спечелят, заяви разбунилият отдавна духовете на пазара на горивата в България бизнесмен Веселин Марешки по повод настояването на "Лукойл" да бъде проверен произходът на горивото в бензиностанциите на Марешки.Като монополист „Лукойл” ми отказва да купувам директно от тях в качеството им на производител и ми се налага през посредници да вземам гориво. От Банско до Варна – каза Марешки, който заяви, че ако не беше така, горивата в неговите бензиностанции са щели да бъдат още по-евтини, макар и не с много.

КЗК това трябва да разследва, не да проверява Петролната и газова асоциация, поиска Марешки. Това за мен е лъжлива следа, отклоняване на вниманието, сигурен е бизнесменът.Според Марешки откакто са отворили „едната и половината му бензиностанции” са спестили 100 млн. лева на българските домакинства. На въпрос откъде купува горивото, бизнесменът каза, че то идва откъдето идва горивото за всички в България. Наскоро четох, че когато си умрял, не разбираш, че си мъртъв – същото е, когато си тъп, категоричен беше Марешки. Той отрече да става въпрос за контрабанда – и аз мога да питам „Лукойл” дали купува от „Ислямска държава”. Има органи, които да проверяват, но не и насъскани от някаква компания, подчерта бизнесменът пред Bulgaria on Air.„Лукойл” да каже защо когато цената на едро беше 1,40 лева за литър, те продаваха при 2 лева на дребно, след като ме питат как аз продавам на 1,52 лева при 1,56 лева, продължи с обвиненията Марешки. Продаваме в момента на цена 1,52 лева за литър, с една стотинка надценка, заяви бизнесменът.Много искаха да продават около 2 лева, но пазарното ми поведение не им позволява, добави той. Печеля, естествено, отговори Марешки на въпрос дали не продава нарочно на загуба. Самият „Лукойл” казва, че цената сега трябва да е 1,56 лева, а продават при 1,54 лева – значи и те са под себестойност.Буквално в следващата седмица ще открия още 4-5 бензиностанции в различни градове. Не искам да казвам кои са градовете, защото на практика договорена бензиностанциия не можахме да я отворим в един областен град, защото човекът се отказа в последния момент. Казват им, че до седмица-две ще фалирам, но не фалирам, разказа още Марешки. Той обеща и бензиностанция в София – супер модерна, но в рамките на 3-4 месеца най-малко.Ако трябва да избирам, бих се отказал от бизнеса с лекарствата. По думите на Марешки инвестицията ми е 150-200 млн. лева и не може всичко да стане за 1-2 месеца – да има бензиностанции „Марешки” в цяла България.

Последна промяна от Stivi на Пет 25 мар 2016 15:28, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
vanesto
Мнения: 6176
Регистриран на: Пон 23 фев 2009 16:14
Автомобил: Octavia 3 FL+Golf 4 Variant
Двигател: DGTE 2018+AHF 1999
Местоположение: Varna

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vanesto » Пет 25 мар 2016 14:33


Марешки ще отвори 3 бензиностанции в София с по 9 колонки, до 3-4 месеца, ето го и целият текст:
http://www.investor.bg/ikonomika-i-poli ... am-213809/


Потребителски аватар
gergeto
Мнения: 3344
Регистриран на: Нед 10 апр 2011 18:14
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Шумен

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот gergeto » Пет 25 мар 2016 15:25


"Наскоро пропътувахме цяла България, за да подпишем документите за една бензиностанция, но човекът каза, че няма да продава буквално в последния момент. Натискът е огромен...

И в Шумен явно се получи нещо подобно,щото упорито се говореше и уж беше изтекла информацията от сигурни източници,но изведнъж работата утихна.Затова се налага да "прескачаме " до Варна отвреме на време.Така или иначе щом е решил Марешки да продължава в този дух и е готов дори да строи нови бензиностанции,надали картела ще го спре.


Потребителски аватар
Водния дух1
Мнения: 3481
Регистриран на: Вто 21 май 2013 21:17
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z
Местоположение: Русе

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Водния дух1 » Пет 25 мар 2016 17:35


Май става дума и за нашия град-Русе.Чу се че Марешки купил готова бензиностанция,а пък нема нищо още.Но така или иначе горивата по малките бенз.паднаха чувствително-дизела е между 1,58-1,65лв.


Потребителски аватар
KOKO ГЕОРГИЕВ
Мнения: 1110
Регистриран на: Вто 25 яну 2005 15:38
Автомобил: AUDI A8 4.2 Quattro + FORD Galaxy
Двигател: AUW 2001
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 02 апр 2016 11:56


Лукойл обгазява Бургас и близките населени места
Нали Лукойл бил на загуба защото влагали много, ама много средства за нови инсталации и измервателни уреди пък и затова горивата им били толкова скъпи. :no
Интересно къде ще потънат тези пари от глобата ако въобще бъде платена защото непременно маститите адвокати на Луковете ще я обжалват.


Потребителски аватар
KOKO ГЕОРГИЕВ
Мнения: 1110
Регистриран на: Вто 25 яну 2005 15:38
Автомобил: AUDI A8 4.2 Quattro + FORD Galaxy
Двигател: AUW 2001
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 23 апр 2016 0:01


В момента КЗК се е "разшавала" уж да проверява голямите вериги, но това е за отвличане на вниманието.
Вече мога да дам много смислен и потвърден от бивш спец по ДДС в главна данъчна дирекция отговор:
"Необосновано високите цени са скрито подкрепени от правителството за да се събират възможно максимални постъпления от ДДС".
Акциза е константен, а данъци големите акули, както всеки знае не плащат и печалбите се изнасят зад граница.
Може и да Ви изглежда невероятно, но ограбването на потребителя се стимулира от управляващите и това е така!!
Огромна част от бюджета се крепи единствено и само от постъпленията от ДДС, а за постъпления от преки данъци държавата нехае и следи, като цербер за плащането им от само от обикновените и честни граждани.
Каква е ролята на Марешки в цялата тази мръсна игра все още остава голяма загадка, но във всички случаи "някои са му разрешили". :gruebel
Дано съм ясен и дотук от мен за да не бъда обвинен в политически изказвания. :stumm


Потребителски аватар
agumba
Мнения: 826
Регистриран на: Пон 07 мар 2011 20:34
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Местоположение: Ст.Загора

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот agumba » Съб 23 апр 2016 8:52


"Необосновано високите цени са скрито подкрепени от правителството за да се събират възможно максимални постъпления от ДДС".


В това включи и дневните светлини - по-голям разход на гориво - повече постъпления в рафинерията - повече ДДС и акциз в държавата! Пък после нека се залъгваме, от какви "хуманни" съображения е продиктувано!

Днес четох статия, в която вече се стига дотам, да се обяснява, колко е вреден пропан-бутана за колите, как повреждал двигателите, как "чупел" АГУ (каквото и да означава това?!), сиреч, връщайте се на бензин, че позакъсахме с планираните печалби и приходи! Стига се дотам, че се обвиняват лицата Х, как правели погрешно смесване на процентното съотношение на съставките, сякаш тия лица са от друга планета, а не от рафинерията! Наглостта започва да избива повече, от на опел ръждата!


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19695
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Vlad777 » Съб 23 апр 2016 9:10


Това са манипулации. Аз пък имам един още по-голям данъчен, който ме светна наследното:

Дизел в България:
€ 0.412 (цена преди данъци)
€ 0.330 (акциз)
€ 0.148 (ДДС)
€ 0.890 (Крайна цена)
Или от крайната цена (89 цента) за АКЦИЗ+ДДС отиват в бюджета на България 48 цента или 54%

Дизел в Австрия:
€ 0.346 (цена преди данъци)
€ 0.425 (акциз)
€ 0.154 (ДДС)
€ 0.925 (крайна цена)
Или от крайната цена (92 цента) за АКЦИЗ+ДДС отиват в бюджета на Австрия 58 цента или 63%

Държавата си има начин да си събира повече пари от литър гориво и това не е чрез ДДС! В случая се вижда как при сравнително еднаква цена на горивата в Българската хазна влизат 10 евроцента по-малко, отколкото в Австрия. Просто в България тези 10 цента отиват в джобовете на олигарсите от Лукойл, които държат монопола на горивата и които не плащат и 1 стотинка данъци в България, защото капиталите се изнасят към чужбина. И естествено от тези пари идват и парите за скъпите избори, които знаем кой ги печели.

Така че държавата ако иска да събира пари в бюджета ще направи нещата да са като в Австрия, а няма да подпомага шефовете на Лукойл да стават милтимилиардери. Големите печеливши от настоящото положение с горивата са петролните компании, а големите губещи са българските граждани!


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8295
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Stivi » Съб 23 апр 2016 9:47


Off: Е то не е лъжа че най-лесно и много се лъже с газта,там няма как да ползваш контролния съд за да докажеш че лъжат с количеството ,а и няма как да си налееш в бутилка за да видиш какво ти сипват. И понеже всичко живо иска да кара на газ,че било "на голяма далавера" е нормално и търговците да се облажат солидно от "далаверата" :Mr Green Fun


Потребителски аватар
ssssl
Мнения: 923
Регистриран на: Вто 12 май 2009 17:47
Автомобил:
Двигател: CJXC
Местоположение: Sofia

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот ssssl » Съб 23 апр 2016 16:20


Високи цени, за да се пълнел бюджета, ама Марешки не го барат като ги подбива цените....И що? Как що - щото герб ша го подкрепят за президент :mhihi ....Е да ама Не :mhihi


Потребителски аватар
KOKO ГЕОРГИЕВ
Мнения: 1110
Регистриран на: Вто 25 яну 2005 15:38
Автомобил: AUDI A8 4.2 Quattro + FORD Galaxy
Двигател: AUW 2001
Местоположение: София

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 23 апр 2016 22:48


Vlad777 написа:Държавата си има начин да си събира повече пари от литър гориво и това не е чрез ДДС!

Разбира се, че е така Влад и много ясно съм го написал в поста си.
Особеното на ДДС-то е, че е лесно събираем косвен данък.
Ако си решил да пиеш едно питие много по-лесно е да сипеш уиски, да бръкнеш за лед и да изсипеш фъстъците от плика отколкото да пиеш една хубава ракия, но и да се занимаваш да правиш вкусни салати и режеш отбрани мезета.
Надявам се що-годе сполучливо сравнение съм направил. :icon_lol

А, и още нещо Влад - попитай твоя данъчен как би успял да събере от големите акули данък печалба??
Ама наистина да го събира, че не е никак лесно. :no
Насреща си бъди уверен ще има орди от високоплатени и изпечени адвокати и счетоводители с тлъсти заплати. :gruebel


Потребителски аватар
vinixxx
Мнения: 1813
Регистриран на: Пет 31 юли 2009 11:52
Автомобил: Seat Altea
Двигател: BJB
Местоположение: Смолян

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот vinixxx » Нед 24 апр 2016 15:28


иначе днес е отворила още една vm, тоз път в свищов, май 6 станаха общо.
защо си играе с малките градчета, вместо ьа стъпи направо в големите градове ми е интересно.


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8295
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: Как се формират цените на горивата на бензиностанциите?

Мнениеот Stivi » Нед 24 апр 2016 16:19


Ами в големите градове трудно се намират подходящи обекти които да отговарят на определени условия и да са за продан,няма как да купи някоя мижава бензиностанция на неудобно място понеже като стане митинг от коли ще има проблеми,дето се вика цистерната с гориво няма да може да зареди колонките icon_idea Докато в по-малките населени места този проблем го няма :a045



Върни се в “Общи автомобилни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 80 госта