Здравейте колеги.Имам една наследствена къщичка.Строителството е "уникално".Пo-старата част е керпичена.За нея някога дядо ми е "залепил " 2 тухлени стаи.На практика едната ,някога външна стена на старата къща в последствие става вътрешна на една от новите стаи.
Сега мазилката на тази стена (кал,слама и вар) е много зле и я махам до дъно.
Оттук насетне мисля да ударя в/у кирпича едно "циментово мляко" -нещо като грунд и основа.
В-у него смятам да изтегля тънко един слой "Япи-гипс",фибрационна мрежа с дюбли и шпакловка -пак с Япи -гипс. Дали мисля в правилната посока или можете да ми дадете и др. идеи?
п.с. Идеята е да излезе не много скъпо,да стане относително здраво и понеже кирпича има нужда да "диша"-трябва да се постигне максимално и този ефект.Гипскартони,фибрани и т.н. отпадат като вариант-не толкова само като цена,но са и обемисти,което значи да плащам допълнително и за транспорт.

Вътрешна мазилка на стара керпичена къща-идеи?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- goppa
- VW експерт
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: CFFB
Re: Вътрешна мазилка на стара керпичена къща-идеи?
Нa кирпичa държи хоросaн,но яърху рaбицa зaковaнa с бирени кaпaчки. Тествaно е, стои вече 22 години.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Знам goppa,така направихме останалата част от къщата през 1986г.
Рабица,хастар груба мазилка и накрая -"хвърляна мазилка" с дребен чакъл.
"Бетон" е и досега. Въпроса е че правя вътрешна стена (около 8 кв.м.) и като че ли най-удачно и бързо ми се струва използването на новите технологии-сухи смеси и фибр. мрежа.Дали обаче ще върши работа в/у керпич?
Рабица,хастар груба мазилка и накрая -"хвърляна мазилка" с дребен чакъл.
"Бетон" е и досега. Въпроса е че правя вътрешна стена (около 8 кв.м.) и като че ли най-удачно и бързо ми се струва използването на новите технологии-сухи смеси и фибр. мрежа.Дали обаче ще върши работа в/у керпич?
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
А защо не сложиш скара, изолация и гипс картон
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
и аз съм за гипсокартона но само ако няма мишки
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Писах по-горе че картон и фибран отпадат като вариант.Първо че кирпича е хигроскопичен и трябва да "диша" -т.е. поема влага и после трябва да я отдаде навън в по-топлото време.А като го изолирам(говорим за вътр.стена на необитаема през повечето време къща) ,тая зимна влага си остава под изолацията. И както писах по-горе ,не на посл. място-картон ,фибран ,профили-всичкo е обемисто и изисква по -внимателно транспортиране-говорим за 25-30 км. от града.Моята кола не става за тая работа.
Има и още причини да се откажа от картони и др.такива,ама много ще "разтегля" темата.
Има и още причини да се откажа от картони и др.такива,ама много ще "разтегля" темата.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Мани гипса. Варо-циментова мазилка с армиране. :)
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Е там ми е дилемата.Дали да пробвам новото ,или да заложа на класиката-рабица,бирени капачки и пирони и "домашно" забъркан циментов разтвор... 

- goppa
- VW експерт
Aми и с гипсовa мaзилкa, пaк трябвa дa aрмирaш с рaбицa и пирони, зaщото нa кирпичa друго освен фъшкий със слaмa не стои. Но през гипсa избивa ръждa, и стaвa грозно. Според мен кaрaй с вaро-циментовaтa. Все пaк се е докaзaлa във времето.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Има и нещо друго. Варо-циментовата мазилка има висока алкалност и върху нея трудно се развива мухъл. За сметка на това гипсовата шпакловка хубаво запечатва и съм си патил с нея относно първото.
- goppa
- VW експерт
Хрумнa ми, че може дa зaковеш минерaлнa вaтa зa фaсaдни термоизолaции с дълги пирони и шaйби. И върху нея дa си шпaкловaш със съвременните циментови лепилa и шпaкловки.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
А не ,не говоря за рабица ,пирони и гипс,щото наистина с ръждата ще стане мазало.Става въпрос за тая ,пластмасовата мрежа (фибрационната) и пластмасовите дюбли.Това ,което се ползва за външни изолации.Положението е такова че тази стена не е изцяло за подмазване -има нещо като окачен таван (кован фазер) и над него е таванската част,а там стената е здрава.По принцип къщата ще се продава и затова гледам да не влагам много пари за материали и да разковавам тавана ,но едновременно да стане относително здраво и да се "поизпъне" стената. Новия собственик може да реши да събори цялата къща и да строи наново,така че няма смисъл да вкарвам много пари.Наистина обаче почвам да си мисля за рабица и варов разтвор-изпитано ,пък и "да си вържа гащите".
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Аз пък бих предложил каменна вата с дюбели, залепена с лепило на циментова основа. Отгоре мрежа и някаква шпакловъчна смес по избор
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Цимент и пясък брат,хем евтино,хем здраво.Пък и красиво.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Каменна вата и в/у нея шпакловка-тая технология не ми е позната.Добре ако го направя това,няма ли да стане лесно чуплива тая шпакловка,все пак ватата няма такава плътност като фибрана например? В смисъл ако се подпре някой по-тежък човек ,няма ли да подаде.? 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”