Проблем с котки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19139
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Проблем с котки

Мнениеот stefan4o » Нед 01 ное 2020 16:41


Здравейте, колеги
Преди да започна с проблема искам да споделя, че не мразя животните и не искам те да страдат.
Ще започна със събитията преди около 5-6 години, когато се нанесохме да живеем на мястото, на което сме в момента. Блокчето ни е 6 апартамента, както се казва - една шепа хора сме, живущите са още от 60-те години, откак е построен. Т.е. живеем с хора, с които моите баба и дядо са се познавали и съжителствали още преди баща ми да се роди.
Една от комшийките много обича котките (а и не само тях) и се чувства длъжна да ги храни - възрастна жена е, пенсионерка (класика в жанра). По принцип съм търпелив, около и под терасите изобилства от късове хляб (храни и гълъбите, които услужливо акат по подпрозоречните ни дъски на терасата и прозорците ни). Но... когато се нанасяхме (отново) тук в мазетата беше пълно с бълхи :scare3 Баща ми тогава вика фирма (за собствена сметка), хората идваха и пръскаха 3 пъти през определен период от време. Смея да кажа, че оттогава проблеми не сме имали. И все още нямаме. Но забелязвам, че комшийката услужливо си оставя прозореца на мазето отворен и котките си влизат там на топличко. Предполагам, че няма да е скоро времето, когато пак ще плъзнат бълхите. Аз съответно си ползвам мазето и го държа в много приличен вид - занимавам се с акваристика - мое много любимо хоби. Съответно съм много против пак да има бълхи в мазето, още повече, че ако трябва да се пръска с препарати става много сложна работата с моите аквариуми - мога да загубя обитателите им (отскоро експериментирам и с аквапоника - отглеждам си малко подправки). Сега на същината с въпросите:
1. Има ли препарат, с който мога да напръскам превантивно в общите части на мазето, за да не плъзват бълхите?
2. Има ли вариант да измисля нещо за тези котки - не искам да ги убивам, това е най-лесното, но нехуманно. Пък и те нямат вина, че ги хранят - а търсят лесна и безплатна манджа. Мога ли с нещо да напръскам около прозореца на мазето й, за да не влизат котките там? Има ли някакъв препарат или нещо от сорта, което да отблъсква котките и да стоят навън, а не на топло.
Пробвали сме да говорим с жената, започва се едно, ама аз много ги обичам, ама това, ама онова. Накрая може да извикам и ХЕИ, ако се прави още на ощипана. Дъщеря й се завърна да живее при нея и тя е същата котко-любителка, само дето се прави на лоша и корава и с нея не знам дали ще изляза наглава, а пък не съм конфликтна личност и не обичам да се карам с хората. Приемам съвети и за това, как евентуално да подходя. Въпросната госпожа преди време отказваше и да плаща 10-20 стотинки за ток за стълбището щото "аз не излизам по тъмното и не ползвам лампа". Казвам го, за да прецените по-лесно, с какви хора смятам да се захвана.
Мерси на всички предварително.




Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с котки

Мнениеот инжектопляктор » Нед 01 ное 2020 17:00


Завари решетка на прозореца на мазето. За да не влизат котките. Или завинти нещо с винтоверта, докато я няма.
Дори и да се вдигне патардия, никой няма да й обърне внимание и да я приеме сериозно
Кажи й, че ще поискаш да се свика общо събрание, защото нейните котки замърсяват общо помещение на етажната собственост.
И или да ги обезпаразити, храни, прибере и чисти или да не ги пуска.


Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Мнения: 19555
Регистриран на: Пет 10 мар 2006 19:42
Автомобил: Sharan 7M
Двигател: AFN
Местоположение: Пловдив

Re: Проблем с котки

Мнениеот radotom » Нед 01 ное 2020 17:31


инжектопляктор написа:да се свика общо събрание, защото нейните котки замърсяват общо помещение на етажната собственост.

Правилно предложение с неправилна формулировка :c020
Общо събрание, за да се вземат мерки, защото бездомни котки замърсяват обща етажна собственост.
Съответно и сигнал към ХЕИ и Кметството за проблем с бездомни котки.
Ако двете котколюбителки решат да си ги приберат - тогава вече сами да си им берат гайлето.
До тогава кметството трябва да вземе мерки.


Потребителски аватар
Водния дух1
Мнения: 3481
Регистриран на: Вто 21 май 2013 21:17
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z
Местоположение: Русе

Re: Проблем с котки

Мнениеот Водния дух1 » Нед 01 ное 2020 17:33


Жалба в общината- първо ще и направят предупреждание,после акт. Като го плати и повече няма и да помисли да пуска вътре котки.


Потребителски аватар
steni
Мнения: 143
Регистриран на: Пон 15 юни 2009 19:22
Автомобил: Passat_b5
Двигател: ADR 98
Местоположение: Стара Загора

Re: Проблем с котки

Мнениеот steni » Нед 01 ное 2020 17:37


Препарат/спрей за отблъскване на котки.


thanis
Мнения: 1334
Регистриран на: Пет 21 юли 2017 9:36
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Re: Проблем с котки

Мнениеот thanis » Нед 01 ное 2020 19:02


Привет колега, първо Евала за това, че искаш по хуманен начин да си решиш проблема. За жалост човешкият фактор няма как да го пребориш според мен. Кауза пердута е. Колегите споменаха за препарати за отблъскване на котки. Принципно 500мл е около 20-25лв, не мога да ти кажа какъв ефект ще имат обаче, защото трябва обилно да се напръска. /т.е. да не трябва да купуваш всяка седмица/ Принципно котетата бягат от следните миризми: Седефче (това е храстче, наименованието му е Ruta graveolens), лимонена евкалипт, лимонена трева и лавандула. Прецени финансово как ще ти се стори най-добре, животинките не са виновни, другата опция е да се уловят и да се кастрират и обезпаразитят, но това си е начинание само по себе си. Котки ще имате винаги, защото не се кастрират и през няколко месеца ще има нови попълнения. Единствено, сигурни ли сте, че бълхите не идват от плъхове/мишки и други гризачи. Поздрави и късмет


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19139
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Проблем с котки

Мнениеот stefan4o » Нед 01 ное 2020 20:06


Благодаря на всички за мненията. По-скоро търсех вариант със спрей, видях, че наистина има такъв.
Единствено, сигурни ли сте, че бълхите не идват от плъхове/мишки и други гризачи.

Да. Първият (и надявам се последен) път заради същите лица, които приютяваха котки бяха плъзнали бълхите. Плъхове уж нямаме - видях един-единствен за 6 години в мазето - сложих отрова - не зная дали е ял от нея, но го няма вече.
Колега, rld, няма смисъл от ирония. Не е готино да слезеш до мазето за нещо и да се върнеш с няколко десетки бълхи по краката. Който не го е усетил няма смисъл да го описвам. Знам, че има и по-лоши неща, които да ни споходят, но питам конкретно и само това. Ако за някой е ОК мазетата им да миришат на лайна и да имат бълхи и хлебарки на корем - за мен не е. Котките не ме бъркат, че са КРАЙ блока, бърка ме - АКО СА ВЪТРЕ. Обясних защо. Готов съм да преглътна разпръснатите парчета хляб под терасите, както и панерчетата с вода/мляко, които съм срещал неведнъж. Иначе и хлебарки имахме (един дядо живее срещу нас и у тях беше нещо като рай за хлебарките), но комшиите бяха така добри да се погрижат и вече хлебарка не съм видял доста време - нито у нас, нито някъде из общите части на блока. Чиста и спретната кооперацийка сме, идеята е да си остане такава. Искам да реша проблемът БЕЗ да се карам със съседите, затова пуснах и темата и оставих за последен вариант жалбите до община, ХЕИ и т.н. Понеже работата ми допреди години беше такава, че обикалях много из хората съм забелязал, че в почти всяка жилищна сграда има по един такъв приятел на котките - който отделя от мизерната си пенсия да им засити глада. Не зная по другите градове как е, но тук открай време е модерно да мятаме салам и кренвирши от терасата, за да нахраним махленските котки. Еснафски град, какво да правиш.

Последна промяна от stefan4o на Нед 01 ное 2020 20:11, променено общо 2 пъти.


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с котки

Мнениеот инжектопляктор » Нед 01 ное 2020 20:07


radotom написа: Общо събрание, за да се вземат мерки, защото бездомни котки замърсяват обща етажна собственост.

Всъщност няма значение чии са котките. Ако са техни, не трябва да са в мазето, а у тях, обезпаразитени.
Ако не са техни - пак не би следвало да са в мазето и да се пускат там.
Проблемът е, че котките не са кучета. Не хапят и не нападат хора. Едва ли някой действително ще се наеме да вземе мерки.
Затова вариант 2 е решетка от дебела телена мрежа, която е завита с дълги видии за прозореца. За предпочитане през нощта.
Не вярвам 70 годишната или дъщеря й да хванат винтоверта, нито пък някой да им помогне да я махнат, ако са такава напаст котките там.
А пък ако извикат някой да я махне, другата нощ може да се повтори и така докато не разберат намека.
stefan4o написа:Еснафски град, какво да правиш.

Стара Загора е готин град. Не ми хареса, че разкопаха центъра и тоя ремонт с години се точи. И малките улички на някои места, та няма къде да отбиеш. Къде-къде по-еснафски градове с хора, които си мислят, че живеят в Метрополитени съм виждал.

Последна промяна от инжектопляктор на Нед 01 ное 2020 20:10, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19139
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Проблем с котки

Мнениеот stefan4o » Нед 01 ное 2020 20:09


Колега, аз не съм по намеците. Така или иначе ще проведа разговор отново с тях двете. Нито пък имам желание да им запушвам мрежата пред прозореца. Имат телена мрежа, но така е направена, че не само котка, ами и куче ако реши може да влезе и да се наспи в мазето им. По-скоро бих предпочел другите методи - със спрейчето. Дори не знаех, че има такива :icon_lol Сега ги разгледах и ще отскоча до някоя ветеринарна аптека да ми забъркат нещо.


Потребителски аватар
инжектопляктор
Мнения: 4192
Регистриран на: Нед 21 сеп 2014 0:54
Автомобил:
Двигател:

Re: Проблем с котки

Мнениеот инжектопляктор » Нед 01 ное 2020 20:12


stefan4o написа:Нито пък имам желание да им запушвам мрежата пред прозореца.

Спрейове знам да се ползват активно за 2 неща. Едното е в леглото, другото е да боядисваш нещо. Не смятам, че ще са особено ефективни. Ти няма да се караш с тях. Ще сложиш нещо здраво с дупки вечерта с дъъълги винтове, докато спят, примерно към 2 през нощта. Никой няма да знае кой е бил. Аз принципно обичам котките и кварталните никога не са ми пречели. Ако твърдиш обаче, че наистина става бълхарник, това е варианта според мен.
Радвай се, че не са кучета и не хапят. Освен това са полезни. Където има котки, няма мишки.
Можеш след като го сложиш, да минеш главата на винтовете с едно свредло, хубаво да замажеш шлиците, че да не може да се развие с отвертка, а само с разпробиване.
Смятам, че след това старата мома и майка й ще останат без опции, освен да мрънкат.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19139
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Проблем с котки

Мнениеот stefan4o » Нед 01 ное 2020 20:17


Ако някой е ползвал нещо и има отзиви - може да сподели :c020
Благодаря на колегата, че ме светна за миризмите, които не харесват и ги отблъскват. :bowdown Това търся като съвети по-скоро.


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 9873
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Проблем с котки

Мнениеот group® » Нед 01 ное 2020 20:40


Айкън за бълхите. Нищо им няма на рибоците ти. Даже и на котките.

Канела, чесън, черен пипер, лимони, портокали, лавандула и най-вече мента са нещата, които аз бих щедро напръскал, посипал, разхвърлял пред прозореца и в общите части.


Потребителски аватар
Водния дух1
Мнения: 3481
Регистриран на: Вто 21 май 2013 21:17
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z
Местоположение: Русе

Re: Проблем с котки

Мнениеот Водния дух1 » Нед 01 ное 2020 20:47


Едва ли със спрейове ще ги отблъснеш. По-добре-физически-със здрава решетка. Поуплаши ги тия комшийки с две-три приказки- жалби,актове,глоби...


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 19139
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Проблем с котки

Мнениеот stefan4o » Нед 01 ное 2020 20:54


group® написа:Айкън за бълхите. Нищо им няма на рибоците ти. Даже и на котките.

Идеята е да не стигаме до този момент с бълхите.

Последна промяна от stefan4o на Нед 01 ное 2020 21:06, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
i.e.i
Мнения: 2563
Регистриран на: Чет 28 апр 2005 9:51
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Проблем с котки

Мнениеот i.e.i » Нед 01 ное 2020 21:06


Айкън или Бандит през 1 седмица на местата където спят със сигурност ще убие бълхите(не вреди на котките)
Никакви аромати няма да ги прогонят от мястото за хранене,



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 222 госта