Passat B6 2.0 TDI (DSG) - водата загрява на 110 градуса - тестване II фаза

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Re: Passat B6 2.0 TDI (DSG) - водата загрява на 110 градуса - в процес на решаване

Мнениеот Asko VW » Пет 16 юли 2021 12:24

Радиатора на климатика и кулера не виждам смисъл да се сменят. Има и нещо друго което ме гложди. До колкото разбирам проблема се проявява основно, когато колата е натоварена вътре, + куфар на покрива и с висока скорост 140-160, по баири + климатик вероятно. Все повече почвам да си мисля, че проблема не е в колата, а в зад-кормилното устройство, не мислиш ли, че просто я презорваш. Не забравяй, че при тези скорости, особено с тоя куфар отгоре, челното съпротивление е брутално, завихрянията зад 5-тата врата (Едиеви вихрушки се наричаха ако не бъркам), които създават ниско налягане и съответно дърпат колата на зад също са доста мощни, особено при комбитата. Като добавиш теглото, климата и баира, натоварването на двигателя става доста сериозно. Все пак това не е някакъв супер мощен автомобил (над 250 к.с.), който да може да поддържа продължително такива скорости при това натоварване.

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Passat B6 2.0 TDI (DSG) - водата загрява на 110 градуса - в процес на решаване

Мнениеот morfei1 » Пет 16 юли 2021 12:36

Абе на TDI стерлката по-табло мръдне ли надясно от 90C със сигурност има нещо, което не е у ред.

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 16 юли 2021 14:20

morfei1 написа:Абе на TDI стерлката по-табло мръдне ли надясно от 90C със сигурност има нещо, което не е у ред.

И аз съм убеден в това. Мисля, че може да пръснеш турбото от газ до дупка по баира, но не би трябвало да прегрява мотора като цяло, ако всичко е наред.
Въобще, загряването при голяма скорост, при която обдухването на радиатора е перфектно (+перките), на мен първо ми говори за тези неща:
1. Недобра циркулация на охл. течност през радиатора (помпа/термостатен вентил)
2. Запушване на радиатора - външно/вътрешно
3. Някакъв проблем с мотора ?!?......
Някои неща обаче се отхвърлиха

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пет 16 юли 2021 16:00

На скоро взех един ALH на 20,5год,..... термостата му сигурно е оригинален, останал блокирал в отворено положение. На 35C външна температура обикалям по 20-30+ минути градско, докато го накарам да загрее и стрелката да закове 90C. Няма загряване туй чудо ако е перманентно отворен големият кръг, ако пък и термостата ептен го няма на мястото си, незнам дали ша загрее някога докато се движи.

Промихме системата профилактично отвътре, сменихме антифриза и термостата и ся си прави 90C за има няма 5-10мин.

При колегата ме съмнява че е точно обратното, термостата или е блокирал затворен или остава в полвинчато положение, и водата не може да циркулира добре през големия кръг и в един момент започва да и кипва чайника.

Имам наблюдения над доста TDI мотори, имам много километри навъртени 2.5 TDI и 1.9 TDI 130ps и досега не съм видял стрелката да мръдне след 90C, при много сериозни натоварвания и жеги. Ако видя това да се случва спирам веднага и оглеждам за някой скъсан мъркуч по водната система въобще няма да я чакам да стигне 110-120C.

velqn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velqn » Нед 18 юли 2021 22:03

Asko VW написа:Радиатора на климатика и кулера не виждам смисъл да се сменят. Има и нещо друго което ме гложди. До колкото разбирам проблема се проявява основно, когато колата е натоварена вътре, + куфар на покрива и с висока скорост 140-160, по баири + климатик вероятно. Все повече почвам да си мисля, че проблема не е в колата, а в зад-кормилното устройство, не мислиш ли, че просто я презорваш. Не забравяй, че при тези скорости, особено с тоя куфар отгоре, челното съпротивление е брутално, завихрянията зад 5-тата врата (Едиеви вихрушки се наричаха ако не бъркам), които създават ниско налягане и съответно дърпат колата на зад също са доста мощни, особено при комбитата. Като добавиш теглото, климата и баира, натоварването на двигателя става доста сериозно. Все пак това не е някакъв супер мощен автомобил (над 250 к.с.), който да може да поддържа продължително такива скорости при това натоварване.

Привет колега,

да, само водния радиатор бих сменил, правилно, инак.. и моя майстор мисли, като теб.. и аз често си задавам този въпрос, последният път ми го направи на връщане от Гръция малко преди Серес има брутален наклон, и бях без куфар, със ... нормално багаж за 3 дни, аз жена ми и две малолетни деца, тогава на отиване ми го направи, на връщане карах със 120 там и нямаше проблеми... но може и и да е от мен.

Аз това се чудя, има хора, които казват, луд ли си, това е товарен кон-кола, НИКОГА не трбва да мърда от 90 - то реално знаем, че е 80-100, а 90 е за парлама, нали.

Моят майстор е от другите хора, той мисли, че аз й давам много жега, но аз просто я карам с ограниченията, и малко отгоре, 140-150, рядко повече :(

velqn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velqn » Нед 18 юли 2021 22:05

milmar написа:
morfei1 написа:Абе на TDI стерлката по-табло мръдне ли надясно от 90C със сигурност има нещо, което не е у ред.

И аз съм убеден в това. Мисля, че може да пръснеш турбото от газ до дупка по баира, но не би трябвало да прегрява мотора като цяло, ако всичко е наред.
Въобще, загряването при голяма скорост, при която обдухването на радиатора е перфектно (+перките), на мен първо ми говори за тези неща:
1. Недобра циркулация на охл. течност през радиатора (помпа/термостатен вентил)
2. Запушване на радиатора - външно/вътрешно
3. Някакъв проблем с мотора ?!?......
Някои неща обаче се отхвърлиха

Надявам се поне 3 да е отвхрълен, поне знаем, че газова изгорели няма в антифриза, ма знам ли, може ад има друг проблем мотора, тука някой колега намекна, за по-стария вариант с PD, че било бутало.

Сега чакам майстора да ми я даде с новите термостати, нови масло, всичко ново слагам...

Ако пак го прави, сигурно ще сменя водняи радиатор + помпата, обаче нещо ми подсказва, че ако термостата сега не реши проблема, няма да стане и с другите неща :)

Потребителски аватар
NathaN
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: PD 131кс BLT 2006

Мнениеот NathaN » Нед 18 юли 2021 23:57

Така пак да се включа изчакай да видиш като ти сменят термостатите как ще е. Ако не се реши проблема според мен не сменяй радиатора, а само да ти видят помпата ето на колега помпа на няма и 20 000 км какво и се случило. Ако ли не карай я при Крис в Das Auto Service и със сигурност ще намерят проблема.

Изображение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 19 юли 2021 0:13

NathaN написа: Крис в Das Auto Service

:screwy :screwy :screwy

Потребителски аватар
NathaN
Автомобил: Seat Ibiza 6L
Двигател: PD 131кс BLT 2006

Мнениеот NathaN » Пон 19 юли 2021 0:19

ktamen написа:
NathaN написа: Крис в Das Auto Service

:screwy :screwy :screwy

Скъпичко е да и то доста последно когато питах за един проблем ми каза 150 лева без ддс на час понеже колата ми била ровена от друг майстор.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 19 юли 2021 0:57

Очевидно идея си нямаш как да си търсиш майстори. И няма и да попаднеш на читав майстор icon_idea

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 19 юли 2021 11:15

Гледам сте се заговорили за помпи дали фира в гаранционият им период....

Ето още един пример, макар и не от VW. Обърнете внимание, че при нея перката е метална поне това което е останало от нея.
Прикачени файлове
viber_image_2021-06-21_10-38-11-615.jpg

Потребителски аватар
Pet_rov
Автомобил: Passat Variant B4
Двигател: ADZ 1996

Мнениеот Pet_rov » Пон 19 юли 2021 11:47

NathaN написа:Така пак да се включа изчакай да видиш като ти сменят термостатите как ще е. Ако не се реши проблема според мен не сменяй радиатора, а само да ти видят помпата ето на колега помпа на няма и 20 000 км какво и се случило. Ако ли не карай я при Крис в Das Auto Service и със сигурност ще намерят проблема.

Изображение

Какъв Крис от Дас Мас Квас Ауто сървис - по всички форуми го плюят, ти пращащ човека там...

thanis
Автомобил: Polo 9N
Двигател: BBY 2004

Мнениеот thanis » Пон 19 юли 2021 12:41

Das Auto Service при механика-гуру-лектор-бивш бояджия Крис със сигурност ще си намерят някакъв проблем и със сигурност сумата накрая няма да се хареса. Там диагностиката е на ниво, аха има проблем, сменяме всичко докато не изчезне.

velqn
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот velqn » Пон 19 юли 2021 17:44

Аз също се чудя за помпа, баси, исках да сменя помпата, моя майстор нещо вика, то не можело така, требвало комплект с ангренажа, знам ли, не може да не може, баси...

Ако смяната на термостатите не реши проблема, за което АДСКИ се надявам, ще търся вариант да сменя помпата!

Потребителски аватар
morfei1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот morfei1 » Пон 19 юли 2021 20:23

Може що да не може, въпроса е че плащаш труд все едно ти сменят ангренажен ремък к-т, щото процедурата е същата.

Върни се в “Дизелови агрегати”