зДвП и простащината на пътя.

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Outlawz
Мнения: 14
Регистриран на: Съб 04 фев 2017 22:36
Автомобил:
Двигател:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Outlawz » Нед 11 авг 2019 20:18


slaveiko67 написа:Говорим за градско шофиране, а не на магистралата. Айде да правим малко разлика вече. За магистралата съм съгласен, че не е правилно да се движат в лява със скорост като на тези в дясно, и че така правят задръстване. Но и буква не можеш да им кажеш, защото законът е на тяхна страна, щом са в ограничението. Аз говоря, че съм се движил с 20 над позволената максимална, което за града е нормално за в лява. Нека малко да се съобразяваме вече. Ще се избием на тези пътища. Айде сега ме наречете дървен философ, който спи със закона под възглавницата.


Колегата,щеше ли да има тази тема,ако беше отстъпил в дясната лента още преди да ти присветват на дълги,пък дори и тогава?...При условие,че не знаеш защо "натиска" джипа след теб/в последствие си разбрал/.Мисля че ситуацията опира за толерантност на пътя,простащината е в последствие...в случая и ти си в нарушение с тези 70км/ч.,пък който бърза-да заминава.Нито ти си органа,който ще санкционира-раздаде правдата,нито това е начина... :th_up

Колега,щеше ли да има тази тема,ако беше отстъпил в дясната лента още преди да ти присветват на дълги,пък дори и тогава?...При условие,че не знаеш защо "натиска" джипа след теб/в последствие си разбрал/.Мисля че ситуацията опира за толерантност на пътя,простащината е в последствие...в случая и ти си в нарушение с тези 70км/ч.,пък който бърза-да заминава.Нито ти си органа,който ще санкционира-раздаде правдата,нито това е начина... :th_up[/quote]

Колега, вече съм на мнение, че само това е начина, иначе нещата няма да се оправят. Другият път този същият ще се замисли, дали да натиска някой и да светла с дългите, даже и да заслепява. Ако ги оставяме същите да си правят квото искат, защото не км търсим сметка, нищо няма да се промени. Ти знаеш ли, ще ако е младши шофьор пред него, онзи мож да предизвика ПТП с това нарочно заслепяване. Примерно онзи пред него може да удари нещо по пътя, да се панира и да засече бордюра и т.н. И тогава какво, ще стане? Онзи отзад ще отпраши и му е през дядовия какво е направил. Къде е толерантността тук. За какво изобщо говорим...всички знаем, че в лява лента не се гледа с добро око, когато се шофира с 50 и всички превишават скоростта. Но нека е в рамките на разумното. 60 или 70 е достатъчно. Не е нужно да се инпо до 100. Говоря за Пловдив, че това е ограничението. За София знам, че има участъци, където е позволена максимална 80. Виждал съм стотици пъти неопитни жени пред мен и други да карат с 50 и дори с по-ниска скорост. Дай да тръгнем да им святкаме и да ги заслепяваме. Какво щеше да стане, ако онзи г-н отворен, който кара броня в броня, заслепи този пред него онзи по инстинкт натисне спирачката. Задната броня на джипа ще целуне предницата на джипа.

Напълно съм съгласен с cecoa1. Повечето дават път на джигитите от страх, а не от толерантност. И това се превръща в наглост и на онези респективно им идва куража да си правят квото искат. Това трябва да спре.




Потребителски аватар
slaveiko67
Мнения: 2120
Регистриран на: Сря 03 ное 2010 10:23
Автомобил: Golf 3 GT TDI
Двигател: AFN 96g
Местоположение: Montana

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот slaveiko67 » Нед 11 авг 2019 20:41


Трудно мога да приема,че 60-70 е нормална скорост при ограничение 50км/ч.За някой и 120км/ч може да е нормално и явно е така.Не мога да се съглася и,че саморазправата е единственото решение в случая,защото не се знае кой какво ще извади с цел самозащита,ако се наложи.Всички сме свидетели в ежедневието на всякакви простотии на пътя,но пак казвам,че не е това начина-саморазправа...поне засега. :th_up


cecoa1
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1838
Регистриран на: Пет 22 апр 2011 20:21
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот cecoa1 » Нед 11 авг 2019 21:04


Може да се случи на всеки да бърза за някъде, поради разни обстоятелства, както се казва "на живот и смърт". Та дори и това да е за един единствен път в живота.
Ама си има начини и по-културно да искаш път, и то при положение, че няма друга възможност.
Примерно на междуградски път с много завои и без възможност за изпреварвания, ако ме застигне някой със светлини, включени аварийни, или поне настойчиво включен ляв мигач...И даже без да светка къси дълги, ще ми стане ясно, че вероятно не става въпрос за действия от келешлък или бабаитлък... А и каквато и да е причината, бих го пуснал щом бърза и няма друга възможност да ме изпревари. Това хем от толерантност, хем с цел безопасност, да не рискува някъде на хептен неподходящо място, от което можем да пострадаме и двамата, че даже и трети.
Ама в града, при свободна лента...

В случая не става въпрос и за саморазправа, а за избегната такава. Т.е. най-добрия случай - натрит нос на наглец, без за това да се цапат ръцете.

Нормалната скорост по големите булеварди на големите градове си е толкова, около 60-70... цели потоци се движат с нея в София. Това помага и за пропускателната способност, знае се добре къде и колко, и си се допуска умишлено.


Потребителски аватар
toraborat
Мнения: 934
Регистриран на: Пет 19 апр 2013 22:09
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002
Местоположение: София

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот toraborat » Нед 11 авг 2019 22:47


Lupender написа:Те и на магистралата ги има едни в лявата лента, дето карат с 3-5 км по-бързо и ти трябва да се съобразяваш с тях и постоянно да ги гледаш в огледалата колко точно са те доближили! Това е кретенизъм - или караш, или не!

Казва му се темпомат. В щатите са така гъз до гъз на магистралата, ама 5-6 ленти и си карат, коли, мотори, камиони всички с 65mph. Първо се същисваш, после свикваш. Но и лентите са по-широки и като цяло те боли М-16ката.


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8290
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Stivi » Пон 12 авг 2019 8:33


Outlawz написа:
Stivi написа:И като имаш дясна свободна лента за чий к..р седиш в лявата да се правиш на възпитател !? Никой няма да възпиташ, а както си се убедил ще се стигне до мръсна газ от ляво /после може спирачки пред теб/ , до скандал ,или направо до бой ако този зад теб скоро си е изпил стероидите :a045

Хайде да си мериш малко приказките, а? Тоя пост го написах за такива като теб, които се самозабравят в градско в тази лява лента. Ако си прочел изобщо, написах, че съм се движил със 70 км, точно защото в този отчастък не веднъж минават патрулки и не един и двама приятели са ги снимали с камери и им е идвала честитка за 400 лв. Ти с колко предлагаш да се движа в най-лява? 80-90-100 км?

Аз нито натискам,нито святкам ! И на градско и на магистрала като се влачи някой в ляво просто го заобикалям от дясно. Само не разбрах защо държиш да караш със 70 в лява лента /като те е страх от глоби/ ,а не си кюташ с 50 в дясната и да спестиш проблеми на всички ?? Или понеже си едричък и бестрашен,нарочно предизвикваш другите да се пробват ??


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот VWGT » Пон 12 авг 2019 8:47


Сигурно щото в града няма лява-бърза/дясна-бавна лента в смисъла, в който говорите.
Дайте един google maps линк, да я видим тая улица градски многлентов път ли е, междуградски ли е?

Ако за този булевард става дума, аз продължавам да твърдя, че няма бърза/бавна лента. Всеки кара в удобната му лента съгласно посоката му на движение. И колегиалност означава, да се съобразяваме с правилата и участниците в ГРАДСКОТО движение. Ако има трафик на светофара, който е 200 м по-надолу, пак ли ще отстъпваш място на бързащите?
https://www.google.com/maps/@42.1309096 ... 312!8i6656

На магистралата и при многлентови скоростни пътища извън града е различно. А тоя с джипа ако наистина е бил ченге някога ... добре, че вече не е.


cecoa1
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1838
Регистриран на: Пет 22 апр 2011 20:21
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот cecoa1 » Пон 12 авг 2019 11:21


Stivi написа:Аз нито натискам,нито святкам ! И на градско и на магистрала като се влачи някой в ляво просто го заобикалям от дясно.

На градско, да. Но на магистрала е забранено, както и опасно.
Четете ги тия закони бре, в града ще му правя място все едно сме на магистрала, а на магистралата ще ги изпреварвам и отдясно когато ми е кеф... Нямам думи!!!
Закона и правилата трябва първо да се знаят, и чак след това да се мисли, и призовава за толерантност.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Vlad777 » Пон 12 авг 2019 11:58


Outlawz написа:Аз говоря, че съм се движил с 20 над позволената максимална, което за града е нормално за в лява. Нека малко да се съобразяваме вече.

Значи нарушаваш правилата за движение и го смяташ за нормално, но когато друг ги нарушава не е нормално? :h020 :h020 :h020


teodorpc
Мнения: 231
Регистриран на: Сря 14 фев 2018 21:35
Автомобил:
Двигател:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот teodorpc » Пон 12 авг 2019 12:26


И аз вчера съвсем съзнателно наруших правилата, изпреварвайки на магистралата 5-6 коли отдясно. Не се гордея с това разбира се, и постоянно бях нащрек някой да не се сети че се кара в най-дясна лента и да реши да се прибере. Говоря за разстояние от порядъка на 500-600 метра с абсолютно свободна дясна лента, при което лявата е фул и то с автомобили движещи се с 120км/ч при това не бяха някаква групичка бързаци, които просто се движат в пакет. Имах предостатъчно място да се върна пред тях в лява лента без да притеснявам никой. Забелязал съм го многократно, че при по-натоварен трафик хората ги мързи да шарят наляво надясно и си хванат лява лента все едно са в града и не им дреме, че затрудняват трафика. На цариградско примерно, с колкото и да карам, гледам да си държа дясната пък който иска да си ме изпреварва, а не да се влача с 60 в лявата и да лежа на правилника, че имам право да си карам където си искам.

Последна промяна от teodorpc на Пон 12 авг 2019 12:31, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8290
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Stivi » Пон 12 авг 2019 12:28


cecoa1 написа:Четете ги тия закони бре, в града ще му правя място все едно сме на магистрала, а на магистралата ще ги изпреварвам и отдясно когато ми е кеф... Нямам думи!!!

А не бе,ще ми се влачи някой заплес със 120 в лявата без коли в дясната и аз ще карам след него за да не наруша закона,айде да не ставаме по католици от папата ! И да си кажа,за да стана съвсем черен,ако карах кола с двеста и кусур коня и не ме бъркат парите за гориво,ще изпреварвам от дясно и такива които карат със 140 в ляво и не мърдат !


Outlawz
Мнения: 14
Регистриран на: Съб 04 фев 2017 22:36
Автомобил:
Двигател:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Outlawz » Пон 12 авг 2019 12:40


Vlad777 написа:
Outlawz написа:Аз говоря, че съм се движил с 20 над позволената максимална, което за града е нормално за в лява. Нека малко да се съобразяваме вече.

Значи нарушаваш правилата за движение и го смяташ за нормално, но когато друг ги нарушава не е нормално? :h020 :h020 :h020

Ами айде карайте с 40 в лява тогава, не мога да разбера на колко интересни се правите. Дойде ли ти наум, че онзи отзад ме е натискал и за тва съм карал в лява със 70. Значи, да мина в дясно и да го пусна да рънчи на 90-100, щото 70 км не му е достатъчно. Няма как да стане тва. Горе ти обясниха, че за потока в града е нормално да е малко по-висока скоростта в лява лента, въпреки, че ограничението е 50 км. Какво ме карате да изадам в такива нелепи подробности, все едно никога не сте шофирали в населено място. Май ми се търси под вола теле тук. Органите на реда също го знаят, че потокът в лява лента е с малко по-висока скорост, ама айде да е с МАЛКО. Аз го сега не съм видял някой глобен за 60-70 км в лява, а глобените са такива с над 85-100 и отгоре.

Понеже ми се захвана дискусия, ще обясна в детайли и ще кача снимки, щото явно българската овча глава не може да уври и да зацепи за кво иде реч:

Тръгваме от снимка едно, аз съм на мястото на моториста, въпросният е зад мен. Както се вижда има бетонен мост 200 метра по-надолу. Качваме се на моста на снимка 2. Аз съм синият автомобил. Както се вижда има две ленти. В момента дясната е затворена, понеже има ремонт (от 2 месеца асвалтират 100 метра, ама както и да е). Като се качвахме на моста се почна пресвяткането с дългите. Според вас нормално ли е аз да ходя в дясно, за да го пускам и после да се преустройвам пак в ляво, защото дясната лента по-надолу на моста е затворена. То верно трябва някой много да си вярва, че да иска да му се прави такъв път, още не е хванал Мойсел за жезъла, като го хване тогава да му правят път.
Прикачени файлове
case 1.jpg
Снимка 1

Последна промяна от Outlawz на Пон 12 авг 2019 12:53, променено общо 1 път.


Outlawz
Мнения: 14
Регистриран на: Съб 04 фев 2017 22:36
Автомобил:
Двигател:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Outlawz » Пон 12 авг 2019 12:51


Продължавам нататък.

Поради реонта мостът е ограничен със 40км/в. Все още сме със 70км/ч. Онзи е още броня в броня зад мен. Веднага след моста има светофар. Няма брояч на светофара, т.е. за да разбереш кога ще ти светне жълто трябва да гледаш пещеходния в дясно, Светне ли червено имаш 3 сек до жълтото. Не е разумно да се кара със повече от 50-60, защото светне ли ти 50 метра преди кръстовището или ще пилиш накладките, или ще минаваш на червено, или ще спираш вътре в кръстовището. На червено не пропоръчвам, защото там е магазин Практикер (снимка 3) и има камери.

Така, при нас се случи след този светофар (снимка 4). Продължавам в лява, а следващото кръстовище е на 200-300 метра. Последва пак присветкане. Не го пуснах и тогава реши да пуска дългите за постоянно, ударих му аварийни и онзи мина в дясно и взе да ми се обяснява, обаче така беще навил волана на ляво като ме заобиколи, че едва не се заби от дясната ми страна, за да ми се ежи. Та същия след тва на кръстовището зави на дясно и рещих така леко да го псоледвам и да го питам газ ли е пил или нафта.

Други въпроси? Айде сега пак някой ще каже, че трябвало да му правя пък и че спя със закона под възглавницата и как аз съм бил в нарушение.
Прикачени файлове
case 2.jpg


Потребителски аватар
MMX
Мнения: 1614
Регистриран на: Пет 05 мар 2010 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: BG

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот MMX » Пон 12 авг 2019 13:15


Outlawz написа:Можех да си мина в дясно и да го пусна да мине със 90 или 100, но нека всеки се замисли трябва ли да толерираме такива индивиди.

Е, значи си можел да минеш в дясно, но си продължил да се инатиш да затапваш лявата лента. И аз щях да ти святкам и даже да свиря 10 секунди. Откъде знаеш, че жена му не ражда? Или трябва да те блъсне за да се усетиш, че може би има нещо предвид. Ако дясната лента е била непроходима е друго, но щом си можел да се отклониш - вината е доста повече твоя.

Аз имам друго плакване от оня ден. Един бус ме изпреварва и без да има насрещно движещи се прибира така, че задницата му за малко да ме закачи. Може би му е бил първи ден с по-дълго МПС или е обикновен тъпанар.


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 8290
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот Stivi » Пон 12 авг 2019 13:42


Outlawz написа: Значи, да мина в дясно и да го пусна да рънчи на 90-100, щото 70 км не му е достатъчно. Няма как да стане тва.

Мисля че след това изречение темата е приключена ! Всички обширни обяснения за ремонти,ограничения и светофари+снимков материал са за оправдание на идеята "Аз пък нЕма да те пусна да ме минеш.." !


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19114
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: зДвП и простащината на пътя.

Мнениеот stefan4o » Пон 12 авг 2019 14:14


MMX написа:
Outlawz написа:Можех да си мина в дясно и да го пусна да мине със 90 или 100, но нека всеки се замисли трябва ли да толерираме такива индивиди.

Е, значи си можел да минеш в дясно, но си продължил да се инатиш да затапваш лявата лента. И аз щях да ти святкам и даже да свиря 10 секунди. Откъде знаеш, че жена му не ражда? Или трябва да те блъсне за да се усетиш, че може би има нещо предвид. Ако дясната лента е била непроходима е друго, но щом си можел да се отклониш - вината е доста повече твоя.

Аз имам друго плакване от оня ден. Един бус ме изпреварва и без да има насрещно движещи се прибира така, че задницата му за малко да ме закачи. Може би му е бил първи ден с по-дълго МПС или е обикновен тъпанар.

Ако ражда жена ми, не в дясна, ами и през банкета ще го подмина, верно търсите под вола теле. В града не важи правилото за лява и дясна лента, като ти се дава газ - можеш и в дясната да даваш, какъв е проблемът? :gruebel

Последна промяна от stefan4o на Пон 12 авг 2019 14:16, променено общо 1 път.



Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 9 госта