Passat B7 - куфар (автобокс)

Техническа и сервизна информация за Passat
Aegnor
Мнения: 23
Регистриран на: Вто 29 май 2018 15:06
Автомобил:
Двигател:

Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот Aegnor » Пон 12 авг 2019 23:30


Здравейте колеги,

Искам да си сложа "куфар" отгоре на колата. (Passat Variant B7 2012) Имам си надлъжните релси - трябват ми напречни + самия куфар. По разни международни форуми първоначално гледах, че реално VW не препоръчвали ползьването на такива за този модел, но май май това не е задължителна забрана?
Бих искал да си взема нещо читаво с добър заключващ механизъм. Кое си струва да е ново и кое втора ръка? Струват ли си предимствата на марки като Thule, за да оправдаят цената? Моля препоръчайте модели/комплекти или насоки марка/ново/старо и тн. Като цяло ако си струва съм склонен да се хвърля и към Thule.

Като цел на ползване е - лятото при ходене на море да имам екстра място за багаж, зимата да мога да нося няколко чифта ски. През останалото време вероятно няма да се ползва много много...
До тук съм наясно, че искам да е с добра аеродинамика и да е по-плосък и издължен. Като цяло например ми допадна на Thule Motion XL L но не мога да преценя дали и как седи толкова голям куфар на Пасатора. Със сигурност не държа да дам 1200лв за куфар, така че наистина ще се радвам на алтернативи, стига да са достатъчно качествени все пак.

За напречните релси - за предпочитане да не шумят, да са все пак достатъчно сигурни при заключването.

Благодаря.




Потребителски аватар
KGL
Мнения: 783
Регистриран на: Вто 22 ное 2005 13:59
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот KGL » Вто 13 авг 2019 13:39


Аз ползвам греди на Туле - Airwing. много съм доволен, за сърф и колела, зимата съм с кутия. В сайта на ескадара можеш да видиш как седи кутия на Пасат комби. Мисля, че в оригиналния сайт на Туле има симулатор за визията. Важно е, да не превишаваш указания товар за кутията и да не позволяваш багажа вътре да се движи!


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот VWGT » Вто 13 авг 2019 14:00


Какво разбираш под "добър заключващ механизъм", защото аз досега такъв по моите стандарти не съм виждал. Кутията е тънка пластмаса и с една щанга ... ключалката повече пази да не се отвори по време на път.

Моята е такава: https://www.ebay.co.uk/itm/Mont-Blanc-R ... SwK-1dUbua
На пасата стои идеално, но моделът вече може би е стар, ако това ти е фактор. Аз купих мострена бройка от Англия, която до БГ ми излезе нещо около 250 лева с доставката преди 5 години. От тогава съм я ползвал над 15000 км и все още си е ОК. Понадрах я доста, но то няма как, клоните ѝ разказват играта. Ползвам я по няколко пъти лятото и зимата. В нея товаря всичките плажни/зимни такъми заради теглото, в колата само куфарите. Ски до 190 см влизат без проблем. По-късно ще пратя и снимки как стои.

Тази от обявата междудругото изглежда в доста прилично състояние.


Aegnor
Мнения: 23
Регистриран на: Вто 29 май 2018 15:06
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот Aegnor » Сря 14 авг 2019 0:50


@VWGT, Ами знам ли "добър заключващ механизъм".. Къде си държите кутиите докато сте на самата почивка? Не стоят ли върху колата? Особено зимата.. Лично мен би ме било страх да държа примерно Туле за 1500лв, макар и празно, през нощта върху колата. Нямам опит с такива и не знам дали изобщо се очаква да се secure дотолкова, че да си ги оставя човек отгоре. Ако не са, тогава наистина необходимостта от читава ключалка е колкото да знам че няма да се отвори в движение.. Зимата, когато реално всяка сутрин шофираш до лифта например, всеки път ли се слага кутията наново?

UK-ските кутии гледам че са сам да си ги събереш на място.

@KGL а има ли конкретна кутия, върху която имаш наблюдения и смяташ че е ОК, или някоя коят ода избягвам със сигурност? А за колела горе ли ги качваш или отзад?

За този пасатор Б7, предполагам че 75кг капацитет кутия трябва да е в нормите за товаримост отгоре?


Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Мнения: 6055
Регистриран на: Пон 12 сеп 2005 14:01
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот DoH_KuXoT » Сря 14 авг 2019 8:44


Заключването е да не ти го отварят децата пред блока. Реши ли някой да ти вземе куфар за 1500лв ще ти отреже гредите с флекс на батерии от Лидъл и пак ще го вземе. Аз на почивките не го свалям, но божа работа няма ли да го отворят някъде.

Последна промяна от DoH_KuXoT на Пет 30 авг 2019 14:46, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
Krasi
Мнения: 670
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 12:37
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: ПЛЕВЕН

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот Krasi » Сря 14 авг 2019 8:57


Дори не е нужен чак флекс на батерии за да ти отрежат гредите - 2 чисто нови ножчета за метал за ножовка с или без някакъв държач за тях /обикновен парцал и той върши работа за държач/ са достатъчни.....но, дано никой не изпада в такива ситуации


Потребителски аватар
VasilStoichkov
Мнения: 158
Регистриран на: Съб 30 мар 2019 14:53
Автомобил: Passat B7 Variant 4motion 177hp
Двигател: CFGC

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот VasilStoichkov » Сря 14 авг 2019 9:04


Пазете ги тия къфари, миналата година на сестра ми Thule за 2 бона го свалиха на морето за 10 мин. Имали са късмет, че е бил празен а не с 10те чифта маратонки (още 1000лв). Е, същия късмет не са имали поляците до тях, целия куфар с целия багаж, ай чистито и приятна почивка.

А самото сваляне беше с напречните греди посредством щанга или друг подобен инструмент, т.к. бяха надрали цялата кола


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот VWGT » Сря 14 авг 2019 9:14


Това с кражбата в началото ми беше много сериозно притеснение и абсолютно споделям страха ти. Както на самата кутия, така и на съдържанието вътре. Когато съм в чужбина моята кутия заедно с багажа стои на гредите и не я мисля. В София ако се налага оставям само кутията. Тя вече е доста неугледна, и се случва да изкара по седмица пред блока преди да я прибера. Аз зимата я ползвам само за почивки, за еднодневни карания имам ски сак.

Има фирми, които взимат неща от адрес в UK и после ги прекарват до тук (ала габко и подобни). Аз специално ползвах услугите на познат джамбазин. Те прекарват също всякакви неща. Има кутии с двустранно отваряне, има и с едностранно ляво/дясно. UK-ските се отварят от страната на шофьора, ако това има значение за теб.

Относно максималното тегло, слабото място реално е в рейлинга на тавана, доколкото съм чел. Комбинацията от макс тегло (до 100 кг) и скорост (до 130 кг) се води safe. Може и по-тежки неща да возиш, но при по-високи скорости и евентуално рязко спиране, инерцията + общата маса на товара може да ти изтръгнат рейлинга.
75 кг багаж в кутията е доста, не знам какво смяташ да возиш в нея, но стандартно оборудване/екипировка за ски, за летни спортове, или куфари с багаж са доста по-малко.

Иначе ето как стои на покрива кутия с обем 420-450 литра и размери грубо 180/90. Багажника се отваря без проблем, GPS си лови, не пречи на видимостта и не стърчи от никъде.
https://imge.to/i/84QpT


Потребителски аватар
astragt
Мнения: 735
Регистриран на: Пет 19 май 2006 7:56
Автомобил: b8 alltrack
Двигател:
Местоположение: София

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот astragt » Сря 14 авг 2019 11:25


Привет колега, за пръв път чувам, че не се препоръчва ползването на такива аксесоари на Б7. Че нали за това е слжоен рейлингът, че се продават и оригинални греди даже от VW. Аз съм товарил доста сериозно покрива на пасат б7 и продължавам да товаря сега на б8 и на мицубиши аутлендър. Общо имам повече от 40 000 км. с товар около 70-80кг и никога не съм имал никакви проблеми, нито пък притеснения. Разбира се винаги гледам да спазвам посочената макс. скорост от 130 км/ч (140) , но честно казано се е налагало и да бързам.
Имам два вида греди - Атера (алуминиев профил с доста прибрани захвати), които ползвах на б7-цата и на Аутлендъра. Шумнички са при аутледнъра на 140 свирят доста, при б7-жата по-малко, но пък на 120. Като цяло и при двете на скорости над 100км/ч внасявт допълнително шум. Ако сложа кутията или ски багажници или дунапренени подложки за товар свиренето изчезва, остава само лек шум. На б8-цата му взех Thule Wingbar, това е този профил с форма на капка с уж доста по-добра аеродинамика и ниско ниво на шум. Не знам дали е от профилът или от самата форма на колата, но с тях на б8-цата нямам никакво свиерене при никакви скорости. Има леко по-високо ниво на шум след 120км. сравнено ако съм без тях, но като цяло надминаха очакванията ми. Таа тях ги препоръчвам с две ръце. Също гледах доста хубави греди на Kamei, но захватите бяха прекалено ниски и на вградения рейлинг на б8-цата падаха много ниско до покрива, което не ме устройва. На б7 мисля, че ще са екстра. Погледни https://bagajnik.com/, там ги гледах и има много голям избор и на други марки, можеш на живо да ги сравниш, да пробваш как седят върху колата и т.н. Ако решиш обаче Thule да взимаш, там са им високи цените и ги плюят нещо, предполагам не са им изгодни за продаване. За Thule питай Ескадра и СЛС, горе долу са им еднакви цените, питай ги за оферта, защото обикновено правят отстъпки. Също е вариант и OLX, макар да е трудно да си сигурен, че си купуваш не крадена стока, но има 2-3 момчета дето редовно имат обяви, казват, че ги взимат по търгове в ebay.
За бокс, аз лично ползвам най-дългия вариант на Thule/Jetbag и не много широк, защото половината покрив ми трябва свободен. Размерът е 235/70/38, доста е голяма, събира много багаж, относително грубичка е и не много красива, но се свиква с това :)
Кутия избери според нуждите ти по размер, с дизайна се свиква. Като я повозиш известно време и учудващо почва да ти харесва :) Аз лично не бих дал 1200лв. за Thule. Според мен добри варианти са Thule Touring (не знам дали и той вече не идва скъпичък, предишния модел беше Pacifc и струваше около 750лв.), или пък евтин Hakr magic line, който леко имитира формата на Thule-то. В bagajnik.com има много избор на боксове - иди гледай, тествай, но виж цените после и при другите, защото не всичко им идва на добра цена.

P.S. Гледам Neumann и Harpo са изкарали хубави модели на боксове...


Ето малко снимки как седи голяма кутия на б7 и б8:
IMG_20180808_184844.jpg

IMG_20181013_131217.jpg

IMG_20190810_004743.jpg

IMG_20180906_131232.jpg

IMG_20190727_212052.jpg
IMG_20190727_212052.jpg (67.89 KиБ) Видяна 2245 пъти


Потребителски аватар
KGL
Мнения: 783
Регистриран на: Вто 22 ное 2005 13:59
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот KGL » Сря 14 авг 2019 15:26


Колелата ги връзвам отгоре. тези багажници за отзад не ми харесват, но на пасата това е за кратки разстояния!


Aegnor
Мнения: 23
Регистриран на: Вто 29 май 2018 15:06
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот Aegnor » Сря 14 авг 2019 17:11


Благодаря на всички за коментарите!

@astragt така като ти е на една страна избутан до ръба не разваля ли баланса/стабилността и да увеличава риск от обръщане в завой? Иначе не седи никак лошо въпреки че е бая дълъг. Просто пасата си е бая дълга колица.
Иначе за "непрепоръчителното слагане на roof rack на B7" имаше няколко теми в tdiforum.com и затова малко се стреснах първоначално, тъй като явно в самото упътване го пишело.. Но реално гледам, че хората ползват пък и звучи абсурдно да е единствената кола едва ли не, която не може.

Аз минах днес през Ескадра, но бях без колата, да разпитам какво, що. Като цяло ми предложиха точно това коет оси бях харесал Thule Motion XT М / L / XL размер според нуждите вече и според какво ще стане добре на колата. Цената не ми се нрави - 1200лв за L. + 420лв за греди. Не питах дали няма да ми смъкне от цената още, то имат някакво 15тина % намаление в момента май на кутиите... Гледам, че има и този споменат Touring модел за към 800лв, което е доста по-поносимо вече. Основната разлика е, че капацитета е 50кг, а не 75кг като другите. Евентуално трябва да видя дали има смисъл/вариант с по-евтини напречни греди. Дали се пълнят обикновено 75кг? Ако сложа 3 чифта ски по закръглено 8кг, са 25кг, ако другото са каски/якета/дрехи вероятно 50кг ще стигнат. Реално 50кг това са си 2х големи самолетни куфара пълни до дупка. Хмм..

Малко съм скептичен и към идеята, че не мога да го държа тоя куфар вертикално изправен, ама явно си е стандарт


Потребителски аватар
nii
Незабравим член
Мнения: 4204
Регистриран на: Пон 24 яну 2005 13:33
Автомобил: Golf 2 Automatic
Двигател: RP
Местоположение: кръчмата
Контакти:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот nii » Сря 14 авг 2019 22:54


Една препоръка от мен като патил, вземи греди thule wingbar edge и не ги сваляй от покрива. Моите вече 4 години седят и нищо им няма, тихи са, разхода не се промени.
С евтини греди над 100кмч ще имаш ужасно фучене.
Също така преппръчвам кутия thule touring, който размер ти пасва, ако е друга гледай да е със захват тип щипка дето въртиш едно голямо кръгче и стяга. Тия с тенекиените скоби искат 2 човека за монтаж/демонтаж


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот VWGT » Чет 15 авг 2019 9:17


Аз съм с обикновени греди и кутията стои вързана за тях нон стоп. Слагане/поставяне е по-лесно за мен така. За голяма кутия май винаги си трябват двама, или тулетата можеш и сам?

А относно вертикално изправения куфар, за съхранението му ли става дума?
Аз така го държа btw, подпрян на долната страна. Може да се изкриви ли, какви са съображенията и препоръките?


Потребителски аватар
Ivaile
Мнения: 552
Регистриран на: Съб 21 фев 2009 22:47
Автомобил: Touran
Двигател: BSE 2008
Местоположение: Пловдив

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот Ivaile » Чет 15 авг 2019 9:32


В Кауфланд гледам подобен бокс, около 1.30 дълъг, носи до 55 кг., за ~170 лева!
Италиански, ако се вярва нс надписа на кутията.


Потребителски аватар
KGL
Мнения: 783
Регистриран на: Вто 22 ное 2005 13:59
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B7 - куфар (автобокс)

Мнениеот KGL » Чет 15 авг 2019 12:43


Ето малко тестове относно цена/качество/ резултати:
https://www.youtube.com/watch?v=oksIh0f-Pmw
https://www.youtube.com/watch?v=aHT0dzwGiR4



Върни се в “Passat”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: dispatch и 66 госта