ГТП - срок

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот VWGT » Чет 09 яну 2020 16:09


доколко наредбите за ДОПК, ГПК и тн имат общо с наредбите за ГТП не мога да споря, но от написаното разбирам че за държавата "една година"= една календарна година + 1 ден

все пак ми е любопитно проверката на колегата пуснал темата какво ще покаже




Потребителски аватар
Andonov
Мнения: 3925
Регистриран на: Вто 06 мар 2007 8:44
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ямбол
Контакти:

Re: ГТП - срок

Мнениеот Andonov » Чет 09 яну 2020 16:45


Сега току що пак проверих, този път директно от Катаджия с таблет и каза че на датата изписана в талончето таблетка свети червено и е глобявал много такива, които си мислят че е Включително.
Така че кой когато иска да минава преглед и да цитира закони различни от ЗЗДП и наредби свързани с ГТП.
Валидността е до предходната дата до 23:59:59


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: ГТП - срок

Мнениеот Vlad777 » Чет 09 яну 2020 17:11


VWGT написа:доколко наредбите за ДОПК, ГПК и тн имат общо с наредбите за ГТП не мога да споря, но от написаното разбирам че за държавата "една година"= една календарна година + 1 ден

все пак ми е любопитно проверката на колегата пуснал темата какво ще покаже
1. ГТП е задължение, което е вменено със закон.
2. Когато не спазваш закона биваш санкциониран от държавата и ако не си съгласен със санкциите отиваш на съд, където съгласно ГПК се решава делото.
3. Когато всички държавни органи ползват една и съща дефиниция за срокове и тя е цитирана в различни кодекси и документи, няма как КАТ да изкарат своя дефиниция на това що е то срок, която противоречи на общоприетите норми.
4. Това милиционерите са най-компетентните органи в държавата. Затова и има толкова голям процент обжалвани и отпаднали актове.


Потребителски аватар
MMX
Мнения: 1614
Регистриран на: Пет 05 мар 2010 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: BG

Re: ГТП - срок

Мнениеот MMX » Чет 09 яну 2020 17:12


VWGT написа:доколко наредбите за ДОПК, ГПК и тн имат общо с наредбите за ГТП не мога да споря, но от написаното разбирам че за държавата "една година"= една календарна година + 1 ден

И винетките са за 1 година по принцип, а реално са 1 година + 1 месец (поне преди бяха). Така че 1 ден не е драма. Ако нещо е еднодневно и пише "важи от 01.10 до 01.10" тогава какво следва? Сигурно трябва да пише "от 01.10 до 02.10".


Потребителски аватар
darknessevil
Мнения: 215
Регистриран на: Нед 13 май 2007 10:13
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот darknessevil » Чет 09 яну 2020 17:16


Отворих кутията на Пандора ми се струва. :mhihi
В събота ще я затворя. :th_up


Потребителски аватар
MMX
Мнения: 1614
Регистриран на: Пет 05 мар 2010 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: BG

Re: ГТП - срок

Мнениеот MMX » Чет 09 яну 2020 17:53


Тоя сайт на министерството в събота ли работи само или физически ще влизаш вътре?


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот VWGT » Чет 09 яну 2020 18:20


сайтът работи нон стоп, но в събота изтича ГТП-то (май не си чел темата).

При толкова много хиляди потребители на този форум, не знам как няма нито един компетентен полицай ... или поне юрист, който да не светне как стоят нещата.

Според мен яко смесваме нещата, но да върви темата ... доколкото знам, най-общо при наказателни постановления, началото на срокът и отброяването на дните са две различни неща. Примерно, на 01.01.20 ти издадат фиш, за който имаш едногодишен срок за плащане. Това означава, че крайният срок за плащане е 01.01.21 края на деня. Защото дните се отброяват от деня следващ връчването. Така е напълно възможно и логично да имаш дата от, еднаква с дата до, и срок от една календарна година.
Но при ГТП никъде не пише, че отброяването започва от следващият ден.

Днес в началото на новото десетилетие или в края на старото сме?


Потребителски аватар
DAJelev
Мнения: 67
Регистриран на: Чет 21 юни 2018 9:08
Автомобил: VW Passat Variant Highline
Двигател: DFCA 2016
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот DAJelev » Чет 09 яну 2020 22:01


Наистина щом пише, че автомобила трябва да мине преглед примерно до 14 число, би трябвало да означава, че и на 14 имаме валиден преглед. Иначе ако първата година сме минали на 14 и прегледа ни важи до 13 следващата година, трябва да минем на 13, защото на 14 вече сме в нарушение, следващата година обаче трябва да минем на 12, след това на 11 и така реално всяка година с един ден по-рано. А за софтуера на КАТ да не коментираме, че е въпрос на алгоритъм, който бог знае какви велики програмисти са писали и още по-велики умове са им писали заданието.


Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30000
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: ГТП - срок

Мнениеот dobrin » Пет 10 яну 2020 8:47


Колегата Vlad777 го е написал съвсем точно и ясно. Не виждам защо трябва да се обясняваме в такива подробности, при условие, че всеки просто може да мине ден два по-рано, за да не чака последния момент, но добре.

Не претендирам да съм кой знае какъв юрист, но относно сроковете разпоредбите са пределно ясни:

Граждански процесуален кодекс написа:Глава седма.
СРОКОВЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СРОКОВЕ

Раздел I.
Срокове

Определяне на сроковете
Чл. 59. Сроковете в процеса, когато не са установени от закона, се определят от съда.

Изчисляване на сроковете
Чл. 60. (1) Срокът се изчислява по години, месеци, седмици и дни.
(2) Срокът, който се брои на години, изтича в съответния ден на последната година, а ако месецът в последната година няма съответно число, срокът изтича в последния му ден.
(3) Срокът, който се брои на месеци, изтича на съответното число на последния месец, а ако последният месец няма съответно число, срокът изтича в последния му ден.
(4) Срокът, който се брои на седмици, изтича в съответния ден на последната седмица.
(5) Срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ този, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния ден.
(6) Когато последният ден от срока е неприсъствен, срокът изтича в първия следващ присъствен ден.

Спиране на срока
Чл. 61. (1) (Предишен текст на чл. 61 - ДВ, бр. 86 от 2017 г.) При спиране на производството се спират и всички започнали да текат, но неизтекли още срокове. В този случай спирането на срока започва от онова събитие, по повод на което е било спряно производството.
(2) (Нова - ДВ, бр. 86 от 2017 г., отм. - ДВ, бр. 65 от 2018 г., в сила от 01.09.2018 г.)

Изтичане на срока
Чл. 62. (1) Последният ден на срока продължава до края на двадесет и четвъртия час, но ако трябва да се извърши действие или представи нещо в съда, срокът изтича в момента на приключване на работното време.
(2) Срокът не се смята за пропуснат, когато изпращането на молбата е станало по пощата. Той не се смята за пропуснат и когато тя е подадена в друг съд или в прокуратурата в срока, освен ако е подадена по електронен път.
(3) Когато съдът определи по-дълъг от установения в закон срок, извършеното действие след законния, но преди изтичане на определения от съда срок, не се смята за просрочено.

Относно действията на административните органи общо приложение намира Административно-процесуалния кодекс, както и специалните нормативни актове. Тъй като не ми се иска да навлизаме чак в такива подробности, само ще спомена, че административното право и в частност административния процес, са част от гражданското право като клон на правото, като съответно за административните производства (да не се бъркат с административнонаказателните производства) субсидиарно приложение намират разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс. Само като пример:

Административнопроцесуален кодекс написа:Субсидиарно прилагане на Гражданския процесуален кодекс
Чл. 144. (Доп. - ДВ, бр. 42 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2018 г., в сила от 01.09.2018 г.) За неуредените в този дял въпроси се прилага Гражданският процесуален кодекс.

Съществуват още редица разпоредби в АПК, които препращат към ГПК, поради което не може да има ни най-малко съмнение, че начинът за определяне, изчисляване и спиране и изтичане на сроковете е този, посочен в ГПК.
Специално, относно техническите прегледи приложение намират няколко конкретни нормативни акта и разпоредби - Законът за движение по пътищата, и по конкретно чл. 147, както и Наредба № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства. В последната, в чл. 38, ал. 1, е записано какво се случва, след като автомобилът премине успешно техническия преглед. Там има препратка към приложение № 7, което посочва как изглежда удостоверението за преминат технически преглед. Част I, е самото удостоверение в пълната му част (големия лист), а част II е малката част (талончето, което носим в документите).

Прилагам снимка на моето талонче (част II), в което ясно е написано, че автомобилът подлежи на технически преглед до точно посочена дата. Има се предвид включително тази дата по ред причини, посочени по-горе - срокът е годишен, започва да тече от деня, следващ деня на прегледа, и изтича на същия ден, в който е извършен прегледа (в случая на моят автомобил - двугодишен, тъй като при преминаване на прегледа е на 3 години). Мисля, че е достатъчно ясно вече.

talon.GTP.jpg


Потребителски аватар
Бай Иван
Мнения: 538
Регистриран на: Пет 22 авг 2008 7:42
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот Бай Иван » Пет 10 яну 2020 9:56


От написаното от Добрин и Влади и проверката на Андонов излиза, че КАТ глобяват неправомерно шофьорите движещи се с валиден ГТП..... :no


Потребителски аватар
darknessevil
Мнения: 215
Регистриран на: Нед 13 май 2007 10:13
Автомобил: Passat B6 DSG 2009
Двигател: CBBB 170hp
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот darknessevil » Пет 10 яну 2020 10:01


Аз не бих вярвал на думите на катаджията, които са по спомен. Бил глобявал ...ЕЖК.


Потребителски аватар
Andonov
Мнения: 3925
Регистриран на: Вто 06 мар 2007 8:44
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Ямбол
Контакти:

Re: ГТП - срок

Мнениеот Andonov » Пет 10 яну 2020 12:18


Всеки си има глава на раменете за да взема решения. Аз споделям реалността как и кога се глобява. Нещата не са по спомен.
Щом глобяват неправомерно има си юристи, завеждайте дело за 50лв глоба и така.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: ГТП - срок

Мнениеот Vlad777 » Пет 10 яну 2020 12:47


Ами дай да видим сниман документ като не е по спомен? Щото май е по една леля каза...


Потребителски аватар
Spas
Модератор
Модератор
Мнения: 3690
Регистриран на: Нед 09 сеп 2007 11:51
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: 1800 RP
Местоположение: София

Re: ГТП - срок

Мнениеот Spas » Пет 10 яну 2020 15:03


Бай Иван написа:От написаното от Добрин и Влади и проверката на Андонов излиза, че КАТ глобяват неправомерно шофьорите движещи се с валиден ГТП..... :no


Бай Иване, на написаното от Добрин аз вярвам, най-малкото е дипломиран и практикуващ юрист. Но за горното си много прав, много служители на реда глобяват неправомерно, най-вече заради непознаване на закона от страна на потребителите. Ако прегледа ти изтича на 20.02.2020г. и те спрат на 19-ти, най-логично би било да ти припомнят, че ти изтича прегледа утре. Но масовката служители на реда биха си замълчали и поиздебнали, да те спрат и утре или след 2 дни и да те глобят, което е много тъпо, но факт. :stumm


Потребителски аватар
MMX
Мнения: 1614
Регистриран на: Пет 05 мар 2010 14:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: BG

Re: ГТП - срок

Мнениеот MMX » Пет 10 яну 2020 16:32


darknessevil написа:Както казах - ще направя справка в сайта на Министерството вдругиден...

VWGT написа:сайтът работи нон стоп, но в събота изтича ГТП-то (май не си чел темата).
Май ти не си чел темата. Питах защо проверката на сайта трябва да стане в събота, а не в друг момент.



Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 17 госта