Как се гонят пчели

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19688
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Как се гонят пчели

Мнениеот Vlad777 » Чет 07 май 2020 13:09


Дядо ми беше пчелар. Ходил съм с него на кошерите. Жилили са ме над 20 пчели за 1 ден. Ако нямаш алергия това не е заплаха за живота. За възрастен човек са опасни ужилвания над 500 бр.

Пчелите са хубаво нещо и помагат за реколтата на всякакви земеделски насаждения.




Потребителски аватар
ktamen
Мнения: 6150
Регистриран на: Вто 23 мар 2010 18:52
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София - Ямбол

Re: Как се гонят пчели

Мнениеот ktamen » Чет 07 май 2020 15:33


И аз знам, че пчелите не жилят без причина, но мен са ме нападали по средата на улицата съседски пчели, за няколко секунди поне 5 ужилвания и офейках най-позорно. Така че пчелите нападат и заради въображаема заплаха. Родителите ми са над 70 и няма да могат да избягат.
Един съсед му открили вирус и се самоизолирал в съседната вила, след няколко дни повикал линейка и майка ми я чакала на площада да ги заведе при него. Когато от собствен опит разбереш, че този вирус не е само пълнеж за новините, започваш да се отнасяш много по-старателно към самоизолацията.
Така или иначе непрофесиналните опити да се прогонят са по-опасни от викането на пчелар.
В крайна сметка след дъжда пчелите са в неизвестност и се надявам да не се връщат повече.


fighter-interceptor
Мнения: 317
Регистриран на: Пон 09 дек 2013 20:57
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHW 2000
Местоположение: София

Re: Как се гонят пчели

Мнениеот fighter-interceptor » Чет 07 май 2020 15:42


Сигурно вече няма да се върнат,намерили са си друго място,или са загинали.


Потребителски аватар
marianchev
Мнения: 2296
Регистриран на: Вто 27 мар 2007 14:03
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP
Местоположение: Вкъщи

Re: Как се гонят пчели

Мнениеот marianchev » Пет 08 май 2020 9:42


Принципно когато кошер се рои, роякът избира близко място и напуска семейството. Обикновено до 2-3 дена разузнавачите избират по-далечно място и след това изчезват. Вероятно това е причината да ги няма там вече.
Сега след като ги няма напръскай мястото където са били с оцет, понеже майката отделя феромони. Така би могъл да предотвратиш поява на друг рояк на това място. Не е гаранция но пчеларите така казват.


Потребителски аватар
milmar
Мнения: 4933
Регистриран на: Съб 22 мар 2008 2:57
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC
Местоположение: Русе

Re: Как се гонят пчели

Мнениеот milmar » Пон 11 май 2020 22:57


И аз бях пчелар на младини.
Най-вероятно, както се каза е било първа спирка. Там долита роевата майка с част от излетелите от кошера пчели и те правят т.нар. грозд, обикновено на някой клон на дърво. Това е инстинктивен начин да се изчакат всички пчели и да се групират, защото те не могат да излетят всички едновременно от кошера. Пчелите са натоварени с мед и подсигурени за няколко дни с храна, така че ако се влоши времето примерно, могат да останат на "първата спирка" няколко дни. По принцип, в това състояние уж не хапят много, но си хапят. Ако майката се загуби, пчелите врменно загубват роево настроение и се връщат обратно в кошера, но много бързо се организират в нов рой, с нова майка. В този период в кошера има много майки, 20-30 броя, за разлика от нормалното състояние на кошера - 1 майка. В целият кошер с 20 до 50 хиляди пчели, само една пчела отговаря за разможаването и снася яйца, майката. Друго интересно е, че тя се опложда само веднъж в живота си, а може да снесе вероятно повече от милион яйца. Майката и обикновената пчела се излюпват от абсолщтно еднакво яйце и какво ще се развие от ларвата зависи само от храната, с която биват хранени.
Пчелата работничка, в активен сезон живее 30-50 дни, а зимния период - няколко месеца. Майката живее 5-6 години, но пчеларите я сменят на 2-ра 3-та година.
Търтея е много тачен и хранен през лятото и са нещо като свободни електрони, могат да влизат във всеки кошер. Докато чужда пчела ако опита да влезе, бива убита мигновено. Есента обаче, ситуацията се променя и те са обречени. Търтея се излюпва от неоплодено яйце. В определена ситуация (загуба на майка и невъзможност да се произведе нова) всяка пчела може да започне да снася яйца, но неоплодени и се излюпват само търтеи.

Естественото роене е вредно за модерното пчларство и е недопустимо, признак на слаб пчелар :-) .

Снимките по-долу са от хващането на рой на огромен чемшир в двора на офиса, в който работя, това е в центъра на Русе. Един приятел пчелар ги излови.

Изображение
Изображение



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 183 госта