Passat B8 - нива на оборудване, двигатели, фарове, стопове, системи, екстри

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Passat B8 - нива на оборудване, двигатели, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Пон 18 май 2020 17:29


Тази тема е каталожна, в която е събрана информацията за разновидностите на модела.

Свързани теми:
:arrow Passat B8 - обща информация - собствениците на такива автомобили дискутират обща информация за колата. Темата не е за решаване на технически проблеми.
:arrow Обща тема за избор на Passat B8 - тема, в която могат да се задават въпроси и да се дискутира най-подходящата комбинация според необходимостта на всеки
:arrow раздел Passat - технически форум, в който в отделни теми се дискутират технически проблеми.

1. Външен вид - какви са разликите във външността между Trendline / Comfortline / Highline ? За R-line също.
drv написа:За разлика от стария модел, в новия модел при comfortline хромираните лайсни около стъклата и гланцираните B и C колони са стандартни. Външно разликата с highline остават хромираните лайсни по праговете. Задните светлини ниво 2, хромираните рейлове при комбито и джантите могат да се получат с доплащане към comfortline.

При комбито надлъжните греди вече са от т.нар. Flush rails – т.е. залепени за покрива – както при повечето „премиум“ автомобили. При trendline и comfotline те са в черен цвят като срещу доплащане могат да бъдат хромирани каквито са серийно при highline. Това което ми направи впечатление е, че от VW не предлагат напречни греди за хромирания вариант – струва ми се, че хромираните са повече с декоративна цел отколкото за товарене. Аз реших да си остана с черните тъй като често слагам багажник.

Друго особено на покрива е, че GPS антената също е черна независимо от цвета на автомобила (идеално се връзва с черните рейлове на покрива).

Гуми/джанти
Тука нещата са като в стария модел – Trendline 16” стоманени, Comfortline 16“ алуминий, Highline 17” алуминий.
И тук идва едно от разочарованията ми от колата – при 16“ките колата идва с гуми с намалено съпротивление – ContiEco Contact 5. Цялата идея за тези гуми според мен е пълна глупост и прах в очите. Вероятно ще спестят 50-100 лв. от гориво за няколко десетки хиляди километри, но на цената на значително намалени резерви от сигурност при аквапланинг и спиране на мокро (което показват и тестовете които четох за тези гуми). За съжаление няма как да поръчаш колата с други гуми освен да доплатиш около 1000 лв. за 17“-ки (които си идват с премиум гуми Continental) които обаче имат други недостатъци.
Самите гуми на новия модел са по високи (и с различни съотношения) и затова не мога да си взема 17“-ките от старата кола за което ме е яд. Както и да е за момента съм с „икономичните“ 16“ки и ако наистина са толкова зле ще ги сменям. Когато добия повече впечатления ще пиша.

Цветове
При B8 не се предлага практичния и красив светлокафяв металик (Кашмир) тъй, че моята я поръчах синя. Когато имам време и мерак ще я снимам – но със сигурност снимките на колегата от представянето на колата в Италия ще са по добри.
VW са добавили два ексклузивни цвята за които надценката е по висока отколкото за нормалния металик – бяла перла и тъмно червен. Тъмно червения е много красив според мен. Учудващо за мен и светлосивия металик също стои много добре.
За съжаление от VW вече искат доплащане и за нормалния бял цвят.

Страничните огледала
вече се прибират автоматично като заключиш колата. За разлика от B7 тук те се извъртат и нагоре. Вграденото в тях осветление е LED и свети по – силно от преди.


2. Фарове и стопове - колко вида фарове и стопове има? Има ли различни комбинации на фар и стоп?
drv написа:Разликите отпред започват да стават по ясни когато се добавят LED фаровете (Ниво 1 или 2) – те добавят и хромирана лайсна на предния капак която променя значително визията (визулно снижава центъра на тежестта :) )особено когато се сравняват на живо а не на снимка.
В ниво highline или с доплащане при по нсиките нива има задни светлини ниво 2 които имат и съвсем различна светлинна сигнатура и при натискане на спирачките – светлината от две хоризонтални линии се превръща в три вертикални, което има много силен сигнален ефект за каращия отзад.

Светлини предни:
Халогенни - стандартно
LED ниво 1 – с доплащане, с рефлекторна технология (без да са завиващи и без пръскалки) – т.е. като халогенки само че с диодни крушки.
LED ниво 2 – с доплащане над ниво 1, с прожекторна технология завиващи и с пръскалки. Тези фарове светят по-силно и имат много красиви дневни светлини с двойно ‘C’ едно в друго.
Бих искал да обърна внимание на тези които ще си купуват кола, ниво 1 и ниво 2 са по различна технология – разликата не е само във завиването и пръскалките.
Аз лично си поръчах ниво 2 и въпреки, че имах притеснения, че ще светят по-слабо от ксенона на стария модел се оказа, че не е така. Светлината е по силна (прави ми впечатление, че винаги светят и 4-те фара-т.е. няма разделение къси / дълги) и по бяла, цветовете са някакси по реални, въпреки, че отстрани изглежда че светят по –синьо. Осветлението в завой при ниска скорост е в пъти по добро отколкото при B7. При стартиране на автомобила на тъмно минава процедура по калибриране (раздвижване) на фаровете – външните се движат във всички посоки а вътрешните само нагоре надолу. Това ме навежда на мисълта че вътрешните се използват като дълги. Моите фарове са в комбинация с "Dynamic Light Assist" (по-просто казано - автоматични дълги) – не знам дали начина на светене е същия и без нея.
led1vsled2.jpg
passat B8 Led 1 - Led 2


Светлини задни:
Ниво 1 – стандарт – лед е стоп светлината
Ниво 2 – highline - напълно LED, тъмно червени, с разграфени секции и със сменяща се сигнатура. Тези светлини не само правят автомобила по красив, но имат и много важна функция за безопасност, тъй като светването на стоповете ще изостри повече вниманието на разсеяния водач отзад.
passat-b8-rear-stop-lights.jpg
Passat B8 rear led
passat-b8-rear-stop-lights.jpg (33.43 KиБ) Видяна 11438 пъти

Ниво 2 - R line - напълно LED, но затъмнени несветещите сегменти (ляво R-line, дясно Highline):
led-rear.jpg
ляво R-line - дясно Highline
интересното е, че не са взаиомозаменяеми - нужни са преходни кабели

3. Има ли връзка между двигател и ниво на оборудване?

4. Комбинации между двигател и скоростна кутия? Има ли кутии, които трябва да се избягват и двигатели, които трябва да се избягват?

5. 4motion задвижването - с кои двигатели и трансмисии се предлага. Също и с кои нива на оборудване.

6. Мултимедия и арматурно табло - при кои модели мултимедията има Apple CarPlay? Това май е екстра, която я няма от самата поява на модела, а идва по-късно. Виртуалният кокпит (стрелките са дигитални и всичко пред волана е дисплей) е ясно, че може да се поръчва от самото начало, защото си го спомням на представянето на колата в местния дилър.
dadastar написа:Услугата CAR NET на VW е платена. Ако навигацията на твоя автомобил е "Discover Pro" (за другите не зная), то като бонус получаваш CAR NET за срок от една година и пет безплатни ъпдейта на картите за цяла Европа (излизат на около шест месеца). Регистрацията за CAR NET се прави на следният линк: https://www.volkswagen-car-net.com/port ... b/bg/login След като попълниш всичко, системата ти дава код, който трябва да въведеш в автомобила. За целта той трябва да е запален и да има връзка с интернет (най-лесно на някоя бензиностанция с Wi-Fi).
По отношение на интернета, аз не използвам нета от телефона ми. Сложил съм SIM карта за пренос на данни в слота в жабката и съм направил следните настройки: MENU/NETWORK SETINGS/DATA CONECTION - ON.
Този интернет можеш да го разпратиш до устройствата на пътниците чрез Hot Spot-a на автомобила: MENU/WLAN SETUP/HOTSPOT(WLAN) SETINGS/SECURITY LEVEL - NO SECURITY LEVEL.
Лого на радиостанциите трябва да изтеглиш от интернет и да ги запишеш на флашка или карта. Слагаш носителя в колата, влизаш в настройките на радиото, избираш функцията за присвояване на лого, маркираш станцията и посочваш източника и съответния файл.
Надявам се да съм ти бил полезен.
Поздрави


7. Асистенти - тук виждам, че комбинациите са много, но ще изброя някои от по-съществените, които на мен са ми нашправили впечатление, че може да съществуват:
- Динамичен круиз контрол със следене на автомобила отпред
- Аварийно спиране при изскочил на пътя човек
- Разпознаване на знаци (Sign assist)
- Паркиране - 360-градусова камера / камера за заден ход / парктроник със звуков сигнал
- Парк пилот
- Lane assist - следене на лентите
- Light assist - автоматични къси / дълги - как стои въпроса при лед фаровете? Има ли матрични лед фарове при Пасат B8?

Това първо мнение ще го ползвам, за да добавям информация - всеки, който има какво да одбави или коригира е добре дошъл icon_idea




Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9869
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот group® » Вто 19 май 2020 9:22


Към модификации добавям Alltrack:

Основните разлики са:
- добавен просвет от 25мм към стандартния модел.
- всички варианти са с 4motion, като се използва стандартния Haldex за модела. Добаван е режим offroad, който се характеризира с различни настройки на халдекс, скорости и двигател (има го само при Alltrack)
- опциите на двигател и скорости са TDI 2.0 - 150к.с. (само при този двигател има вариант с ръчни скорости), 190к.с, 240к.с. (biTDI); TSI 2.0 - 220к.с.;
- скоростните кутии DSG са DQ250 6ст. за TDI 150 и 190к.с. до 2016г. После се слага DQ381 7ст.
За biTDI и TSI се ползва DQ500 (тук не съм 100%?)
- при тази модификация има още - допълнителна защита под колата, различни екстериорни и интериорни декоративни елементи (лайсни, хромирани огледала, надписи)
- багажникът е с 11л по-малък от стандартното комби - 639л при 650л. (Вероятно заради по-голямо пространство за резервна гума - не съм сигурен)
- размерът на гумите също се различава от стандартен пасат. Предлага се с размери 17, 18 и 19. Респективно - 225/55 17, 245/45 18 и 245/40 19.


Добавям график за обслужване, но за US и е в мили. Ако някой има европейски...

2016_Passat.pdf
(25.71 KиБ) Свален 223 пъти



Ето и едно видео за различните асистенти. Тук са кратко изброени условията, при които работят (примерно light assist работи при скорост над 40км/ч). В ръководството е подробно написано.



По т.3 - всички двигатели се предлагат в Trendline / Comfortline / Highline
Не всички двигатели и комбинации се предлагат при R line и Alltrack (горе съм писал за Alltrack, за R line не знам).


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Съб 17 окт 2020 19:47


Дигиталните табла с 12.3" дисплей:
Sarafov_03 написа:Гледах обявите в mobile и забелязах (може и да греша), че от 2015 до средата на 2016 са табла с червените стрелки, като някои имат и плексиглас като аналоговите, а след това са такива с бели. А може да се слагат и двете, не схващам логиката.
Тази например е от февруари 2016:
Изображение

Едит: малко като лудите, сам си питам и си отговарям стана... ето в един руски сайт има табличка с видовете, едните са както предположих, до средата на 2016 и без функция навигация, а с белите е по- новата версия:
https://vagdrive.com/threads/vse-versii-pribornyx-panelej-volkswagen-active-info-display-aid.1473/


От сайта за VW Passat B8 (3G)​ се разбира, че през различните години на производство има варианти, които поддържат показване на навигация на таблото, както и такива, които не поддържат:
Без поддръжка на навигация до 24.05.2015 г: 3G0 920 798 A​
Без поддръжка на навигация от 25.05.2015 до 29.05.2016 г: 3G0 920 794​

С поддръжка на навигация от 25.05.2015 до 29.05.2016​ г.: 3G0 920 791 A​
С поддръжка на навигация: 3G0 920 791 B​, 3G0 920 791 D​ и 3G0 920 790 E​

Мултимедията
Попаднах на следния документ, където основно се коментират моделите за американския пазар, но предполагам е същото и за Европа:
MC-10121137-9999.pdf
VW MIB & MIB2
(8.6 MiB) Свален 252 пъти

Моделите без навигация са:
- Composition Color (6 бутона около дисплея)
- Composition Media (8 бутона около дисплея)

Модели с навигация - Discover Pro (по-голямата) и Discover Media (по-малката)
discoverpro.jpg
Discover Pro vs. Discover Media
Discover Pro има същите функции като по-малката, но са добавени и:
- 8" цветен touchscreen дисплей
- Навигация с 3D изображения, 3D карта на градовете и персонални POI
- DVD player
- Възпроизвеждане на различни видео формати (AVI, MPEG, Divx, H264)
- Podcast playback
- Интегрирана база данни , която добавя имената на изпълнителите към музикалните файлове
- WLAN hotspot
- Два слота за SD карти и едно CD/DVD в жабката

App-Connect е свързването на телефона и показване някои от апликациите на телефона върху медията. За мен е една от най-полезните екстри, която позволява Google Maps, Waze, дори Zoom. Поддържат се следните варианти за връзка:
- androidauto (android)
- Apple CarPlay (Apple iOS)
- MirrorLink (android)

След средата на 2017 г. мултимедията се променя изцяло. Минава се на платформата MIB2.5, като изглеждат по подобно на това:
infotainment-system-in-the-2018.jpeg
infotainment-system-in-the-2018.jpeg (73.81 KиБ) Видяна 11988 пъти


В това виде има инструкция как да се види PART Number на медията: Menu > Setup > System information > Device Part number

Go to CAR → Setup → System information → Device part number.
Press and Hold MENU button for 3 seconds, go to Software update/versions → Part number.

➡️ 3G0 035 021 - MIB2 VW Discover Pro
➡️ 3G0 035 043 - MIB2 VW Discover Pro
➡️ 3G0 035 045 - MIB2 VW Discover Pro

➡️ 3Q0 035 043 - MIB2 VW Discover Pro
➡️ 3Q0 035 824 C - MIB2 VW Composition Media
➡️ 3Q0 035 819 - MIB2 VW Composition Media
➡️ 3Q0 035 846 - MIB2 VW Discover Media (MQB)
➡️ 3Q0 035 864 - MIB2.5 VW Discover Media (MQB)
➡️ 3Q0 035 874 - MIB2 VW Discover Media (MQB)

➡️ 3V0 035 020 - MIB2 Skoda Columbus
➡️ 3V0 035 021 - MIB2 Skoda Columbus
➡️ 3V0 035 043 - MIB2 Skoda Columbus
➡️ 3V0 035 045 - MIB2 Skoda Columbus
➡️ 3V0 035 046 - MIB2 Skoda Columbus

➡️ 5C0 035 680 - MIB2 VW Discover Media (PQ)

➡️ 5E0 035 020 - MIB1 Skoda Columbus

➡️ 5G0 035 020 - MIB1 VW Discover Pro (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 043 - MIB1 VW Discover Pro (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 819 - MIB1 VW Composition Media (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 844 - MIB1 VW Composition Media (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 846 - MIB1 VW Discover Media (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 858 - MIB1 VW Discover Media (Golf MK7)
➡️ 5G0 035 864 - MIB1 VW Discover Media (Golf MK7)

➡️ 5NA 035 022 - MIB2.5 VW Discover Pro
➡️ 5NA 035 043 - MIB2.5 VW Discover Pro

➡️ 5Q0 035 874 - MIB2 Skoda Amundsen
➡️ 5Q0 035 864 - MIB2 Skoda Amundsen


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Чет 22 окт 2020 20:03


Салоните Изброил съм ги според нивото на оборудване, но естествено всяка кола може да бъде оборудвана и с по-висок клас салон, по желание на клиента.

Trendline нивото на оборудване предлага такъв салон:
salon-tekstil-trendline.jpg
Текстил Trendline
също така понякога се среща и такъв кожен салон, но според мен той е по-скоро за коли, които се ползват като такси, за да се почиства лесно:
salon-taxi.jpg
Салон кожа
salon-taxi.jpg (48.83 KиБ) Видяна 11826 пъти


При Comfortline текстилният салон изглежда по този начин и почти винаги седалките са с обозначение ErgoComfort. Често има и функция масаж, която раздвижва лумбалната опора и по този начин масажира гърба (на първата снимка има емблемка ErgoComfort, а на третата има и копче за масаж):
salon-tekstil1.jpg
Текстилен салон
salon-tekstil-cl.jpg
текстилен салон
salon-tekstil-cl-ergocomfort-massage.jpg
Салон текстил с функция масаж на шофьора
salon-tekstil-cl-ergocomfort-massage.jpg (67.73 KиБ) Видяна 11826 пъти


Highline също може да е със салон като Comfortline - текстилен. Има и варианти с кожа. Първият е бордове от кожа, а в средата алкантара:
salon-leather-velours.jpg
Кожа с алкантара
salon-leather-velours.jpg (80.24 KиБ) Видяна 11826 пъти
salon-leather-velours2.jpg
Кожа и алкантара
salon-leather-velours2.jpg (67.39 KиБ) Видяна 11826 пъти
Срещу доплащане може да се замести алкантарата с кожа и в средата:
salon-leather-full.jpg
Изцяло кожен салон
salon-leather-full.jpg (57.52 KиБ) Видяна 11826 пъти
salon-leather-full2.jpg
Изцяло кожен
salon-leather-full2.jpg (59.61 KиБ) Видяна 11826 пъти
Срещу доплащане, кожата може да е перфорирана и освен подгряване да има и обдухване, както може да има и електрическо управление на седалките и памет:
salon-leather-full-vent-memory.jpg
перфо кожа с памет


R-Line салонът изглежда по този начин. Той може да е едноцветен или двуцветен с различни среди), като средата може да е от плат, вместо кожа. Таванът е черен :
salon-r-line2.jpg
R-line
salon-r-line1.jpg
R-line
salon-r-line1.jpg (54.02 KиБ) Видяна 11826 пъти
salon-r-line3-tekstil.jpg
Р-лайн текстил
salon-r-line4.jpg
R-line
salon-r-line4.jpg (54.5 KиБ) Видяна 11826 пъти

Когато салонът е R-line, и воланът е малко различен и с обозначение:
salon-r-line-volan.jpg
Волан R-line


В следващото мнение ще добавя инфо и за салоните на Alltrack i вградените детски столчета като имам време.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Пет 23 окт 2020 8:52


Стандартният салон при Passat B8 Alltrack е текстилен и с обозначение на модела и кожени бордове на седалките:
salon-alltrack-tekstil.jpg
Салон Passat B8 Alltrack
salon-alltrack-tekstil.jpg (70.16 KиБ) Видяна 11766 пъти
salon-alltrack-tekstil2.jpg
Alltrack

Естествено може да бъде поръчан и кожен салон, който не се отличава от кожения салон при нормалния Пасат. На снимката кафяв кожен салон с електрическо регулиране на седалките, памет и масаж:
salon-leather.jpg
Alltrack кожа
salon-leather.jpg (53.26 KиБ) Видяна 11766 пъти


Вградените детски столчета са опция и при Passat B8. Това е екстра, която се предлага още от Passat 5.5 насам (на моя B5.5 я има, а може и от B5 да я има, но аз не съм виждал такива). Предлагат се и при текстилен и при кожен салон, както и при R-Line салон. Ето как изглежда задната седалка:
detsko0.JPG
Задна седалка детско столче
detsko0.JPG (43.45 KиБ) Видяна 11766 пъти
А в багажника се намират добавките, които се монтират на облегалката:
detsko2.jpg
Добавки детско столче
detsko2.jpg (66.21 KиБ) Видяна 11766 пъти
Седалката се вдига нагоре:
detsko1.JPG
Извадена седалка
и се монтират страничните опори, за да се получи това:
detsko3.JPG
Вградено детско столче Passat B8
detsko3.JPG (70.69 KиБ) Видяна 11766 пъти


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Пет 23 окт 2020 22:54


Двигателите при Passat B8:

Бензинови двигатели при Passat предно предаване
1.4 GTE Hybrid (от 06.2015) 156 hp бензин - 1395 cc (115 hp елмотор, интегриран в DSG кутията и обща системна мощност 218 к.с.) - кодове - DGEB; CUKC;
1.4 TSI (от 11.2014) 125 hp - 1395 cc - код CZCA;
1.4 TSI (от 11.2014) 150 hp - 1395 cc - код CZDA; CZEA;
1.5 TSI (от 08.2018) 150 hp - 1495 cc - код DPCA; DADA;
1.8 TSI (от 02.2015) 180 hp - 1798 cc - код CJSA; CJSC;
2.0 TSI (от 02.2015) 220 hp - 1984 cc - код CXDA; CHHB;
2.0 TSI (от 2018) 190 hp - 1984 cc - код CZPB, DKZA, DRFA, DUNA

Дизелови двигатели при Passat предно предаване
1.6 TDI (от 08.2014) 120 hp - 1598 cc - код DCXA; DCZA;
2.0 TDI (от 11.2014) 150 hp - 1968 cc - код DBGA; DFGA; CRLB;
2.0 TDI (от 11.2014) 190 hp - 1968 cc - код DDAA; DFCA; DFHA;

Бензинови двигатели при Passat 4motion
1.4 TSI (от 02.2015) 150 hp - 1395 cc - код CZEA;
2.0 TSI (от 09.2018) 272 hp - 1984 cc - код DNUA;
2.0 TSI (от 05.2015) 280 hp - 1984 cc - код CJXA;

Дизелови двигатели при Passat 4motion
2.0 TDI (от 02.2015) 150 hp - 1968 cc - код DFEA; CRLB;
2.0 TDI (от 11.2014) 190 hp - 1968 cc - код DDAA; DFCA; DFHA;
2.0 TDI (от 08.2014) 240 hp - 1968 cc - код CUAA;

Двигатели при Alltrack 4motion бензин
2.0 TSI (от 07.2015) 220 hp - 1984 cc - код CHHB;
2.0 TSI (от 08.2018) 272 hp - 1984 cc - код DNUA;

Двигатели при Alltrack 4motion дизел
2.0 TDI (от 05.2015) 150 hp - 1968 cc - код DFEA; CRLB;
2.0 TDI (от 05.2015) 190 hp - 1968 cc - код DDAA; DFCA; DFHA;
2.0 TDI (от 05.2015) 240 hp - 1968 cc - код CUAA;


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Сря 11 ное 2020 18:45


Асистиращи системи (ще се допълват - ако пропускам нещо - пишете ми ЛС)

Adaptive Cruise Control Позволява поддържане на скорост между 30 и 160 (или 210 в някои варианти) км/ч, като същевременно поддържа безопасна дистанция до колата отпред, в случай, че има такава. Разстоянието до автомобилът, който се движи отпред може да се регулира. Ако пред колата се появи по-бавно движещ се друг автомобил, то колата автоматично намалява и го следва, докато не се махне от лентата за движение. След това колата автоматично ускорява до зададената скорост.
https://www.youtube.com/watch?v=6ovuHa_Sgw8

Lane Assist Използва камерата в предното стъкло, за да следи лентите на пътя и в случай, че автомобилът започне да напуска лентата за движение, без да е подаден мигач, автоматино коригира посоката, за да се върне автомобила в правилния път. Водачът все пак може да преодолее асистента по всяко време и да продължи в желаната посока. В случай, че ръцете на водача не са на волана за повече от 15 сек., системата сигнализира със знак на таблото и звук.
https://www.youtube.com/watch?v=bmRj6rsRj-c

Emergency Assist комбинира функциите на ACC и Lane assist. Ако датчиците отчетат, че шофьорът не държи волана, не използва спирачка или педала за газта, системата активира различни мерки. Отначало се опитва да събуди водача чрез звуков сигнал. След това използва спирачката с краткотрайни импулсни спирания, за да раздруса колата. Ако и тогава не се получи реакция от водача се предприема спиране на автомобила и включване на аварийните светлини.
https://www.youtube.com/watch?v=Q9x_Fx-hsg0

Traffic Jam Assist Това е версията на ACC при ниски скорости в задръстване. Позволява движението в трафик, като не е нужно водачът да натиска педалите за газ/спирачка. Системата поддържа дистанция зад предната кола и може дори да спре. Ако спирането е съвсем за кратко, колата потегля отново сама. Ако спирането е за по-продължително време е необходимо водачът да натисне "Res" на волана или да натисне педала за газта за кратко, за да продължи движението в трафика.
https://www.youtube.com/watch?v=nJrEWJIhRnQ

Road/Traffic sign recognition
https://www.youtube.com/watch?v=XgOgbXMgF9w

Front Assist (City Emergency Braking, Pedestrian Monitoring) Асистентът за аварийно спиране "Front Assist" с функция за разпознаване на пешеходци може да помогне при опасност от сблъсък, за да се намали или, в идеалния случай, да се избегне силата на сблъсъка. Той може да разпознава пешеходци и автомобили на платното за движение и при разпознати пешеходци и автомобили да предупреди водача навреме. Ако водачът не реагира, системата може да задейства аварийно спиране.

Side Assist (Blind spot monitor)
https://www.youtube.com/watch?v=vH77nEQM_Nw

Rear Traffic Alert При излизане от паркинг на заден ход с ограничена видимост, системата сигнализира на водача за движещи се препендикулярно автомобили.
https://www.youtube.com/watch?v=jUewECjILro

Auto Hold (Hill start assist) е система, която използва ръчната спирачка. При всяко спиране на автомобила ръчната спирчка се активира автоматично и не му позволява да тръгне инцидентно ако има наклон. В момента, в който се натисне педала на газта, или при ръчните скоростни кутии се освободи съединителя, системата се изключва и колата може да потегли.
https://www.youtube.com/watch?v=PjrPK7ECD_0

Park Assist управлява автомобила при паралелно и перпендикулярно паркиране. Системата подпомага шофьора като върти волана. Водачът управлява колата само с педалите. Системата сама измерва мястото за паркиране и изчислява дали е подходящо.
https://www.youtube.com/watch?v=X9wyxeLPgTA

Area View (camera 360⁰) Чрез система от 4 камери се постига 360 градусова панорама около колата. Освен задната камера, която се намира в емблемата при автомобилите оборудвани с камера за движение назад, са инсталирани още две камери в страничните огледала и една е в предната броня. Системата позволява превключване на различни камери върху дисплея от водача. За повече детайли:
https://www.youtube.com/watch?v=4dMtaUcuxks

Light Assist (High Beam Assistant) при моделите с халогенни фарове, както и с LED ниво 1 фарове, системата използва камерата в предното стъкло, за да анализира трафика и да превлкючва между къси и дълги при скорости над 60 км/ч.
Тема за Активиране на High beam assistant

Dynamic Light Assist При фарове LED ниво 2 позволява използването на дългите частично, така че да не заслепява насрещно движещите се, както и колата отпред. Така фаровете могат да са едновременно "на дълги" отстрани и "на къси" към колата отсреща. Също така фаровете завиват в завой и насочват светлината в посоката на движение на автомобила. В това видео се вижда как работи - има лека мъгла и се вижда много добре накъде светят фаровете:
https://www.youtube.com/watch?v=_x_siXqBN10

Прикрепям и интересен документ, който обяснява как всяка една от тези системи е реализирана технически:
VW_driver_assistance_systems_eng.pdf
VW Driver Assistance Systems tech
(5.53 MiB) Свален 266 пъти


И видео с тест на няколко от изброените системи - Area View 360⁰, Blind Spot, Rear Traffic Alert, Side Assist, Steer Assist, Lane Assist, Front Assist, Emergency Assist


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Пон 23 ное 2020 12:41


Така наречената Self-study Programme зa Passat B8

:arrow Цялостно описание на модела, варианти, предлагани опции, двигатели и т.н. на английски.

Passat_B8_Service_Training-SelfStudyProgramme_542.pdf
Service Training - Self-study Programme 542 - The Passat 2015
(4.6 MiB) Свален 280 пъти


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9869
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот group® » Нед 27 дек 2020 11:08


По-подробно от self study за двигателите ЕА288:
(В случая е за 150к.с., но върши работа за опознаване на дизеловите двигатели)
Прикачени файлове
820433_EA288 (1).pdf
(3.65 MiB) Свален 207 пъти


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Вто 26 яну 2021 14:09


Скоростни кутии при Passat B8:

Полезна тема с инфо за DSG е тази: DSG - Direct-shift gearbox. Видове, характерни проблеми и приложение.

icon_idea Мнението ще се обновява.

DSG + Дизелови двигатели при Passat B8
1.6 TDI 120 к.с.
- DQ200 - 7 степенна със сухи съединители

2.0 TDI 150 и 190 к.с., произведени:
- До 10.2017 - DQ250 - 6 степенна
- От 11.2017 - DQ381 - 7 степенна

2.0 TDI 240 к.с.
- DQ500 - 7 степенна

DSG + Бензинови двигатели при Passat B8
1.4 TSI 125 к.с., 150 к.с.
- DQ200 - 7 степенна със сухи съединители

2.0 TSI 220 к.с.
- DQ250 - 6 степенна (на предно)
- DQ500 - 7 степенна (4motion)

DSG + Бензинов хибрид при Passat B8 GTE
1.4 TSI 156 к.с. (системна мощност 218 к.с.)
- DQ400E - 6 степенна с 3 мокри съединителя и вграден елмотор


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9869
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот group® » Вто 26 яну 2021 18:00


DQ381 е за 4motion
На предно е DQ380
На 1.6 tdi мисля се слага и DQ200
На бензиновите слаби мотори също е DQ200
На силните бензинови и BiTDI - DQ500

(Пусни го само на Хулигана да потвърди и може да ми затриеш поста и допълниш твоя)


Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1257
Регистриран на: Пон 12 юли 2004 22:12
Автомобил: Skoda Kodiaq
Двигател: DFHA
Местоположение: Велико Търново
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот netizen » Вто 26 яну 2021 18:02


За DQ381 сигурно ли е? Примерно на Tiguan 190HP се слага DQ500.


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Сря 27 яну 2021 12:23


При Passat е сигурно, че TDI 150 и 190 к.с. са с DQ381 (след 11.2017), а 2.0 biTDI е с DQ500.

Взех за пример Passat B8 2018 г. 2.0 TDI 150 к.с. на предно:
Production: 30.06.2018
Engine code: DFGA (двигател, който се монтира само при предно)
Transmission code: SWV

Според каталожна информация самата кутия е с оригинален номер: 0GC 300 042 H (0GC 300 042 H 00R)

При търсене на кода SWV никъде не го намира като DQ380, а навсякъде е DQ381.

Предполагам, че както пише на някои места DQ380 се вгражда на предно само в завода в Китай, а в Европа и предно и 4motion са с DQ381. (както и преди 2017 г. са и предно и 4motion с DQ250)

https://tvsengineering.com/en/dsg-gearbox/dq380-dq381/#theContent
The DQ380 has been specifically designed for front wheel drive cars with an engine torque up to 420Nm like the Chinese Golf 7 GTI and VW Magotan.
The aim of continuously reducing fuel consumption and CO2 emissions made it necessary for Volkswagen AG to develop a more efficient version of this transmission for the European market. This resulted in 2017 to the introduction of the DQ381 (0GC) gearbox. It has been designed for front and all-wheel drive cars with an engine torque up to 420Nm like the Arteon, Golf 7.5R and Audi S3 facelift.


http://www.goapr.co.uk/news/?p=1228
APR is pleased to present the ultimate Transmission Control Unit (TCU) Upgrade for the DQ381 7-Speed DSG / S-Tronic Transmission on FWD vehicles like the MK7 Golf GTI and Jetta GLI!


Wikipedia:
All wheel drive variant as DQ381-7A, the front drive variant is called DQ381-7F


А в официалното прес изявление на VW DQ380 изобщо не се споменава https://www.volkswagen-newsroom.com/en/press-releases/15-years-of-volkswagen-dual-clutch-gearboxes-dsg-heralded-the-success-story-of-automatic-transmission-in-europe-4479
Volkswagen offers various 6-speed and 7-speed DSGs. They are currently designed for torques up to 250 Nm (type “DQ200-7”), 400 Nm (”DQ260-6” and “DQ400-6”), 420 Nm (”DQ381-7”) and 550 Nm (”DQ500-7”). In addition, there is a 6-speed hybrid DSG (“DQ400E-6”, up to 400 Nm) as a module with integrated electric motor for plug-in hybrid models such as the Golf GTE01 and Passat GTE02.


!R1
Мнения: 121
Регистриран на: Нед 07 фев 2021 23:50
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот !R1 » Пон 08 фев 2021 21:34


Къде проверяваш кода на трансмисията, за да видиш модела на кутията?


Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Мнения: 19676
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:34
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Местоположение: София
Контакти:

Re: Passat B8 - нива на оборудване, фарове, стопове, системи, екстри

Мнениеот Vlad777 » Вто 09 фев 2021 8:31


Проверявам я онлайн през един сайт с платен абонамент, в който се появява всякаква информация за фабричната окомплектовка на автомобила след въвеждане на рамата: partslink24



Върни се в “Passat”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: gogaresko, Google [Bot] и 57 госта