смотани нови гуми или маркови на 1 сезон
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Re: смотани нови гуми или маркови на 1 сезон
Марки като Корморан, Таурус и другите производни без пари да ми ги дават няма да ги сложа на колата си, ако ще с етикетите да са.
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Zdravko Zankov написа:110afn написа:Zdravko Zankov написа:Предпочитам нов Тигър, пред едногодишен Дънлоп, например.
Нищо не може да се сравни с марковата гума. Бюджетната гума е компромис
Оффф, Бако, всеки има мнение по въпроса.
Колко е бюджетна?
Всичко е въпрос на цени, предлагане, отстъпки....
е нали приказваш за нов тигър и дънлоп на една година.
За Лом и Лондон става въпрос
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Мирко,при цена от 50лв брой за гума на 1 година предпочитам въпросния Тигър/ Рикен за 61лв брой от магазина.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
не винаги "премиум" марка означава по-добро качество. през 2008, октавия единичката дойде от завода с гуми матадор 195/65/15 и изкарах с тях около 40 хил км. за 3 сезона, без особени забележки. през 2019 октавия тройката дойде с мишлен сейвър 205/55/16. едвам ги изтърпях сезон и малко и на 17 хил. км. ги смених. шумни, с много лошо сцепление на мокро и много твърди. с гуми втора употреба аз лично не бих шофирал - по-добре смяна по двойки, ако е въпрос на бюджет.
-
- VW експерт
Има и още нещо, мисля че беше писано тук по тая тема. При "ниските" размери всички е почти еднакво. Независимо от марката. Дали ще е Рикен, Дънлоп,Унироял,или Континентал, качеството е съизмеримо. В размер 195/65/15 Дънлоп Блу Респонс за мен е еднакъв като поведение спрямо Мишелин Енерджи Сейвър.
-
- VW експерт
- Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
- Двигател: AVF
Блу Респонс май трябва да ги сравняваш с друг модел на Мишлен, примерно Пилот. А и като цяло не може да се каже, че Дънлоп са чак много по-нисък клас.
-
- Автомобил: Rio UB Corolla E110 GS450H
- Двигател: D4FC 4ZZFE 2GR-FSE
Де да знам, аз купувам само Vredestein.
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
cecoa1 написа:Блу Респонс май трябва да ги сравняваш с друг модел на Мишлен, примерно Пилот. А и като цяло не може да се каже, че Дънлоп са чак много по-нисък клас.
Миналия месец купих 4 такива за Фокуса. Засега само добри впечатления имам. Мисля, че наистина са в класа на Есейвър на Мишелин, ЕкоКонтакт на Конти и т. н. Понеже обичам да карам почти на предела по завоите на определени участъци - на мен ми допадат. Но вероятно беше по-добре да бях взел Конти на същата цена, но не ми се чакаше два дни и сложих тези.
- alpinab
- Автомобил:
- Двигател:
cecoa1 написа:Като се стигне до някаква разлика от 200лв, за гуми, които ще се ползват четири години, и въпроса става излишен. Т.е. ако някого го бъркат 50лв на година, то по-скоро не е редно въобще да има кола.
.
Ей това е много правилно казано!
Никога не бих купил 2ра употреба за лично ползване за кола, с която пътува цялото семейство, извънградско с високи скорости. Предвид изложение критерии, ще купя чисто нови гуми среден клас като - Фулда, Клебер, БФ Гоодридж, Унироял, Семперит.
Китайски измислени марки, не благодаря.
Купувам само нови гуми -Континентал.Миналата есен купих две зимни за отпред-Гудиар.Тази есен ще взема пак чисто нови, може и от средния бюджетен клас-но НОВИ.
-
- VW експерт
lion_heart002 написа:Де да знам, аз купувам само Vredestein.
Карал съм и такива. След третото лято изпускат фронта,а грайфер имаха.
- jordan17772
- Автомобил: Golf IV 105ps + Passat B6 200ps
- Двигател: BCB + CAWB
За мен с малкия ми опит е видно гумите висок клас са за предпочитане. Давам пример с Уни Рейнспорт 5 върху нагорещен асфалт се пързалят на поразия и като сложих Асиметрик 5 колата залепна. Клебер зимни се пързалят зимно време на шейна, сложих Близак 005 и нещата се промениха към сцепление на сняг в пъти. И на малки и големи размери премиум гумите са най-балансирани и показват защо са по-скъпи.
Явно колегите не четат за какво е пусната темата. Става въпрос конкретно за втора употреба гуми от премиум марка на 1 година и нови от смотана марка. Никой не говори генерално за гуми втора употреба. Реално погледнато с изказванията тук излиза, че всеки от вас кара с гумите си по 1 сезон, защото по-добре да си купи нова Сава, от колкото да кара с Континентала от миналата година, което е абсурдно. Отново за конкретното питане на темата, ако "старите" гуми са без дефекти и съответно разликата от нови смотани е само 1 г и 1 сезон използване, със сигурност премиум марката на 1 сезон е по-добра от смотана марка нови гуми. Недейте да го обръщате на "бихте ли карали с гуми втора употреба". При еквивалентна цена, в общия случай премиум гума на 1 сезон е по-добра от смотана нова. Не става въпрос дали за 200 лева е проблема и каквито и да било разсъждения от общ характер. Ако човека има пари да си купи нови нисък клас гуми или да вземе от някъде читави премиум на 1 сезон, няма как новите, да са с по-добри параметри. За градско каране, буквално каквото и да сложите кажи-речи ще върши работа, когато не се правите на Ален Прост и карате в ограниченията, защото разликата от ултра премиум и смотана гума при скорости около 50км/ч не е толкова фрапантна, колкото при 100+. За извънградско и магистрала има огромно значение, стабилността, при каква скорост настъпва аквапланинг, способността на гумата да издържа на слънце, което нисък клас просто го няма в сравнение с висок. Искате да кажете, че за 1 сезон карате по 10+ км летните гуми.... Нелепо е.... Да си направим тема за гуми като цяло и какво трябва и не трябва да се прави, а не да бъркаме човека в конкретното му питане.
Аз пък на това конкретно питане няма как да отговоря конкретно. Нито знам как е карана гумата, нито в какво състояние е. Вероятно и той не знае.
Колега, говорим за гума на 1 год.... колко и както и да е карана, ако не е ползвана от тотален идиот и не е търкана и пилена и няма неравномерни участъци и видими дефекти.... какво толкова има да и знаеш .... Ако човека визуално не може да прецени, читава ли е гумата... по същата логика ще му пробутат пластмасов китаец и после ще реве ,че се е метнал у дерето.....
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”