Зимни гуми - кой с какви - оценка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19113
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот stefan4o » Сря 19 дек 2018 21:55


Веднага ще ти кажа, без да ги гледам. Значи аз съм производител на премиум гуми. Искам обаче да захапя дял и от евтините гуми. За да стане това аз не искам да предлагам евтин модел от моята марка и закупувам... Дебица. Която предлага евтини модели гуми. И за да мога да си позволя да изкарам конкурентен като цена продукт - ползвам старо ноу-хау на мой стар, но успешен за времето си модел гума - воала - условията са спазени. Стойността на гумата е доста ниска, произвежда се в завод в държава с нисък стандарт и се изнася в други страни. Не виждам нещо ненормално в тая ситуация - търсиш ниска цена - залагаш стара технология и евтини материали. Не влагаш милиони в развойна дейност, освен това я правиш в страна, където има евтина работна ръка.
Не знам дали знаеш, но допреди няколко години в Китай се произвеждаше Джета, досущ като моята. Според теб, какъв е бил стремежа на китайците? Същият като този на производителите на гуми - евтина цена, достъпна за по-голямата маса от купувачи.
Никой премиум производител не може да се позволи лукса, да пусне скапан модел гума изпълнен с евтини материали (има разбира се изключения понякога в различни партиди примерно), защото ще му пострада реномето. Именно затова под шапката им са марки, като въпросните - Дебица, Корморан, Траял и т.н. и т.н. те реално продават техни продукти (или поне много близки), но под друга търговска марка изпълнени по възможно най-евтиния начин и предназначени за най-непретенциозните и неплатежоспособни купувачи. Освен това марки средна хубост също са интересни за гигантите - там се наместват в другата ниша - средния клас и така. Респективно най-много пари се наливат в премиум марките - както за реклама, така и за развойна дейност, не на последно място и като материали и изработка. Именно оттам идва и по-високата цена на продукта.
Аналогично при автомобилите - в края на 80-те Тойота решава, че иска премиум имидж и за да се случи това е по-лесно да създаде марката Лексъс. Нищо, че някои от моделите им дефакто са напарфюмирани тойоти с кожени салони и повече глезотии... По-късно в САЩ се появява и Scion, в която пак Тойота има пръст, доколкото знам, тя е насочена към по-друг тип клиентела и така.




Потребителски аватар
silent
Мнения: 2618
Регистриран на: Вто 15 юни 2004 22:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот silent » Сря 19 дек 2018 22:15


Мисля че прекалено се газирате с тези 3 г..и хоп в кофата...силно се съмнявам че всички карате на ръба и 10-20% влошено сцепление въобще можете да го усетите камо ли хванете...при положение че Мишлен признават че живота на една гума е до 10г....става ясно че в основната си част сте лаици с претенции за последна инстанция...с което вкарва всички останали в големи дилеми....аз карам едни барум 5г. всесезонно и мога да кажа че ми вършат идеална работа...обективно погледнато вероятно единствено на лед биха били с влошено сцепление доколкото може въобще да се търси сцепление на лед....така че тази тема в общи линии е да си чешем егото и правим на интересни...кат че ли едно време не карахме с вида спорт и контакт не карахме гадните коли със задно по шибаните непочистени улици във времена когато и снега беше сняг и беше по много....лиглювци би казал пенсионирания стар шофьор на някое ткзс....


Потребителски аватар
joromnt
Мнения: 2903
Регистриран на: Пет 08 май 2009 16:07
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот joromnt » Сря 19 дек 2018 22:28


Да ме извините че ви заговорих :mhihi
Дебица се прави в завода на гудиър, или обратното, кой както му харесва, така да го казва. Глупавите гудиър си изнесоха мръсния бизнес в евтиния свят.
Но не ми разбрахте идеята.
Шарката е еднаква. Но ако ви я представя като дебица ще кажете че е ташак, а ако ви я поднеса като гудиър ще се изкажете че е супер. И не ми минавайте с номера за еволюция, щот не важи. Намерете класация с цифри от време оно, до сега, да видите с колко са се променили показателите на тея премиум марки... Просто новия сезон идва с новата мода, като в парцалките. Не че ни лъжат, но да върви бизнеса просто :mhihi
С колко гуми от първите десет карахте, че да кажете че първите вярно са първи?


Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Мнения: 7820
Регистриран на: Пет 04 апр 2008 20:06
Автомобил: Tiguan R + Golf MKV GTI
Двигател: EA888 evo4
Местоположение: София

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот hooligan_sk » Сря 19 дек 2018 23:26


joromnt написа:И не ми минавайте с номера за еволюция, щот не важи. Намерете класация с цифри от време оно, до сега, да видите с колко са се променили показателите на тея премиум марки...


Ми айде де, намери. Ама е по-лесно с "Вервайте ми", голям аргумент.


Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Мнения: 11902
Регистриран на: Пон 11 сеп 2006 20:11
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC+ VW Passat 35i
Двигател: B207L + PF 1989
Местоположение: София / Берковица

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 20 дек 2018 7:34


В интерес на истината замених конти тс850 на 5 зими с нови конти тс860. Зо месец и малко време каране, личното ми мнение, че новите 860 са една стъпка назад като поведение в столичните условия. Да, държат, но ако е лигав асфалта са малко по зле. Ще ги пробвам и на киша и на сняг и на лед сега по празниците, но скоро не бих изневерил на марката. Имам едни дебици на задния мост, четвърта зима им е, задницата подава в завой на мокро, предницата върви


Потребителски аватар
Burner_inc
Мнения: 685
Регистриран на: Съб 28 фев 2009 17:20
Автомобил: Touran Peugeot 308 Versys 1000
Двигател: BLS 2009
Местоположение: София

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Burner_inc » Чет 20 дек 2018 9:26


joromnt написа:Дебица се прави в завода на гудиър, или обратното, кой както му харесва, така да го казва.

Шарката е еднаква. Но ако ви я представя като дебица ще кажете че е ташак, а ако ви я поднеса като гудиър ще се изкажете че е супер. но да върви бизнеса просто :mhihi


Карал съм с въпросното Frigo 2, което беше копие на UG5, а след това последователно карах с UG7, UG8 и UG9 и да, Дебицата е пълен ташак сравнена с останалите изброени...

2015-та като си взех Турана се подлъгах и му взех Gislaved Eurofrost 5 за да е със зимни гуми, а не с всесезонният Michelin Cross Climate с който купих колата и още след първите карания съжалих... Карах ги една зима и на следващата ги смених с TS860 и вече зная, че докато мога да си позволявам премиум марките, никога повече няма да си сложа друго.


Потребителски аватар
MMX
Мнения: 1614
Регистриран на: Пет 05 мар 2010 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: BG

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот MMX » Чет 20 дек 2018 10:49


joromnt написа:Шарката е еднаква. Но ако ви я представя като дебица ще кажете че е ташак, а ако ви я поднеса като гудиър ще се изкажете че е супер.

Още 100 години да минат няма да разберете, че шарките са нещо като моден дизайн. Има значение и ефект от водещи канали за летните и най-общо разположение на останалите каналчета. Но подробностите са просто завъртулки - също като външното заобляне на колите, често оправдавано с аеродинамика, но нямащи нищо общо. Просто водещите марки имат високоплатен дизайнер. Той драска нова шарка с основна задача да е различна от досегашните. Прави го за Континентал или Michelin или GoodYear. След 1-2 години Сульо и Пульо (или такива като Дебица, Тигър или ЛингЛонг) пускат нов модел с почти същите шарки. И будалите мрат от трепет "купих си Дебица, тя е 1:1 със стария модел на GoodYear - значи все едно са същите щом си приличат". Същата работа като китайски джип приличащ на някоя водеща марка - външно може да е почти същия, но останалите качества нямат нищо общо.


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4412
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Pet_rov » Чет 20 дек 2018 12:44


263 страници тема, а в нея само 10 страници полезно инфо. Останалото пишкомери, да ме прощавате за израза. :no


batVenci
Мнения: 919
Регистриран на: Пет 09 дек 2011 19:55
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот batVenci » Чет 20 дек 2018 13:00


Простено да ти е, но нали знаеш, че всичко зависи, от оня, дето виси...


Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Мнения: 2116
Регистриран на: Нед 17 сеп 2017 12:40
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT
Местоположение: Филибето майна/ Щурград

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Курт Деликуртев » Чет 20 дек 2018 13:54


stefan4o написа:Курте, при гумите е като при колите. Една Шкода, колкото и да е хубава и да се доближава до Ауди - си остава Шкода, което НЕ е синоним на премиум автомобил. Ако трендът се промени с годините и цените се изравнят с тези на ново Ауди - тогава вече може да се говори. В тоя ред на мисли, Клеберът, колкото и да е хубав няма да стане Мишелин.


В Унгария малко преди Бая се намъкнах в една улица с 25 санта сняг, напред, назад, пасата немаше проблем със стария модел Клебер. Затова за мен са премиум марка.

Разбрах те, когато Клебер почне да налива паре в масови реклами, дето струват стотици милиона евро, ще стане премиум марка. Ама този разноски ще са на гърба на невярващите шофери както си ти! Не рекламата, а качествата на една гума я правят премиум марка!


Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Мнения: 6055
Регистриран на: Пон 12 сеп 2005 14:01
Автомобил:
Двигател:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот DoH_KuXoT » Чет 20 дек 2018 13:58


то не е само с гумите така... ама блажени са вярващите


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8289
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Stivi » Чет 20 дек 2018 14:44


Значи една гума измъкне ли те от дълбок пресен сняг е премиум !? Тогава руските са без конкуренция в "премиум" сегмента :mhihi Само дето някой Дъстър с просвет 21см може да изгази само на предно с гуми среден клас там където някое куатро ще затъне с премиум гуми понеже вече е опряло корема заради 12 сантиметровия клиренс :a045


Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Мнения: 2116
Регистриран на: Нед 17 сеп 2017 12:40
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT
Местоположение: Филибето майна/ Щурград

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Курт Деликуртев » Чет 20 дек 2018 14:49


Стиви, май си забравил на кое място беше Клебера в ранглистата на ADAC?

С горното си мнение исках да подчертая, че дори преден модел с почти 4 сезона зад гърба си и доста минати километри е все още на високо, премиум ниво!


Потребителски аватар
Pet_rov
Мнения: 4412
Регистриран на: Сря 08 май 2013 16:16
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996
Местоположение: Шумен

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Pet_rov » Чет 20 дек 2018 14:54


Всичко разбрахме, всеки си хвали неговото, да не би случайно някой да разбере, че яко се е прекарал с покупката.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Зимни гуми - кой с какви - оценка

Мнениеот Vlad777 » Чет 20 дек 2018 18:57


Pet_rov написа:Всичко разбрахме, всеки си хвали неговото, да не би случайно някой да разбере, че яко се е прекарал с покупката.

:bowdown :bowdown :bowdown

Точно - като във всяка тема за масло, гуми и т.н. "НАЙ-НЕЩА".

Днес по-добри няма, ама утре ако му кажат - отиваш в гумаджийницата и печелиш един комплект по избор - никога няма да вземе тия, дето са най днес. :mhihi :mhihi

Само в българския език има израз, в който сравнителната степен е по-силна от превъзходната. Това е изразът: "Най ми се еве, ама по ми се пие".


И естествено се появява факторът цена-качество. Ама какво качество? Все едно да отидеш в магазина и да кажеш - искам НАЙ-хубавото сирене от 4 лв килограма. То тва не е сирене, но карай... Или най-хубавия презерватив втора употреба. :bishop

Като нямаш възможност за други - купувай там за каквото стига и карай - какво убеждаваш околните, че караш с най-яките гуми? Смешно е, както би било смешно да спреш на светофара до някой с S65 AMG и да му кажеш, че се е преебал, щото голфа е много по-добър цена/качество...

Айде успех с търсенето на НАЙ-гумите, а тези, които наистина искат обективно мнение - да погледат различни тестове и да си направят сами преценка.



Върни се в “Общи автомобилни дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 71 госта