За или против забрана на тротинетките?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции

За или против забрана за тротинетките в сегашния им вид

За
6
55%
Против
5
45%
 
Общо гласове: 11
Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 юни 2020 11:54


Какво е вашето мнение - за или против забрана на тротинетките?
Велосипедите се продават със светлоотразители, има изисквания за каска да се носи, за фар с бяла или жълта светлина и червена светлина отзад и/или червен светлоотразител. За тротинетките като изисквания до този момент не знам дали има нещо, но нито се спазва, нито се наблюдава. Карат по пешеходните пътеки и където им падне. Вчера гледам един баща си кара отрочето върху тротинетка буквално метнато на кормилото и кара в средата на лентата и създава непосредствена опасност за движението. Тези с тротинетките за каска не са чували, а за светлоотразители и светлини да не говорим. Изскачат внезапно и са опасни за себе си и околните.
Аз карам велосипед, когато не съм с колата. Придържам се вдясно на пътя, имам фар, светлоотразители и дори светлоотразители на п*далите. Да не говорим, че досега не съм видял нито един човек, който да слиза от тротинетката на пешеходна пътека. Да не говорим, че средната скорост на една тротинетка може да превишава тази на велосипед и се водят МПС, защото имат двигател.
Аз съм "За" забрана на тротинетките в текущия им вид. Според мен трябва да има категория СУМПС за тях, изисквания и да плащат застраховка, щом са МПС. Някои тротинетки спокойно развиват скорост над 50км/ч, което е лимита за мотопед и М категория даже. Ако си взема мотопед, плащам данък, гражданска отговорност и ако ме хванат пил с него или с нередовни документи - глоба, докато ти съдерат гъза. Караш пиян тротинетка по средата на пътя вечерта без жилетка, светлоотразител или фар - и нищо. Никой не те бара.
Как едното е общественоопасно деяние и те съдят дори, а за другото - нищо!? И като караш МПС, което развива скорост не би ли следвало поне базово да знаеш правилата за движение и да имаш някакъв документ, т.е СУМПС? И при нарушения, да ти взимат контролни точки и т.н?
Според мен за тротинетка трябва да се кара М категория и да се плаща застраховка. И СУМПС на минимум 14-16 години. Като имаш брада, ще си купиш гребенче.
А, да - и регистрационен режим като МПС. С номера. Като те засекат с камера да правиш простотии да ти идва фиша и да те дири и НАП.
Че не знам за друго, ако още един с тротинетка ми кара в средата на лентата с дете на кормилото, ще звънна в полицията вече.




bayspiro
Мнения: 905
Регистриран на: Чет 12 мар 2009 17:21
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: varna

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот bayspiro » Нед 14 юни 2020 12:56


Ами колега, всичките тия проблеми са свързани с тротинеткаджията. Проблем със самата тротинетка не си посочил ни един! Това,че въпросния не иска да спазва каквито и да е правила, не може да е причина да се забрани вида превозно средство.Погледнато от друга страна тротинетките са пример как една удачна алтернатива за транспорт сама си пробива път и не са необходими държавни напъни за налагане като електрокарите. Всъщност проблема е в контрола и налагането на правила. Тук се сблъскваме с нежелание на отговорните да създадат прости и лесни за спазване норми за тези МПС-( какво може и какво не може). Нежелание да се контролира трафика им. (никакъв финансов интерес) Контрол за изпълнение на тези правила - според мен работа на общинска полиция ,изключително заета сега с " разработването" на Синята Зона Там пари валят и няма нужда да гонят Михаля с тротинетката, който даже не е жигосан с регистрационен номер, че да го държиш на каишка. И Михаля си прави каквото си иска.
20-тина патрула в град като нашия по възловите маршрути и прибиране на возилото до заплащане на глобата, и други добре обмислени мерки (включително и регистрация) и работата полека ще влезе в релси. Тази практика ще въведе ред и при колите и велосипедите и при тротинетките даже и при новите мутри -майките с колички.


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9869
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот group® » Нед 14 юни 2020 13:13


Всичко, което си написал важи с пълна сила за колелата и дори за част от моторите.
Да забранят и тях?
Или да се забранят колите, ще е по-добре?!

Абсолютни глупости пишеш!
Проблемът е това, което написа @bayspiro.
Плюс липсата на толерантност между отделните участници в движението - камионджии, таксиджии, коли, мотори, колела, тротинетки, пешеходци и т.н.
Плюс липсата на действия за съвременна градска среда - истински вело алеи, забрани в централна част и т.н.


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 юни 2020 13:19


За колелетата има правила. Има каски, фарове и т.н. И не са МПС.
Тротинетката е МПС. Не се задвижва с мускулна сила.
Аз съм ЗА и колоездачите, които карат по пътя да имат някаква минимална застраховка.
Дори и да не е виновен, ако го ударят, да има кой да му покрие лечението или дори счупеното колело.
Има колелета, които струват по няколко бона.
Тротинетката в момента нито е МПС, нито е колело. Нея не я хваща никой закон. И ако питаш мен, за човек каращ колело по пътя в нетрезво състояние трябва да има глоба. И дори и нетрезвен пеша да върви, ама да скочи на пътя, а да не е на тротоара, пак да има глоба. Няма само шофьорите вечно да ни глобяват. А като изскочи някой с тротинетка или някой пиян и го прегазят или заради него стане ПТП - ни лук ял, ни лук мирисал. Все ние шофьорите сме виновни, все сме с несъобразена скорост.
А за мотоциклетите има застраховка, има данък, има СУМПС, регистрационен режим. И глоби има. Сега с камерите ако те засекат с мотоциклет, пак ти пишат глобата. Вече не трябва да те спират. А ако си без номера или нередовен и все пак те спрат, ще те скъсат.
group® написа:истински вело алеи, забрани в централна част и т.н.

Тротинетката не е колело и няма място на велоалея. На знака за велоалея тротинетка не е нарисувана. За мен това е МПС и трябва да се подчинява на правилата за МПС.
Моторното превозно средство (за кратко МПС) е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства

Без значение двигателя е МПС. Ако ще и със слънчев панел да се движи. За мен тротинетките са в категорията на мотопедите и нямат работа на пешеходните зони, освен ако няма обозначени и обособени места за преминаване. Защото ако те блъсне някой 100 килограмов с тротинетка, която хвърчи по пешеходната улица с 50-60км/ч може да ти нанесе травми. Силата е равна на масата по ускорението. Сам изчисли ако някой спре в теб и има маса 110кг заедно с тротинетката и скоростта му се намали от 50км/ч до 0км/ч в теб, какъв удар ще получиш ти. 100kg x 13m/s = 1430N или 143kg сила приблизително. След това падаш на земята и ти също имаш ускорение. И си чупиш главата. А накрая нито той има застраховка, нито нищо. Освен ако не си спортист обаче, с велосипед трудно ще развиеш средна скорост 50-60км/ч, още по-малко ще имаш ускорението внезапно да изскочиш. Средна скорост на нормален колоездач е 22-25км/ч

Последна промяна от инжектопляктор на Нед 14 юни 2020 13:39, променено общо 2 пъти.


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9869
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот group® » Нед 14 юни 2020 13:37


И като има глоби за мотоциклетите, и застраховки, и книжки, какво? Всеки си прави каквото си иска - мотористи и коли.

Аз карам всичко. Никога не се определям с един участник в движението.
С колелото си също вдигам 50км/ч и?
А с шосейка може и повече.

Закони, изисквания и ограничения на парче не вършат работа. За да действат едни правила трябва да са разумни, приложими, съобразени, комплексни!
Трябва да има йерархия на пътя. Е Холандия или където там беше - най-голямо престъпление е да отнемеш предимство на велосипедист. Дори пешеходецът не е с такъв статут. Ама естествено има цялостна визия за градската среда.
Най-нормалното нещо е колата да е последна дупка на кавала. Седиш си вътре - защитен, комфортно и замърсяваш. Велосипедиста, тротинеткаджията, пешеходеца не е така. За тях няма покрив, климатик, еърбег ...
Правила за всички си има. Друг е въпроса кой, как си ги интерпретира и къде са тези, които трябва да ги съблюдават?!


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 юни 2020 13:43


group® написа:С колелото си също вдигам 50км/ч и? !

С колело съм вдигал до 55-60км/ч на подходящ терен(равен). Но ускорението не е такова и си неспособен да се изстреляш без да те забележат. Освен това велосипедът трудно ускорява внезапно. За мен си трябват закони с ограничения, изисквания, застраховка и СУМПС за тия новите превозни средства. И каска, както и забрана за возене на пътници или деца върху кормилото. Българинът няма култура на движение и като види дупка в закона я експлоатира. Пак казвам, за мотопедите и мотоциклетите има закон. Документи, СУМПС, изисквания за техническа изправност, застраховка и данък. А за тротинетките - точно нищо. И досега не съм видял моторист с Хонда 1000 кубика да си вози детето на кормилото. И за велосипедите има законови изисквания. Не знам дали шофьорите правим каквото си искаме, ама да ме глобяват че съм минал на безумен знак 60 извънградско на двулентов път може, ама тротинетката да кара на зигзаг с пиян водач и да го глобят - не може.
И тия с бъгитата не са над закона. И за тях трябва СУМПС, техническа изправност, застраховка, данък, регистрация и глоба. В едно село гледах как 7 годишно кара с бъгито на главния път. Това нормално ли е??? Да им правят там един курс на тротинеткаджиите и бъгарите и да им дават някаква категория. Ама да имат документ и да плащат застраховка. И да има отчетност. Всичко що е МПС трябва да има някакъв режим за него. Навремето каруците и колелата са имали регистрация даже.
Не на мен да ми вземат номерата за 20лв неплатена глоба, а он да блъсне човек с бъгито или тротинетката и да няма закон, по който да бъде глобен, освен ако не заведеш гражданско дело срещу него.
group® написа:Правила за всички си има.

Има ли? Къде има в ЗДВП нещо за тротинетки и защо никой не глобява?


fighter-interceptor
Мнения: 317
Регистриран на: Пон 09 дек 2013 20:57
Автомобил: Golf 4
Двигател: AHW 2000
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот fighter-interceptor » Нед 14 юни 2020 15:23


Освен всичко казано до тук,повечето тротинетки не са лична собственост,та и да имат номера...


Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13422
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот kris11 » Нед 14 юни 2020 15:33


Като трупясам някой с тритинетка вечер без сигнална жилетка, без светлини и задна светлина и облечен в черно кой ще е виновен ?
Карат по пътя вечер без никаква светлинна сигнализация .
а Груп - на мен няколко пъти ми се е случвало при десен завой , след изчакване на пешеходци на п. пътека и няма никой и тръгвам и бам пред мен профучава тритинеткаджия карайки по велоалея завършвайки на пеш. пътека. Имам случай на скок и бам в дясната гума , а преди това съм погледнал в дясно и няма никой. Е гледам за пешехоци , а не за камикадзета.


Потребителски аватар
toraborat
Мнения: 934
Регистриран на: Пет 19 апр 2013 22:09
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот toraborat » Нед 14 юни 2020 17:58


Един "шофьор" видимо с отклонения караше такава по Симеоновско в насрещното, баш при завоя след семинарията се разминах с него. :mhihi Не съм против, но като искат да са част от движението да минават курс и да си получават глоби. Все едно аз пеша да хвана да си ходя по пътя и да държа по един спинер във всяка ръка, кво с колела съм :mhihi Изображение


Потребителски аватар
icoico
Мнения: 3795
Регистриран на: Пет 04 май 2007 18:50
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София/Stuttgart
Контакти:

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот icoico » Нед 14 юни 2020 21:18


Яко камикадзета са тротинеткаджиите.


У наше село гледам триколесните им събратя в пешеходната зона, където теоретично са забранени- предвид контингента, който ги ползва обичайно въпрос на време е да усмъртят някоя не достатъчно пъргава бабичка.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот VWGT » Нед 14 юни 2020 22:20


Е стига с тези забрани, не е редно и необходимо всичко ново и алтернативно веднага да се забранява :) Много първосигнално и назадничаво е това мислене, още повече, когато "топлата вода" вече е открита и ти просто трябва да препишеш и адаптираш малко правила и норми. Иначе във вакуум е така и дебили има всякакви, даже тези с колите според мен са повече, но като гледам още не са ги забранили.
И сега като се настоява за "А", после да се каже и "Б", защото като се появят новите правила, освен с пешеходци, шоферът на МПС при десен завой ще трябва да се съобразява и с велосипедисти, тротинеткаджии и всякакви подобни. И докато последния от тях не премине, колата не мърда, а не като сега да спират пред пешеходната пътека изцяло блокирали велоалеята :)


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот инжектопляктор » Нед 14 юни 2020 22:41


VWGT написа:И докато последния от тях не премине

Няма как да знаеш кога ще реши да мине някое камикадзе. Гледаш няма никой, тръгваш и той те връхлита с 50-60км/ч.
Не знам за другите закони, но законите на физиката важат за всички и никому не прощават.
Като си сложат тротинетките фарове, мигачи и ясно се виждат, указват си посоката на движение ще е съвсем друго.
А в момента закона е такъв, че ако някой ти изскочи на пътя внезапно и го удариш, няма да те съдят. Единственото място, където съм длъжен да давам път на пешеходец е на пешеходната пътека. Навсякъде другаде е в нарушение. И дали аз ще му дам път зависи от мен.
Ама на това не трябва да се надява. Не всеки ще му даде път или ще го види. Или ще го очаква.


Потребителски аватар
VWGT
Мнения: 6151
Регистриран на: Пет 09 дек 2005 10:09
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот VWGT » Нед 14 юни 2020 23:05


Ако някой може да вдигне 50-60 км/ч това вече си е ППС, т.е. кара се по улицата и трябва да си имаш категория, застраховка, мигачи и всичко друго, което циганската каруца примерно няма (ама нея никой не я забранява). По велоалеята би трябвало да могат да се движат само колела (с човешка сила) и ел.колела и тротки (с Vmax до 25 км/ч) и ще ги чакаш.


Потребителски аватар
hooligans
Мнения: 18715
Регистриран на: Пет 30 мар 2007 19:22
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE
Местоположение: София

Re: За или против забрана на тротинетките?

Мнениеот hooligans » Нед 14 юни 2020 23:06


Петък мина.



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 65 госта