Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Re: Зимни гуми - мнения? И новия закон за Зимни гуми.

Мнениеот Strosner » Съб 26 ное 2016 15:40

Минавало ли ти е през ума, че маркерът за изтрити гуми може да е на 1.5 или 1.6мм?

Какъв е тоя маркер, че не разбрах? И кой го е приел за достоверен? Макар че, застъпих по-скоро технологията за установяване на тия величини, но може и да си прав, ако знаеш какви глупави неща понякога ни служат за мярка? Все пак, само предположих!

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Съб 26 ное 2016 15:44

Трябва да се приеме закон не само за гумите да са нови и с максимално 3-4 годишен дот, но и за летни и зимни задължително или всесезонки като по-евтина алтернатива, + да вдигнат винтетните такси, глобите, актовете, да наслагат навсякъде камери и ще стане много спокойно и приятно за шофиране, защото половинат от автомобилите няма да ги има при такива условия :neutral а ще останат само тези които ги покриват, имат пари и автомобилите са им проверени и безопасни.

Аз пък викам, направо да приемат и един закон за доброволната евтаназия - като не можеш да си позволиш тия нови неща, сам да идеш да те "приспят"! Чиста работа - няма човек, няма автомобил, няма проблем! Тогава, ще е съвсем спокойно навсякъде!

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 26 ное 2016 15:48

Strosner написа:Какъв е тоя маркер, че не разбрах? И кой го е приел за достоверен?

Производителите са ти го сложили. А защо е "достоверен" - защо вярваш, като прочетеш срок на годност на една стока? Може да те лъжат.

(малките кръгчета)
Изображение

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 26 ное 2016 15:50

gergeto написа:
DundyTheCroc написа:ако от 1 декември до 1 март има сняг и лед, и си с летни гуми, само тогава се изискват 4мм грайфер.

Гениално,уникално и съвършенно технократско мислене.... :mhihi :mhihi :mhihi
Значи ако колегата от Петрич,който в темата за летните гуми казва че там сняг виждат само по TV,е поканен на гости в Кнежа или в Русе или Шумен и др. подобни снежни и ледени точки-по закон може да си пътува с летните гуми ,само да са с над 4мм грайфер.Когато някой качи посред сняг и студ с такива гуми Котленския или Ришкия например ,да се похвали на Арменския поп.
Пълни глупости-лично според мен словосъчетанията "летни гуми" и "зимен сезон" няма как да бъдат съчетани в един закон :no

Да, закона го позволява, аз само го тълкувах, не съм се спирал на факта колко е малоумен.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 26 ное 2016 17:10

DundyTheCroc написа:аз само го тълкувах, не съм се спирал на факта колко е малоумен.

Далече съм от мисълта да те критикувам за нещо.Ясно ми е че само цитираш една глупост,което не означава че и ти си глупак.Ако съм те засегнал с нещо-моля за извинение. :bowdown

Цялата простотия в този закон има според мен лек политически отеннък-Видите ли ,ако приемем закон за зимни и всесезонни гуми,а летните забраним през зимния сезон-трябва да санционираме за неподходящи гуми половината и повече коли в БГ.Това само показва колко "скъсан" и едва оцеляващ е българина.А това не е статистиката,която искат да чуват които и да било управляващи.Подобно е положението в цялото ни законодателство.Затова то е изградено на компромиси(вратички в законите и др.)
Беден и оголял народ сме-това е истината.Ако всеки имаше възможност да си купува редовно добри гуми-тая тема нямаше да я има и нямаше да търсим "под вола теле",демек че летни с голям грайфер ставали и за зимата.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 26 ное 2016 17:16

gergeto написа:...ако приемем закон за зимни и всесезонни гуми,

Всесезонните гуми как се определят като такива? Въобще, няма дефиниция на лятна, зимна и всесезонна гума - не и законова.
Smeagol написа:За мен трябва да има закон, които да задължава хората да карат със зимни гуми от определена дата..

Кой ще го решава тоя срок? Именно защото условията не са еднакви, не може да се говори генерално! Аз може цяла зима да карам в Бургас и на до 30км от морето и да гледам сняг само на картинка. Защо да съм еквивалентен на някой мазохист, който се е набутал да ходи на Пампорово с колата? Евтините ти гуми са долу-горе една минимална заплата. Много евтините - половин. И в двата случая за един човек с до средна заплата това си разход, който събаря, наред с другите разходи. Нормално е да ги подцени, ако кара от града до село и толкова.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 26 ное 2016 17:41

Щом депутатите го ешават така,правете си сметката те как каат личните си коли.Щото всеки знае себе си,нали,ако сме ние в паламента,щяхме да приемем закон за зимни гуми на аза собствен опит,нали.
А останалото го предвкваме през няколко станици едно и също.
На гумите има 2 заводски маркера.Пъвия е на 4мм,втория предполагах е на 2мм,но може да се окаже и на 1,6...и това да е основата за закона.Иначе няма наистина логично обяснение.
Втората логика,по която могат да те пързулнат е,че гайфера се мери по периферията.По закон се меи в най-ниската си част,което е същото.На практика в средния жлеб ще са 3мм,но по периферията ще са 2.Което пак не обяснява как така можеш да караш с такива гуми зимата при -10 градуса примерно,като условието е да няма сняг.Ако има лед,скреж,слана,то всичко отива на обжалване в съда,понеже в закона се говори изрично за сняг.Хватката за измъкване е дефиницията"летни гуми с вериги",но аз говоря за зимни гуми на 2мм.грайфер.На тях ще пише зимни действително,но ламелите,които павят гумата зимна,всъщност отдавна са изчезнали.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 26 ное 2016 19:19

Достатъчно е само застрахователите да сложат в клаузите за каско и гражданска /някой мисля го имат/ че ако при ПТП-то си бил с летни гуми на сняг не плащат нищо и ще има доста по-голям ефект от гласуваното в парламента :wink

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 26 ное 2016 22:18

инжектопляктор написа:Всесезонните гуми как се определят като такива? Въобще, няма дефиниция на лятна, зимна и всесезонна гума - не и законова.

Ами ,всесезонните се определят като такива като международно -приета щампа,която е еднаква за всички производители правещи такива гуми.Така е със зимните,така е и с летните гуми.Това че Бг законодателството не е възприело някои стандарти,не значи че положението е катастрофално.Има си стандарти,има си всеобщо наложени параметри за всеки модел гуми.
Всичко може много бързо и лесно да се узакони-има си световни,или най -малко общоевропейски стандарти.Това че на определени кръгове в БГ не им изнася ,това е друга бира.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 26 ное 2016 23:56

Stivi написа:Достатъчно е само застрахователите да сложат в клаузите за каско и гражданска /някой мисля го имат/ че ако при ПТП-то си бил с летни гуми на сняг не плащат нищо и ще има доста по-голям ефект от гласуваното в парламента :wink

Трудно ще намериш кола с каско и с летни гуми в снега. А ГО няма как да вкарат такава клауза - застрахованият няма значение с какви гуми е. Плащат се щети нанесени на другите участници в ПТП. Другият и с летни гуми да е бил, щом вината не е в него, няма как да му отправяш претенции. Така че идеята ти няма смисъл. Относно ГО, много голяма част от шофьорите изобщо не схващат що за застраховка е. Правят си я единствено, за да не ги глобят при проверка, а ти говориш за клаузи (съответно четенето и осъзнаването им).

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 27 ное 2016 0:18

$100 написа: Относно ГО, много голяма част от шофьорите изобщо не схващат що за застраховка е.

:th_up

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 27 ное 2016 1:23

$100 написа:Относно ГО, много голяма част от шофьорите изобщо не схващат що за застраховка е.

ГО е застраховка, която ти плащаш, за да може при причинени от теб вреди и щети потърпевшият уж да има сигурно обезщетение
Stivi написа:Достатъчно е само застрахователите да сложат в клаузите за каско и гражданска /някой мисля го имат/ че ако при ПТП-то си бил с летни гуми на сняг не плащат нищо и ще има доста по-голям ефект от гласуваното в парламента

А не искаш ли да сложат клауза ако не си симпатичен, да не плащат нищо? При всички случаи те плащат, а за не застрахованите това се поема от гаранционният фонд. После просто зависи дали ще направят обратен иск към теб. Обаче карането с летни гуми не те прави автоматично виновен. Стига глупости. Караш си в твоето платно, отсреща челно те целува БМВ със 120, каращо със зимни гуми, изгубило управление и каращо насрещно теб в твоето платно. И понеже ти си с летни гуми, не ти плащат нищо, а ти плащаш - нали така? Егаси логиката.
А нещо за забранено каране със зимни гуми лятото? Които гуми стават на кашкавал, а при мокра настилка на завоите държат толкова, колкото все едно караш шейна?
gergeto написа:Ами ,всесезонните се определят като такива като международно -приета щампа,

Добреее. Ще си ударя топъл печат с марка и M+S и ще изклатя системата. Има гуми регенерат - не стига, че протектор правят, ами и щампа ти слагат по избор. И кво? Ще промени ли това ситуацията, че сме най-бедните в ЕС? Густо ли ще ти стане, че някой чичка-полуинвалид ще го клатят нелегалните таксита, вместо да запали москвича, за да отиде на доктор?
Каза ЩАМПА - аз мога да я изфабрикувам. И? Те КАТ всички гуми на света знаят и имат каталог на всичко, нали? Двете ми гуми са някакви Америка, които ги няма в никой каталог и са румънски изчадия някакви. Няма ги и в интернет. Ако им лепна една топла щампа от къде ще знаят те какви са тия гуми?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 27 ное 2016 10:28

инжектопляктор написа:Стига глупости. Караш си в твоето платно, отсреща челно те целува БМВ със 120, каращо със зимни гуми, изгубило управление и каращо насрещно теб в твоето платно. И понеже ти си с летни гуми, не ти плащат нищо, а ти плащаш - нали така? Егаси логиката.

Човек разчита на гражданската отговорност КОГАТО Е ВИНОВНА страна в ПТП,така че хайде без тъпи примери ! А ако на някой завой в града се хлъзнеш с летните галоши на леда и се удариш в кола от която точнo слиза човек ,и му направиш краката на солети защо след като гражданската ти му изплати 50 000лв да не си ги потърси от теб понеже си патрон и караш с летните гуми !?

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Нед 27 ное 2016 11:46

По същата логика, ако си пиян и убиеш някого - ГО ще каже, че ти си изцяло виновен и няма нужда да плащат нищо. Нали затова се казва "застраховка" - споделен риск между застрахованите. Имаш застраховка, има събитие - плащат.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Нед 27 ное 2016 12:04

Ами не знам как е при гражданската,но пробвай да получиш пари по Каско ако в протокола за ПТП-то пише че си употребил алкохол,нали и там си плащаш,какво ги интересува тъпите застрахователи дали си на кило ракия icon_idea Не виждам причина и при гражданската да не е така,те си плащат на увреденото лице,но щом ти си с алкохол ти завеждат иск за сумата която са платили !

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”