Ще резюмирам това което разбрах между тоновете спам в двата форума - този тук и на Ауди, за съжаление дизел форума се спомина и от там няка ка да се извлече информация.
1. паленето при зарят мотор се подобрява заради впръскването на гориво на по ниски от 250 обмин
2. при прекодиране за автоматична кутия някакво мистично придърпване се появявало около 2500 оборота, но не на всички, а само на избрани ( хора и автомобили) като цяло на " по новите модели" каквото и да означава.
3. някои версии на софтуера нямат карти за автоматична и куатро и при тях няма опция за промяна
4. промяната става през VAG COM > engine > login 12233 >adaptation > channel 1 > въвежда се избора 00001 автоматична, 00002 ръчна, 00003 куатро>
5. появява се грешка 18034 - powertrain data bus missing message from tcu заради липса на автоматична скоростна кутия
Ето и възможните решения които открих за подобряване на топлия старт:
- осигуряване на добре зареден акумулатор
- стартер който да вдига 250 оборота дори и в студено време
- поставяне на резистор на датчика за температура на дв. за емулиране на студен двигател и реле което го изключва при спиране на въртенето на стартера
- промяна на работната карта за ниски температури и под 250 оборота
Ето табличката която едвам намерих в подкрепа на точка 1

Ако някой иска да сподели някакви съкровенни преживявания след прекодирането, ще съм благодарен. Пуснах същата тема в Ауди форума за всеки случай, защото не знам къде повече се чете и ще получи отговори.
Ще моля само без спам защото от два дена се начетох и повярвайте ми главата ме боли..