777 написа:И какво точно отношение трябва да имаш към работодател, който не познаваш? Явно много ти допадат подмазвачи и лакеи. И ми е интересно какъв работодател си, щом целодневно висиш във форума и модерираш - не върви ли другата дейност?
Аз съм написал какво бих направил аз, за да имам по-големи шансове да ме извикат на интервю за работа. Не бих и кандидатствал във фирма, която не съм проучил обстойно, доколкото може чрез интернет и познати. Както работодателят избира служителите си, така и служителите, които ценят себе си, подбират работодателите си. Ти ако искаш вземи един бял лист, избърши си гъза с него, сканирай го и го пращай на всяка обява в jobs.bg, а защо не и в натура по пощата - успех в живота! А какъв работодател съм - убеден съм, че никога няма да разбереш!
stefannankov написа:Друг трик е да се внимава за някои ключови думички в обявата, за която се кандидатства. Тези ключови думички - обичайно глаголи свързани с изпълнявани дейности, както и описателните прилагателни като мотивиран, решителен, действен, работа в екип и т.н. трябва да се закодират в описанието на дейностите, които се дават в автобиографията. Сравнително груб вариант е да са директно споменати, няма лошо да има и такива, но по-финият и ненатрапчив начин е те да закодирани в документите чрез думи синоними и , разбира се ако може и с факти, които навяват на такива мисли.
Това всъщност е и една от основните продажбени техники - да отговориш на търсещия с неговите ключови думи. В крайна сметка работодателят е един купувач, на който трябва да се продадем - колкото по-хубава е стоката и колкото повече отговаря точно на това, което се търси, толкова по-скъпо ще се продаде.
stefannankov написа: За мен е любопитно Влад777 да каже дали досега се е сблъсквал с мотивационно писмо, в което кандидата не завършва с обичайното "много ми се иска, ама не ми стиска" (С нетърпение очаквам вашия отговор..), а с увереното напр. "За мен е удобно да проведем интервюто в петък след 16 ч." и такъв уверен край в мотивационното писмо, дори и да има несъвършенства в документите, дали ще доведе до покана за интервю при него?
Ако търся търговец - този ще бъде даже номер едно в списъка ми.

Все пак зависи и от позицията, но обикновено когато има написано хубаво мотивационно писмо, то кандидатът добре е разбрал какво се търси и е отговорил на изискванията.
Благодаря колега
stefannankov за компетентното включване в темата - тя вече може да се ползва като наръчник при съставянето на автобиография - ако някой ден ми се наложи - ще си отворя тази тема да си сверя часовника