Здравейте фенове. Искам да попитам някой знае ли какво означават gl4 и gl5 за трансмисионото масло?
Питам защото долях в скоростната кутия на голф 3 1.4 75w90 GL5 на Лики Моли пълна синтетика от 30лв литъра. Преди 50 000км пак долях същото масло 700 грама. Сега долях 500 грама пак от същото. Проблеми нямам по скоростите, но прочетох че на голф 3 се сипвало 75w90 GL4, но аз съм доливал GL5 спецификация вместо GL4. Това проблем ли е?

Какво означава GL4, GL5 за трансмисионо масло.
Re: Какво означава GL4, GL5 за трансмисионо масло.
Ясно щом никой не отговаря значи всичко е точно.
Важното е да има масло в скоростите и да е трансмисионо.
Важното е да има масло в скоростите и да е трансмисионо.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Означава, че като е GL5 уж яло синхронизаторите на кутията и я прецаквало.
Аз бях пуснал тема преди време. Мненията бяха около позицията, че слагаш GL5 масло и хвърляш скоростна кутия.
Аз бях пуснал тема преди време. Мненията бяха около позицията, че слагаш GL5 масло и хвърляш скоростна кутия.
Ами аз за сега нямам проблеми. На маслото пише че е за ръчни скоростни кутии. Скоростите си влизат с един пръст. Последния път преди 50 000км скоростите не влизаха както трябва. Помислих, че е от маслото и долях от това гл5 на лики моли но проблема си остана. Не е било от маслото а се оказа изкривен притискателен диск от него не влизат скоростите не от маслото. Сменихме съединител и сега си доливам от това масло проблеми никакви за 50 000км. Поне продавача нищо не ми каза за това масло каза че става за голф 3 и аз го избрах уж че е по-скъпо че го доливам за вечни времена.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
nikson85 написа:Ами аз за сега нямам проблеми....
Николсон, твоето масло е 75W90 на Кастрол GL4 за 50лв/литъра.

Ето една тема, която съм писал - viewtopic.php?style=26&f=59&t=459698 Истината е, че аз все още имам едно 80/90 GL5 и се чудя дали да го слагам някъде някога или с това си действие ще си прося основен ремонт на скоростна кутия...

инжектопляктор написа:nikson85 написа:Ами аз за сега нямам проблеми....
Николсон, твоето масло е 75W90 на Кастрол GL4 за 50лв/литъра.![]()
Ето една тема, която съм писал - viewtopic.php?style=26&f=59&t=459698 Истината е, че аз все още имам едно 80/90 GL5 и се чудя дали да го слагам някъде някога или с това си действие ще си прося основен ремонт на скоростна кутия...
Това масло също е добро но не 50лв а е 28лв. Aма аз вече направих избор с лики моли. Можеби следващия път ще взема кастрол ако карам още колата живот и здраве. Ама това са много километри докато стигна до доливане отново.
Значи до колкото разбрах GL5 може да се долива на Vw. Но при смяна на цялото масло е добре да се налее GL4. За голф 3 и трансмисионо масло 80 може.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”