Въпрос за джанти на golf 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kiril.georgiev1
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за джанти на golf 4

Мнениеот kiril.georgiev1 » Вто 14 фев 2017 16:51

Здравейте купих си голф 4 преди година.Сега реших да сменя джантите.В момента съм със 15 цолови искам да сложа 17ки.Избрал съм санта моника и тук идва моят проблем.Чета че имало оригинални имало и реплика.Въпросът ми е каква е ралика като качество и като цена.Другият ми въпрос е с колко ще се качи разхода на гориво на колата след като ги сложа.Двигатела ми е 1.9TDI 116 к.с.

Това е колата със сегашните и джанти (не се виждат много добре за което се извинявам)

Изображение

Освен санта моника
Харесах си и тези джанти също

Изображение

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Re: Въпрос за джанти на golf 4

Мнениеот M3ntata » Вто 14 фев 2017 18:56

Аз мога да ти предложа едни на BBS от Audi A4 или A6 от 2000-2005г модела мисля, че RC 304 по спомени бяха 5x112 (ще трябва фланци) на 7.5J намират се на добри цени. Джанти по куриер САМО БЕЗ гуми, за да си сигурен, че няма заварки, а баланса си е късмет...

Най добре лично и проверка при гумаджията, също да отбележа, че ако са заварявани качествено баланса може да излезе нормален дори и с втора употреба гуми (20-30гр)...

Ето една снимка как седят на сива 4-ка Изображение

Лично аз си търкалям 15-ки зимата и лятото OEM BBS RS771 много добре си стъпва по завоите макар че са 205/55 по скоро при продължителен завой окачването омеква... То по тези дупки такава барака с нисък профил си е каруца от всякъде.

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Вто 14 фев 2017 19:15

Ако имаш приятел с такива джанти, спазари го да ги сложите на твоята кола само за проба, да видиш дали ще ти хареса. Визията се променя, но без окачване няма смисъл. При мен със 17-ки 1.8 125 коня се спъна в града, иска повчко ръчка при плавно тръгване. Волана стана по-тежък а разхода със сигурност ще се покачи, но едва ли ще го усетиш. Помисли и за нови гуми, не само за джанти :)

Потребителски аватар
M3ntata

Мнениеот M3ntata » Вто 14 фев 2017 19:35

То ще се спъне мен питаш ли ме с 150к.с. 4х4 ако мина на 17" 7,5J 225/45 примерно какво ще се случи :cry more :cry Ако е за стабилност определено хубавите гуми и окачването ще играе по голяма роля при такъв автомобил, ако за визия то без окачване седи като джипка :D поне едни спортни пружини трябва, а метална кора под двигателя става и с рязани :mhihi

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Вто 14 фев 2017 19:39

Колега IceHeart, изобщо не е сигурно, че ще се спъне и ще се качи разходът. Защо мислиш, че е сигурно?
За разхода биха имали отношение промяната в ширината на гумата, височината и теглото на джантата заедно с гумата. Няма друга обективна причина за промяна в разхода (изключвам по-малката възможност на гумата да абсорбира неравности и това влияние, то е трудно да се сметне и е незначително).

И щом му харесва на него, какво общо има окачването, та да нямало смисъл?
С по-ниските гуми колата със сигурност ще е по-стабилна и със старото окачване.

Потребителски аватар
IceHeart

Мнениеот IceHeart » Вто 14 фев 2017 19:49

stardreamer написа:Колега IceHeart, изобщо не е сигурно, че ще се спъне и ще се качи разходът. Защо мислиш, че е сигурно?

Къде видя в мнението ми, че казвам 'сигурно'? Пиша от моѝ наблюдения. Ако иска да си сложи и 19-ки. проблема си остава негов. За мен е безмислено, особено ако колата е ежедневка. Няма как да не усети разлика от 15-ките и след това на 17-ки. Има изписани тоново теми по този казус. Няма смисъл да влизаме в полемики.
Ако е трябвало колата ще е излезнала от завода със 17-ки, а не с 15ки.

Потребителски аватар
kiril.georgiev1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kiril.georgiev1 » Вто 14 фев 2017 19:59

То има такива четворки които излизат от завода със 17ки
А разликата между оригиналните санта моника и репликите каква е

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Вто 14 фев 2017 20:01

IceHeart написа:...а разхода със сигурност ще се покачи...

Не искам да влизам в спор, но ми прозвучаха странно тези твърдения, моето мнение е различно. Дано не съм те засегнал.
А това как е трябвало да излезе колата от завода също е една сложна и дълга тема. Заводът цели максимални продажби и минимални инвестиции (все пак е фирма) и от там не би следвало да смятаме, че те са направали всичко най-хубаво и няма повече какво да се подобри по колата.

Иначе да, ако сложи 17-ки ще съкрати малко (или много) живота на окачването, кормилната уредба и други неща... Но колата ще стане по-стабилна и по-красива (според вкуса :smile ).

Потребителски аватар
M3ntata

Мнениеот M3ntata » Вто 14 фев 2017 20:33

Разхода се вдига на 100% може да е с 200ml/100км, но се вдига, с колко ще се вдигне зависи дали е 4х4 или не, също така от възможностите на матОря.
За стабилността по голяма роля играе състоянието на гумата и агресивното окачване, профила и широчината са крайна мярка когато вече си заложил на добро окачване (спортно) и си на път да си купиш "подходящи" гуми.
Ускорението зависи от диаметъра на колелото и сцеплението, ако изключим развъртането на двигателя. Ако имаш МОЩЕН двигател (такъв в голф 4 не се монтира) като може би изключим 2.8 и 3.2 бензиновите ако му сложиш 18-ки поне 235ще имаш по добро ускорение заради големия диаметър на "колелото" ще изминаваш повече разстояние и широката гума ще има повече сцепление, но сами при случай че двигателя е достатъчно мощен за такива обувки.
Скоростта зависи от диаметъра и съпротивлението на колелото колкото по голям диаметър на колелото и по тясна гума толкова по висока скорост може да достигнеш.

Та оптималният размер за теб е 205-215/55/16 6,5-7J, иначе под калника на голф 4 влизат големи джанти ако това ти е идеята. Иначе САМО оригинални (заводски) джанти с разни ментета ще си изпатиш.

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Вто 14 фев 2017 20:43

M3ntata написа:Разхода се вдига на 100% .

Това твърдение можеш ли да го докажеш с физични закони? Или по-просто да ми обясниш кое кара двигателя да си промени начина на работа, съответно да вдигне разхода.
Той как разбира за тях?
Ако не можеш да го докажеш си остава твърдение или твое лично убеждение.

Аз съм готов да се обзаложа с теб или и с други желаещи по темата.

Потребителски аватар
IceHeart

Мнениеот IceHeart » Вто 14 фев 2017 20:58

stardreamer написа:
IceHeart написа:...а разхода със сигурност ще се покачи...

Не искам да влизам в спор, но ми прозвучаха странно тези твърдения, моето мнение е различно. Дано не съм те засегнал.

Иначе да, ако сложи 17-ки ще съкрати малко (или много) живота на окачването, кормилната уредба и други неща... Но колата ще стане по-стабилна и по-красива (според вкуса :smile ).

Не сме във форума да се засягаме, и ни най-малко съм се засегнал. Просто не твърдя нищо, което не съм пробвал. Цитирам за моята кола а именно Г4 1.8 атмосферка 125 коня. Може колите с турбо, да не усетят разликата, но това което каза ти накрая в мнението си, точно това е единия фактор който ме отказа от тези джанти. А щом фактора го има, значи го има и този с разхода. Няма какво да се обзалагам, щом се усеща във волана тежест /така да се изкажа/ значи джантите са тежки и мъчи хидравлика, окачване и т.н. както каза самия ти. А за да го прави това, значи и разхода ще се покачи поради тези неща. Тежки джанти, тежки гуми. Нямам намерение да доказвам на никой нищо. Мисля да ми е последно мнение по темата, колегата пуснал темата да си прави изводи ;) За мен красотата е на последно място в една кола, особено ако ми бърка в джоба на всеки 100км/ пробег. Все пак всеки с вижданията си :)

Потребителски аватар
stardreamer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stardreamer » Вто 14 фев 2017 21:02

Явно не съм разбрал, че говориш за конкретен случай, за което се извинявам. Това с доказването и обзалагането е към колегата M3ntataм. :smile

Потребителски аватар
M3ntata

Мнениеот M3ntata » Вто 14 фев 2017 21:08

Не съм физик ако се разровя вероятно може и да го докажа.. Иначе ако питаш двигателя как разбира ами много лесно за да завърти 2х10кг колела двигателя ако черпи определена мощ, то определено за да завърти 2х15кг колела ще черпи повече мощност от капацитета, която мощност идва от натискане на газта. Погледни го и така при джипове или обикновени коли 4х4 когато караш на предно или задно разхода е по нисък с близо 1л/100км (градско), като включиш и другата ОС разхода се вдига защото мотора се ангажира да върти още 2 колела за което е нужно повече мощност лично съм се убедил в това с автомобила от подписа. Така и трети вариант който пак сочи същото защо аджаба джиповете след като се пригодят за тежък offroad горят ЗНАЧИТЕЛНО повече от колкото във stock вид, еми като сложат едни огромни валяци където теглото се удвоява че и повече и съпротивлението с пътната настилка расте се качва и разхода. За теб може да си е "личното ми твърдение" но за 90% (че и повече) от хората не е така. Освен това след поставяне на широки гуми и големи джанти със спортно окачване начинът на каране се променя на 100% почваш да ръчкаш 1-2-3 като луд, иначе ХЪТ ХЪРТТ и малко след това ти се плачи.

За това ми твърдение мога да ти дам десетки примери от ежедневието ми, същото важи и за електромоторите като закачиш нещо тежко на мотора да върти консумацията се покачва, защото оборотите са задени примерно на 1 000rpm, обаче така върти едно зъбно колело (например) обаче внезапно изпитваш нужда да включиш още движения и включваш още 20 различни или еднакви по големина/предавателни числа зъбни колела с което натоварването върху мотора расте и той за да поддържа тези 1 000rpm се нуждае от повече мощност и по този начин вдига консумацията/разхода.

То си е логично, лично мой съвет е колегата да не слага повече от 205 на тези 17-ки ако иска колата му да върви "както преди".

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 14 фев 2017 21:12

Разбира се, че качването на цолажа спъва мотора и вдига разхода. Освен ако не говорим за някои супер леки спортни джанти, които едва ли ще бъдат сложени на въпросната 4ка.

Потребителски аватар
djankata74
Автомобил: ford focus
Двигател: 1.6 dtci

Мнениеот djankata74 » Вто 14 фев 2017 21:14

Аз карам фокус 1.6дтци 115кс с 18цола, :biggrin :biggrin :biggrin 235 40 18 гуми ,така го купих от магазина ,нямам проблеми нито с разход нито вървеж ако питаш мене слагай смело

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”