Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Пон 19 авг 2019 5:57


Здравейте,колеги!

Винаги, когато питам за някой проблем, дори да е сложен, тук са се намирали хора с достатъчно знания и желание, за да ми помогнат, и са ми помагали! Затова и сега, в един много важен момент от живота, пак се допитвам до форума...
Накратко: Правя основен ремонт на апартамента, както съм го замислил отдавна, с цялостна изолация: на стените, тавана и пода (трислойна на стените, двуслойна на тавана и петслойна на пода). Съответно, реших на всяка цена да скрия в гофретни тръби къде що има кабел, мразя да ми се мотаят под краката, ужасно е, грозно, неестетично и нефункционално - човек не може да помете дори. И реших, че трябва съвременните комуникации да са в апартамента ми по начин, както съм виждал в хотелите: в розетки по стените на удобни места, групирани на възли. Силовите линии реших да не пипам, защото ще стане мътна и кървава, а и са правени със запас.

И така, доста изчетох по въпроса но не бих казал, че всичко ми се изясни, далеч към от тая област. Целта ми е от всяка стая (а не само от една, както е в момента) да може да се ползват въпросните комуникации, с максимално качество и свобода, гледано в перспектива. То ест, да има възможност за високоскоростен И-нет, за видео и ТВ с най-висока резолюция (4К, да кажем), и т.н. Най-удобно ми е да пусна гофрираните тръби по пода, защото ще е т.н. сух под: керамзитена посипка, каменна вата, два слоя гипс-фазер и коркови плочи накрая - като за нервни съседи, защото съм музикант. Гофрето ще се крие в посипката, която е 3 см, затова избрах гофре Ф25мм. Трябва да извърша окабеляването буквално тия дни, за да продължа ремонта. Засега съм решил от един център да вървят тръби до всички помещения: от разпределителна кутия в антрето, (за целта обединих и ликвидирах две чекмеджета, стана доста обширна кутия), където ще е рутерът (суичът?). Пускам и гофре до терасата, евентуално за САТ ТВ или Ефирна ТВ или с възможност за сателитен Интернет. Отделно, от двата възела с розетки в хола ще тръгват продължения до отсрещната стена, защото холът е огромен (9 м. и половина) и с опция да се дели на две с лека преграда-хармоника.Сега основното е да избера кабели и да определя и да пусна трасета по пода и под изолацията на стените до розетките, да избера какви розетки, букси, - откъде? - как да става раздвоението на сигнала. Насочил съм се към мрежов кабел категория 6А мед, за максимални херцове. Колебая се дали да е екраниран проводник, ще гледам да вървят по-далече от 20 см от силови кабели, но е възможно розетките да са близо до силови контакти. Коаксиален кабел търся изцяло меден. Въпросът ми е, едно е да си обикаляш стаите и да ползваш мрежа или някой канал на ТВ, а друго от всяка стая всеки едновременно да може да се сърфира независимо от другите обитатели, и да ползват свободно различни канали на кабел и сателит, както е в хотелите или в игралните зали. Последното възможно ли е за апартамента, при тази конфигурация? Какви кабели да купя и откъде? Забележки по схемата, съобразно с очертаните цели?




Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19114
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2019 8:01


Здравей, колега.
Идеята ти е добра - захранване тип "звезда". Може би е добре по време на полагането на гофретата (защо не ползваш тръба с гладка стена?) да се вкарат кабелите предварително в тях. Остави си и здрава тел или връв, някога ако се наложи подмяна да ти е по-лесно. Сега за кабелите:
1. Абсолютно ненужно е оплетката на коаксиала да е медна. Гледай да закупиш кабел, който е физически здрав, понеже има едни меки медни с много тънка оплетка, масово ги ползват по строежите - не са читави. Преди години ползвахме кабели на марките Sumgia, Commscope, малко по-скъпи са, но са много по-здрави и удобни за работа. Вземи RG6, той е стандартно ползван от операторите. За домашна употреба - двушилдов.
2. FTP усукана двойка - няма нужда от 6та категория. 5та ти е напълно достатъчна и на нея накрайниците й се слагат много лесно. Тя е с екранировка обща за 4те двойки в кабела. Там марка не мога да препоръчам, гледай да е сравнително здрав.
3. До комуникационния шкаф си пусни оптичен кабел, заедно с коаксиала и фтп-то до отвън или докъдето вървят комуникациите в сградата. Има тъничка с 1 или 2 влакна в нея. Не ти трябват повече за домашна употреба.
Относно хола и снадките там - предвиди по-големи кутийки в стената, защото на коаксиален сплитер с навити на него конектори изисква около 10-15см във всички посоки, за да не се пречупват кабелите.
Предвиди си 220В захранване в комуникационния шкаф, както и опция за охлаждане. Понеже активните устройства и адаптерите им греят много, ако са в затворено място.
Коаксиалните розетки ги избирай само по цвят, така или иначе не вършат работа, освен да прикриват кабела зад тях.
Ако имаш въпроси - питай, ще помагам, с каквото мога.
Прикачени файлове
8191R0CssoL._SX425_.jpg
8191R0CssoL._SX425_.jpg (23.07 KиБ) Видяна 4608 пъти


Потребителски аватар
milmar
Мнения: 4933
Регистриран на: Съб 22 мар 2008 2:57
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC
Местоположение: Русе

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот milmar » Пон 19 авг 2019 15:44


LAN кабела въобще не е проблем да е близо до силов кабел, стига да не се получи някакъв изолационен гаф. Не може да се смущава сигнала имам предвид, това е диференциална технология, усукана двоика, която е много добре защитена от синфазни шумове. В никакакъв случай CAT6, както каза колегата, много трудно се работи с него и изобщо не е необходимо. CAT5 си е добре, ти само си пусни Net 1000MB :-) .
За коаксиалния - като го купуваш, зачисти подобно на снимката и огледай - кабела трябва да има добре центрирано жило, да не е халтаво в пластмасовата изолация, както и самата изолация да е плътна спрямо оплетката. Оплетката трябва да е налична подобно на снимката, а не само метализирано пластмасово фолио и върху него две жички неизвестен метал :-). Хубаво е да е мед, но не е задължително, това не е основен фактор за качеството на кабела. Ако жилото изглежда медно - не се заблуждавай, това е желязо с тънко медно покритие, почти няма от чиста мед. Ако става въпрос, пластмасата между жилото и оплетката има най-важно значение. Основните проблеми обаче идват от разделянето на сигнала и от качеството на работата около това. Какви сплитери или TAP се използват, дали са подходящи като параметри и качество, както и как са направени конекторите. Добре е някой кабелджия да ти ги направи. LAN- конекторите също. Кабелджия - не дето прави контакти и свързва бойлери, а който се занимава с комуникационни мрежи.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19114
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2019 15:54


Най-добре доставчикът да направи всички конектори и връзки. Иначе хората си дават парите и накрая освен всичко друго се губи време за демонтаж на конектори, некачествени тапове, сплитери и т.н. В помощ на монтажниците може да са надписи по кабелите - кой, за коя стая е.
Кабелът от снимката е на марката Комскоп, за мен синоним на качество при коаксиалните кабели. Централното жило е стоманено с медно покритие (сигналът се предава по периферията), което е плюс, когато се работи с него - кабелът е механично здрав и на огъване. Оплетката не е медна, видно от снимките, но е чудесна като плътност върху диелектрика.


Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Пон 19 авг 2019 18:24


Благодаря за отговорите! Само не разбрах, откъде да пусна оптичен кабел до централната разпределителна кутия, това ако го прави операторът, да, иначе смисълът е да пусна оптичен кабел от моята тераса, където след време ще има сателитна антена? За това ли става дума?


Потребителски аватар
Stoyanov_Vw
Мнения: 528
Регистриран на: Вто 06 дек 2011 1:31
Автомобил: Golf Mk4
Двигател: 1.9 TDI AHF
Местоположение: Bourgas

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Stoyanov_Vw » Пон 19 авг 2019 18:39


Вместо оптичен кабел сега, аз бих пуснал отделно гофрирана тръба с проволка (тел) в нея от шкафа до мястото от където ще влезе доставчика. Идеята ми е доставчика да си ползва негов си кабел плюс елиминирането на една снадка (тази, която ще се получи между кабела на доставчика и твоят кабел положен вече в апартамента).

ПС: Както по-горе се спомена ако имаш възможност извикай човек с понятие от такъв тип окабеляване. Няма да се охарчиш много, но ще спестиш нерви.
ПС2: Ако все пак решиш сам да окабеляваш надпиши кабелите кой от къде идва. Ще олесни много работата в бъдеще, а и ще намалее шанса за грешки при оживяването на системите.

Успех!


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19114
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2019 19:09


Harrry написа:Благодаря за отговорите! Само не разбрах, откъде да пусна оптичен кабел до централната разпределителна кутия, това ако го прави операторът, да, иначе смисълът е да пусна оптичен кабел от моята тераса, където след време ще има сателитна антена? За това ли става дума?

Имах предвид да се пуснат всякакъв вид кабели до разпределителното ти табло, колега. Иначе може наистина да оставиш и тръба с тел вътре, но ако тръбата прави много чупки или с остри ъгли и завои може да стане сложно. Затова аз препоръчвам кабелите да са предварително положени, за да няма главоболия после като се финишира работата. Най-добре е да извикате кабелният оператор, на който смятате да сте (или сте в момента) и да поискате съвети и от него. До сателитната чиния няма смисъл да се пуска оптика, там върви по коаксиал сигналът. Но е добре да има коаксиал от терасата до всяка една стая поотделно, защото при сателитната телевизия са малко по-специфични нещата, не е като кабелната.


Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Пон 19 авг 2019 19:19


Що се касае до мрежовия кабел, вместо FTP ако сложа STP? Ето този например:
https://bg.elmarkstore.eu/%D0%BC%D1%80% ... oduct29741
Относно категориите. Четох, че с cat6 , 6А и нагоре по-трудно се работи (по-твърди са) и RJ-тата са други. Но смисълът е в перспектива да се транслира сигнал с много по-висока резолюция и качество. Това при условие, че кабелите са прокарани, разбира се, предварително в тръбите, при съхранена възможност да се изтеглят и други такива, при нужда. Гофрето ми е с тел, което ще ме улесни, мисля. А това, че с cat5E се работи по-лесно, естествено е за предпочитане, но не съм убеден, трябва ли това да е определящото в при избора. За тръбата, може би прибързах, че вече я купих, 62 метра, но ако е гладка, струва ми се, на нея в керамзитената посипка, под още 4 слоя изолации, ще има доста голямо давление.


Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Пон 19 авг 2019 19:22


stefan4o написа:
Harrry написа:Благодаря за отговорите! Само не разбрах, откъде да пусна оптичен кабел до централната разпределителна кутия, това ако го прави операторът, да, иначе смисълът е да пусна оптичен кабел от моята тераса, където след време ще има сателитна антена? За това ли става дума?

Имах предвид да се пуснат всякакъв вид кабели до разпределителното ти табло, колега. Иначе може наистина да оставиш и тръба с тел вътре, но ако тръбата прави много чупки или с остри ъгли и завои може да стане сложно. Затова аз препоръчвам кабелите да са предварително положени, за да няма главоболия после като се финишира работата. Най-добре е да извикате кабелният оператор, на който смятате да сте (или сте в момента) и да поискате съвети и от него. До сателитната чиния няма смисъл да се пуска оптика, там върви по коаксиал сигналът. Но е добре да има коаксиал от терасата до всяка една стая поотделно, защото при сателитната телевизия са малко по-специфични нещата, не е като кабелната.


Значи, трябва в гофрето от терасата до централната кутия да пусна 4 коаксиални кабела, за всяка стая поотделно. Така и предполагах. И оттам - по стаите.


Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Пон 19 авг 2019 19:26


Stoyanov_Vw написа:Вместо оптичен кабел сега, аз бих пуснал отделно гофрирана тръба с проволка (тел) в нея от шкафа до мястото от където ще влезе доставчика. Идеята ми е доставчика да си ползва негов си кабел плюс елиминирането на една снадка (тази, която ще се получи между кабела на доставчика и твоят кабел положен вече в апартамента).

ПС: Както по-горе се спомена ако имаш възможност извикай човек с понятие от такъв тип окабеляване. Няма да се охарчиш много, но ще спестиш нерви.
ПС2: Ако все пак решиш сам да окабеляваш надпиши кабелите кой от къде идва. Ще олесни много работата в бъдеще, а и ще намалее шанса за грешки при оживяването на системите.

Успех!

Ще опитам да повикам някой от техниците в А1. Надявам се да откликнат. Но за цялата техническа работа едва ли ще се съгласят, някой друг човек трябва, но не знам, къде да го намеря. По обяви ли? Познати такива нямам.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19114
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот stefan4o » Пон 19 авг 2019 20:05


Harrry написа:Що се касае до мрежовия кабел, вместо FTP ако сложа STP? Ето този например:
https://bg.elmarkstore.eu/%D0%BC%D1%80% ... oduct29741
Относно категориите. Четох, че с cat6 , 6А и нагоре по-трудно се работи (по-твърди са) и RJ-тата са други. Но смисълът е в перспектива да се транслира сигнал с много по-висока резолюция и качество. Това при условие, че кабелите са прокарани, разбира се, предварително в тръбите, при съхранена възможност да се изтеглят и други такива, при нужда. Гофрето ми е с тел, което ще ме улесни, мисля. А това, че с cat5E се работи по-лесно, естествено е за предпочитане, но не съм убеден, трябва ли това да е определящото в при избора. За тръбата, може би прибързах, че вече я купих, 62 метра, но ако е гладка, струва ми се, на нея в керамзитената посипка, под още 4 слоя изолации, ще има доста голямо давление.

Колега, послушай ме, не се занимавай с кабели 6-та категория. Безсмислено е - каквото минава по единия, това минава и по другия кабел. Не разчитай прекалено много на тела в гофрето. Ако има чупки, а не върви по права линия, работата става много тегава с изтеглянето на кабел. От опит ти го казвам, не един и два кабела съм прекарал по гофрета, с тел, без тел и т.н. Ако искаш се обади на А1 и помоли да ти пратят техник (ако имаш сключен договор с тях), за да изкоментирате на място топологията на мрежата, понеже невинаги по интернет може да се помогне на 100% в такава ситуация. Така, както ми описваш нещата - имаш 4 стаи и междинна, разпределителна точка, нещата не изглеждат толкова сложни, но все пак... Реално няма техническа работа за вършене чак толкоз. Нарязваш гофрето предварително, като го измериш до всяка стая и преди да го положиш пъхаш в него двата кабела - фтп и коаксиал. После ги полагаш, отгоре си правиш замазките, като внимаваш да не притискат или деформират гофрето и това е цялата работа. После надписваш кое, за къде отива и като дойдат хората ще си свършат работата бързо и качествено.


Потребителски аватар
Harrry
Мнения: 239
Регистриран на: Нед 16 апр 2006 10:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Harrry » Вто 20 авг 2019 8:13


stefan4o написа:
Harrry написа:Що се касае до мрежовия кабел, вместо FTP ако сложа STP? Ето този например:
https://bg.elmarkstore.eu/%D0%BC%D1%80% ... oduct29741
Относно категориите. Четох, че с cat6 , 6А и нагоре по-трудно се работи (по-твърди са) и RJ-тата са други. Но смисълът е в перспектива да се транслира сигнал с много по-висока резолюция и качество. Това при условие, че кабелите са прокарани, разбира се, предварително в тръбите, при съхранена възможност да се изтеглят и други такива, при нужда. Гофрето ми е с тел, което ще ме улесни, мисля. А това, че с cat5E се работи по-лесно, естествено е за предпочитане, но не съм убеден, трябва ли това да е определящото в при избора. За тръбата, може би прибързах, че вече я купих, 62 метра, но ако е гладка, струва ми се, на нея в керамзитената посипка, под още 4 слоя изолации, ще има доста голямо давление.

Колега, послушай ме, не се занимавай с кабели 6-та категория. Безсмислено е - каквото минава по единия, това минава и по другия кабел. Не разчитай прекалено много на тела в гофрето. Ако има чупки, а не върви по права линия, работата става много тегава с изтеглянето на кабел. От опит ти го казвам, не един и два кабела съм прекарал по гофрета, с тел, без тел и т.н. Ако искаш се обади на А1 и помоли да ти пратят техник (ако имаш сключен договор с тях), за да изкоментирате на място топологията на мрежата, понеже невинаги по интернет може да се помогне на 100% в такава ситуация. Така, както ми описваш нещата - имаш 4 стаи и междинна, разпределителна точка, нещата не изглеждат толкова сложни, но все пак... Реално няма техническа работа за вършене чак толкоз. Нарязваш гофрето предварително, като го измериш до всяка стая и преди да го положиш пъхаш в него двата кабела - фтп и коаксиал. После ги полагаш, отгоре си правиш замазките, като внимаваш да не притискат или деформират гофрето и това е цялата работа. После надписваш кое, за къде отива и като дойдат хората ще си свършат работата бързо и качествено.


Да, точно това смятам да направя!
Благодаря за съветите!
Що се касае до това, екраниран или не екраниран кабел - ами, силови линии на съседите под нас минават по тавана им, и то бетонирани в плочата нагоре, което значи, че са на по-малко от 20 см. от моите (бъдещи) мрежови кабели, които ще вървят най-долу по самата междуетажна плоча по пода ми... Така че, явно ми трябва FTP-кабел. Въпросът е, че екранираният кабел трябва да се заземи, иначе файда няма от него никаква. При нас заземяването ел.техниците са го правели в нулата, защото цялата инсталация на блока е само от два проводника (строен е 1980 г. по старите стандарти). Отделен трети проводник за заземяване няма. Ако заземя екранирания кабел в нулата, ще има ли същия ефект? Мисля че да.


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18715
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот hooligans » Вто 20 авг 2019 8:16


Защо ще го пускаш по пода? При евентуален проблем къртенето на пода ще е в пъти по-трудно, отколкото къртенето на стени.


Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Мнения: 19550
Регистриран на: Пет 10 мар 2006 19:42
Автомобил: Sharan 7M
Двигател: AFN
Местоположение: Пловдив

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот radotom » Вто 20 авг 2019 9:01


Жоре, за к'во да кърти?!? :rolleyes
Нали за това е в гофрета (тръби) - да може да закачи новия кабел за стария и да си го изтегли.


Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Мнения: 3690
Регистриран на: Нед 09 сеп 2007 11:51
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP
Местоположение: София

Re: Окабеляване на апартамент: и-нет, тв, аналогов телефон, и проч.

Мнениеот Spas » Вто 20 авг 2019 9:20


....стига да няма някакви безумни извивки и ъгли, с цел да се "спести" малко гофре......



Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 40 госта